vie my niekto poradit so spravnym kombinovaním potravín, aby som mal dostatok potrebnych aminokyselín aj pri sportovaní ? a na co by som nemal zabúdat aby som mal dostatok energie?
vegetariánstvo
s tym suhlasim...psychika..je zaklad...
Ja si myslim, ze pociatok traviacich problemov lezi v psychike, clovek nieco nedokazal stravit a tomu vyvolava neustale negativne emocie, a vnutri ho to rozoziera... a to postupne zablokuje energiu v traviacich organoch, ktore ochoreju. Zla strava ten proces len urychluje, ale pociatok lezi v psychike.
Rozne traviace problemy su individualne dosledky nedostatku kyselin, roznych enzymov, mikrovlaknin a nespravnej crevnej flory. Strava samozrejme k tomu prispieva, ale je plno zdravych a dlhozijucich vsezravcov, podobne ako vegetarianov a veganov, to vsetko ale nie je dokazom nicoho.Telo sa vie velmi dobre prisposobit, ale zrejme chybajuce prostriedky a pripadne aj ziviny je rozumne individualne doplnovat.
Co sa tyka priemerneho veku dozitia sa v stredoveku, pozri napr tento zdroj, kde su odratane vsetky umrtia do dospelosti a predsa to vychadza len na daco vys ako styridsat rokov. Trochu lepsie pre slachtu, ktori mali lepsiu stravu(tj aj viac masa, vsakze, lebo "plebs" nemal
prakticky ziadne maso)
www.sarahwoodbury.com
A este lepsie to mas cez Wikipediu
en.wikipedia.org
Takze reci, ze sa kedysi ludia dozivali dlheho veku su absurdne a vysoko tendencne skreslovanie(inymi slovami loz, aj ked nikoho tu neobvinujem z sirenia tychto lzivych udajov, viem ze kazdy ich ma z roznych skreslenych tvrdeni roznych "autorit", ktore to robia z roznych ucelov)
nuz BJ moj manzel je taky prilezitostny masozravec, je rybu len ked v jedalni nie je vegetarianske jedlo (alebo je nevabne) a maso zje len ked sme na SVK a pripravi ho moja mama (ktora je v tom odbornik) cize maso ma tak 10 krat do roka plus ta ryba raz do mesiaca. salamy a parky sa mu hnusia (ani sa necudujem)
Chcem vidiet tych ludi, co jedia nezamorene maso. Mam kamarata, co sa vo volnom case venuje polovnictvu, ten si raz za mesiac-dva dozici.
Niektori sa ho este nazhanaju cez znamosti, od ludi, co to chovaju zdravo. Niektori vyhodia obrovske sumy za BIO maso. Ale, to je uplny minimum ludi. Drtivej vacsine sa to nechce robit, a ked sa to o to pokusaju, po mesiaci ich to omrzi a su tam, kde su. Pretoze, to je zavislost.
Takisto, za cely zivot, ak ratam poslednych 15 rokov, som nevidel cloveka, co by jedol maso raz za tyzden, pripadne raz za 2 tyzdne az mesiac... tak ako je to zdrave. Kazdy, kto je maso, ho jedava takmer denne. Uz to, ked si clovek za tyzden da jeden den-dva dni vegetariansky, povazuje vacsina ludi za totalne zdravu stravu. To, ze vacsinou padne vyprazany syr, alebo nejaky podobny znehodnoteny sajrajt, je druha vec.
Tak ako to je... kupujete si aj vy, raz za tyzden BIO maso, alebo si zozeniete superdraheho lososa, udajne priamo z oceanu? Cudoval by som sa... vacsinou su len dva extremy... zavislost na mase, kedy sa je takmer denne, alebo clovek tu zavislost prekona, a neje ho vobec. Kazdy, kto sa dostal na "raz za tyzden", tam dlho nevydrzal... bud to prestal jest uplne, alebo klesol naspat, na denno-denne jedenie masa.
uz len posledna vec, nech nespamujem. Ked som bola striktna vitarianka tak som si vsetko co som zjedla hadzala do cron-o-meter, stranka ktora ti vyhodi nutricne udaje vsetkeho, cize som presne vedela kolko zivin som zjedla (no presne nie lebo to zalezi od pody). Hovori sa ze taky vegan ci vitarian nepotrebuje take iste mnozstvo zivin ako vsezravec. Napr vapnika vraj staci ovela menej aj o polovicu ako je ODD.
pardon ked vidim ake je to dlhe, sorry
RNG tak potom ano ak mas na to nejest to zamorene maso, tak dobre. Ale kolko ludi na to po prve nema a po druhe ani o tom nevie? Teda ked citam kolko masa na hlavu sa konzumuje v USA, tak mi z toho vychadza priserne vela.
Dalej si myslim ze ked sa budem stravovat nezdravo, nepomoze mi jedna latka v mase ostat zdravou. Ja som presvedcena o tom ze sa stravujem zdravo a teda myslim ze moje telo nebude potrebovat latku ktora by ma mohla ochranit pred chorobou ktoru by som ziskala keby som jedla nezdravo.
Fakty sorry niet tolko casu, precitaj si knihu od Johna Robbinsa, vedecky podla mna velmi dobre podlozenu, a potom mi jeho fakty vyvrat. Ak ta to samozrejme zaujima. www.johnrobbins.info
A k rybam - zda sa mi uplne naivne mysliet si ze este zozenies zdravu rybu ved moria su tak zamorene, ryby su plne tazkych chovov, ved to nepisu len veganske stranky. Niektore ryby sa ani neodporucaju jest tehotnym a kojacim zenam prave kvoli kovom. Nehovoriac o hroznom dopade na zivotne prostredie rybich fariem (kde su ryby chovane v tak malych priestoroch ze su decimovane chorobami a pravidelne uniknu do mori a zasa raz nicia chudata divoke ryby). Skratka jedenie masa je neekologicke (ved tie plochy pralesov co sa rubu kvoli chovu dobytka su obrovske, vykaly sa (vypustaju) dostavaju do vod a zamoruju ich, obilie co by sa malo pestovat pre ludi sa pestuje pre dobytok (aby ten mohli jest ludia ktori na to maju) a ludia ktori na to nemaju hladuju lebo dakedy jedli aspon to obilie na ktore teraz nemaju alebo nie je vdaka dobytku... no ako hovorim nemusim.
mna s vegetarianmi neporovnavajte, vegetarianstvo nepovazujem ani za zdrave, ani za ekologickejsie ako jedenie masa. Vegetariani sa mozu stravovat zdravo urcite ale nie ked do seba dzgaju kolaciky, kopec mliecnych vyrobkov, to nepovazujem za zdrave. A nie som ani extremistka, snazim sa len o co najvacsie optimum v mojej strave. Napr. teraz nestiham nakupovat take mnozstva ovocia aby som bola cista vitarianka, tak nou nie som, ale planujem sa k tomu vratit. Raz do tyzdna si s manzelom dam aj surovy kozi ci ovci syr. Aby som mu nepokazila radost z jedla. Varim s nim casto aj vegetarianske jedla (ale moj postoj k masu je neuprosny lebo nechcem aby kvoli mne trpelo akekolvek zviera - nie som naivna viem ze tu nejde len o jedenie zvierat, ale robia sa na nich vyskumy... avsak do mna dostat nejaky liek tiez nie je lahke - na zaciatku tehotenstva som krvacala - gyn mi predpisal dufaston lebo si mylne myslel ze tym predidem potratu, moja intuicia mi vravela nebrat ho a dobre som spravila, nebudem pisat preco, je to velmi osobne, dietatko sa mi vsak narodilo krasne)
ano a myslim si ze ked chce byt niekto veganom ci dokonca vitarianom alebo hocikym inym treba si to nastudovat aby bola strava rozmanita. myslim ze ja praktizujem rozhodne dost velku rozmanitost v strave
bingham na vitarianstvo som sa dala kvoli zdravotnym problemom, este na vyske sa mi objavila psoriaza (ze vraj zo stresu) tosom este zhavo pojedala maso, i ked vlastne uz pomenej ako ked som byvala s nasimi. To ma ale vazne stvalo, dovtedy som trpela kazdodennymi bolestami hlavy, mavala som neustale afty zapchu ale psoriaza bola na mna uz privela. Ked som sa uplne vymanila z pod vplyvu rodicov, cize ked som odisla zit do cudziny, zacala som postupne zo stravy vynimat veci o ktorych som sa dozvedala ze su skodlive, cize to zacalo Eckami, sladkym pecenym, ale stale som robila akesi komprosmisy cize sa s mojim zdravotnym stavom nic nedialo, az som sa vlastne docitala comu vy neverite ze vsetko varene je zle kvoli tej bielkovinovej leukocytoze ktora sice nebola po jej objaveni znovu dokazana ale ani vyvratena. mne to davalo logiku. a cim viac knih som citala tym som toho viac vylucila zo stravy az som bola striktna vitarianka cize low fat raw vegan . tato skupina povazuje este aj cibulu cesnak za skodlive a sol za jed. Akonahle presli takto striktne stravene 2 mesiace psoriaza zmizla, bolesti hlavy ktore vlastne boli obrovksymi migrenami pri ktorych som plakavala od bolesti tiez, afty tiez, menstruacne bolesti tiez, vsetky problemy skratka(bolesti bedroveho klbu - ktore sa v tehotenstve znovu objavili lebo som musela spavat len na boku a to bolo velmi narocne).* vsetko odislo. Cize moje skusenosti a intuicia mi jasne ukazuju akym smerom mam ist. Pocas tehotenstva sa mi maso a syry neskutocne bridili uz len pri pomysleni na maso mi bolo zle a syry som si pred tym musela odopierat. Avsak s velkym bruchom som uz nevedela robit take obrovske nakupy ovocia a tak som polavila a od vtedy jem aj trochu varenej stravy. Len co som polavila (zjedla som trochu sladkeho - to sa mi stalo osudnym - hned sa objavili krce v nohe, na stastie len 3 za cele tehotenstvo) objavila sa spat psoriaza. Teraz zase sprisnujem a mizne nastastie. takze tu mas moj pribeh. Mozno pochopis preco trvam na svojom.
a vegetariani konzumujuci mliecne vyrobky aj vajcia maju dostatok zivin?
kvalitny prispevok RNG...hlavne by som odporucil si pozriet posledne dva odseky...pretoze tam robia vegetariani zvyčajne chybu....