vie my niekto poradit so spravnym kombinovaním potravín, aby som mal dostatok potrebnych aminokyselín aj pri sportovaní ? a na co by som nemal zabúdat aby som mal dostatok energie?
vegetariánstvo
RNG, ja ti v tomto nemozem oponovat faktami, pretoze osobne som ziaden dlhodoby, viacgeneracny vyskum nerobil, ani o ziadnom, ktoremu by som dokazal doverovat neviem.
Takze moje osobne presvedcenie je hlboke, vychadza z mojho vnutra... citim, ze zivocisnu stravu netreba jest. A verim ludom, ktori tvrdia, ze to tak je tiez, pretoze som stravil hodiny az dni, citanim ich textov, a diskusii, a z toho som nadobudol dojem, ze im mozem verit.
Osobne si myslim, ze prevazna cast stravy musi byt surove ovocie, a surova listova zelenina a bylinky ako doplnok, zvysok surove semena, a cast varena a kvasena zelenina, so zivocisnych veci postacuje obcasna konzumacia kefiru so suroveho mlieka. Takymto sposobom sa ale chudobni skoro nikdy nemohli stravovat, jedli vacsinu varene obiloviny, aj to trochu zeleniny si casto uvarili.
Konkretne v nasom pasme to zas s ovocim nieje tak zle, ide opat len o majetok a peniaze, a tak to bolo aj kedysi. Kto mal sad, a gazdovstvo, mohol si nasadit kludne celu plejadu ovocnych stromov... ale koho vtedy zaujimala zdrava strava , ked nemal ani vzdelanie, casto ani nevedel citat a pisat?
U nas sa da byt zasobeny od maja po koniec oktobra ako ovocim, tak aj zeleninou, od novembra je to v podstate hrozno, niektore hrusky a jablka, no a cez zimu sa daju uskladnit prakticky iba jablka.
Ja nikomu nedoporucujem jest iba proso, a k tomu trochu zeleniny, to je fakt ledva na prezitie, ked si k tomu primyslim tu makacku, nulovy spolocensky zivot, a nizke hygienicke podmienky, nehovoriac o strachu zo stale cihajucej smrti, hladomorov a neviem co este, tak stredoveka chudoba urcite nemohla byt stelesnenym zdravia. Vitalitu cerpali skor z toho, ze ti nemej vitalny to neprezili. Ale takisto si myslim, z historie sa teda vela o spravnej strave nemozes naucit, cela znama historia poslednych par tisicov rokov su vlastne neustale vojny, chudba, utrpenie, a iba minimum poznania. Kde sa tu da ucit o vhodnosti stravy? Tu islo cisto o prezitie. Nehovoriac o tom, co si myslim o tej znamej historii, ze je poriadne pritiahnuta za vlasy, a od pravdy ma v mnohom daleko. Ja by som historiu bral s rezervou. Myslim si, ze len velmi malo ludi sa zaoberalo zdravou stravou v takom zmysle, ako my. Riesili uplne ine veci, nemali dovody zaoberat sa stravou... v tych podmienkach to bolo jedno, jedlo sa co bolo, nikto nad nicim inym ani nerozmyslal... a ti co mali moznost zrat viac, zrali viac, a ti ktori mali moznost hodovat kazdy den, kazdy den hodovali.
Takze opat len hovorim, ze aj z historie sa ucit da len od ludi, ktori so stravou nieco zamyslali, napriklad dosiahnut dlhovekost.
Inac je silna skupina ludi na svete, ktora tlaci vegetarianstvo, je za nimi aj financna moc, takze by som roznym statistikam prilis neveril ale skor by som sa obratil na minulost, historiu.
Naviac som poznal hromadu vegetarianov, cast z toho Indov z India, tri boli celkove mensi, s utlejsou kostrou a aj v USA sa dozivaju menej, nez americky priemer. A ini vegetariani, co som ich poznal aj v rodine su na tom po dlhych rokoch vegetarianstva horsie, nez ostatni vsezravci.
Vysloveni masozravci sa samozrejme dozili tiez menej, privela masa je definitivne skodlive.
Nakoniec to plati vseobecne, privela vsetkeho skodi, tak ako aj primalo.
Hlavny dovod pre kratky zivot v minulosti boli bakterialne choroby a podvyziva.
Podvyziva bola z velmi obmedzeneho jedalneho listku. Napr v spominanej knihe o Polsku, znacna cast vyzivy prosteho ludu bolo zopar zrnin, zemiaky kapusta obcas huby a par inych zelenin.Tj jedli len to, co si sami vypestovali, peniaze nemali ziadne, takze kupovat prodsukty druheho bolo nemozne.
To ale nie je dostatocne pestre pre optimum telesnej vyzivy. To sa odrazilo samozrejme na kostre(vid rozne vykopavky, to sa neda odskriepit dodatocne, vsakze, dokonca ani slachta nebola na tom extra dobre s pestrostou v potravinach, pozri na tie malicke brnenia, do ktorych by sa dnes priemerny clovek nijak nezmestil) a uz po 25 rokoch boli znacna cast bezzubi a teda neboli schopni ani poriadne pozut potravu.Chybaju tam rozne bielkovinne zdroje, vcitane masa, vajec ryb a tiez zdroje antioxidantov a vitaminov z roznych ovoci, ktore dnes mame nie len sezonne, ale cely rok.
My nie sme "fruktovori", ale vsezravce, a cim mame pestrejsiu stravu, tym sme na tom lepsie. A zivocisna strava je pre nas dolezita, takze sa jej kompletne vyhybat je zla rada.
neda mi to, RNG, ty chces svojou otazkou naznacit, ze maso predlzuje zivot alebo nieco v tom style? Lebo zo statistik, ktore som doteraz mala moznost vidiet vyplyva pravy opak...
myslim ze aj kvoli napr. slabej hygiene sa dakedy zilo kratsie, nie? no nie som odbornik. a hygiena si vyberala dane v podobe roznych epidemii, nie? a teraz mame kopce liekov, transplantacie, a ine rozne lekarske sposoby zachrany zivotov/ vedu. tak neviem ci by som to stavala iba na strave.
BJ cital si knihu Nova vyziva od Johna RObbinsa? Teda neviem ci by ta zaujimala ale celkovo odporucam ludom, co sa zaujimaju o stravu, a hlavne o chovanie dobytka a jeho dopad na planetu, zivotne prostredie a zdravie ludi. Celkom dobre vedecky podlozena.
Co sa tyka slachty a bohatych, tak tam bol podstatny klud, ale aj pristup k zdravotnej starostlivosti. Vtedy to boli casto bylinky a caje, ktore si ale mohli dovolit, rozny liecitelia.
Rolnik si nemohol dovolit ani ten caj, a nie kazdy bol obdareny tym, ze mal v rodine bylinkara a liecitela, rolnici boli casto totalne primitivny, nevzdelani ludia. Po rozlahlej Cine sa cestovalo tazko a dlho, kde si mohol taky rolnik dovolit cestovat do vacsieho mesta, aby tam nieco zohnal, a este, za co si to kupit?
RNG, je to dost obsiahla knizka, celu som ju neprecital, ale v zasade...
ludia kedysi nezili dlho, ci tu alebo v Cine, ale to kvoli samotnej chudobe. Myslim si, ze chudobny clovek sa nedozije statisticky vysokeho veku, pretoze zije v neustalom strese a strachu, ktory chudoba prinasa, a aj samotna fyzicka praca sa da ustat v mladom veku, ale podla mna sa telo pri kazdodennej makacke bez moznosti oddychu , prilis rychlo opotrebuvava. Nehovoriac o tom, ked prijde obdobie hladu a treba makat dalej, ale jest nedostatocne. Navyse, v neskorsom veku nanho padne jedna infekcna choroba, ktorych bolo kvoli nehygienckym podmienkam vsade vela a je konec. Si myslim, ze vacsina ludi zomrela z toho, ze dostali chorobu a ta ich skolila... ale nezomreli na ten druh staroby, na ktory ludia zomieraju teraz.
Chudobny zivot urcite sam o sebe ziadne dlhodobe zdravie neprinesie, tu ide skor o to, ze dnesneho cloveka udrzia lieky az neprirodzene dlho... potom sa lahko robia statistiky, ale to, ako vyzera zivot takeho cloveka poslednych 10-15 rokov, o tom uz nehovoria. No, podla mna, radsej byt zdravy a vitalny, a potom v 50tke dostat chorobu a zomriet za 2 tyzdne, ako zomriet v 70, ked poslednych 10 rokov zomieram v nedostojnych podmienkach, ze sa ani vykadit neviem sam.
Ine vysledky mali ale mnisi, ktori zili v klude, harmonii, a stravu mali este striedmejsiu nez chudobi rolnici. Tu sa to samozrejme neda zobrat vsetko naraz, lebo boli aj mnisi, ktori sa obzierali a chlastali, ale boli aj taki, ktori odisli vysoko do hor, kde mali klud. Ked si precitas nejake knizky o cchi-kungu, pise sa tam o mnichoch, ktori sa dozivali 150 rokov, no oficialne to nemoze byt zdokumentovane, pretoze tych ludi nezaujimalo nejake cislo, kedy sa narodili, a urcite sa s tym nesli dole do civilizacie chvastat. Dozivali sa takeho veku nie kvoli samotnemu zlozeniu potravy, ktore verim, ze bolo aj tak z vacsej casti rastlinne (neverim, ze si tam chovali prasce, kto by to krmil???), ale kvoli tomu, ze sa naucili spravne dychat, harmonizovat mysel, a hlavne, ovladat energie v tele, napriklad ocistit si kostnu dren, vdaka comu mali cely zivot cistu a zdravu krv...co bol uz vysoky stupen cchi-kungu. Takze si myslim, ze dlhovekost nelezi len v strave, ale hlavne v spravnom dychani a cviceni, a v zivote bez stresu... a pokial sa o to snazi niekto cielene, ako v Cine (dlhovekost ich dost zaujimala) tak prirodzene dojde na to, ze strava je tu vskutocnosti prekazkou, a treba jej co najmenej a co najlahsie stravitelnu, kde zivocisna strava ma zmysel len v malej miere, alebo vobec.
Tym nemyslim ziadnu provokaciu, ja som za hodne zeleniny a malo masa.
Ale nie za vegetarianstvo v pravom slova zmysle.
Ked si ale precitas knihy len napr z historie Polska povedme v obdobi pred 300 rokmi(Michener-Poland) zistis , ze tam bezne ludia nevideli maso tiez cely rok a zaklad ich potravy boli obilniny, zeleniny a neskor aj zemiaky. Zo zivocisnych mali obcas vajcia a mlieko. A priemerny vek bol vtedy 29 rokov.
Slachta proti tomu zila ovela dlhsie v priemere.A konzumovala dost masa, ryb a hydiny.Mozno az privela, lebo obezita a porazky boli rezervovane len pre slachtu.
Nebol tam nahodou udaj, ako dlho sa vtedy na tej strave priemerny clovek dozil?
Tak dnes som si trochu precital z knihy Stredoveka Cina www.martinus.sk
o stravovani Cinskej populacie pocas stredoveku. 95% populacie, kvoli chudobe jedla hlavne proso, ryzu (na juhu Ciny), placky, slize a knedle z toho vyrobene, a tieto porcie striedmo oblozene zeleninou, hubami, a ak to dovolovali podmienky, aj ryby. Toto bol zaklad stravy. Maso sa jedlo niekolko krat za rok, vacsinou pri vacsich sviatkoch alebo specialnych rodinnych prilezitostiach. V roznych regionoch rozlahlej Ciny boli potom dalsie zvyky, niekde sa jedli aj hady alebo opice, hlavne pocas hladomorov... dokonca bohuzial aj ludia. Ked niekto dokaze zabit kvoli masu opicu, tak asi v hladomore fakt nema problem prejst este o krok "vyssie".
Zakladom ale bola rastlinna strava na 99%, a vacsina Ciny bol vidiek, kde zili ludia farmarskym sposobom. To bola pre nich 7 dnova drina, spojena s tymto sposobom zivota, od usvitu do zapadu slnka. V mestach sa pre chudobnejsie vrstvy stravovanie vela nelisilo od vidieku, akurat bol vacsi vyber a dostupnost stravy. Jediny, kto sa cpal z masom, bola stredna a bohata vrstva, ktorych ale nebolo ani 5% celkovej populacie.
Takze, maso v ziadnom pripade nieje potrebne na to, aby bol clovek zdravy a vitalny, schopny pracovat 7 dni v tyzdni na poli, od rana do vecera, nehovoriac, ze vsetko maso, co sa vtedy jedlo, bolo uplne ciste od vseliakej chemie... ani bio maso dnes nemoze byt tak ciste, ako to maso.