potravinova alergia

pišta

Základnou otázkou teda je: čo vlastne jesť?
Odpoveď 1- predovšetkým nejesť alergény. Momentálne imunitný systém sa nevie s nimi vysporiadať. Alergológa treba poslúchať!
Odpoveď 2 : prehodnotiť podiel denaturovaných potravín, aj tých, na ktoré nie ste alergickí : napr. jedna nemenovaná čokoládová tyčinka, plná mlieka, tyčinka plná zdravia, čo je riadna – hlúposť. Nejde o tyčinku. Ide o potraviny, ktoré ťažko vstrebávame. Celkovo komplikujú trávenie.
Odpoveď 3: potraviny „stredu“. A o tých nabudúce...

pišta

Opäť po čase ahojte : )
Obchod : biele rožky, pečivo, sladké pečivo, mlieko, syry jogurty, bublinkaté vody, sladkosti, mäso, konzervy, džúsy, čaje, káva, krekry a spol.,...95 % percent potravín, ktoré sú priemyselne spracované a pre ktoré nemáme (dobre) nastavený náš organizmus.
Predovšetkým chýbajú enzýmy – látky bielkovinovej povahy, umožňujúce rozložiť potravu na čiastočky, molekuly, ktoré organizmus vie prijať a zúžitkovať.
Ak príde molekula, (potravina), ktorú organizmus nepozná, nereaguje hneď alergicky. Ale keďže je cudzorodá a začne po troške otravovať imunitný systém. To však nie je všetko. Tieto molekuly do určitej miery vylúči hrubým črevom von, niečo sa ale ukladá. Často ešte pred „konečnou stanicou“ do tenkého čreva. Toto črevo je mimoriadne dôležité pre vstrebávanie potravy. Má drobné výčnelky, klky, cez ktoré sa osmózou (prienik molekúl cez blanu) dostanú do krvného obehu. Tam už na ne čaká pečeň, ktorá je najväčšou chemickou továrňou a pokračuje v prispôsobení prijatej potravy na potrebnú metabolickú „koncovku“.
Zanesením tenkého čreva sa postupne začína situácia komplikovať. Aj dobrá potrava sa už nevstrebe až tak dobre. Pomaličky sa hromadí deficit určitých látok. Imunitný systém dostáva čoraz viac podnetov na reakciu. Častou záchranou ešte býva koža, plošne najväčší detoxikačný orgán.
A molekuly prichádzajú a prichádzajú.
Až jedného dňa, našpanovaný imunitný systém vyštartuje, aj keď „potrava iba tleskne dlaňami....

evilbunny

Pista- by ma zaujimalo ci mas ty daku potravinovu alergiu.vies, ono sa o tom lahko hovori. tvoje rady su fajn. ja vynechavam zo svojho stravneho listka potraviny na ktore som alergicka ale niekedy clovek dostane proste i chut na"zakazane ovocie" :)
inak asi pred dvomi rokmi sa mi stalo ze som si kupila jablkovu zmrzlinu a mala som z nej pekne opuchy vam poviem! kto by cakal ze v tej zmrzline budu skutocne jablka! potom sa mi to uz nikdy nestalo- ved normalne nie su v zmrzlinach skutocne prisady i z ovocia.ale toto ma dorazilo vtedy:(

pišta

Ahojte. Poposúvali sa mi všelijaké termíny a idem na pár dní preč. Potom môžeme v tejto zaujímavej téme pokračovať...? :)
Ach, čas, kde ťa ľudia berú?

pišta

Pri alergiách vlastne nemôže byť prvotnou príčinou alergén ako taký. Veď organizmus často pred prvou takouto reakciou fungoval aj s terajšími alergénmi bez imunitných odpovedí. Tak ako?
Zájdime do „šatní“ a pozrime na „tréningové plány napätých bežcov“, teda v našom prípade na „plány stravovania“, na naše jedálne lístky alebo stačí aj do obchodu. Tam sa rysujú prvé odpovede na naše otázky. (aj o odkyslení...)
Ale až zajtra, voľáko už nemám pary, vstával som ráno o pol 5-ej, ej!
Dobrú noc : ))

pišta

Ahoj, ja, evilbuny, ale aj ostatní : )
Určite ste videli šprintérov na štartovacej dráhe. Napäté svaly, navreté žily, sústredený pohľad, kvapky potu na čele. Bác- rana z pištole a bežia o dušu. Niekedy však stačí tlesknúť dlaňou a vyštartujú tiež. Falošný impulz.
Je to podobné, ako s naším imunitným systémom. V prípade alergií prichádzajú falošné poplachy. Stačí alergén, „tlesknutie dlaní“ a reakcia je tu, ale prehnaná.
Bežci sú motivovaní snahou vyhrať, peniazmi.
Čím je motivovaný imunitný systém takto okamžite a prehnane reagovať?
Pokúsme sa pochopiť základné súvislosti. Tie nám pomôžu ďalej.

syma

ja sa vždy po ananáse vysypem na líci, ale jednoducho po niekoľkých mesiacoch neodolám a trochu dzobnem, ak sa nevysypem pokúšam a dzobnem viac, potom mám, čo som chcela :)))

pišta

Ja, pestuj si tvoj aktívny záujem o svoje zdravie ďalej, má ho dosť málo ľudí. : )))
Nestíham a tak sa ti ozvem zajtra. :)

ja

dakujem pista to čo si mi napisal je viľmi rozumné.a más pravdu. potom mi prosim napís aj o tom odkyslení organizmu pa;-)