Invalidný - rozhodnutie

Príspevok v téme: Invalidný - rozhodnutie
invalid210

Dobrý deň, prišlo mi rozhodnutie a v ňom dosť šokujúce údaje pre mňa. Dôchodok mi bol priznaný čiastočný, na 45%. Chcem sa spýtať, ako je možné, že v rozhnodnutí mi prišlo, že budem dostávať vyše 500 eur?? Omyl alebo čo?? Neviem si to vysvetliť, ked ludiami vraveli, že dostanem možno 80 eur. Je to omyl soc. poisťovne??

justiceee

myslim ze je to tak, ze ti daju povedzme na oblicky 41percent a na depresiu 10 a potom sa to zrata, ze mas nejaku zakladnu diagnozu ale zohladnuju aj tie ostatne

Lulita

justice - ano, dik, mala by som, aj ked som pocula, ze ID sa moze dat len na 1 diagnozu, ze sa neberu viacere naraz, ja mam aj pp, cize v praci som bola viac na zachode s omdlievanim ako v kancli

.

justicee,ja prehľad mám,lebo som bol nemile prekvapený,keď som videl na výpise zo SP cca polovičné až dvojtretinové OMB za roky1995-2005 oproti OMB do konca r.1994

justicee

Bodka, to je možné, že to bolo obmedzené, o tých zmenách nemám prehľad, pri výpočte sa vychádza z udajov uvedených na evidencnom liste, ten vystavuje zamestnávateľ a overuje pobočka Sociálnej poisťovne.

justicee

Sovicka, ak mal nizke zárobky a teda aj nizke odvody, tak ma nizky aj dôchodok...ak pracoval ako povedzme manualny robotník, ďalej, ak ma 70%, tak je to stale kvázi čiastočný invalidný ako keby, to sa pri výpočte zohladnuju tie percenta tak, že ta suma dôchodku sa vynasobi tými percentami. Ak by mal aspoň 71%, uz sa to nenasobi, dáva sa plná suma. No zdá sa to malo, ale uz neexistujú minimálne dôchodky, každý ma toľko koľko mu to vyjde podľa zákona. Ak mu to nestačí, sú tu ešte sociálne dávky, dávka v hmotnej núdzi.

.

justicee,vysvetlím na príklade:
v r.1994 som mal ročný hrubý zárobok 300000Sk/75528Sk=3,9720 ,do úvahy sa bral OMB 3(max).
v r.1995som mal hrubý ročný zárobok 311000Sk/86340=3,6020 ,do úvahy sa už neberie OMB 3,00 ,pretože výpočet OMB sa už nepočíta z hr.mzdy,ale z vymeriavacích základov pre odvody,čo je rozdiel,pretože vymeriavacie základy boli obmedzené 8násob.min.mzdy(8x3000=24000Sk),neskorších rokoch,napr.r.2000(8x4000=32000).
Ja som však bol odmeňovaný podľa hosp.výsledku 2xročne(daň až 42%),10mesiacov v roku som mal však hrubého 10000Sk,čiže za 10mesiacov OMB 10000/7195=1,3898
Priemer za r.1995,už nie 3,00 ,ale(1,3898x10)+(3x2)/12=19,898/12=1,6581
..a to je rozdiel

Lulita

Maoam - k presnej diagnoze sa nedopracovali mam chronicku pyleonefritidu, proste chronicky zapal pbliciek, stale krv, hnis, leukocyty v moci, nevedia z coho, sedimentacia a ostatne ok, najviac ma trapia uzkosti a depresie asi, vstanem co sa týka dietata...idem s nim na ihrisko, po nho do skolky, aj nakupim, ale niekedy je to tazke, najma ked mi pride na odpadnutie nevhod