Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vela nezodpovedanych otazok

Príspevok v téme: Vela nezodpovedanych otazok
LifeIShort

Ahojte,
neviem ci tento moj vylem bude pochopeny a ci na neho pride aspon nejaky ohlas ale skusim to.

Vela krat sa trapim pre rozne veci ktore nedokazem pochopit a neviem najst odpovede na svoje otazky.
Najviac ma vsak trapi otazka bytia a zivota. Nie preto zeby som nevedel najst jeho zmysel, nie preto ze by som sa mal zle, prave naopak.
Vela ludi mi pride divnych.
Nechapem ako sa niekto moze zmierit s tym ze tu ma odzit trebars 70-80 rokov zivota a dovidenia.
Svet bojuje o ropu, nerastne suroviny, nabozenstvo pritom zabuda na fakt ze akokolvek sa takato vojna skonci, skonci sa aj zivot cloveka.
Ludia chcu vlastnit majetky gigantickych rozmerov, alebo chcu ovladat inych ludi ci pozemky. Ja sa pytam naco? Aj najvacsi vladca sa dozije len trebars do 80? To mu staci? nechapem to.
Miesto toho aby sa spojili a zacali pracovat na technologiach, kolonizacii vesmiru, tu riesime detinske otazky.
Ak by sme vedeli kolonizovat vesmir pre kazdeho jedneho je tam planeta podobna zemi. Bijeme na malom uzemi. A niet z toho ziaden osoh ani progress, naopak len marnime cas.
To je jeden typ spolocnosti.
Druhy typ ako by fungoval podla nejakeho algorytmu prezit ale tiez sa nezamysla do buducnosti a problemy riesi len v kratkych casovych usekoch. Neriesi to ze zomrie a ani ine faktory, zije tu a teraz pracuje, uziva si pozitky. Vam to staci? takyto zivot? Ja mam vzdy pocit ze to nie je ono. Hlava sa s tymto fakto nevie zmierit, vie ze to nie je nemozne.
No podla mna ak sme niektori dostali tu schopnost uvazovat o tom ze chceme prekonat fyzikalne veliciny, procesy, ak sme dostali schopnost uvazovat o nesmrtelnosti, o tom ze okrem zeme je miliarda inych galaxii, potom musime byt predurceny aj tieto hadanky rozlustit.
Momentalny zivot ponuka miliardy moznosti ako ho prezit, otvorenim vesmiru to vsetko znasobime.
Chcel by som rozlustit tieto otazky, chcel by som vediet rozlohu vesmiru, co je po jej krajoch, v com sa tato hmota nachadza, ake su suvislosti medzi okrajmi vesmiru, su vobec nejake okraje?, odkial sa tato hmota z ktorej vznikli planety nabrala kedze viem si predsvit ako vznikal zivot a planety ale neviem si predstavit ako z nicoho mohlo vzniknut nieco.
Niekdy ma trochu stve ze som sa nenarodil par storoci alebo tisicroci neskor, ludstvo je podla vsetkeho strasne v plienkach a som smutny ze sa nedozviem odpovede na moje otazky, aj ked zijem stastny zivot, kiez by trval vecne...
Podla mna ako ludia mame na viac, na kvalitnejsi zivot ako zijeme, dlhsi, rozmanitejsi... ostava len dalsou otazkou kedy sa konecne prestaneme venovat malichernostiam a zacneme pre svoj druh naozaj nieco robit ako team z ktoreho mozme profitovat vsetci.

ajajaja

este dodam,ze je naozaj povrchne snazit sa tu byt vlastne len preto ,ze ked som sa sem uz narodil ,tak tu nejaky ten cas pobudnem a vyuzijem moznosti ,co mi zem ponuka (rozumej skola, kariera, cestovanie, kultura, rodina, kamarati, zabava...) a najlepsie keby som zil tych cca 70-80 rokov ako priemerny clovek ma zit ( lebo proste ma a dalej sa nezamyslam nad tym,ci je rozdiel medzi smrtou v 50,20,10,100-ke...ked vsetko skonci rovnoako- smrtou )

ajajaja

excell- ALE NACO...nebolo by lepsie,keby ziadny zivot neexistoval? naco sa treba len tak kvoli nejakej existencii na istej planete Zem ,casovo ohranicenej, usilovat o nieco, ked to v KONECNOM DOSLEDKU i tak skonci smrtou vsetkeho ziveho...ja viem,je to depresivne zmyslanie, ved hovorim,keby som neverila, ze existuje nieco, preco sa tato snaha zit tu a bojovat tu 'vyplati' , tak by som uz davno skocila pod vlak :/....

excell

ajajaja, čuduješ sa načo sa medicína snaží zlepšiť ľuďom život. Predstav si že vďaka nej tu dnes nepoznáme také choroby ako kiahne a iné pliagy ktoré v nedávnej minulosti doslova hubili ľudstvo. Stále je čo vylepšovať. A prečo by to tu mal ukončiť ten kto neverí v pokračovanie po smrti? To je strašne depresívne rozmýšľanie? Naozaj ma ohromuje, že len preto, že kedysi dávno ktosi čomusi nepravdepodobnému bez akéhokoľvek dôvodu uveril, zaoberá sa dnes značná časť ľudstva jalovými úvahami a skutkami, ktoré by rozumného človeka nemali ani len napadnúť

ajajaja

kafik- do istej miery s tebou suhlasim, urcite su doleziti vsetci ludia a pre nieco sa tu aj narodili,ale z ateistickeho pohladu neviem ,aky zmysel je zivot na zemi ,ked TO RAZ SKONCI.raz zomru vsetci , aj ti ,pre ktorych dany ateista zil...ak to teda chapem tak,ze hlavny zmysel zivota normalneho cloveka ateistu je v tom,ze robi stastnymi druhych a stara sa o blizkych (a mozno aj nielen ich ale celkovo ludi, prirodu, zvierata...proste sa realizuje so zmyslom nieco dobre urobit)...

oncechance- pripustam, ze je to trochu ani nie ze vypocitave, skor sa bojim toho ,ze by sa na mna ON mohol hnevat..u mna je trochu problem byt dobra len tak k ludom , lebo od detstva som si toho dobra od inych vela neuzila , je dost tazke sa v mojom citovom rozpolozeni vyhecovat a mat motivaciu byt dobrym clovekom len tak,hlavne ked zijem v takom prostredi, v akom zijem a neviem sa z neho este vymotat...plus vidim ako sa niektori ini maju dobre, tak ma trochu chyta zavist...cize by bol predpoklad, ze kebyze sa boha nebojim,ze ma raz za to potresta, tak kludne kaslem na inych a robim im zle...dalo by sa povedat, ze takto aspon nie som ako odtrhnuta z retaze a fakt si nerobim co chcem...viera je pre mna dobra vec a dobra motivacia snazit sa nerobit zlobu....kebyze zijem stastne ,tak urcite by som rada robila aj druhych stastnejsimi bez ohladu na to ,ci sa bojim JEHO alebo neverim ,ze existuje...a zaroven tato viera ma nuti dufat, ze este bude lepsie a tym padom do budem posielat dalej...

lifeisshort- mysli si co chces, len by bolo mozno dobre netvrdit tak isto ,ze boh neexistuje...neni na to nijaky dokaz, takisto ako to,ze boh existuje...cize ta tvoja oznamovacia veta ,ze boh neexistuje dost vtipna z mojho pohladu ...:P
vsak co ti brani robit vedu? kludne....ale stale nechapem,preco tu chces zit namiesto 80 rokov 160? ved tak ci tak skoncis a ked si ateista, tak natrvalo(pre teba)tak naco ta snaha- neviem si pomoct,ale asi zijes tak povrchne a nic hlbsie ta nezaujima(duchovno) fakt co by si mal z toho ,ze cely zivot sa snazis zit dlhsie? ...inac, tak ma napadlo, nebolo by mozno lepsie ,aby sa nerodilo tolko deti, neznecistovala sa tak planeta a clovek (ktory je podla vedcov schopny zit cca 120 rokov , lenze zivot si skrati svojim pristupom a znecistenym prostredim) by tak predsalen zil dlhsie ... ?

LifeIShort

ajajaja ->
podla mna nic co robis nie je marne. Zivot je len 1 a vyssia moc neexistuje. Takisto som bol aj v nebi a veru nic tam nebolo. Len oblaky.

No veda a technika nam umozni prekonavat limity a hranice. Ak vsak chceme tieto veci pochopit, musime konat a nie prosit, modlit sa a podobne. Tym len stracame cas. A momentalne ho vela nemame. Pri narodeni mame cca 80 rokov aby sme vymysleli nieco co nam umozni zit dalsich 80. Pokial nie smrt je nasim trestom za nasu hlupost. Po nej uz nie je nic. Treba sa snazit.

Ale nechcem aby sa tato diskusia zvrtla k nabozenskym veciam, uhlavnym nepriatelom vedy, techniky a pokroku. Kto chce verit nech veri ale lepsi zivot, nesmrtelnost, posmrtny zivot ani nic si tym nezabezpeci.

onechance

No ale neni to blbe robiť dobre len preto že On sa díva? Čo tak robit dobre len tak lebo to robí dobre tebe a ostatným okolo? To čo robis je potom dosť vypocitave a neuprimne. Že , ja budem dobrá a za to niečo od teba chcem.

eva321

LifeIShort, aj ja mám stále pocit, že nič neviem a stále ma niečo prekvapuje :) ale ja fakt ešte nič neviem a keď aj viem, tak len málo a baví ma spoznávať nové a nové veci. Rada sa dozvedám nové informácie, fascinuje ma nepoznané a mám ešte čo doháňať ;) aj ja ako ty rozmýšlam trochu "psycho" :) ale až tak po vedomostiach zas nebažím, nemám takú kapacitu mozgu aby som si toho tolko zapamätala :P

kafe

ajajaja, objavy Einsteina by boli tak isto na prd, keby neexistovali masy (ľudí) pre ktorých by boli využiteľné. Výnimočný jednotlivec potrebuje masy ľudí a rovnako obyčajní ľudia potrebujú jednotlivcov, ktorí ich niekam posúvajú. Ale jeden bez druhého neprežijú. Ono to tak vyzerá, že aké úžasné a strašne potrebné objavy urobili tí múdry/vplyvní/mocní ľudia a že len to, čo zanechá stopu v dejinách je dôležité. NIE. Každý jeden človek je strašne dôležitý, to ako žije život, ako sa správa a rozhoduje a má veľký význam pre ľudstvo a pre dôvody, kvôli ktorým bol svet stvorený. Je ako bunka v tele, zhluky buniek tvoria orgány a sústava orgánov je jedným telom. To isté je s ľuďmi. Sú tu tí prázdny ľudia, ktorí sa nám zdajú nepotrebný ale majú svoj význam (ktorí pochopíme až niekedy inokedy, teraz sme na to príliš hlúpy). Sú tu ľudia čo vedia niečo a ďalší, ktorí vedia niečo iné a pomaly skladáme mozaiku ako to s tým vesmírom, či životom je a prečo. Ale stále to bude neúplná mozaika.. máme toho ešte strašne veľa objavovať. Nemôžeme byť rovnaký, nemôžeme byť všetci charakterný a preduchovnelý, lebo každá skupina ľudí má inú úlohu a funkciu v "tele" zvanom ľudstvo.

ajajaja

onechance- ked je fakt len jeden, tak po smrti mi to predsa bude uz jedno-uz nebudem nic citit ani nic mysliet a nebudem nestastna,ze som sa mylila,

teraz mi ide o tu VIERU,ze to co robim TU sa mi este raz zide a nebude marne a ma to hlbsi zmysel ako len cisto dajme tomu neublizovat ludom,robit ich stastnymi , pomahat im a podobne- prave to si myslim,ze bude este posudzovane tou vyssou mocou- v mojom pripade Bohom. jasne,treba si tu trochu aj nieco uzit a snazit sa -cestovanie, mat deti, vcelku fajn pracu, ale to je myslim take druhorade , mozno pre menej hlbave povahy je toto ich zmysel zivota, vsak ja im ho neberiem , ale pre mna je zmyslom to,ze to ako sa budem spravat a kolko nazvime to -dobra- este urobim sa raz vyplati .....a pojdem do neba :P

ja ako ateistka by som tu asi nemala ziadne zabrany , co by mi branilo robit druhym ludom zle ( hocijakym sposobom , tak aby som teda nesla do basy, ale zas nijaky boh na kt.by som neverila by ma predsa nemohol potrestat ,nie?) priznam sa , nemam prave najstastnejsi zivot ,ale s tymto vedomim ,ze pre nieco sa to asi deje a niecomu ma to ma do buducna naucit, sa mi s tym zije lahsie a takisto mozem Boha aj prosit, mat aspon nejaku nadej, ze mi este bude lepsie (samozrejme, ze preto aj nieco urobim,nebudem cakat ,ze mi to padne z neba...)...

na odlahcenie- Boh musi existovat, keby neexistoval, neni mozne ,ze by som urobila tolko tazkych skusok pri mizivej sanci na prejdenie (aspon z mojho pohladu ):))