vegetariánstvo

BJ

Tak watermelon, klobuk dolu, ze este aj v takom stresovom prostredi take dobre vysledky. To keby si mala klidek, a podporovali by ta, bolo by to este lepsie.
Ja mam okolo seba vela vegetarianov, ktori nejedia dokonca ani vajcia, zo zivocisneho iba mliecne vyrobky, a za tie roky na nich nebadat ziaden posun k horsiemu co sa tyka zdravia, a to si myslim, ze ta ich strava ma od nejakeho zdraveho vegetarianskeho idealu este dost daleko. Skor niektorym ludom pozmizali problemy s travenim, ale to bola aj zasluha ocist a postov. Osobne z tych desiatok ludi nepoznam nikoho, kto by si tym privodil zdravotne problemy. Ak nejake boli, tak je to vacsinou otazka obzerstva, stresu, alebo nedostatku surovej stravy, privela tukov a vysmazanych jedal. A vtedy je jedno, ci do seba clovek laduje maso alebo nie, casom to dopadne vacsinou zle, hlavne s tym stresom.

watermelon

sad tak si to odskusaj na sebe, naozaj zistis, ze jest maso nepotrebujes, aj moji rodicia si myslia ze je potrebne a boli nestastni pocas mojho tehotenstva ze som ho nejedla (bola som aj som na 80 az 90% vitarianka), babka kvoli mne plakavala, a narodil sa mi zdravy syn, ktory vyvojovo a hlavne co sa tyka kognitivnych schopnosti predci svojich rovesnikov. vsetci ma strasili vsetci okrem zopar ludi co sa tak stravuje ako ja.

TrainingBoy

nuz najlepsie asi zistis sam na sebe co ti najviac vyhovuje, po sportovom zatazeni po case zistis co ti pomoze sa rychlejsie zregenerovat, popripade ak ti ide len o maso tak mozes skusit aspon vajicka, ak nie tak vraj strukoviny obsahuju pomerne slusne amino.. urcite by som ale nesiel az na vitarianstvo, moj nazor je ze nic netreba hnat do extremu

sad20

to o tom nicku neviem a som vegetarian, problem je v tom ze sa stale najde nejaky clovek ktoremu sa to nepaci a hovori ze vsetci co nejedia maso budu chori

watermelon

sad20 sorry ze som ti tak zahltila temu, ale ked neznasam ked niekto tvrdi ze maso je potrebne lebo su tam veci co nenajdeme v rastlinnej strave.
inac vies ze tvoj nick znamena standard american diet? (tolko kritizovana prave veganmi, lebo nezdrava - hambace junk food, maso)
podla mna sa rozhodni podla toho ako to citis, ked myslis ze potrebujes bielkoviny zo zivocisnych vyrobkov, tak ich jedz, nema zmysel ta v tom ovplyvnovat, a ked ti nieco hovori, (intuition) ze mozno to ale nie je tak ako nam to ukazuju reklamy, tak sa vyber do knihkupectva, zozen knihy, nacitaj si problematiku.
mnoho sportovcov je veganov, behajucich maratony, posilnujucicich da sa vygooglit

watermelon

LXRa ty mas tusim najviac dokazov o tom ze veganska strava je nevhodna, posles link nejakej dobrej vedeckej studie? nerobenej ale masovym priemyslom? Lebo ja ti viem poslat mena poprednych nezavislych vedcov, institutov, a neviem koho vsetkeho co vyskumali ze mlieko je nezdrave a lame kosti a maso sposobuje srdcovo cievne choroby, zvysuje cholesterol atd - dokazane na niekolko rocnych studiach na tisickach ludi. ale trvalo by to dlho, je toho vela, schyt knihu co som uz odporucala a citaj, je velmi dobre vedecky podchytena, su tam jasne a zretelne studie a vysledky

LXRa

Predvidatelne, z povodnej temy (ktorej sa tykaju asi prve 3 prispevky) tu vznikla "diskusia" medzi veg*nmi a ostatnymi. Prospektivne klinicke studie modifikujuce stravovacie navyky v drvivej vacsine ukazuju nulovy efekt na celkovu mortalitu, velmi neprijemny fakt pre vacsinu ludi. Nejedzte industrialny odpad, ked uz chcete len cisto rastlinnu stravu, nespoliehajte sa na obilniny (i celozrnne su chudobne na mineraly/vitaminy v porovnani s ovocim/hluzami). Na zakladne nasej evolucnej historie je zrejme, ze veganska strava (aj ked tolerovatelna so suplementaciou) bude pravdepodobne neoptimalna pre zdravie.

- mira

RNG, niektorí "fakty" od teba ma skutočne prekvapujú. Napr. vykopané kostry ľudí, ktoré i vo vysokom veku mali dokonalý chrup, neboli bezzubí ako ty tvrdíš. Na rozdiel od dnešných ľudí, z ktorých mnohí už v 20-tke majú protézu. A jedia mäso.
Ďalej ma prekvapuje že podľa teba nedostatok tuku znižuje IQ. Naopak. Alzheimera dostávajú práve mäsožravci a mentálne postihnuté deti trpia preto, že ich matky pred narodením / i pred počatím/i po ich mnarodení živili kravským mliekom. Medzi mentálne postihnutými nenájdeš človeka na prírodnej nerafinovanej strave, ale na cukre a mlieku. Stačí si prejsť zariadenia a preveriž si to u ich matiek. Často sú mentálne postihnutí nadmerne veľkí a ťažkí, takže ošetrovatelia majú problém s nimi pracovať.

RNG

OK, viera je zalezitost mimo diskusii. Aj ked na vyse 90% s tebou suhlasim co sa tyka tej vitarianskej/vegetarianskej diete, naopzajstna stara dieta je paleontologicka, ktora je vitarianska(nepoznali ohen) ale nie vegetarianska v pravom slova zmysle. A mlieko ako take prislo az po zdomacneni dobytka, tj vlastne celk0m nedavno, Takze hovorit o fruktovoroch je tendencne skreslenie, ved aj simpanzy v divocine si prilepsuju potravu s casu na cas hmyzom a dokonca robie nocne polovacky, lebo im v zaludku nasli vtakov a dokonca zvysky kanibalstva.

Takze to na margo historie a jej znovuobjavovanie v sucasnosti paleontologmi, tj priamo z vykopaviek, nie z nejakych knih, co su napisane zaujatymi autorami, hoci casto so zvucnymi menami, takze to vyzera velmi uveritelne,
nie sme ani fruktovori, ani vegetariani v prvom slova zmysle, ale najblizsie mame k paleontologickym vitarianom vyvojove. A za tych partisic rokov civilizacie sme si nemohli dokonale zvyknut na nove potraviny a ich upravy, pre to sme oslabeni, ba dokonca v pripade striktnych vegetarianov(ani vajcia, ani ryby ani mliecne vyrobky) dlhodobo poskodeni.
Dokazuju napr to aj IQ testy, kde nedostatky roznych zivocisnych tukov sa prejavia na mozgovej cinnosti. Samozrejme toto sa zatajuje, lebo je to "politicky nekorektne" a tato skutocnostj je casto spajana s rasizmom , takze v ramci "politickej korektnosti" je tato informacia potlacana vo vsetkych komunikaciach, dnes ovladanych skoro vylucne liberalnymi silami.