vegetariánstvo

- mira

Málo testosterónu majú muži, ktorí jedávajú cukor, alkohol, povzbudzujúce látky a chémiu. Či sú vegetariáni alebo nie.
Pretože sú i takí, ktorí vegetariánstvo nepochopili a neurobili v strave zmeny, len prestali jesť mäso. Vegetariánstvu treba rozumieť.

watermelon

doubledog: ja teda vazne nie som fixovana na aminokyseliny, len neviem naozaj co este tak maso moze obsahovat bez coho vegan neprezije - to by ich zase az tolko (i ked stale malo) po svete nebehalo. Mne davaj fakty, a to nemozes, pretoze neexistuje latka, co maso ma a ja bez nej neprezijem. a neviem odkial beries ze problem nasytenych kyselin je zastaraly, ked prave opak je pravdou. CIm viac ich clovek zje tym skor k nemu pride infarkt. TO hovoria statistiky. ALe nehadajme sa, je to jedno, ludia si aj tak vzdy budu hajit to, co je pre nich jednoduchsie a co ich naucili, ze je spravne....

k diskusii s BJ: za to ze sa Cinania vrhaju na maso este asi neznamena ze je zdrave, a to ze z mlieka a masa su ludia vacsi je preto, ze obsahuju rastove hormony a dalsie (vykonne) latky ktore robia teda vazne dobru pracu (puberta nastupuje priskoro u deti), rastove hormony su karcinogenne, dalej steroidy, antibiotika, dioxiny atd. Vies preco sa dava rastovy hormon kravam? Aby z 5 l mlieka co bezne by mali vyprodukovat za den bolo 50. Neludske, ale nie praveze az velmi ludske... nezvieracie. Vraj jeden hamburger ma v sebe 30% davky dioxinov stanovenej WHO. Toto su ale udaje z USA (kde je vsetko dost zvratene, tak dajme tomu, ze u nas je to o cosi lepsie).

doubledog

skor ide o to, ze zivocisna strava umoznuje ludom podavat vyssie vykony a vydrzat horsie podmienky
preto je samozrejme vhodnejsia pre muzov

muzi-vegetariani maju menej testosteronu, takze z evolucneho hladiska su v nevyhode

- mira

Ľudí priťahuje živočíšna potrava a "v menšom objeme viac kvalitnej" stravy tak, ako ich priťahuje alkohol, drogy cukor. To nehovorí nič o zdravotných účinkoch. Potravina, ktorá má malý objem, t.j. málo vlákniny, spôsobuje pomalé vyprázdňovanie čreva, zápchu, ktorou trpí mnoho mäsojedákov, je všeobecne známe.
Veľkosť človeka nič nehovorí o jeho zdraví, dokonca lekári prichádzajú na to, že veĺkí a tuční ľudia sú na tom zdravotne horšie ako malí a štíhli.

doubledog

BJ:
vies co je zaujimave?
ze ludia z krajin, ktore spominas (napr. z Ciny), len co dostanu moznost jest zivocisnu stravu, tak ju velmi radi jedia.

to, ze jedia hlavne rastlinnu stravu, je dosledkom ich chudoby. a teraz nemyslim chudobu z pohladu Europana, ale chudobu z ich vlastneho pohladu.
a v poslednych rokoch, ako sa dviha zivotna uroven Cinanov, zvysuje sa ich spotreba mlieka. (to ma btw za nasledok zvysenie jeho ceny, podobne ako u ropy). deje sa to aj preto, ze vysvitlo, ze konzumacia mliecnych vyrobkov umoznuje Cinanom vacsi vzrast - dnesni mladi Cinania su vacsi a vyssi ako ich rodicia.

watermelon:
vy vegani ste nejak fixovani na aminokyseliny. ale ved maso a mlieko obsahuje aj ine latky, ktore prospievaju vyzive, alebo skor umoznuju cloveku zjest v mensom objeme viac kvalitnej stravy.
a nasytene tuky uz tiez prestavaju hrat rolu strasiaka, to uz je trosku zastaraly pohlad.

watermelon

doubledog: Americka dieteticka spolocnost: Rastlinne zdroje bielkovin same o sebe mozu zarucit primerany prijem esencialnych a neesencialnych aminokyselin. Starostlive kombinovanie tychto potravin v ramci jedneho jedla, ktore doporucuje pravidlo komplementarnosti bielkovin, nie je nutne.

prestizny institut Worldwatch: The adverse health impacts of excessive meat-eating stem in large part from what nutritionists call the "great protein fiasco"--a mistaken belief of many Westerners that they need to consume large quantities of protein. This myth, propagated as much as a century ago by health officials and governmental dietary guidelines, has resulted in Americans and other members of industrial societies ingesting twice as much protein as they need. Among the affluent, the protein myth is dangerous because of the saturated fats that accompany concentrated protein in meat and dairy products. Those fats are associated with most of the diseases of affluence that are among the leading causes of death in industrial countries: heart disease, stroke, and breast and colon cancer. (Lipton 1983; WHO 1990; Kummer 1991; Pimentel et al. 1991; NRC 1989),

WHO odporuca denny prijem bielkovin 10 - 15 %, bezne jediaci clovek ich zje raz tolko

chsosij

v odlahlych castiach sa maso neje pretoze je tam taka chudoba ze nato nemaju a chovaju iba sliepky, ktore si setria na vajicka. V cine som nebol no v japonsku je to tak a maso som tam jedaval s domacimi 2 krat do tyzdna ale hovorim nieje to ako u nas klobaska, jaternica a tak chude dusene kvalitne masko max. 150g to striktne dodrzuju ale vobec ho nevylucuju to som tam vobec nezachytil za ten rok staze co som tam bol. Mlieko to je tam uplne iny svet soja soja soja ci jogurt, syr alebo samotne mlieko. Kravske mlieko som v oblasti HYOGO nezachytil.

chsosij

dal by som Vám do ruky japonsku stravu a jedine co by ste tam nenasli by boli mliecne vyrobky. Hej su tam aj som ich jedol no su sojove. Maso sa tam je uz dlhe roky ale pozor! nie ako na tu ale chude max.150g denne min. 2 tyzdenne a aj to sa je s velkym podielom vlakniny. Denne sa tam konzumuje ryba ale nie preto ze by bola extra zdrava no su obklopeni oceanom tak rybolovov je tam vo velkom ako tu farmy s dobytkom. Ryza? vela ale preto ze tam maju vhodne klimaticke podmienky ako napr. mi pre zemiaky takze to netreba riesit. USA - kukurica a tak. Denne pracujem s japoncami no rano piju mlieko v praci ale zasa si zarobia svoje sojove.

BJ

Doubledog, cize ked ma niekto natolko dokonale okyslicovanie, ze aj pri prakticky najvacsej makacke, aku si zivot vyzaduje (12 hodinova sichta na poli, na stavbe... atd), nepotrebuje prejst na anaerobny rezim, tak mu staci aj ta funkcna sila v aerobnom rezime, ktoru ziska z rastlinnej stravy, ze?
Ak tomu neveris, urob si kratku exkurziu po odlahlejsich castiach Indie, Thajska a Ciny, a uvidis to na vlastne oci.