Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Depresia

Mimulus

Milá Jane318 veľmi veľa krát som si prečítal čo si napísala. Ja neviem, či Ti vôbec mám právo radiť pretože poviem pravdu na tomto fóre hľadám sám pomoc. Máš krásnych 19 rokov naproti mojim 28. Pozri v prvom rade si uvedom, že aj keby si sa akokoľvek uzavrela do seba musíš mať ozajstných priateľov a musíš mať pocit, že niekam patríš. Viem opakujem sa ale naozaj neviem čo Ti mám na toto odpísať. Pozri tí duchovia sú ok, aj ja na nich verím, a verím že sú tiež mimozemšťania a tak isto verím v osud. Lenže tá Tvoja imaginárna kamarátka je dosť nebezpečná vec. Viem možno inú nemáš ale ak je taká dobrá tak prečo Ti nevie pomôcť?Čo sa týka toho cholerika tak tým som občas aj ja a veľkým a úprimne si myslím, že je ním niekedy každý. Ak sa človek utiahne do seba to ešte neznamená, že je chorý - to si veľmi dobre zapamätaj. Pozri smútok, strach, samota dokážu spraviť z úplne zdravého človeka..... A otázka kto je vlastne zdravý človek??? Viem teraz možno niekoho nahnevám ale musíme sa všetci správať podľa tabuliek spoločnosti? Tancovať, keď hrá hudba? Milovať keď je Valentín? Dávať si darčeky na Vianoce len preto že sú!!!? Veľa tohto by som mohol vymenovať ale prečo by sa mal každý človek správať rovnako??? Outsiderstvo. Viem možno ďalšie cudzie slovíčko ale aj ja sem patrím. Prečo by som mal niekomu vysvetľovať, že na tanci nevidím nič zábavné, keď to on nikdy nepochopí ale na druhej strane mi na to ani nikto ešte nevedel odpovedať a to je iba jedna z vecí, ktoré som Ti musel napísať. Pozri skús zmeniť aspoň Svoj výzor, viem, že možno je to blbosť a nikdy s tým nebudeš súhlasiť ale väčšina úspechov v živote, ktoré budeš ešte mať závisí predovšetkým od tých druhých a toho ako Ťa vnímajú. Ak by som chcel tak už mám za sebou dve vysoké školy ale nešiel som tak len z princípu a teraz je ten život možno ťažší. Len príklad. Vo Svojom vnútri sa nikdy nemeň akurát skús zastaviť to seba poškodzovanie, pretože to jediné Ti môže nateraz ublížiť. Doktori? Prečítaj si rôzne fóra - ak by naozaj pomáhali tak sem určite nikto nepíše a nehľadá pomoc.

,,Vyzerám dosť nápadne, každý si ma na ulici všimne. Ja tak vyzerať ale nechcem, nemám rada, keď sa po mne ľudia pozerajú. Ale neviem sa zmeniť, jednoducho sa mi to tak páči.,,

Prepáč ale toto si dosť odporuje a uvedom si aj to, čo som napísal, okolie je tá vec, ktorá Ťa môže posunúť ďalej alebo Ťa úplne potopiť takže či sa Ti to páči alebo nie musíš zapadnúť!!! Čo sa týka priateľov tak ich potrebuješ ver mi. Bez nich sa to naozaj nedá a pamätaj, že už keď začneš pracovať budeš ich mať menej alebo žiadnych. Pretože budeš mať málo času, stres a každodenné povinnosti, jednoducho nebudeš mať čas nato hľadať si niekoho kto by Ti bol oporou. Pozri ja Ti môžem s veľkou nádejou povedať, že neexistuje lepší pocit ako keď máš priateľa a môžeš mu pomôcť a hlavne keď mu pomôcť dokážeš. Teda aspoň mňa drží tento pocit na žive. Nech sa Ti to zdá akokoľvek zvláštne.V prvom rade Ti poradím jedno NIKDY NEMEŇ SAMA SEBA na niečo čo chce spoločnosť. Lenže osobnosť je jedna vec a obliekanie druhá! Skús zapadnúť, skús si nájsť priateľku aspoň jednu skutočnú, ktorej by si dôverovala.Je to tu celkom anonymné a podľa mňa nie si sama kto má na tomto svete takýto problém takže aj keby niekto objavil Tvoj článok tak nikto nemusí vedieť že si to práve ty nie? Asi ma teraz všetci znesú pod čiernu zem že Ti radím ale v prvom rade musíš skúsiť zapadnúť a skús vysokú školu či? Alebo nejakú dodatočnú nadstavbu, pozri väčšina priateľov v živote pochádza zo školy tak študuj pokiaľ sa dá, jednoducho Ti verím že to zvládneš. Uznaj sama toto čo si tu zatiaľ napísala nie je podľa mňa podstata Tvojho problému. Tak zatiaľ a drž sa

Mimulus

Prečo si myslíš že by som Ti vedel poradiť? Čítal som to, že si na trošku inom fóre ale zajtra Ti predsa len niečo napíšem. Radšej by som bol aby tu z týchto ľudí nebol nikto a ani ja sám ale som veľmi rád, že si tu. Tak zatiaľ :) A neboj sa, strach je ten najhorší pocit, aký vôbec existuje :)

Jane318

Ja som sem prišla s týmto článkom:

zdravie.sk

Len ešte musím dodať mániodepresívne stavy, ktoré som si predtým asi nevšimla plus sebapoškodzovanie, ktoré ma teraz prepadlo.

Ja som tu tiež spoznala (spoznala ako spoznala) ľudí s problémami, podobnými aj mne, ale aj s úplne inými. Je to fajn vidieť, že v ničom nie si sám. A ak to tí ľudia nepoznajú, tak za to, že majú svoj iný problém, za to to aspoň lepšie chápu. Vedia sa do toho viac vcítiť. Veľmi sa mi aj páči, že tu nikto na nikoho neútočil za moju krátku pozorovaciu dobu.
V tomto konkrétnom o depresii? Začala som ho čítať, ale teraz sa musím dokopať k prečítaniu maturitnej témy na nemčinu, aby ma zajtra profesorka nezožrala (nemám na nič chuť, nemám elán... asi to poznáš :-)).
Napísal si to ale pekne. Nebola to myšlienka vypľutá do vetra. Určite bude vypočutá nielen mnou ale aj inými ľuďmi. Píšem, píšem píšem, snažím sa aj radiť ostatným, ak to nie je na mňa moc neznáme :-)
Doktori a lieky... ako ono to možno trošku pomôže, ale fakt nie veľa za prvé a za druhé... ja mám pred takýmito vecami strach. Bojím sa ich. Vyhýbam sa im.
Doktor by ťa nevypočul tak, ako títo ľudia a nevedel by sa s tebou do toho tak vžiť.
A skús niečo rozprávať tabletke... Myslím, že tá by to len ťažko pochopila (ja mám predstavivosť ako hrom, ale hovoriacu tabletku som v mojom svete ešte nevidela). :-)

Mimulus

Veď to koniec koncov tajím aj pred mojou imaginárnou kamarátkou. :-)??????? :(
(ak som to správne pochopil tak Ti možno neporadím ale vypočuj si prosím všetko)

Zaťažujem ľudí na fóre. Pomôže to? Nie! Aj tak odpoveďou každého je, nech vyhľadám odbornú pomoc. :( :( :(

Ľudí na fóre? Každý kto sem napíše to fórum pre niečo vyhľadal to si veľmi dobre zapamätaj. Podľa mňa tiež doktori ani lieky nepomôžu ale aspoň niekam konečne patrím, spoznal som ľudí s podobnými problémami a mne osobne to veľmi pomáha ak sa môžem vypísať!!!!!!!
Vieš nepoznám tu tých ľudí ale svojim spôsobom ich mám rád a tým, že prežívam niečo podobné ich aj chápem. Nenávidíš sa? Mimočítankové čítanie? Veď ak sa bojíš o tom hovoriť tak to, že si napísala sem je dôkazom, že musíš. Nikto tu z Teba neodhryzne! Koľko máš vlastne rokov, ako dlho Ťa to trápi a ak sa nebojíš tak napíš čo si prežila a kde si myslíš, že je Tvoj problém! Pozri každá rada je rada a je len na Tebe čo si vyberieš. Ja som vďačný hlavne slnečnicii, bez ktorej by som si teraz asi s nikým takto nepísal, som veľmi vďačný všetkým, ktorí sem napísala čo len jedinú vetu. Prečítaj si dobre to, čo je v tomto fóre vlastne napísané. Ja som ešte zatiaľ nepovedal, že k doktorovi pôjdem, pretože zatiaľ sa to dá a keď vidím tie komentáre na rôznych fórach ako lieky nepomohli a ako niektorí vysádzajú 4 lieky z ôsmych a nepomáha im to je mi na grc. S prepáčením za výraz. Načo sú tu potom doktori??? Za každou jednou prezývkou na tomto fóre sa skrýva človek, možno presne taký, aká si ty a možno prežil a prežíva niečo oveľa horšie ale môžem Ti povedať jedno. Že napriek tomu to nikto z Nás nevzdáva a snažíme sa. Možno mi tieto slová neprináležia lenže toto si osobne myslím. Pamätaj nikto nie je dokonalý a to, čo som Ti teraz povedal môžeš ignorovať ale ak Ti môžem poradiť tak píš, píš, píš - si predsa z nejakého dôvodu tu tak nám ho teda napíš :)

Jane318

Mimulus - kamarátka ma síce vypočuje, nič mi k tomu však nepovie (možnoa ni nič neočakávam) a keď jej poviem, že mám chuť sa ísť obesiť, tak ma napomenie, povie mi, nech nie som sprostá. Ona dokáže so mnou byť, existovať, ale nepochopí a možno sa správa trošku prehnane. Lebo nezažila. Nezazlievam jej to, ale neberiem ju ani ako oporu. Ja vlastne nikoho neberiem ako oporu.
Vlastne, ja jej už nehovorím, kedy mám aké stavy. Len poviem, že zas na mňa lezie depresia. Ale ako sa cítim a čo som večer robila so žiletkou, to jej nepoviem. Nechcem. V takých veciach radšej budem mlčať. Veď to koniec koncov tajím aj pred mojou imaginárnou kamarátkou. :-)

A sprostá som, možno nie v pravom slova zmyslu, ale som. Viem, že nie som v poriadku, ale pomoc nevyhľadávam. Zaťažujem ľudí na fóre. Pomôže to? Nie! Aj tak odpoveďou každého je, nech vyhľadám odbornú pomoc. Ja viem, mala by som... ale nemôžem.
A za druhé som sprostá aj v pravom slova zmyslu, lebo sa nenávidím, ale to je zas kapitola na mimočítankové čítanie.

Mimulus

Jane318 plne s Tebou súhlasím a môžem Ti povedať len toľko že máš, máš a ešte raz máš úplnú pravdu. Ja som nikdy nepovedal, že chcem umrieť ale tomu pocitu sa nedá utiecť. Dusiť... Čo v Sebe ľudia dusia? No niekto napríklad nemá takú kamarátku akú máš ty!!! Niekto nemá rodinu, ktorá by to pochopila, pretože podľa môjho názoru a toho čo som sa dozvedel a prečítal si na rôznych fórach tak naozaj toto ochorenie nikto nepochopí. Ak sú okolo Teba zdraví ľudia, ktorých život teší a ktorí nikdy takéto problémy nemali. Tá posledná veta to všetko veľmi dobre vystihovala - kde to žijeme pre boha :(((((( Ako môžeš o Sebe povedať že si sprostá????????????? Ja Ti môžem povedať, že nie si a to Ťa nepoznám. Práca je dôležitá a rodina tak isto - ja naozaj neviem, či by som mal takú skvelú manželku a či by som vôbec niekedy zohnal prácu ak by som išiel k doktorovi. Áno máš pravdu, je to strašné ale máš k tomu presne taký istý postoj ako ja tak buď opatrná - ja sa už totiž z toho neviem vymotať. Vieš ty to povieš kamarátke ale stále je s Tebou nie??? Vieš ľudia to obyčajne nezvládajú a aj ľudia, ktorých máš veľmi rada tak dúfam že to ona s Tebou dokáže. Prišiel som už o pár skvelých ľudí ale nie preto, že by som sa na nich nahneval ale preto, že to, čo sa so mnou deje jednoducho nezvládali :( Viem je to s smutné ale je to jednoducho v dnešnej dobe tak DOKTOR-LIEKY-INVALIDNÝ DOCHODOK- PRE POISŤOVŇU RIZIKOVÁ OSOBA-STRACH-BEZNÁDEJ a tak......... SVET

Jane318

Mimulus - Uhm, ideme rovno páchať hromadné samovraždy, keby sa nemá depresia liečiť a keby to tak má byť. Bez povšimnutia.
Dusiť v sebe... dusiť čo? Ja napríklad, keď chcem niekomu niečo povedať, idem za kamarátku a poviem jej to. Samozrejme, som sa jej dnes nepriznala, že včera som mala texaský masaker - zas by na mňa nahučala.
Ale depresia je riadna sviňa, vždy som si myslela, že ja ju nemám, že je to len nechuť z domova alebo z rodiny alebo tak... ale teraz mi je ešte ťažšie, ke´d aj v lavici v škole myslievam na samovraždu.
Je to hrozné, zas sa to vracia.

Meretseger - hoď sem kus mánie! Už včera bolo zle, zajtra bude ešte horšie.

J111 - Ja lieky neberiem. ja som ešte nebola u psychológa ani u žiadneho iného doktora :-D ja viem, som sprostá, ale ja mám takú nechuť tam ísť, strach a obavy.
Snáď raz po maturitách. No ešte chcem študovať a pracovať a kde ma vezmú, ke´d budem mať na papieri napísané, že som "blázon"?

A k tým liekom ešte - viem že je to kravina, ale chcela som to čisto teoreticky vyskúšať. Kamarát má depresie a dal mi na skúšku jedno antidepresívum, že či mi zaberie alebo čo sa stane. Ja nie som požierač tabletiek, bojím sa neznámych liekov, ale dala som si...
Skončilo to tak, že moje ruky sa z toho doteraz nespamätali. Masaker! Asi to má na mňa opačný účinok, alebo čo (teda ten druh určite). Bola to veľká hlúposť - lieky na slepo, ale išlo len o čisto teoretický test.

A ešte som chcela - životnú poistku nedajú... ehm.. ako to napísať zhrnutím, psychicky chorému človeku?!
KDE ŽIJEME PRE BOHA? :-O

Mimulus

Ahoj plo v prvom rade sa Ti chcem poďakovať,že si sa ozvala :) Pozri ja viem, že si to myslela dobre a niekedy aj nie práve najpríjemnejšie slová dokážu s človekom urobiť to, čo by inak nikto nedokázal ale... Voľakedy mi to pomáhalo a teraz? V minulosti mi stačilo, keď som priateľov mal, jednoducho pocit a teraz aj keď ich mám tak sa cítim horšie. Pozri ty veľmi dobre vieš, že si ma neurazila a ani, že by som sa na Teba nehneval. Nemám na to totiž právo. Viem, že toto je len fórum a ak mám povedať pravdu ak by mi niekto povedal niečo také čo som sem napísal tak ani ja by som mu neveril. Zodpovedný otec??? A to si kde videla? :D Ja viem, že nemám prácu ale však dieťa sa narodí až o rok, ja som chcel len vedieť ako ide dokopy DEPRESIA a DIEŤA a či to pomáha alebo nie. Vieš možno ak by som mal dieťa tak už som u doktorov dávno a neváham ani na sekundu. Lenže ak sa ma teraz pri výbere zamestnania spýtajú na zdravotný stav tak ešte stále môžem povedať, že som zdravý. Možno si teraz väčšina z Vás myslí, že je to nezodpovedné ale nikdy by som nepracoval ako šofér alebo iné povolania, ktoré na seba berú zodpovednosť za druhých. Ak už raz máte papier ( žiadna životná poistka, žiadna lepšia práca a podľa môjho názoru lieky veľmi nepomôžu.

V tomto kontexte by som ešte rád niečo napísal. natuša42 pozri priatelia sú všetko čo môže človek mať, možno to preháňam ale je to môj názor. Na veľa z nich sa hnevám, veľa z nich ma sklamalo alebo som len jednoducho smutný, že to tak ľahko a rýchlo so mnou vzdali. Ale mám ich napriek tomu všetkých rád bez výnimky :) Čo sú tie stavy úzkosti, viem mániodepresia je niečo čo poznám ale s týmto nemám skúsenosti. Kto má ,,len,, depresiu môže byť ,,rád,,. Pozrite možno som naozaj schizofrenik ale podstatou tohoto ochorenia je to, že človek musí veriť, viem je to ťažké ale jednoducho musí. Napriek tomu najčastejšou otázkou ktorú si tu všetci dávame je bezpochyby ,,prečo práve ja?,, je tak? Väčšina ľudí si povie, ten/tá nevie čo od radosti tak si vymysleli depresiu ale ináč sú úplne ok. Viem tieto slová sa ťažko počúvajú ale je to jednoducho tak. Ľudia nás nikdy nepochopia a vždy keď to už vyzerá, že to bude lepšie tak zrazu príde rana ktorá všetko zmení. Aspoň moja skúsenosť. Pozrite sa na Ivetku Bartošovú - smeje sa, vystupuje v televízií a tvári sa ako šťastný človek no čo na toto povedať. Tá žena má v sebe obrovskú silu. Taká Whitney sa predávkovala práve antidepresívami? Prečo známe osobnosti berú drogy a pijú??? Nikde sa nehovorí, že niekto umrel na depresiu alebo snáď áno? Viem, možno nie som teraz príliš pozitívny ale len preto, lebo viem ako to chodí ( plo teraz a toto mi odpusti ). J111 neviem ako to s liekmi je ale ani to, že ich človek berie pravidelne podľa mňa nič nevyrieši :( Viem možno by som tu nemal byť, nebol som ešte u doktora, nebral som lieky tak prečo by som tu mal niečo písať ale napriek tomu mám podobný problém a dúfam, že mi už nikto z Vás nepovie, že klamem. Ja dokonca ani neviem či ma trápi minulosť alebo prítomnosť a to je tá najhoršia vec aká sa človeku môže stať. Ak niekto vie, čo je jeho problémom tak môže ísť kľudne k doktorovi ale čo ak to nevie? Viem len jedno, viem že sa musíte cítiť užitoční a musíte mať pocit, že niekam patríte. Toto sú dva základné pocity, ktoré mne osobne veľmi pomohli a stále pomáhajú. Ťažko sa s nimi síce pracuje ale kto naozaj chce tak....

natuša42 strach z nemocníc - nikdy tam radšej nechoď, v nemocnici sa ľudia strácajú a myslím si, že ani na to nie je dôvod. Všetci majú skvelé kamošky? Hmmm... na to Ti poviem jediné - majú aj priateľov??? Pravdou však je, že možno máme byť takí, možno depresia nie je choroba? Ľudia sa rodia vyšší a nie je to choroba, skôr začínajú rozprávať, chodiť ba dokonca skôr dospievajú. Je to ,,choroba,, tzv. modernej doby ale čo je tá moderná doba? Depresia sa dá jedine skryť, pretože okolie ju určite nikdy nepochopí a ani tzv ,,vzdelaní ľudia,, pretože zdravý človek to jednoducho pochopiť nedokáže a viem o čom hovorím. Lenže čím dlhšie to všetko človek v Sebe dusí, tým je to horšie a tým ťažšie je o tom niekomu povedať.

J111

Budu asi fakt super, liecia, ale nic nevyliecia. Jeden mi raz povedal, da sa to len preliecit /ko.otsky vyzaz/ - inak povedane, nic sa nestane, tak ci onak.
Napr. depresia, ak ju niekto dostane, tak ma do konca zivota o "zabavu" postarane. Oni asi fakt nevedia nic vyliecit alebo ludia neberu lieky pravidelne, aj v tom to moze byt. Tazko povedat.