Re: nemo
Som príjemne prekvapený že sa už aj v našich krajinách rozširuje moderné vedecké poznanie. Ten článok z odkazu je super a polne s ním súhlasím :-)
Re: tinka228
V podstate by som ti povedal to isté čo je v článku od nema (odkaz) s tým článkom som veľmi spokojný. Snáď len dodám z mojej skúsenosti, že práve mne sa stalo to, že mi lekárka ešte za socializmu násilne sťahovala predkožku, nasledovali trhlinky a niekoľko zápalov a vznikol mi fimotický kruh z väzového tkaniva, teda sekundárna fimóza. Na to lekári odporučili iba chirurgické ošetrenie (amputáciu predkožky-obriezku). S tým zastaranám riešením som samozrejme nesúhlasil. Nakoniec mi pomohla kortikosteroidová masť.
Individuálnosť odlepovania konglutinovanej predkožky potvrdzuje graf : www.doctorsopposingcircumcision.org
Prečo sú niektorí lekári takí zaostalí ?
Na túto otázku som sa snažil nájsť odpoveď, nuž a keĎ sa chceme vyhnúť konšpiračným teóriám o sprisahaní s istým národom používajúcim obriezku ako zmluvu s bohom, tak nám ostáva asi najpravdepodobnejšie a najracionálônejšie vysvetlenie - proste neznalosť cudzieho jazyka. Odborná literatúra a v súčasnosti aj v medicíne je písaná po anglicky, no väčšina lekárov študovala a vyrastala ešte za socializmu, naučili sa ruštinu, možno latinčinu, ale na súčasnú odbornú literatúru to nestačí. Možno sa im len nechce učiť cudzí jazyk. Možno nemajú v sebe zakorenené večné vzdelávanie - sú vedení tvrdo do praxe a nie na vedu. Vedec si musí dokázať vyhľadať najnovšie informácie z oblasti ktorú robí, články ktoré publikovali kolegovia z opačnej strany sveta, pretože na danú tému povedzme knižná literatúra neexistuje. Ale lekár ktorý celý život sedí v ordinácii o nejakých odborných konferenciách (ktoré si mimochodom treba zaplatiť) ani neuvažuje. Príde domov, stará sa o rodinu, na nejaký odborný rast nemá ani dostatočnú motiváciu a ani vedecké zmýšľanie. Samozrejme na škodu pacienta.
Prečo sa lekári radi hrajú na prísnych voči rodičom ? Tu by som videl problém v samotnej lekárskej fakulte, vládne tam prísne hierarchický režim, profesor je pomaly pán boh a nikto mu nesmie odporovať, študenti sú v podstate do ukončenia štúdia ničím. Takýto študent keď sa dostane do praxe, tak sa tvári že je majster sveta a vychutnáva si pocit, že ho nebuzeruje nadriadený za každý nezmysel. Samozrejme na pacientoch, resp, ich rodičoch. V iných oblastiach takáto hierarchia už našťastie prakticky neexistuje.
Len si spomeňme ako v 19. storočí L.Pasteur objavil mikroorganizmy. Poznáte to ? Proste v tých časoch bohaté ženy rodili u lekára a chudobné s pôrodnou babou. Štatisticky sa dalu dokázať, že vyššia úmrtnosť bola paradoxne u lekárov. Bolo to tým, že lekári mali právo na rozdiel od pôrodných báb používať nástroje ktoré vkladali do ženy a usmerňovali dieťa v pôrodných cestách. Lenže v tých časoch nejaká hygiena neexistovala, lekár išiel od pitvy k pôrodu v tom istom plášti !!! Samozrejme že takto infikoval ženy mikroorganizmami. Potom L. Pasteur - podotýkam že to nebol lekár ale chemik, objavil nejaké okom neviditeľné organizmy v mikroskope a zistil že spôsobujú choroby u rastlín. Predpokladal že by mohli spôsobovať choroby aj u ľudí. Objavil spôsob ako ich zabiť (70 stupňová teplota denaturuje proteíny) a na túto tém mal prednášku na lekárskej fakulte. Lekári ho vysmiali, že chemik nebude učiť lekárov čo spôsobuje choroby (to boli časy kedy lekári liečili púšťaním žilou). Väčšina z nich Pasteurove rady o hygiene ignorovali okrem jednoho mladého pokrokového lekára ktorý to vyskúšal a hneď mu klesla úmrtnosť.
Tu je rovnako vidieť lekárska ješitnosť ktorá pretrváva niekoško storočí.