Dobrý deň, prišlo mi rozhodnutie a v ňom dosť šokujúce údaje pre mňa. Dôchodok mi bol priznaný čiastočný, na 45%. Chcem sa spýtať, ako je možné, že v rozhnodnutí mi prišlo, že budem dostávať vyše 500 eur?? Omyl alebo čo?? Neviem si to vysvetliť, ked ludiami vraveli, že dostanem možno 80 eur. Je to omyl soc. poisťovne??
Invalidný - rozhodnutie
a ta zmena co spominas, ze bola od 1.1.2008, tiez nie je celkom tak:
Za náhradnú dobu, dobu štúdia a dobu výkonu civilnej služby, ktoré sa hodnotia ako doba zamestnania získané podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004 a ktoré trvali celý kalendárny rok, patrí osobný mzdový bod vo výške 0, 3, 0, 6 v prípade materskej dovolenky. Ak sa kryjú tieto doby navzájom, patrí osobný mzdový bod vo výške 0, 3, 0, 6 v prípade materskej dovolenky len raz. Ak tieto doby trvali len časť kalendárneho roka, osobný mzdový bod sa určí ako súčin pomernej časti osobného mzdového bodu a počtu dní týchto dôb. Pomerná časť osobného mzdového bodu je podiel osobného mzdového bodu patriaceho za tieto doby, ktoré trvali celý kalendárny rok, a počtu dní kalendárneho roka, v ktorom sa tieto doby získali. Pomerná časť osobného mzdového bodu sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta nahor.
za nahradnu dobu sa povazuje aj doba poberania invalidneho dochodku, cize aj ciastocneho invalidneho dochodku,ktory sa od 1.1.2004 povazuje uz za invalidny dochodok
v obdobi od 1.1.2004 do 31.12.2007 sa ale invalidom daval aj vymeriavaci zaklad, vypocitany podla toho kolko mali percent
od 1.1.2008 sa ten vymeriavaci zaklad nedava, cize ostava tych 0.3
toto sa uplatnovalo aj pri dochodkoch priznanych podla 100/1988 aj podla 491/2003. len u dochodkov priznanych v obdobi od 1.8.2006 do 31.12.2007 nie.
ma to zmysel, toto je vec ktora je urcena na ochranu invalidnych dochodcov.
mal som v rukách rozhodnutia z r.2010,2011,kde sa ten zákon z r.2003 už neuplatňoval
keby platil,tá úprava z r.2008(OMB 0,3 pre ID) by bola zbytočná,nemala by prakticky žiadny vplyv na OMB pre výpočet star.dôchodku
ale plati :) par. 79a, a par. 293ad zakona c.461/2003
19:20,to od r.2008 neplatí..
no ale si precitaj co si napisala, zovseobecnujes.
to uz ako si kto odrobi a zariadi, taky pomb bude mat...
a precitaj si co som napisala 19.20
..veď práve,má odrobené pár rokov s OMB napr.1 čo je mes.zárobok 800e,potom po dôch.vek 38rokov je na ID s OMB 0,3 aký mu vypočítajú POMB...0,37853:)))
navyse, ak si poberala invalidny dochodok a priznava sa ti starobny, tak tvoj pomb nemoze byt nizsi ako ten, z ktoreho bol naratany invalidny.
Lulita a ty by si nemala narok na ID? trebars hoci aj na ciastocny u vas..
Lulita, aka je to suma ta najvyssia podpora v nezamestnanosti a ako dlho sa to u vas vobec vyplaca? nie je to casovo limitovane? cojaviem rok a pod.