Vela nezodpovedanych otazok

Príspevok v téme: Vela nezodpovedanych otazok
LifeIShort

Ahojte,
neviem ci tento moj vylem bude pochopeny a ci na neho pride aspon nejaky ohlas ale skusim to.

Vela krat sa trapim pre rozne veci ktore nedokazem pochopit a neviem najst odpovede na svoje otazky.
Najviac ma vsak trapi otazka bytia a zivota. Nie preto zeby som nevedel najst jeho zmysel, nie preto ze by som sa mal zle, prave naopak.
Vela ludi mi pride divnych.
Nechapem ako sa niekto moze zmierit s tym ze tu ma odzit trebars 70-80 rokov zivota a dovidenia.
Svet bojuje o ropu, nerastne suroviny, nabozenstvo pritom zabuda na fakt ze akokolvek sa takato vojna skonci, skonci sa aj zivot cloveka.
Ludia chcu vlastnit majetky gigantickych rozmerov, alebo chcu ovladat inych ludi ci pozemky. Ja sa pytam naco? Aj najvacsi vladca sa dozije len trebars do 80? To mu staci? nechapem to.
Miesto toho aby sa spojili a zacali pracovat na technologiach, kolonizacii vesmiru, tu riesime detinske otazky.
Ak by sme vedeli kolonizovat vesmir pre kazdeho jedneho je tam planeta podobna zemi. Bijeme na malom uzemi. A niet z toho ziaden osoh ani progress, naopak len marnime cas.
To je jeden typ spolocnosti.
Druhy typ ako by fungoval podla nejakeho algorytmu prezit ale tiez sa nezamysla do buducnosti a problemy riesi len v kratkych casovych usekoch. Neriesi to ze zomrie a ani ine faktory, zije tu a teraz pracuje, uziva si pozitky. Vam to staci? takyto zivot? Ja mam vzdy pocit ze to nie je ono. Hlava sa s tymto fakto nevie zmierit, vie ze to nie je nemozne.
No podla mna ak sme niektori dostali tu schopnost uvazovat o tom ze chceme prekonat fyzikalne veliciny, procesy, ak sme dostali schopnost uvazovat o nesmrtelnosti, o tom ze okrem zeme je miliarda inych galaxii, potom musime byt predurceny aj tieto hadanky rozlustit.
Momentalny zivot ponuka miliardy moznosti ako ho prezit, otvorenim vesmiru to vsetko znasobime.
Chcel by som rozlustit tieto otazky, chcel by som vediet rozlohu vesmiru, co je po jej krajoch, v com sa tato hmota nachadza, ake su suvislosti medzi okrajmi vesmiru, su vobec nejake okraje?, odkial sa tato hmota z ktorej vznikli planety nabrala kedze viem si predsvit ako vznikal zivot a planety ale neviem si predstavit ako z nicoho mohlo vzniknut nieco.
Niekdy ma trochu stve ze som sa nenarodil par storoci alebo tisicroci neskor, ludstvo je podla vsetkeho strasne v plienkach a som smutny ze sa nedozviem odpovede na moje otazky, aj ked zijem stastny zivot, kiez by trval vecne...
Podla mna ako ludia mame na viac, na kvalitnejsi zivot ako zijeme, dlhsi, rozmanitejsi... ostava len dalsou otazkou kedy sa konecne prestaneme venovat malichernostiam a zacneme pre svoj druh naozaj nieco robit ako team z ktoreho mozme profitovat vsetci.

nathalia09

ak si veriaci,mal by si čítať Bibliu,tam je všetko,od začiatku,ako vznikol svet,život,a prečo je teraz tolko utrpenia,prečo ludia starnú a zomierajú,a stále je to horšie a horšie.je tam všetko,aj to,prečo ľudia musia umierať,takže pekné čítanie,máš kopu času:)

ajajaja

pisal si transplantacia mozgu do ineho tela...to je potom iny clovek...presne som inak cakala otazku o transplantacii zlcnika a srdca,ze ci to uz potom nie si ty :D...

ako si mozes tak s prepacenim debilne mysliet, ze co si povies, tak to bude ?...take nieco ako skrizenie planov nic? ochories, trafi ta blesk, zrazi auto , mozes ochrnut ci uz centralne alebo periferne a bude po tvojom rozhodnuti robit to a ono...

inak, ja mam tiez dost nestandardne nazory a ver tomu, ze ti plne rozumiem v tom,o co ti ide a ako si to prestavujes...len nerozumiem tomu , PRECO ti o to ide...neviem ,mozno ty nerozumies mne , lebo zas ja mam pocit,ze vidim o trochu dalej ...

pocuj, mal by si chut zit, keby sa ti tu nedarilo? a zaroven by tie nezdary nezaviseli od teba? napr. by si prisiel o ludi, kt. mas rad, nemal by si ziadnych kamaratov, citil by si sa tu opusteny ako kol v plote alebo by si bol priputany na lozko ,vsetkemu by si rozumel,ala ani pohnut by si sa nemohol ...to su veci ktore sa dnes mozu stat, tak si dobre zvaz co bude zmyslom tvojho zivota...jaj, ci ty by si sa dal zmrazit a potom vyliecit o niekolko sto rokov a nasiel si nove vztahy...no vidis, a zevraj ti nerozumiem...

ajajaja

no s tymi otazkami by to nemalo konca kraja...inac, z mojho pohladu (akoze verim ,ze existuje nieco nekonecne inteligentne ) je velmi vtipne vidiet snahu niekoho ,kto ma iq tak 130(sorry,ak som ti ubrala alebo mozno pridala) a nejake tie vedomosti , o to ,ze chce pochopit ako vsetko funguje, preco to tak funguje a stale chce veci zlepsovat- nebojis sa toho, ze padnes na hubu a ked budes mat cisto teoreticky 5362 rokov zistis, ze i tak si prikratky na to aby si pochopil vsetko? btw-co je zle na tom ,ked je clovek spokojny...ja viem ,tu sa da oponovat tym,ze keby boli vsetci spokojni,tak zijeme dodnes v jaskyni...ale myslim,ze po tej materialnej stranke sa ludstvu uz zije celkom dobre ,mozno by bodlo nejake to cestovanie v case...ale ja som skor za to aby sa riesila situacia na zemi.tak po materialnej ako aj po duchovnej stranke...

LifeIShort

doubledog ->
nehladam zmysel zivota, zmyslou zivota mam tolko ze sa obavam ze ich nestihnem odzit, preto nechapem utrapenych ludi ktori sa chcu zabit a podobne, ak by sa dalo hned by som prijal ich neodzity zivot a pripocital ich k svojim ostavajucim rokom.

co sa tyka vesmiru beriem to ako fakt, nehladam zmysel preco vznikol ale otazku ako, kde sa to nabralo, ake je to velke, co vsetko sa tam da robit, kto vsetko tam existuje... to ma zaujima velmi.

a takisto v nom vidim plno zmyslov, doslova ma tesi ze zivot ma tolko nevyriesenych otazok ze je vzdy kde sa posuvat je vzdy nieco robit
na druhej strane je to aj na moje trapenie ze mi vela ludi v tomto nerozumie a svoj zivot ziju standartne :)
samozrejme nikomu nic neberiem, to je len taka poznamka na zaver.

LifeIShort

onechance -> 25

doubledog -> trochu si moje otazky parafrazoval, ale chapem podstatu.
Pre mna dovod nemusi byt vzdy podstatny.
A viac by ma trebars uspokojilo vediet nie preco sa to tu nabrolo nieco. Ale odkial sa to tu nabralo. Ak zistis povod dopatras sa aj k pricine.

Inac ja si viem vysvetlit aj podlozit ako mohol vzniknut vesmir dokonca aj viacero teoriami.
Predpokladam ze odpovede existuju, ako pises. Mam vstup a predpokladam ze existuje vystup, len potrebujem rozlustit tu rovnicu medzi tym alebo nerovnicu a mozno sa dozviem odpoved na inu otazku ako som sa pytal a zistim nieco ine. Napokon zas zivotom a minulostou overene ze je to spravny postup. Plno vynalezov vzniklo ako produkt niecoho druheho a podobne.

ajajaja -> ked si nechas transplantovat srdce alebo vybrat zlcnik si inym clovekom? nie si. Jedina podstatna vec je mozog, ten riadi vsetko je to sef. Je zodpovedny za tvoje myslienky, ostatne vsetko je nahraditelne. Tkaniva organy. Kosti klby. Bezne sa to robi aj dnes, toto uz nie je hudba buducnosti to normalne funguje aj teraz. Uz to treba len dotiahnut.

Poslania neexistuju, to je dalsia otazka viery, poslenie je take na ake sa das, ked si raz poviem ze budem vedec tak nim budem, ked si poviem ze budem robotnik tak nim budem. Nie som obmadzeny nijako. Naucil som sa jazyky nerobilo mi to problem. Chcel som vediet fyziku naucil som sa ju. Chcel som vediet ekonomiu. Naucil som sa ju. Chcel som vediet pracovat s pocitacmi, naucil som sa to. Ja som strojcom svojeho poslania.

excell

ajajaja, nemyslím si to, v žiadnom prípade. Viera je celkom súkromnou záležitosťou.To považujem za samozrejmé: musí byť celkom osobná vec každého, či chce veriť a čo so svojou vierou podnikne – s jedinou podmienkou, že se nesmie dotknúť práv a presvedčenia druhého.

doubledog

ak chces hladat odpovede, musis predpokladat ze existuju a ze ich je mozne najst.
najdenie odpovede na nejaku otazku nie je krokom spat, je to krok vpred.

dam priklad:
ze jedna z tvojich otazok by sa dala sformulovat takto:
"Ako vznikol vesmir?"

lenze je tu aj dalsia, zaujimavejsia a zlozitejsia otazka, ktora musi nasledovat po zodpovedani tej prvej
a to je otazka:
"Preco vznikol vesmir?"

ajajaja

a si si isty, ze ked budes oziveny o par stoviek rokov, ze zapadnes do tej doby? lenze to by si sa musel fakt zamysliet nad tym,ze mas ulohu tu a v tejto dobe a nemas co zavadzat potom ostantnym co sa narodia do tej doby...jaj , ci vlastne miesta bude dostatok, lebo osidleny bude cely vesmir...a dalsia vec- ti co sa nechali zmrazit a potom si daju polovicu veci transplantovat-budu to este oni,ci uz niekto iny?