Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vela nezodpovedanych otazok

Príspevok v téme: Vela nezodpovedanych otazok
LifeIShort

Ahojte,
neviem ci tento moj vylem bude pochopeny a ci na neho pride aspon nejaky ohlas ale skusim to.

Vela krat sa trapim pre rozne veci ktore nedokazem pochopit a neviem najst odpovede na svoje otazky.
Najviac ma vsak trapi otazka bytia a zivota. Nie preto zeby som nevedel najst jeho zmysel, nie preto ze by som sa mal zle, prave naopak.
Vela ludi mi pride divnych.
Nechapem ako sa niekto moze zmierit s tym ze tu ma odzit trebars 70-80 rokov zivota a dovidenia.
Svet bojuje o ropu, nerastne suroviny, nabozenstvo pritom zabuda na fakt ze akokolvek sa takato vojna skonci, skonci sa aj zivot cloveka.
Ludia chcu vlastnit majetky gigantickych rozmerov, alebo chcu ovladat inych ludi ci pozemky. Ja sa pytam naco? Aj najvacsi vladca sa dozije len trebars do 80? To mu staci? nechapem to.
Miesto toho aby sa spojili a zacali pracovat na technologiach, kolonizacii vesmiru, tu riesime detinske otazky.
Ak by sme vedeli kolonizovat vesmir pre kazdeho jedneho je tam planeta podobna zemi. Bijeme na malom uzemi. A niet z toho ziaden osoh ani progress, naopak len marnime cas.
To je jeden typ spolocnosti.
Druhy typ ako by fungoval podla nejakeho algorytmu prezit ale tiez sa nezamysla do buducnosti a problemy riesi len v kratkych casovych usekoch. Neriesi to ze zomrie a ani ine faktory, zije tu a teraz pracuje, uziva si pozitky. Vam to staci? takyto zivot? Ja mam vzdy pocit ze to nie je ono. Hlava sa s tymto fakto nevie zmierit, vie ze to nie je nemozne.
No podla mna ak sme niektori dostali tu schopnost uvazovat o tom ze chceme prekonat fyzikalne veliciny, procesy, ak sme dostali schopnost uvazovat o nesmrtelnosti, o tom ze okrem zeme je miliarda inych galaxii, potom musime byt predurceny aj tieto hadanky rozlustit.
Momentalny zivot ponuka miliardy moznosti ako ho prezit, otvorenim vesmiru to vsetko znasobime.
Chcel by som rozlustit tieto otazky, chcel by som vediet rozlohu vesmiru, co je po jej krajoch, v com sa tato hmota nachadza, ake su suvislosti medzi okrajmi vesmiru, su vobec nejake okraje?, odkial sa tato hmota z ktorej vznikli planety nabrala kedze viem si predsvit ako vznikal zivot a planety ale neviem si predstavit ako z nicoho mohlo vzniknut nieco.
Niekdy ma trochu stve ze som sa nenarodil par storoci alebo tisicroci neskor, ludstvo je podla vsetkeho strasne v plienkach a som smutny ze sa nedozviem odpovede na moje otazky, aj ked zijem stastny zivot, kiez by trval vecne...
Podla mna ako ludia mame na viac, na kvalitnejsi zivot ako zijeme, dlhsi, rozmanitejsi... ostava len dalsou otazkou kedy sa konecne prestaneme venovat malichernostiam a zacneme pre svoj druh naozaj nieco robit ako team z ktoreho mozme profitovat vsetci.

ajajaja

no nie som si ista ci by mi kaslal, niekomu by stacilo aj mile slovo, hoci by bol bez noh...a to mile slovo neponukam ja, ale isto by sa nasli ludia, co by vedeli druhym ludskym pristupom zlepsit naladu alebo najst aj iny zmysel zivota ako idea byt nesmrtelnym...

biomedicinsky inzinier a podobni strojmi v medicine sa zaoberajuci ludia nevedia o chorobach a liecbe a tolko ako dr. mozu vediet vela, ale nie az tak ako dr. preto ma dr. vzdy rozhodujuce slovo v liecbe a nie nejaky stroj (moze to ulahcit to ano)...

ty nieco ponukas? nevsimla som si...teda okrem uvah neponukas nic konkretne co by sa dalo pouzit teraz pre tychto ludi...alebo robis nabor ??

no ja si myslim,ze este vela veci sa bude dat, mozno aj to ozivenie, neviem, ale nemyslim si ,ze to clovek dotiahne na taku uroven ze raz bude chapat uplne vsetko ...mojimi slovami - clovek sa nedostane na uroven boha...skratka nema na to...PODLA MNA- ty si ver comu chces a pokusaj sa o co chces, ja si len myslim,ze je to plytvanie energie, radsej to zamerat inym smerom...je tolko nedokonalych veci aj v ramci vedy a techniky a nemusi ist len o nesmrtelnost a podmanenie si vesmiru...nejak vysoko rubes ;) ...

este k tym mozgovym bunkam- co ja som sa ucila, tak umieraju hned ako prve, a su to minuty, nie hodiny

LifeIShort

ajajaja ->
no itckari ktory programuju nieco pre spolocnosti ktore sa zoberaju trebars technikou pre taketo veci alebo vyskum liekov o tom vedia dost, spolupracuju s vedcami a doktormi, vysledny pristroj clovek vie obsluhovat zvacsa hockto. Ci uz spominanu magneticku rezonanciu, myslim si ze by priemerne inteligentny clovek zvladol ten pristroj obsluzit.
Nie hned zmrazit nepochopila si to vobec, vravel som zmrazit po smrti, ak by som zil tak by som zil zo vsetkych sil. Mrazit sa tiez neda pocas zivota, je to nemozne a nezakonne. Robi sa to par hodin po smrti kedy este mozgove bunky neodumru.
Ano nieco to stoji, nie je to pre kazdeho. Suhlasim.
No ak niekto nie je ochotny je to jeho volba. Ja nikomu ziadnu moznost neberiem, ak niekto nechce zit nemoze alebo sa mu tu nepaci kludne.
To ty stale by si niekoho obmadzovala a na vsetko hlada protinazor ako sa nieco neda. Ja som zakony nevymyslel ani som sucastnu garnituru nevolil, som libertarian, nech kazdy uzna ako nalozi zo svojim zivotom so svojimi trapeniami, ja ponukam pomoc.
Co ponukas ty? Oplakavanie tazkych osudov a empatiu? Na to ti moze clovek bez noh kaslat.

ajajaja

stroj bude musiet byt nejako naprogramovany aby vedet diagnostikovat a urcit liecbu...co myslis, na zaklade koho vedomosti sa to bude dat? no asi len lekarov, itckar vela o chorobe a o tom ,ako sa bude spravat pri roznom pacientovi ,vela vediet nebude...lekari sa tiez budu musiet za pochodu ucit s tymi vecami narabat, tiez na to treba iste iq a vybavenost rozumovu...stroje vsetko nevyriesia, budu potrebni aj ludia a dobre vzdelani ...

lock in sy- lenze co ten polrok ? vsak sa skus vzit do toho(mozno by si mal pestovat aj empatiu , na rozdiel od zdokonalovania svojej scitanosti ci ako to nazvat) vsak to musi byt utrpenie pre toho cloveka a eutanazia sa neda zatial...v pripade,ze by teda clovek chcel...tiez si ma pobavil tym,ze by si sa dal hned zmrazit- sorry, ak sa smejem z nevedomosti, ale to musi stat nemale peniaze ,nie? a v svk podmienkach asi tazko , i tak by nikoho nenapadlo ,co im chces povedat, lebo take pristroje tu nemame...ozaj, pochybujem,ze nejaky clovek trpiaci tymto sy(a nielen nim, hocijaka indispozicia ,kt. by vyrazne obmedzovala kvalitu zivota-aby si mi tu neoponoval, ze vsak zomire do pol roka) by bol ochotny zvysok zivota komunikovat cez pristroje a dychat pomocou pristrojov a nechat sa stale umyvat niekym cudzim(pre drvivu vacsinu velmi ponizujuce)...takze ateista-neateista, asi by si prial cim skor zomriet bez ohladu na to ci by si myslel ,ze finito, bude zo mna popol alebo hura , vecny zivot sa mi zacina...ale toto je fakt uz vyhranena situacia bliziaca sa k zufalstvu...

LifeIShort

simiiiiii -> diky ja si pravaze myslim ze som do toho svojho ja zasiel az prilis hlboko preto mi to dovoluje uvazovat, ak by som sa nad tym nepozastavil alebo sa nakrmil alebo dal nakrmit nejakym klamstvom mozno by som nemal tolko otazok, ale moje ja to nechce. Moje ja sa s tym neuspokoji.

ajajaja -> pri lockin syndrome si smrt priat nemusis lebo najskor do polroka zomries.
Inac komunikacia je mozna a da sa naucit a simulovat pomocou oci kedze pri lockin syndrome mozes s ocami hybat, uz teraz su vymozenosti ako trackovat pohyb oci a clovek sa dokaze naucit abecedu prostrednictvom pohybu oci a tym vyjadrovat slova ci vety.
To je dalsi dokaz toho ako robit zo zdanlivo nemoznych veci, veci mozne. Ak samozrejme clovek chce. V spojeni s pocitacmi.
A to je presne odpovedat aj na tvoju druhu otazku, uz v dnesnej dobe nasu lenivost a to ze niektore veci nechceme alebo nemame cas dotiahnut do konca pomahaju pocitace. Chirurgovia maju lasery, nemusia byt vzrucny. Lekar bude za par rokov len operator stroja. Nebude musiet byt zrucny. Bude mat len vedomosti ako dane stroje ovladat. Stroje diagnostikuju chorobu aj vyliecia. Clovek len dozrie na spravnost postupov.
Z casti sa to deje aj teraz. Vieme sa pozriet do cloveka Magnetickou rezonanciou. Vieme v nom najst problem. Nasli sme si ako robit prace efektivnejsie, rychlejsie, lepsie a kvalitnejsie, pomocou vedy a techniky.

co sa tyka toho este lockin syndromu keby som ho momentalne dostal urcite by som uvazoval o zmrazeni. je to totiz jedina moznost ako sa vratit este do zivota. aj ked je tu len predpoklad. ale mas na vyber bud ta len spalia alebo hodia do zeme v tom pripade mas istotu ze uz nic nebude. Alebo sa v buducnosti niekto pokusi o experiment a mozno nie. Ale vzdy lepsie minimalna sanca ako sanca ziadna.

ajajaja

keby si mal lock-in syndrom, ver tomu ze by si chcel zomriet, lebo takto by si nemohol hybat nicim, ani jazykom ,ani dychacimi svalmi, ale vedel by si o vsetkom a vsetkemu by si rozumel...tu neviem ,ci by stroje vo vsetkom pomohli...jedine asi tak o tych 500 rokov, po rozmrazeni a vylieceni novymi technologiami.

dobry doktor- nemyslela som dr. ktory ti bude kamarat bude mat pekny pristup, myslela som skor hlupejsi doktor...tak iq zohrava velku rolu...neda sa vsetko len naucit, nieco musis vediet vyhodnotit za pochodu a inak to vyhodnoti ten, co ma iq priemerne (lebo aj s takym sa da vystudovat medicina,ked si dric) alebo iq vysoke ...poprepaja dane skutocnosti skor a napadne ho liecba skor ...

toto o tom teame a malichernostiach mas pravdu, avsak kazdy si pod tym predstavi nieco ine a sme tam,kde sme zacali

simiiiiii

uplne suhlasim s doubledog

si velmi racionalny a materialisticky zalozeny clovek a vzdy budes hladat odpovede len v rovine vedy a techniky
a tu nikdy nenajdes to prave uspokojenie
tu su hranice a obmedzenia cez ktore sa nedostanes a preto prave poznanie takto nenajdes
poznatky, vedomosti (nazvi to ako chces) su len suche informacie ktore ti nedaju prave poznanie ani mudrost, to ziskas len ked zacnes patrat v hlbinach svojho JA, vo svojom vnutri
kazdy clovek sa snazi uspokojit svoje potreby nejakymi vonkajsimi vplyvmi, ale len v sebe najdes pravu mudrost a pochopis mnohe veci ako zivot, smrt, vesmir, ako to funguje a ziadnu vedu ani techniku na to nepotrebujes pretoze ta nedokaze pochopit, obsiahnut princip zivota
a s nabozenstvom toto nema nic spolocne

LifeIShort

ajajaja -> a inac sa ti chcem podakovat, cennim si tvoje nazory, casto mi pomozu v skumani novych veci, mam rad ak dostanem vystup od viacerych typov ludi, mozem si v tom robit lepsie prehlad, niekedy ma k roznym veciam nieco nove napadne, inokedy bohuzial dost casto presvedci o tom ze existuje majorita ludi ktora zdiela 1 nazor a ten ma len drobne odchylky vo vyklade.
A nemusi byt mojim a tvojim nazorom zhoda, ak sa dozviem nieco nove, vzdy mi to nieco da, vzdy ma to niekam posnunie.

LifeIShort

Ak si citala moj prispovek urcite by ti neusiel fakt ktory som napisal:

"Podla mna ako ludia mame na viac, na kvalitnejsi zivot ako zijeme, dlhsi, rozmanitejsi... ostava len dalsou otazkou kedy sa konecne prestaneme venovat malichernostiam a zacneme pre svoj druh naozaj nieco robit ako team z ktoreho mozme profitovat vsetci."

Po analyze tychto viet ti musi byt jasne ze moje zmyslanie je zalozene na kolektivnej spolupraci pri rieseni otazok, co vsak nema nic spolocne s intimnymi vztahmi a priatelstvom. Doktor nemusi byt tvoj kamarat aby ta vyliecil ani ta nemusi mat rad. Robi si pracu.
Pomaly aj pritomnost a buducnost bude patrit strojom. Niektore low levelove veci ako obetera pomodz pri chodzi( napokon aha vynalez elektricky vozicek) budu robit stroje. Budu za nas preberat opakujuce sa a nizkourovnove cinnosti aby sme mohli vykonavat veci ktore este v sucasnoti nepozname ale v buducnosti poznat budeme.

ajajaja

no sorry, ale ked mam z teba taky pocit, tak preco ti to nepovedat? :) nemyslim to v zlom...

co sa tyka toho prikladu klavira, tak dobre, naucis sa naspamat ako pomackas tie klavesy rad radom, ale este stale budes musiet tvrdo driet ,aby si ich pomackal VCAS ,aby z toho vzniklo ,co vzniknut ma...keby si mal fakt nulovy talent na toto ,tak mozno sa naucis 1 skladbu, ale co keby nahodou si profesionalny klavirista a mas vediet krasne a PERFEKTNE zahrat takych skladieb 100-ky? ved pre klaviristu je hotove nestastie,ked sa mu stane cosi s rukou, lebo tu ide o tu perfektnost, nie o tych 90% ...

mozno by bolo vhodne dat aj iny priklad-ked niekto chce byt lekar , tak sa nim moze stat ,ale nemusi byt DOBRY lekar, lebo mu moze chybat par bodov toho iq a proste nebude mat na to,aby vcas postrehol nieco , aby mu vcas doplo ..a tu viem o com hovorim

LifeIShort

ajajaja ->
nie len na zemi su podmienky na prezitie tohto druhu ale aj inde.

vlohy, nepovedal by som. priklanam sa k tomu ze drinou sa veci naucis. napriklad klavir zvladnem tak ze si zapamatam ktoru klavesu stlacit, nerobi to pre mna problem sa to naucit. Niekto moze v niecom vynikat ale z 90 percent ho vies napodobnit ak chces.
Mozem ti pustit trebars klavirnu kreaciu nejakeho maestra a na druhu stranu nejakeho kvazi amatera co ju zahra. A neuvidis rozdiel. Neuvidis.
Vloha je najviac v tom ze niekto vie na niecom viac ako ten druhy, ze do toho vlozi vsetko co ma a druhy ktoremu sa nechce si povie no jasne ale tak on mal talent on nieco zdedil. Pri tom za kazdym vysledkom ju kus roboty.

A je zaujimave ze by si ma vzdy chcela len niekam skatulkovat. Skoro v kazdom prispevku.