Romanka, chápem, ako sa cítiš, ale možno by si mala vedieť niekoľko vecí:
A) Tvoj manžel netuší, kde je sever ešte oveľa viac, ako Ty. Nikto z mimoPPPčkarskych ľudí veľmi nepochopí, o čo ide a prečo sa s tebou deje to, čo sa deje. Možno bude vyplašený, možno bude hysterický, možno bude zlý a bude sa hnevať, v každom prípade si predstav, v akej je situácii. Žena, s ktorou sa rozhodhol tráviť dni ich dobrovoľne trávi prejedaním a na wecku. Nevraví o svojich pocitoch, je utiahnutá do seba, neteší sa, neusmieva, nežije. Možno ťa poznal inú a toto mu nejde do hlavy.
B) ak je rozhodnutý Ti pomáhať, je fajn, že na to budete dvaja ale obaja si zaslúžite, aby Vám pomohol aj niekto tretí. Predstav si, moji blízki boli povinne u mojej psychologičky a môj frajer tiež. Dostal jemné inštrzukcie a odpovede na otázky. Ty miu ich nedáš. Nájdi si odborníka a zoznám s ním aj Tvojho muža. Obaja musíte vedieť, čo Vás čaká, do čoho leziete a čo Vás bude bolieť a nesmiete to obísť...
C) Chápem, že Ťa kontroluje na záchode. Je to preňho jediný dôkaz, že dodržíš, čo si sľúbila. Možno to však nakoniec bude musieť byť vecou dohody. Veľmi, veľmi veľa sa rozprávajte. O všetkom mu hovor. Že je Ti zle, že cítiš napätie, že máš chuť zvracať, že si to urobila alebo že to nechceš. Ak o tom nevieš hovoriť, zaveď si zošit a píš mu o svojich pocitoch. A nech Ti trebárs odpisuje. Len preboha nemlčte (môj muž - vtedy frajer - veľakrát vedel, že som zvracala. Nikdy ani slovom, pohľadom alebo výčitkou nespomenul a nevrátil sa k tomu, čo sa stalo. Vedel, že bojujem, vedel, že si s tým sama niekedy neviem rady a len mi veril, že to raz zvládnem. Určite mal strach a neraz sa hneval. Videla som to na ňom. Nikdy ma však nezhadzoval, nezosmiešňoval, nekričal a nevyčítal.-)
D) Nesústreďte sa len na jedlo a stráženie toho, či ješ alebo neješ. Zabijete tak kopec času, ktorý môžete tráviť vonku, spolu, hocikde. Ak sa Vám nedarí stravovať sa súčasne, nevadí. My sme malikaždý svoj režim a svoje dávky. Musela som sa naučiť odznova vychádzať s jedlom zadobre a nátlak by vyvolal presne opačnú reakciu. Nákupy? On kvantá jedla - športovec - a ja musli tyčinka. Na druhý deň som sa o kúsok zlepšila a niečo prihodila. Krok po kroku...
E) Jedlo a manipulácia s ním je LEN dôsledok. Samozrejme, musíš z niečoho žiť a možno si mnohé povedia, že potrebuješ tvrdý režim a prísnu ruku. Ja som si ale na vlastrnej koži odskúšala, že na mňa to neplatilo. Keď mi dali voľnosť, dôveru, keď mi dali najavo, že ma majú radi aj keby traktory padali, keď mi verili, že to raz zvládnem vtedy som sa posúvala dopredu.
Prosím, veľa sa bavte, rozprávajte, neostaňte mlčať, lebo sa ani jeden nepochopíte a rozpadne sa Vám to. Pamätaj, chlapi veľakrát volia ľahšiu cestu úteku, ako ťažší boj, namiesto toho, aby si v tom ostala sama, ukáž mu, že chceš bojovať, ale on je ten, ktorého po svojom boku veľmi potrebuješ.
p.s. Môj chlap to so mnou vydržal. Neviem, ale vždy mi veril viac, ako som si verila ja.-)))