vegetariánstvo

kosa

Energija je z vit B, teda skupiny vit B ( do kotrej patri aj B17, preto aj ked je menej a menej B17 je menej zivota a konci sa to smrtov).

teraz nehovorim o vecnozivstve.

doubledog

kulturistiku som nemyslel ani ja, skor sporty, kde naozaj potrebujes funkcnu silu v zmysle: vykon svalu v kratkom case a prevazne v anaerobnom rezime.

ked uz sme pri tych latkach zivocisneho povodu, tak by som spomenul napr. CLA, kyselinu arachidonovu, kreatin, carnitin, rozne peptidy..
keby sa mi chcelo, nasiel by som asi aj ine.

ja urcite nepatrim k velkym obhajcom nadmernej konzumacie masa, podla mna treba vsetko s mierou a hlavne prisposobovat svoju vyzivu svojim skutocnym potrebam.

maso ma vyznam vo vyzive, tak isto ako aj ovocie, zelenina, semena a ine rastlinne zlozky. jednostrannost sa v strave nevyplaca.
ale suhlasim s tym, ze masa jedia ludia privela, znizenie jeho prijmu im urcite prospeje (najma ked vacsinou sedia za kompom a ziadnu taku koncentrovanu stravu nepotrebuju)

BJ

doubledog, tebe asi uchadza, ze urcite mnozstvo sportovcov na vrcholovej urovni je vegetarianmi, veganmi, dokonca aj vitarianmi, keby nevladali, asi by od toho upustili, nemyslis? (teraz nemam na mysli kulturistiku - ta vec je absolutne proti prirode, a maloktory clovek, ktory dojde na zmysel vegetarianstva bude podstupovat podobne hlupu destrukciu tela)
Ty si myslis, ze ked prestanes jest maso, a navykne si na to telo, ze stratis silu? Povedz mi jedinu latku v mase, ktora akoze pridava tu silu.
Clovek nieje masozravec, aby musel jest maso, vie ho stravit, ale vie fungovat aj bez neho. Zaujimave je, ako obhajovaci masa prehliadaju, ked sa objavi niekto, komu vegetarianstvo/veganstvo funguje dlhe roky, a funguje na tom zdravo a vitalne, sklopia oci, a riesia nieco ine, uplne odignoruju ten fakt, ktory vyvracia vsetky ich tvrdenia. A na druhy den pokracuju vo svojom obhajovani masa a odsudzovani vegetarianstva. To je skutocny fanatizmus... zaslepene oslavovanie jedenia masa.
Este aj rozumny masojed vie, ze maso staci obcasne skonzumovat, napriklad raz za rok, ked je zabijacka, pochutnat si na tom par dni (ked mu to tak chuti) a potom na to na dlhe mesiace zabudnut... este pred 100 rokmi takto vacsina ludi fungovala. To co sa s masom dnes robi, a ako vela sa ho je, niekolko krat za tyzden, je fanaticke vyznavenie kultury masa, nic ine. Najsmutnejsie je, ze este aj lekari su povacsine takto sfanatizovani.

doubledog

ak robis vytrvalostne sporty, tak mas v rastlinnej strave dost AK, ak nejes len ovocia a zeleninu.
viem, ze sa odporuca kombinacia obilniny+strukoviny, ktora ma kompletne zlozenie aminokyselin.

ak robis silove sporty, tazko budes vegetarianom, tam uz ten obsah zivin v rastlinnej strave nepostacuje. a nejde len o AK.

watermelon

Campbell bol vedeckym poradcom pre Americky institut pre vyskum rakoviny, ak si chces precitat nieco o vyvrateni "vyskumov" Denis Minger tak tumas www.30bananasaday.com
V roku 1997 uverejnil Americky institut pre vyskum rakoviny v spolupraci so Svetovym fondom pre vyskum rakoviny medzinarodnu spravu nazvanu: Jedlo vyziva a prevencia rakoviny: globalna perspektiva. Analyzuju tu vzse 4500 vedeckych studii. Zo spravy vyplyva: 60 az 70 percentam pripadov rakoviny sa da predist fyzickou aktivitou, absenciou fajcenia a co je najhlavnejsie: Vyberajte si prednostne stravu zalozenu na potravinach rastlinneho povodu , bohatu na ovocie a zeleninu, strukoviny a a minimalne upravovane obilniny.
British Medical Journal o niekolko rokov neskor znovu pripomina: Kazdym rokom by sa dalo predist milionom pripadom rakoviny keby viacej ludi obmedzilo podiel masa a zvysilo podiel ovocia a zeleniny.

Jasne to vsetko su zase len hlupaci, co to vyskumali vsak?

A myslim ze Skiny bitch je kniha dost podlozena faktami. Ukaz mi jednu studiu /neplatenu masovym alebo mliekarenskym priemyslom/ ktora tvrdi ze maso a mlieko je zdrave - neexistuje. Za to studii ktore tvrdia opak je neurekom.

- mira

Na "vedecké štúdie" platené farmaceutickým, mliekárenským ... atď. priemyslom som si už dávno zvykla. Majú na svedomí pandemické rozšírenie civilizačných ochorení so smrteľnými následkami, s ktorými si menovaní vedci už desaťročia nevedia rady.

BJ

Aj ked sa v strave vitamin B12 vyskytuje, telo ho moze mat v deficite, na jeho spravne vyuzitie treba urcite podmienky v traveni. Ked si niekto uz dostatocne znici travenie, moze sa cpat kludne aj masom, a bude mat nedostatok B12.

V tomto pripade je najlepsie pod jazykom rozpustit tabletku, v ktorej vacsinou byva aj 100 nasobok dennej davky a nieco malo sa vstrebe rovno do krvi. Ked travenie funguje spravne, staci naozaj minimum vitaminu B12 v strave.
Najlepsie je kontrolovat si stav, a ked zacne dochadzat k deficitu, zaryty vegan nech si da tabletku, a nezaryty vegan nech si robi male mnozstvo kefiru, a vec je vybavena.

LXRa

Brigada veg*nskych bojovnikov dorazila, dlho to netrvalo...

watermelon - skinny b*tch je pop kniha plna nezmyslov, the china study je zlatanina pseudovedy z velkej casti (na nete je kopa kritik vratane podobronych so stovkami odkazov na vedecku literaturu; referencovane clanky od Chris Masterjohn alebo Denise Minger odporucam)...Campbell este aj svoj vlastny vyskum spred dekad prekruca...

mira - na prvy odstavec nie je ani co napisat, na druhy - tvoj popis roly homocysteinu je nespravny (homocystein je akurat znizovany vysokym prijmom bielkovin - napr. klinicka studia www.ajcn.org) a naviac trocha ryb na vit B12 asi nestaci, kedze aj velka cast ne-vegetarianov ma deficit vit B12 so znacnym prijmom B12