Chcela by som spytat, tych co trpia akymkolvek stupnom tohto ochorenia, ako sa vnimaju, ako ich vnima okolie, rodina, priatelia (odsudzuju ci pomahaju?), co bolo spustacom choroby, ako ju prekonavaju a zvladaju a ako im ovplyvnila zivot.
Dakujem
Depresia
Kazdy psycholog aj psychiater je dobry, ak dostal vysokoskolsky diplom, zjednodusene povedane, niekde zacat musis. Ked sa budes zbytocne zatazovat vyberom, tak ku ziadnemu ani nepojdes. Antidepresiva ti napise kazdy somar a o to ide, aby si mal nejaky ten liek. Ja som videl jednu, co ma depresie, ale normalne som nechapal. To ja so svojou psychozoou to mam v porovnani s nou na ruziach ustlane. Nemusim plakat, ani sa triast, ani hutat o davnej minulosti, ktoru nevratim, nemusim chodit kazdy treti mesiac na psychiatriu liecit sa. Fakt sila, ak ma clovek taketo stavy. Normalne nechapem, z co to vlastne moze byt.
A ešte niečo ako sa mám s niekým odtiaľto spojiť ináč ako cez toto?
Dal som si do Googla aj to aj to ale to je strašne veľa možností. Bol som aj na fórach a málokedy mali tí ľudia s nimi dobré skúsenosti. Ja si asi naozaj nebudem vedieť vybrať dobrého. Toto je najväčší problém a asi aj preto sa tam bojím ísť, lebo neviem kam. Ani neviem či sa tým fóram dá vôbec veriť a či môžem psychológovi povedať to, čo som napísal sem? Čo myslíš? Ak mi chceš pomôcť a máš skúsenosti s takýmito fórami a vieš kde sa dá zistiť, ktorý psychológ je najlepší tak mi to prosím zisti alebo mi pošli link. Hneď tam pôjdem. Vieš v Ba to nie je také ľahké si vybrať alebo to možno neviem ja? Naozaj by si mi veľmi pomohla ak by si niečo našla ale len keď Ťa neotravujem a budeš mať čas. prepáč mi asi som neschopný keď si neviem nájsť psychológa a to mám internet alebo sa bojím. A stále neviem čoho ale tí ktorí na tých fórach zháňali psychológa tak mali tiež strach. neviem čím to je. A tá Tvoja je aká??? tpch povedal, že by nebolo dobré povedať celú minulosť a myslím si, že aj ty s tým súhlasíš tak čo mám vlastne hovoriť ak tam pôjdem? Vieš ono to nie je o dôvere ale častokrát o tom ako Ti je kto sympatický a pravdou je tiež to, že sa mi o tom ťažko rozpráva - lepšie sa mi píše. Je to totiž také anonymné a neviem či by som sa dokázal u psychológa vykecať? A ešte niečo v celom svojom živote existovali len dve osoby s ktorými som sa dokázal naozaj porozprávať zoči - voči ale neviem čím to je. Obe boli ženy. Možno potrebujem psychologičku alebo naopak psychológa ani to neviem?
neviem, ja by som to asi riesila s psychologom, ale mal by to byt niekto komu doverujes..
daj si do googla psycholog alebo psychoterapeut napr. BA kraj, a tam budes vidiet, kde su a aki psychoterapeuti..
To by som povedala ze by mohla byt prvá cesta. Psychiater mozno ani nebude nutný, zaleží ako ti to podje najprv na sedeniach.
Ale to je moj nazor..
Ja naozaj neviem čoho sa bojím ale veľmi sa bojím. Viem, že ísť k psychiatrovi je v mojom stave tá najlepšia vec ale prečo mám pocit, že mi nepomôže. Viem blbá otázka neskúsil som. Mám ísť najprv psychológovi a až potom psychiatrovi? A mám mu naozaj povedať celú pravdu, celú svoju minulosť??? A tá Tvoja je dobrá? Ja neviem ale asi by som si nevedel vybrať dobrého psychológa/psychiatra. Pôjdem kľudne k nej ak mi dáš kontakt. Viem, že stým musím niečo robiť a ak máš dobrú psychiatričku tak tam idem aj keď to nie je v BA. No vidíš a ja zase chodím zubárke si pospať :)
no hlavne sa do toho asi nesmies nutit, nesmies to brat tak ze ides akokeby na popravu..hladaj na nete psychologov a psychiatrov, over si recenzie, citaj co ludia o nich pisu..a zistit ktory ti je najsympatickejsi, aj ked to je niekedy vedlajsie..
A jednoducho mu povies co ta trápi. Kedze ide o tvoju minulost, asi ti to nepojde na prvykrat, ale mozes mu povedat o tom co ta trapi, ako sa citis a postupne prejdes k veci.
Nesmies sa toho hlavne bat, z coho mas najvacsi strach?
Ja mam neuveritelny strach zo zubarov, k psychiatricke chodim ako ku kamoske, obrazne povedane.
Nemas sa coho bat, a ani nemusi ist k psychoatricke v tvojom meste, chod kludne do vedlajsieho, aj ja chodim tak.
Čo na to povedať ale asi máš pravdu. Lenže ako sa mám donútiť ísť psychiatrovi a čo mu mám vlastne povedať???
Mimulus, predstav si ze sa stretneme, budeme nervozni z toho, co to vlastne robime, budeme nervozni sami zo seba a jeden z druheho. Ty mi vyrozpravas svoj pribeh, ja neviem, ci budem schopna to vobec pochopit a uz vonkoncom ti nebudem schopná poradiť..a to iste bude naopak. Ludia ktorí maju tie iste, alebo podobne problemy si tazko poradia tak, aby sa z toho dostali. je to len vymena skusenosti a pohladu na zivot.
Pomoct ti moze len odbornik. Pytal si sa ako som sa ja ocitla u psychiatra. No vsetko zacalo u obvodnej, tá mi predpísala nejake AD, potom somich vsak vysadila, stav sa zhorsil a ja som bola nenormalne zufala, pretoze som ale chcela zit, nechcela som umriet alebo sa zblaznit (ved kazdy ma pud sebazachovy) tak som isla k obvodnej a ta ma odporucila k psychiatricke. Chvilu som vahala aj ja, nechcela som si to pripustit ze JA mám skoncit u psychiatricky??? ale isla som, ja som v tej dobe nemohla uz ani spat, cely den som sa triasla, mala panicke ataky, plakala..tak som tam isla, pokecala som, poplakala som si, doktorka ma vypocula, utesila, povedala ze nie som sialena ani nic, nasadila liecbu, a po 1 mesiaci, mi uz bolo lepsie..Nehovorim ze sa moje problemy vyriesili,ale ulavilo sa mi trosku, aj som lepsie spala, aj ked na druhej strane som citila trochu otupene emocie.
Ale postupom casu som citila mat zas nepokoj, a hrdinsky som to chcela zvladnut bez liekov, tak som znizovala davky, nie naraz ale postupne..ale bohuzial. Isla som k psychoterapeutke, aby mi pomohla, no tá mi hned odporucila naspat nasadt liecbu..a ked si zufaly, tak urobis vsetko, co ti povedia, len aby ti bolo lepsie. Tak opat zvysujem davky, ale hladam aj ine riesenia, inu pomoc..lebo si myslim, ze moja depka a uzkost neprisli len tak, ale má to suvis s niecim, co v podvedomí mám asi z detstva.
Takze moj nazor je, vyhladaj odbornika, lebo tu na for, ani ak sa aj stretneme, to vobec nevyriesi tvoje problemy, ver mi.
Mohla by si :( Naozaj neviem čo mám robiť, ale možno máš pravdu. Ja som to len vyskúšal. Ako hovorím nechcem nikoho zaťažovať mojimi problémami tak som to aspoň sem napísal. Máš pravdu, možno ma tam musí niekto dotiahnuť ale sám sa tam nedotiahnem. Ja neviem prečo možno si myslím že ak som to 14 rokov zvládal, že to zvládnem zase ale...... Vieš bojím sa, možno by mi pomohlo spoznať osobne niekoho z Vás ale naozaj neviem. Ja vôbec neviem či to zvládnem alebo nezvládnem a budem veľmi rád ak mi niekto z Vás pomôže. Kľudne sa zverím do Tvojich rúk, škoda len že nikoho z Vás nepoznám osobne. Ináč čo si myslíš mohlo by mi pomôcť to stretnutie???
Silna depka je hnus.