Dobrý deň. Mám otázku ohľadne korely, ktorá je už síce staršia,ale dnes som spozorovala, že si neustále kúše do nôh a obhrýza si ich až tak, že na nich akoby nemohla ustáť. Tak isto si vtrháva pierka. Viete mi niekto poradiť, ako to riešiť?
Chorá korela
v pond. to zanesiem, staci podla teba z rana alebo mam dat aj zo zajtrajska? trus je lpsi, tuhy, zeleno biely, neviem, ci je to spravna farba. zyva ked moc otvori zobak, ale vcera som si vsimla,ze on skor asi len "skripka" zobacikom, tak neviem
emma, neprepas to a rozhodne daj ten trus vysetrit! zapachajuci alebo riedky trus je znamka, ze vtacik nie je zdravy. mozu to byt bakterie, plesen, viry, parazity, atd. to ti nikto nepovie, co to je, ak nedas aspon trus vysetrit. bohuzial sa uz casto stalo, ze ani v truse sa nic nenaslo na prvykrat, hoci sa v organizme bakterie nachadzali. preto sa doporucuje zbierat 3 dni. ale neriskuj a ´necakaj, hned v pondelok to zanes! ak tvoj prezuva, prehlta, ziva, skor by to bolo typicke na bakterie alebo zapal hrvola ale to by sa skor pokusal zvracat. jedna andulka mi uz na bakterie (ktore sa radia skor medzi plesnove) uhynula, pretoze som s nou isla neskoro a zrejme nie k spravnemu vetovi, takze si uz davam bacha a preto aj teba chcem varovat. teraz to ma druhy a vyzera, ze sa z toho dostava. berie lieky. no ale ako som spominala, vsetko su dohady, ty potrebujes diagnozu!
ale teraz som si vsimla,ze tym zobacikom ako keby "prezuva" a potom sa mu vyzyvne...a pod zovakom akoby v krku mu ako keby beha nejaka gulka mozno prežiera len alebo co..mam strach :(
teraz som ju pustila a nebola tu sestratak išla ku mne :):) trošku si poletala, pokrivila zlatu teztiazku :D ju to strasne laka, zlato a striebro,ale ja sa bojim,aby si neublizila na zobak,alebo nieco neprehltla.. a chcela som sa este spytat.v poslednej dobe vela zyva,tak otvaram okno,aby som vyvetrala. aj ked moc otvori zobak,tak potom zyvne. iank sa teraz dobre napapkal,este aj piskotku si dal aj sa napil,tak som rada :)
ahoj,caj som rano vyliala, mozno ho ani nepil,lebo ma napadla taka vec..citala som,ze to moze byt ta dehydratacia...a ja som mu den predtym dala do vody kvapky,ktore mi dal vet, nejake vitaminove.a jemu ako to zapachalo tak to mozno nepil a ze ci preto nie je dehydrovany.tak som mu dnes dala cistu vodu. rano som volala tomu zverolekarovi a povedal,ze mam prist a ja mu na to,ze ci by nebolo naj doniest ten trus a on ze v pon. ho mam doniest,ze v utorok ho zberaju, tak uvidime.ze pravdepodobne je chiory,ale mozno mu aj ten zemiak nesadol,alemne sa zda ze mu ten trus uz par dni tak zvlastne zapacha..nasuchoreny je, vzdy sa tak "Strasie" a nasuchori...inak beha,hlavne ked vidi segru je ako sialeny.zacne behat vrieskat,az kym ho nepustime a hned jej leti na hlavu :) vcera ma to vylakalo, ale premyslala som,ci to nemohol byt aj moc, ked to bolo cire. a inak, dost casto vylucuje trus,ale to je asi u vtakov normalne..a este otazka,ak mu zisti parazity,ako sa to lieci? bojim sa, ci to budem zvladat...a kolko sa asi doziva taka korela? vetova zena mi povedala,ze aj viac ako 20r...
aha a ten caj tiez nesmies davat dlho. mozno 2-3 dni.
ano, myslim, ze by si k tomu, kde si bola, nemala ist, prave preto, ze to podcenil alebo nevedel. co sa caju tyka, kamilkove sa obcas davaju ale vzdy riedene pol na pol. rano mu ten stary caj vylej. tak, ako som spomenula, vtacik moze mat riedky zeleny trus po salate a pod. no nesmie sa to casto opakovat. a co pospava korelka a je nasuchorena? na tom parrotclube su aj dlhorocni chovatelia, takze by mali vediet, ktory vet je kde dobry.
no v mojom okoli viem este o jednom,ale co som pocula,tak tento je vraj lepsi.tak potom neviem,co za odbornika je ten druhy.myslis, ze to s nim uz nemam riesit? mozno si fakt len myslel,ze to je z nudy a podcenil to.ale kamilkovy caj je dobry? nema skor opacny ucinok? a nestava sa to len tak,ze vtaky maju taky trus? dala som mu cierny caj,uvidime ci ho bude chciet, rano ho este nariedim.stve ma to :( pozriem tu stranku zajtra, teraz idem spat,lebo som na sestrinom pc, ale neviem,ci sa tam budem vediet orientovat
emma, neviem ti skutocne nic ine poradit, iba ist k inemu vetovi. ak ma ten trus stale alebo kazdu chvilu riedky, nie je nieco v poriadku. okrem toho moze nastat dehydracia alebo to moze signalizovat aj zaciatok vaznej choroby, preto by som to nepodcenovalsa. trus sa väcsinou zbiera 3 dni, pricom sa drzi v uzavretej flasticke a v ladnicke. potom sa musi dat hned vysetrit. mala by si si dohodnut najskor termin s vet, kedy mu to mozes priniest, aby sa mohol hned vysetrit. len nechod tam, kde si uz bola! pozri, ja som cestovala raz 80 km a raz 65km k vet, pretoze ti, co su v mojej blizkosti su taki ako ten tvoj.:( nepomohli mi a ten jeden mi vtacika vlastne zabil, pretoze mu dal nespravne lieky, co suviselo s nespravnou diagnozou. takze opatrne, vtacik je krehke stvorenie a sebemensia chyba ho moze stat zivot. keby som zila na slovensku, mozno by som ti vedela poradit, kam sa obratit. preco sa neinformujes o veterinaroch na parrotclub? mozno je prave v tvojom okoli nejaky schopny vet a nevies o tom.
ten caj....skus radsej kamilkovy ale nezabudni ho rozriedit. ten repik je vyborny, no je prilis horky, zrejme ho nebude pit.
ahoj. tak dnes som mu dala vareny zemiak, lebo ich miluje a teraz vecer bol nejaky nervozny. inak jedol len proso.najskor mal trus normalny no o chvilu uplne vodovy len troska normalne v strede a sama cira voda. tak mu varim ten cierny caj. a stale sa vyspuje, skrabe si zobakom tu vytrhanu kozu. ten vererinar ma nastval, neda sa to spravit tak,ze by som mu trius priniesla, to musi byt asi cerstvy,ze? o kamaratovi som rozmyslala,ze mu kupim,ale bojim sa,ze by ho bil...aj zverolekar mi to "potvrdil" ale teraz uz neviem.myslis,ze je to nieco vazne? :(