Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

vegetariánstvo

BJ

Ak sa aj clovek prisposobil na jedenie tepelne upraveneho masa, je to chyba, a mal by z toho co najskor von.
Je to mozno pre niektore typy chutne (dokonca niektorym sa paci aj vsetko spojene s obstaravanim masa), ale je to nechutne neekonomicke.
Radsej, keby sa clovek chcel prisposobit ekonomickejsiemu a hummannejsiemu sposobu stravovania.

jankaaaaaaaaa

za toto obdobie, ktore tu spominas sa clovek velmi zmenil. a tak isto sa zmenili aj jeho stravovacie navyky a poziadavky na stravu. takze taketo prirovnanie k jedalnicku cloveka, ktory zil pred milion rokmi je velmi neobjektivne

watermelon

mne staci pozorovat akymi chorobami trpia masozravci ludia a akymi ti sialeni vegani a im podobni. staci sa pozriet aj na statistiky, ktore jasne hovoria ze vegetariani su zdravsi ako masozravci, ze vegani su zdravsi ako vegetariani. a ak mam cerpat z historie, tak potom jasne vedu v stravovani ludi PLODY, cize ovocie, semienka... alebo nie tym sa stravovali nasi predkovia tisice a tisice rokov p n. l. ?
ano a potom prislo maso, ale to je dost kratke obdobie v porovnani s tym ako dlho sme jedli plody (cca 800 000 p n.l.? zdroje sa lisia). A ano nakoniec prislo obilie a mlieko (az 10 000 p n. l- to je nic v porovnani s tymi stami tisicmi rokov)

chsosij

a čo ak to je látka, ktorá nebola ešte objavená? Myslíš si, že už všetky veci sú odhalené a všetky možnosti vyčerpané. Toto je to, s čím sa ľudia v JPN nezaoberajú. Striktne sa držia histórie svojich predkov a snažia sa zachovať kvalitu a čistou v potrave. Skús si prečítať niektorú kvalitnú anglickú knihu Jin&Jang Food prevzatú z JPN zdrojov. Možno sa dozvieš aj odpoveď na tvoju otázku.

- mira

Suhlasím s tebou, čerpám z historie a dnešným "vedeckým" štúdiám neverím. Čerpám z vlastných skúseností a pozorujem ľudí. Vidím, ako sa stravujú a aké majú zdravotné problémy.
Zatiaľ mi nikto nedokázal povedať, aké sú to tie nenahraditeľné výživné látky v bravčovom, hovädzom alebo kuracom.

chsosij

watermelon a mira: vobec Vám nejdem vyvratit pravdu o tom že bez masa sa dá fungovat ANO dá sa. ALE!! fakt treba byt velmi uvedomeli nato, aby sme vedeli zachytit vsetky potrebne ziviny. Urcite je mnoho ludi na SVK, ktorý to dokazu no v JPN je to ich kultura a dedicstvo ktore získlali po starých a prastarých rodicov. Veci o zdravej strave su tam velmi citlive, ale rád sa o to podelia. V europe a aj USA toto nikdy nebolo prioritou skr. zdravotnictve sa tocia miliony a je to druhy najvacsi biznis po rope. Preto chcem podotknut, ze výskumi ktore robí USA by som vobec nepovazoval za objektivne a pravdive. Najradsej by ovladali cely svet a to od obchodovania cez pocasie a aj zdravie cloveka. Ono zatial sa im darí no uvidime co nam cas prinesie....... Skr. tu je biznis tam je historia ja osobne mliecne vyrobky do seba nedam. Ako moze mat mlieko spotrebu az 6 mesiacov ved nieje to tak davko ked mlieko malo spotrebu tyzden to iste jogurt a mohol by som menovat dalsie. chemia chemia..... a chemia. V JPN mlieko je, ale nie kravske iba sojove a na vidieku bolo občas vidiet kozu, tak asi este kozie. Maso obcas domace chude, no žiadne trvanlive E-čkové salámi. Skr. myslim si, ze clovek ktorý chce byt vegetarian mal by tahat informacie z hlbokej historie a urcite nie z vyskumu. Ako moze zistit 5 alebo 10 rocný vyskum aplikovaný na niekolky ludoch to prave. Nijak! Historia je výskum. Kazdemu kto sa zaujíma o zdrave stravovanie prajem vala uspechov a pevne zdrave no u nás v europe to nieje lahke.

BJ

Doubledog... upadok ducha cloveka uz prisiel do kazdeho kuta, takzie nieje zvlastne, ze ludia aj na vychode podliehaju rovnakym zlozvykom, ako na zapade.
Suhlas, ze chudoba nutila cloveka jest najma rastlinnu stravu, no vela ludi to aj chapalo, ze je to zdrave... stacilo sa pozriet na zdegenerovanu slachtu a bohatych. Duchovne uvedomeli ludia casto prisli na zmysel vegetarianstva alebo veganstva, takze nieje to az tak otazka naroda, ako skor otazka ducha a poznania.
A toho bolo na vychode vzdy viac, ako na zapade. Napriklad budhizmus priam podnecuje v cloveku skromnost a mier, a to myslenie a citenie ovplyvnuje vo velkej miere vychod. V Indii je vegetarianstvo tiez rozsirene, napriek tomu, ze vela ludi by tam mohlo jest maso, keby chceli... ved sa tam casto aj konzumuje.

Takze, v ziadnom pripade som tym nechcel povedat, ze ide cisto o narodnu otazku, ze India a Cina je super v kazdom smere, zatial co krajiny zapadu nie... je to samozrejme dosledok kolektivneho vedomia, v ktorom sa nachadza viac duchovna a poznania, ako tu, a teda sa tam aj castejsie stretnes so skromnymi ludmi, ktorym ich materialna skromnost vobec nevadi, a nevadi im ani to, ze konzumuju prozaicky povedane misku ryze kazdy den, zatial co cely den tvrdo pracuju. Chcel som tym len povedat, ze od takych ludi by sme si v mnohom mali brat priklad, ako za nimi vo vitalite zaostavame, a im staci na tie makacky male mnozstvo rastlinnej stravy, takze precpavat sa masom a zivocisnymi produktami a obhajovat, ako sa bez toho neda zit a ostat zdravy a silny, mi neprijde na mieste.

doubledog

a my sa nehadame, my diskutujeme
kazdy tu obhajuje svoj nazor, bez ohladu na to, odkial pochadza.

takze tie poznamky o tom, ze mna len niekto naucil, tak to len bez rozmyslu opakujem, prosim vynechaj.

lebo inak ja zacnem vytahovat zjavne para-nabozensky, casto az sektarsky pristup veganov, rawfoodistov, a makrobiotikov, ktory jednoznacne ukazuje na rozne psychologicke alebo spiritualne potreby, pri ktorych je uprava stravy vedlajsim, alebo sprievodnym javom.
na com samozrejme nie je apriori nic zle, je to uplne normalne a spravne, len to celu vec posuva do uplne ineho svetla.

doubledog

mira
to s tym testosteronom je jednak meranim a statistikou, jednak skusenostou overeny fakt, k tomu niet uz moc co dodat.
jasne, cakam od vas argument ze u jedakom masa je ten testosteron vlastne chorobne zvyseny, a mal by byt nizsi.

watermelon
v suvislosti s Cinanmi som pisal o mlieku, maso jedavaju bezne uz davno.
a tito ludia (myslim ludi z chudobnejsej casti sveta) asi nebudu az tak zdravi, ked sa vzdy snazia mat vyzivnejsiu stravu, co znamena vzdy, ak je to mozne, maso a mlieko. to samozrejme neznamena, ze cim viac masa a mlieka, tym lepsie zdravie. vo vsetkom v prirode je rovnovaha.

a potraviny mozu byt kontaminovane jedmi, pochadzajucimi od cloveka, bez ohladu na to, ci su rastlinne alebo zivocisne.