Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Úzkosť

ooo/táňa

Katka pozri, podľa mňa je život človeka vecou voľby. Ona si vybrala partnera, ona dovolila, aby sa k nej takto správal a len ona to môže zmeniť. Ale áno, toto je skutočne diagnóza, neviem, či má nejaké označenie, ale viem, že toto správanie je bežné pre týrané ženy, či už sa jedná o psychické alebo fyzické týranie. Skús si to pozrieť na nete. Ale jedná sa tam o tie isté stereotypy v správaní ako u alkoholika. On nechce piť, ale pije, lebo nemôže inak. Nevie to inak. A presne tak je to aj s tvojou mamou. Ona proste nevidí možnosť. To už vôbec nechcem riešiť, že je hrozne nefér to hádzať na teba a riešiť to s tebou, lebo to je zrejme tak, že ona si už neuvedomuje ani to, ako to môže vplývať na teba, lebo jej cítenie je úplne otupené. Každopádne Katka, ona si to vybrala. Ty nie si za ňu zodpovedná. Ty nesmieš trpieť pre ňu. Ty si si vybrala inú cestu. Ty bojuješ, ona sa vzdala. To je veľký rozdiel. Tu už neplatia slová alebo dohováranie, ona potrebuje psychiatra a terapiu a začať na sebe robiť. V tomto jej môžeš pomôcť, ale ľahké to určite nebude. A hlavne to ale robiť nemusíš. Iba môžeš. Ak sa ty cítiš na to dosť silná. To je zase tvoja voľba. Tvoj brat si tiež vybral.

katkaxxx

ozaj - a len tak mimochodom mi vcera povedala do telefonu ze ma cukrovku.. proste mi nic nepovedala a u doktora bola pred 2ma dnami. ja sa bojim ze sa postupne znici.. ma 49 rokov, este vela rokov pred sebou, ale ona sa nevie pohnut z toho jedneho miesta, fakt neviem uz ako jej mam pomoct, 1000x som jej hovorila aby sa rozviedli, lenze na jednej strane si myslim ze to nedokaze spravit a na druhej strane ide o byt. aj tak by tam dalej byvali spolu, lebo ani jeden by nechcel odist. proste blazninec. otec ked ju pocuje ze je uplne zosypana a place tak jej este pridava, este jej nadava, ze ty spina spinava, zase sa zosypavas?!! a podobne veci.. ved to by nikto nevydrzal toto.. kebyze nebyvam u babky tak bud idem spat pod most alebo by ma uz mozno museli hospitalizovat na psychiatrickom oddeleni niekde pretoze to sa neda vydrzat toto. prezivam to takto na dialku dost, tak si neviem predstavit ako by to bolo keby som bola u nich doma. oni sa dennodenne hadaju. minule som u nich bola 2 hodiny a mala som dost. bliakali po sebe cely cas. prepacte.. ;(

katkaxxx

ahojte. no ja som vcera vecer opat mala veselo. uz som lezala o 11tej v posteli a ze zavolam este mame povedat dobru noc. a prve co mi zdvihla tak spustila strasny plac ze otec prisiel zase domov o 11tej (podvadza ju roky), mala uplny hystericky zachvat, hovorila mi ze si asi da lieky a zapije alkoholom a podobne veci..uplne ako zaseknuta mi stale opakovala dokola to iste, ze ona to chcela este zachranit, ze ona sa tak snazila a ze otec si robi co chce a ze co ma robit, ona to nevydrzi, ona sa zblazni, ona nevladze, mozno by sa mala zabit atd atd. ja proste neviem ako jej mam pomoct, uz davno sa mala rozviest a viest iny zivot, lenze ona je na tom otcovi chorobne zavisla!! on jej s prepacenim sere na hlavu a robi si co chce a ona sa ide zblaznit a nevie to prezit. ja chapem ze to je tazke,po tolkych rokoch manzelstva. lenze to sa uz deje roky rokuuuuce..a ona sa s tym nevie zmierit a stale sa trapi. bojim sa o nu,aby nieco nevyviedla, v minulosti mala 2x pankreasovy zachvat a skoro zomrela, teraz sa bojim aby sa jej to nevratilo, nervy ma uz uplne znicene, cudujem sa ze zatial netrpi depresiami, ale to som sa vas chcela spytat - neexistuje nahodou nieco take ako chorobna zavislost na nejakej osobe? nie je nahodou nejaka taka diagnoza? nemate s tym nahodou niekto skusenost z okolia? pretoze toto nie je uz normalne..keby vas roky niekto podvadzal, uplne na vas sral a mal vas za handru, tak by ste sa mu podlizovali, snazili by ste sa stale a ked by to nevislo, tak by ste mali taketo hystericke zachvaty? ved o co sa snazi?! to jej ten clovek stoji za to?! ja viem ze laska je slepa, ale mne toto pripada uz chorobne.. netrapi sa len ona, ale aj ja.. vcera som sa triasla, plakala som, busilo mi srdce a rano som sa zobudila s pocitom hrozy a teraz sa mi zle dycha.. a potom nech mi niekto povie ze sa cuduje ze mam uzkost.. ja sa snazim si pomoct, ale toto je uz trochu moc, vazne, neda sa fungovat mesiace a roky tak ze dieta musi zachranovat matku, to naozaj nie. babka zase chuda (u nej byvam) ma uz 83 rokov a stale ma problem s tym ze jej tecie krv z nosa,v noci, cez den, nevedia jej zistit co to je.. chuda aj ona sa trapi..a mojho brata to akoby vsetko obchadzalo. mozno sa trapi vo vnutri, mozno sa ho to nejak dotkne ale navonok sa to nezda takmer vobec. proste ja vzdy absorbujem vsetko trapenie a on ide dalej.. v urcitom zmysle takych ludi obdivujem, na druhej strane by som tak nevedela zit. prepacte za taky smutny ranny prihovor, ale som rada ked sa mozem niekomu vyrozpravat.

misiak

monika neviem co to bolo ale podarilo sa mi to eliminovat. bolo to nieco co som nepoznal tak ma to vystrasilo :) ale ked zistite ze sa nikdy nic nestane tak vas to prejde. to je iste :) nechce sa mi dnes robit tak sa len hram :)

monika9

misiak mal stastie ze nezazil taku tu hlbsiu uzkost,to hadam bola len mierna depka co zazil ani nie skutocna depresia.....niekedy ma clovek zle obdobia a tie prejdu a potom sa citime zdravy...ale uzkost je nieco ine...

monika9

ahojte,uz som zmakla okupat psa aj ho vyvencit,pozametat aj umyt dlazku,umyt riad,zase sa mi chce neskutocne spat,a toma dneska prist na navstevu moj sef....v noci sa strasne potim,uplne som mokra jak mys....Tani stale sertralin 100

misiak

zuzanka prebral som to s doktorom neboj. beriem minimalnu davku tak sa neda znizit :) nic sa neboj. som ako rybicka a to mi uz nikto nezoberie :D aj ked sa velmi budete snazit nikto mi nedokaze skazit naladu ani moj stav :) beriem to presne tak ze uzkost okolo mba len prebehla :)

zuzanka65

Mišiak, nenahnevaj sa, že sa ti do toho miešam, no chcem ťa varovať, ak chceš vyhodiť wellbutrin len tak, tak na to pozor, najprv sa poraď so svojim lekárom, čo ti ho predpísal. Aj keď je to iný liek ako AD čo spätne vychytávajú serotonín, ako seroxat, predsa len AD sa majú vysadzovať postupne. Prečítaj si príbalový leták, myslím, že aj tam je to napísané.
Píšem ti to preto, aby si sa vyhol prípadným komplikáciám, ako je abstinenčný syndróm. Nehovorím, že to musí tak dopadnúť, ale radšej sa poraď s lekárom.
Ja som to zažila, vysadila som seroxat aj wellbutrin a to som si myslela, že postupne, asi dva mesiace som užívala minimálnu dávku, aspoň som si to myslela, no nikomu neprajem zažiť tie stavy, čo som po vysadení mala. Tvralo to možno dva-tri týždne a bolo to ozaj zlé, závrate, točenie hlavy, " búšenie" v hlave a v ušiach, nepokoj, vysoký tlak.
Teším sa, že ti je dobre, maj pekný deň.