Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vela nezodpovedanych otazok

Príspevok v téme: Vela nezodpovedanych otazok
LifeIShort

Ahojte,
neviem ci tento moj vylem bude pochopeny a ci na neho pride aspon nejaky ohlas ale skusim to.

Vela krat sa trapim pre rozne veci ktore nedokazem pochopit a neviem najst odpovede na svoje otazky.
Najviac ma vsak trapi otazka bytia a zivota. Nie preto zeby som nevedel najst jeho zmysel, nie preto ze by som sa mal zle, prave naopak.
Vela ludi mi pride divnych.
Nechapem ako sa niekto moze zmierit s tym ze tu ma odzit trebars 70-80 rokov zivota a dovidenia.
Svet bojuje o ropu, nerastne suroviny, nabozenstvo pritom zabuda na fakt ze akokolvek sa takato vojna skonci, skonci sa aj zivot cloveka.
Ludia chcu vlastnit majetky gigantickych rozmerov, alebo chcu ovladat inych ludi ci pozemky. Ja sa pytam naco? Aj najvacsi vladca sa dozije len trebars do 80? To mu staci? nechapem to.
Miesto toho aby sa spojili a zacali pracovat na technologiach, kolonizacii vesmiru, tu riesime detinske otazky.
Ak by sme vedeli kolonizovat vesmir pre kazdeho jedneho je tam planeta podobna zemi. Bijeme na malom uzemi. A niet z toho ziaden osoh ani progress, naopak len marnime cas.
To je jeden typ spolocnosti.
Druhy typ ako by fungoval podla nejakeho algorytmu prezit ale tiez sa nezamysla do buducnosti a problemy riesi len v kratkych casovych usekoch. Neriesi to ze zomrie a ani ine faktory, zije tu a teraz pracuje, uziva si pozitky. Vam to staci? takyto zivot? Ja mam vzdy pocit ze to nie je ono. Hlava sa s tymto fakto nevie zmierit, vie ze to nie je nemozne.
No podla mna ak sme niektori dostali tu schopnost uvazovat o tom ze chceme prekonat fyzikalne veliciny, procesy, ak sme dostali schopnost uvazovat o nesmrtelnosti, o tom ze okrem zeme je miliarda inych galaxii, potom musime byt predurceny aj tieto hadanky rozlustit.
Momentalny zivot ponuka miliardy moznosti ako ho prezit, otvorenim vesmiru to vsetko znasobime.
Chcel by som rozlustit tieto otazky, chcel by som vediet rozlohu vesmiru, co je po jej krajoch, v com sa tato hmota nachadza, ake su suvislosti medzi okrajmi vesmiru, su vobec nejake okraje?, odkial sa tato hmota z ktorej vznikli planety nabrala kedze viem si predsvit ako vznikal zivot a planety ale neviem si predstavit ako z nicoho mohlo vzniknut nieco.
Niekdy ma trochu stve ze som sa nenarodil par storoci alebo tisicroci neskor, ludstvo je podla vsetkeho strasne v plienkach a som smutny ze sa nedozviem odpovede na moje otazky, aj ked zijem stastny zivot, kiez by trval vecne...
Podla mna ako ludia mame na viac, na kvalitnejsi zivot ako zijeme, dlhsi, rozmanitejsi... ostava len dalsou otazkou kedy sa konecne prestaneme venovat malichernostiam a zacneme pre svoj druh naozaj nieco robit ako team z ktoreho mozme profitovat vsetci.

LifeIShort

doubledog ->

uspokujujuce vysvetlenie? nie je to krok spat a navrat k tomu aby som prestal rozmyslat?
Ak sa s niecim uspokojis mas nadalej potrebu nieco zlepsovat a badat?
Lebo podla mna nie.

LifeIShort

ajajaja ->
pocet vyriesenych otazok sa bude stupnovat, pozri sa ako sa svet zmenil za posledych 100 - 200 rokov. Ake veci sme vedeli dovtedy a ake vieme teraz.
Tymto sa budu otvarat vsak aj nove otazky.
S novymi technologiami pridu nove problemy. Myslim ze o toto nudza nebude.

Je to mozne z teho nebudem mat uzitok, verim vsak ze druhy budu stavat na mojej praci a existuje tu velka nadej ze raz mozem byt oziveny. Uz momentalna tachnika nam dovoluje to ze kratko po smrti sa telo zmrazi. Mame uz plno ludi ulozenych v cryo bankach a cryo komorach cakajucich na to ze pokial sa vyvynie technologia ktora umozni ich rozmrazenie a transplantacia mozgu a inych organov do ineho tela, respektive sa vynajdu modifikacie ktore zabezpecia rast, obnovu tkaniv a kosti budu moct zit dalej. A toto je velmi realna moznost. Ak sa pozrieme na vyvoj ludstva. Uz to par rokov bezi, je zmrazenych plno zvierat a niekolko stovak ludi. Nadej je tu velka, takisto ako sme si mysleli ze zem je tabula, ze lietat nie je mozne. Takisto sa dopracujeme aj k tomu, je to otazka casu. Realne podlozitelna.

AdamKrt ->
hehe :D no problem je ten ze ja mam vsetko z toho co si napisal :), dokonca byt auto, dobru pracu k tomu ale to som uz spominal v prispevkoch, ale to vsetko nie je take cenne ako vedomosti a chcel som poukazat na to ze uspokojit sa s tym co mame je pre mna nieco neprijatelne, s tym by som sa osobne nevedel zmierit.

doubledog

to nie ziadny dokaz :)
to je len tvoja viera v silu materialnych a redukcionistickych vysvetleni.

a ja nehovorim, ze sa mas oklamat, cielom je samozrejme najst uspokojujuce vysvetlenie.

ale ako ITckar mas podla mna pramalu sancu.

eva321

Ľudia si vymysleli boha, aby nemuseli myslieť.

Ja osobme som tiež neveriaca ale nemyslím si, že tí čo veria sú nevzdelanci alebo hlupáci. Svojim spôsobom im nejako závidím, že majú čomu veriť, že sa majú na koho obrátiť a to mne chýba. Ale preto nezačnem veriť v boha, ako je dole napísané to by som klamala samu seba...

AdamKrt

LifeIShort Dnes 03:33 - pozri sa na to tak, ze si dostal urcity cas a tym je zivot. Je na Tebe, ako ho vyplnis.

Mozes mat vela pohladov na svet. Trebars, z dialky miliard svetelnych rokov, kde je nasa ca vesmiru len cierna skvrna. O miliony rokov blizsie uz len biely fliacik. Zase blizsie uz rozoznat galaxie, blizsie hviezdne sustavy, planety, na planetach pevniny, moria, blizsie este mesta, ulice. Blizsie este ludi, zvierata, zelen. Blizsie este uvidis chrobaky, piesok. Este viac blizsie a uz si v svete mikrobov, potom molekul, atomov. Este blizsie a su tam kvarky. Mozes to skumat hlbsie, ci dalej a na kazdej urovni, z kazdeho pohladu je to iny vesmi. Co sa zda na jednej urovni problem, to na inej urovni neni ani fliacik, nema vyznamu.

Proste mozes si sediet a rozmyslat o nesmrtelnosti chrusta, alebo chod vonku, nabal si babenku, vyskusaj niekolko poloh vertialkno horizontalne a chodte osidlovat Slovenske rudohorie :-DDD

ajajaja

pocuj, ono sa to pri takejto teme neda nezajst aj k viere...cakal si snad, ze teraz s tebou bude kazdy kut plany ako zrealizovat osidlenie vesmiru? ...

to co tvrdis, ze javy boli niekedy vysvetlovane inak, a o par 100 rokov sa vysvetlili je pravda. lenze odkial mas istotou ze to tak bude donekonecna? myslis si ,ze je nejaky obmedzeny pocet nevyriesenych otazok a ludstvo ich vylusti v priebehu cca (trepnem) 10000 rokov?

dalsia vec- i ty chces zit vecne, i ja , len kazdy z nas si zrealizovanie predstavuje inak...co myslis, kto z nas ma v momentalnom obdobi s tym ,co je k dispozicii realnejsiu sancu ? ja ,ci ty? je viac ako iste, ze kym ty zomries, vesmir osidleny nebude.tak si tu zi a trap sa ,ze dozijes 80-ky, zomries a nepodari sa ti to ,co chces a preco by si bol ochotny zit...ja si aspon mozem namyslat, ze smrtou sa nic nekonci , ze budem zit este inak.a ked nie, tak po tej smrti mi to uz bude jedno.ha!

LifeIShort

doubledog ->
Mozem sa oklamat a vec si vysvetlit aj inac, no nenasyti ma to.
Naco klamat seba sameho ked viem ze odpoved je urcite ina. Pozrime sa do minulosti ako si ludia nevedeli vysvetlit jednotlive javy a fakty. Bud si ich nevysvetlili alebo sa uchylili k tomu ze si nieco vymysleli a svoj mozog tym oklamali.
Za par sto rokov sa ich otazky vylustili.
To je dokaz, ze odpoved na kazdu otazku vieme technologicky a materialne podlozit len k tomu musime dospiet ale je to spravna cesta ak chceme vediet pravdu.

LifeIShort

ajajaja ->
vidis presne preto nechcem aby tato diskusia smerovala tadialto. Nabozensky zmyslajuci clovek je strateny a obmadzeny v zakonoch svojej viery.
Ludska rasa, ludsky druh nie je obmadzeny na planetu zem. Mozme mat uzemie celych galaxii, 1 planetu podobnu zeme pre kazdeho.
Raz vsetko konci len teraz, podla mna je urcite mozne najst materialy a latky pri ktorych vydrzi clovek zit dlhsie tranplantacie, crybiologia, zmena dna, jej vycistenie od defektov.
Nie sme obmadzeni zit na tejto zemi v buducnosti, a nemusime byt obmedzeni ani vierou, vsetky veci ktore sa kedysi vysvetlovali ako cinnost imaginarnych bohov budeme vediet vyjadrit fyzikalne, chemicky ci inako. Momentalne tychto faktov je oproti minulosti mnoho a urcite neovlada ludsku rasu a cinnost jeden nadclovek, je to len zamienka pre vojnu, hnev a nestastie a manipulaciu s ludmi ktorych myslienky a schopnosti mozu siahat na daleko vyssi level.

doubledog

:)
taketo zakladne filozoficke otazky riesi kazdy clovek

a odpovede su k dispozicii, ale tebe v ich pochopeni bude branit materializmus a fixacia na dnesnu vedu a technologiu