Vela nezodpovedanych otazok

Príspevok v téme: Vela nezodpovedanych otazok
LifeIShort

Ahojte,
neviem ci tento moj vylem bude pochopeny a ci na neho pride aspon nejaky ohlas ale skusim to.

Vela krat sa trapim pre rozne veci ktore nedokazem pochopit a neviem najst odpovede na svoje otazky.
Najviac ma vsak trapi otazka bytia a zivota. Nie preto zeby som nevedel najst jeho zmysel, nie preto ze by som sa mal zle, prave naopak.
Vela ludi mi pride divnych.
Nechapem ako sa niekto moze zmierit s tym ze tu ma odzit trebars 70-80 rokov zivota a dovidenia.
Svet bojuje o ropu, nerastne suroviny, nabozenstvo pritom zabuda na fakt ze akokolvek sa takato vojna skonci, skonci sa aj zivot cloveka.
Ludia chcu vlastnit majetky gigantickych rozmerov, alebo chcu ovladat inych ludi ci pozemky. Ja sa pytam naco? Aj najvacsi vladca sa dozije len trebars do 80? To mu staci? nechapem to.
Miesto toho aby sa spojili a zacali pracovat na technologiach, kolonizacii vesmiru, tu riesime detinske otazky.
Ak by sme vedeli kolonizovat vesmir pre kazdeho jedneho je tam planeta podobna zemi. Bijeme na malom uzemi. A niet z toho ziaden osoh ani progress, naopak len marnime cas.
To je jeden typ spolocnosti.
Druhy typ ako by fungoval podla nejakeho algorytmu prezit ale tiez sa nezamysla do buducnosti a problemy riesi len v kratkych casovych usekoch. Neriesi to ze zomrie a ani ine faktory, zije tu a teraz pracuje, uziva si pozitky. Vam to staci? takyto zivot? Ja mam vzdy pocit ze to nie je ono. Hlava sa s tymto fakto nevie zmierit, vie ze to nie je nemozne.
No podla mna ak sme niektori dostali tu schopnost uvazovat o tom ze chceme prekonat fyzikalne veliciny, procesy, ak sme dostali schopnost uvazovat o nesmrtelnosti, o tom ze okrem zeme je miliarda inych galaxii, potom musime byt predurceny aj tieto hadanky rozlustit.
Momentalny zivot ponuka miliardy moznosti ako ho prezit, otvorenim vesmiru to vsetko znasobime.
Chcel by som rozlustit tieto otazky, chcel by som vediet rozlohu vesmiru, co je po jej krajoch, v com sa tato hmota nachadza, ake su suvislosti medzi okrajmi vesmiru, su vobec nejake okraje?, odkial sa tato hmota z ktorej vznikli planety nabrala kedze viem si predsvit ako vznikal zivot a planety ale neviem si predstavit ako z nicoho mohlo vzniknut nieco.
Niekdy ma trochu stve ze som sa nenarodil par storoci alebo tisicroci neskor, ludstvo je podla vsetkeho strasne v plienkach a som smutny ze sa nedozviem odpovede na moje otazky, aj ked zijem stastny zivot, kiez by trval vecne...
Podla mna ako ludia mame na viac, na kvalitnejsi zivot ako zijeme, dlhsi, rozmanitejsi... ostava len dalsou otazkou kedy sa konecne prestaneme venovat malichernostiam a zacneme pre svoj druh naozaj nieco robit ako team z ktoreho mozme profitovat vsetci.

bella12

LifeIShort, dajme tomu, že sa stane to, čo si praješ, prekročíme svoje súčasné možnosti, prebádame vesmír, nasťahujeme sa na iné planéty, budeme žiť trebárs aj 150 rokov životom plným výdobytkov vedy a techniky. Na tomto svete je však všetko pominuteľné - aj pri tomto úspešnom živote budeš musieť raz zomrieť, naše telo nie je stavané na to, aby žilo večne, postupne starne až dosiahne bod, že už ďalej nevládze a je koniec. Aký je rozdiel, či budem žiť 80, 150 alebo hoci aj 300 rokov, keď aj tak raz budem musieť odísť? Kto z ľudí si potom na Teba po takých 20 rokoch od Tvojej smrti (okrem príbuzných) spomenie? Bude už niekto myslieť na to, že tu žil nejaký LifeIShort? Aký zmysel má to všetko študovanie a objavovanie, keď mu raz aj tak smrť urobí koniec?

To, že si sa narodil ako zdravý a talentovaný človek, nie je Tvoja zásluha. Či to chceš pripustiť alebo nie, toto si nijako nemohol ovplyvniť. Tvoja "štartovacia" pozícia do života je iná ako štartovacia pozícia človeka, ktorý sa narodil s nízkym IQ alebo človeka mentálne postihnutého od narodenia. Títo aj keby si povedali, že budú lekárom alebo vedcom, nemohli by tento sen naplniť, lebo im to jednoducho nebolo dané. Ty možno necítiš žiadne obmedzenia, ale koľko ľudí s tými obmedzeniami - a skutočnými žije. Ako by si mohol vykonávať prácu IT technika, ak by bol napríklad slepý a bez rúk?

Zmysel života musí byť pre každého jedného človeka rovnaký - či je inteligentný alebo nie. Teda určite to nemôže byť len získavanie vedomostí. Je len jediná vec, ktorú sú schopní robiť všetci bez ohľadu na ich rozumové schopnosti a tá dáva ich životu zmysel - sú schopní milovať. Aj mentálne postihnutý človek vycíti, ak sa niekto k nemu približuje s láskou a vie ju aj opätovať. Zbytočne by si sa ho však snažil naučiť počítať diferenciály či vysvetľoval teóriu relativity - jednoducho on nie je strojcom svojho poslania, povedané Tvojimi slovami.

Ešte posledná poznámka k názoru, že viera je úhlavným nepriateľom vedy. Boh je najväčší vedec a v tomto ho nikdy nijaký človek neprekoná - veď on ustanovil všetko okolo nás aj všetky prírodné zákony. Všetko poznanie, ktoré máš, máš od neho, všetok talent, nadanie, rozumnosť, nadšenie pre spoznávanie - to všetko na čo si hrdý, to všetko je jeho darom. Lámeš si hlavu budúcnosťou ľudstva, avšak dal si si už otázku: odkiaľ som sa na tejto zemi vzal ja? Ako je možné, že žijem? Lebo keby Boh nechcel, jednoducho by si nebol...

Sejla

achjo LifeIs Short :) myslím, že ti všetci rozumieme... Veda je strašne fascinujúca a tiež ma baví čítať Einsteina, Hawkinga a baví ma astrológia, ale aj filozofia. Síce neverím v Boha, ani náboženstvo, je v tom strašne vela múdrosti! Alah povedal, že človek by sa nemal pýtať priveľa otázok, lebo to vedie k zblázneniu:) (ak Boh stvoril vesmír, kto stvoril boha?) A je to pravda... vzdelávaj sa a pýtaj sa dovtedy, dokedy je to pre teba zábava. Keď to prestane byť zábava, tak už to nemá absolútne žiadny zmysel. Je to totiž ako pasca. Z ťažko vydretej odpovede na jednu otázku prirodzene vznikajú ďalšie dve otázky a tak to ide dookola až kým sa nezblázniš. Ja osobne som agnostik (nie 100%tný:) proste objaviť podstatu vesmíru je nad ľudské možnosti a tak to má byť. Ale že je to nemožné nemáme vedieť (inak by nás jej skúmanie prestalo baviť)..takže neviem ani ja... je to jediná istá neistota. Je veľmi pekné, že máš taký hlad po vedomostiach a svedčí to o množstve, ktoré už máš. Ja som si tiež kedysi kládla milióny otázok, ktoré sa mi javili nesmierne dôležité... ale potom som sa zamilovala a všetky otázky (na boha) boli preč. Mala som pocit, že už všetko chápem, všetko všetko odrazu dávalo akýsi zmysel, ktorý ovšem nedokážem vysvetliť, ale dokonca ani to mi nevadilo. Škoda, že to skončilo.

ajajaja

no pocuj, a casom sa premnozia aj ludia vo vesmire a to este nevies, ze ci ten vesmir je vobec volny, necudovala by som sa ak by nebol...nemusime tu byt len my

zivot je nespravodlivy presne pre takych egoistov a materialisticky zmyslajucich jedincov ako si ty(do istej miery)...sam si sa prezradil, vobec ti nezalezi na druhych, vobec nechces pomoct inym, ide ti len o seba, aby si ty zil co najdlhsie ...a netrep nieco v zmysle,ze chces pomoct aj inym ,lebo tvoje tvrde vyjadrenia povdvedome svedcia o niecom inom....keby si nebol taky zahladeny do seba ,svojej hlavy ,svojich poznatkov , vedomosti, tak by si sa mozno aj pozastavil nad tym, ze fakt co s tymi co uz zomreli, mohli to byt akoze akokolvek dobri ludia ,ale jednoducho nemali moznost zit v dobe ,kt.robi pokroky? ...a nemali moznost si zariadit a tak mat...ja aspon verim,ze ta vyssia moc spravodliva je a ludia co su po smrti maju sancu ,aby ich existenica tu nevysla nazmar...v podobe neba/prevtelovania- i toto je na dlhsie

mam z teba pocit, ze by si chcel, aby ta tu ludia zaccali chvalit aky si ty pokrokovy, ako sledujes vsetko okolo technologii, aky si hladny po vedomostiach a tym padom si v tejto dobe jedinecny, lebo dnesi mladi su len lenivi a nic sa im nechce a ty , ty si nieco extra , navyse si aj vies alebo mas snahu vsetko logicky zdovodnit, ako je to teraz moderne, uplne treba popriet veci kt.nerozumiem..., pocuj, vsak ty si do istej miery obmedzeny ...vdaka tomu,ze chces vediet o vsetkom a vsetko chces len zdovodnene, ti mozno trochu preplo alebo sa oddavas snivaniu o tom ake by to mohlo byt o 1000 rokov a mozno chces byt nejaky novodoby myslitel , vynalezca, cokolvek...neber to v zlom, nemam v umysle urazat...

nemam uz velmi chut tu s tebou viest debatu, nemam take poznatky o technike , aby som tu vedela s tebou viest debatu , kt. vlastne ani viest nechcem, lebo pre mna zmysel nema...ty si chces tymto zachranit kozu nie ja,....ja to stavim radsej na nieco ,co sice nevidim v oblakoch, ale to neznamena, ze to neexistuje...ak to nevyjde, dobre mi tak, ale aspon si to tu naozaj uzijem a nebudem sa trapit otazkami ,kt. teraz nemozem vyriesit...

BTW-tak si tie svoje napady financuj sam, nie z nejakych co ja viem-eurofondov,kt. by mali byt urcene na nieco ,co treba pre viacerych ludi-masy, nie pre nejakych takych,co sa boja ,ze si nestihnu uzit za 80 rokov zivot...-co sa tyka par ludi

presne toto- riesit treba premnozenost planety,ale ja si myslim,ze mozno sa nenazdame a planeta si toto vyriesi sama...

a prosim uz mi neodpisuj, ja mam bohuzial taku sprostu povahu, ze potrebujem stale niekomu nieco vysvetlovat

...a moj zivot neries, ja som len pre ilustraciu spomenula,ze nie som zrovna stastna, dost to poznacilo moj pohlad na ludi (radsej mam zvierata), ale to neznamena ,ze neznasam ludstvo ako take...skor mam problem so svojim spravanim k ludom ,kt. mi nic neurobili a chvilu trva,kym si ich oblubim a verim im...na zaklade skusenosti s inymi ,konkretnymi ludmi....
a v stave na pokraji depresie cloveku dobre padne myslienka ,ze vsetko ma svoj zmysel, cele trapenie a boj.niecomu ta to ma naucit, co mozno pouzijes niekedy v buducnosti, mozno upravi povahu (ja by som mozno bola tiez velmi rozumovo zmyslajuca a hlavne sebecka, keby som nezazivala,co zazivam a myslim,ze som mozo empatickejsia na zaklade tejto skusenosti...)

LifeIShort

huh ->
nie kazdy moze pochopit o com je v skutocnosti rec ak nechce respektive je zvyknuty zit inac

ajajaja ->
nevidim dovod aby to bolo spravodlive, zivot nie je spravodlivy ani teraz ani nikdy nebude, tak ako si clovek zariadi tak ma. otvori sa aj dalsia moznost, nikto do nicoho nenuti, ja som ti dal moznost si aj nieco precitat, nevyuzila si to je to tvoja chyba.
takisto nechapem preco by si chcela obmadzovat niekoho aby nieco riesil na zemi. nevidim dovod kradnut niekomu slobodu. a tym ktory o to nebudu mat zaujem budu moct zit klasicky, nebude sa ich to tykat a ten kto bude chciet odijst odide.

inac hovoris ze sa netrapis a ze si stastna pritom v jednom prispevku hovoris o trapeniach a ze tiez to nemas celkom idealne.

a vies ze pokial bude existovat nabozenstvo, pokial bude nedostatok surovin, potravin a inych veci a takato situacia nastane ludstvo sa mnozi velkou rychlostou, mier a pokoj nikdy nebude. na zemi nie, vo vesmire je sanca ze sa trebars na planety dostanu ludia s rovnakymi zaujmim a pohnutkami. kde by to fungovat mohlo. predsa sa nikto nebude trepat trebars k ludom co maju radi alkohol ked ho neznasas. momentalne na vyber nemas. neskor je sanca ze sa ti otvori moznost byt len s niekym kto ti vyhovuje.

Ninka03 ->
poznam toho cloveka

huh

pripomínas mi jedneho kolegu,sory ale ten ked si slahne marisku tak potom by objavoval vsetky zakutia sveta aj vesmiru, samozrejme fantazii sa medze nekladu.

ajajaja

ucit sa mi treba, nie tu rozvijat debaty ,takze moja posledna, velmo strucna reakcia:

tvoje nazory maju cosi doseba, ale chyba ti cit a hlavne aktualnost, hovoris hlavne o predalekej buducnosti, no ludia chcu liecbu teraz,nie o x rokov a nie kazdy ma take moznosti aby mu bolo umoznene to realizovat( raz mozno) a tiez sa mi zda nefer co s tymi,co uz zomreli a nebudu sa dat ozivit...nepride mi to extra spravodlive - cim sa ti chudaci previnili,ze nemaju rovnaku sancu zit vecne ako napr.ju budes mat cisto teoreticky ty a ludia ,kt.sa narodia potom...do vhodnejsej doby...tie odkazy som si necitala, nechce sa mi ,nemam rada,ked mi niekto nieco strka pod nos, ze precitaj si...i tak by to moj nazor nezmenilo...tusim to zacalo tym,ze som vysvetlovala moj zmysel zivota, ja ho proste musim mat takyto,lebo by ma to tu nabavilo a davno by som so sebou skoncovala...ty si mozes mysliet, ze si klamem, ale ja vnutorne citim,ze nie a teda mam aspon aku taku chut zit a nepoflakovat sa tu len tak...a predstav si staci mi to ku stastiu...ked este pridam par svetskych veci, zivot jak lusk...a nemusim sa trapit nad niecim,nad cim sa trapia ini- teda ty...ale kludne, ja ti to neberiem,kazdy mame svoj pohlad na vec...

este k tej kariere- no ja studujem medicinu a ked raz snad budem dr.,tak sa tiez budem snazit ludom ulahcit co sa bude dat...a budem mat aspon dobry pocit, ze som niekomu pomohla...sice mu nezabezpecim nesmrtelnost, ale to ani kopa ludi nechce...a niekedy naozaj staci aj mile slovo, aj s odrezanou noho sa da zit, dokazu to silne osobnosti, kt. vidia aj nieco ine ako materialno a zivot pre ne ma aj iny zmysel ako mat sa co najlepsie...lenze toto uzko suvisi aj s nabozenstvom aj s povahou dotycneho ako takou , fakt nie kazdy neveriaci je zatazeny automaticky na materailne veci , ale trebars bude mat chut naucit sa chodit s protezou kvoli tomu,ze jeho deti ho potrebuju...a podobne...to vsak nevylucuje, ze maju prestat pokusy,kt. sa zameriavaju na to,aby sa raz podarilo uskutocnit o com hovoris- narastie noha...a pod.v inych pripadoch...

tak ti zelam vela uspechov vo vede a technike, ale prosim,neber na lahku vahu CITY ludi, to nie su stroje, a nie vsetci su rovnaki - teda nemaju take zmyslanie ako ty ani take ciele ako ty.

a to plytvanie energiou- ja nehovorim ,aby sa nerobili pokroky, ale najprv ostanme pekne na zemi, zabezpecme si mier, dobre vztahy, lepsie zivotne prostredie , kvalitnejsie potraviny etc. a az tak sa pokusajme stahovat na mars a riesit nesmrtelnost a ozivovanie mrtvych...

Ninka03

este by som odporucala zacat chodit na prednasky ing. vladimira sagmeistera. ma okolo seba sustredenych fyzikov, filozofov, lekarov, ekonomov... tie prednasky su velmi zaujimave a tykaju sa presne toho, na co sa pytas. a nachadzaju tam aj odpovede.

LifeIShort

ajajaja ->
kebyze nemozem chodit chcem znovu chodit nie mile slova... co mi to umozni? samozrejme veda a technika, implantany, nahrady a postupom casu geneticka modifikacia ked jednoducho noha dorastie a podobne. Nie mile slova a bedakanie ale toto.

Ci ponukam alebo nie, pracujem na infrastrukture IT pre nove vynalezi, nasa firma ponuka vypoctovu silu pre mnoho experimenty, modely, testovanie. Myslim si ze nepriamo pomaham ku kazdemu vynalezu a ku kazdemu krociku ktory cez nas prejde ci uz z mediciny (hlavne) alebo z ineho odboru. Takisto na zaklade tychto faktov a poznatkov pomahame vytvarat programy ktore na zaklade vstupov dokazu analyzovat nejaky jav a objasnit ho matematicky, statisticky a aj v plyvom roznych javov.

Plytvanie energiou .. to tusim vraveli aj ludom ktory skusali lietat, ktory skusali nieco vynajst.
A pre nas ateistov boh neexistuje tak sa s nim nemusime porovnavat ani sa bat ani ho uctievat. Je to pre mna taka ista fiktivna postava ako Harry Poter trebars.

Inac odporucam precitat
en.wikipedia.org

A na zaklade toho si trebars cez google najst veci ktore ta uvedu do preblamatiky hlbsie ak chces pripomienkovat v tejto oblasti prv by som odporucil mat aspon zakladny prehlad o tomto. Aby sme sa vedeli odrazit od nejakeho bodu a neriesili zbytocne veci, ze ja som sa ucil nieco takto. Drzme sa faktov, modernej doby a sposobom akym veci funguje teraz. Ak sa chceme bavit o tejto zaujimavej teme. en.wikipedia.org