Fimoza nutna obriezka?

fyzik

Re: tinka228

článok je jedna vec a prax druhá...

Tomu nerozumiem, predsa článok nieje na nejaká literárna esej ale je písaný na základe nejakého seriózneho výskumu ktorí robili oveľa významnejší odborníci - lekári ako ten váš pediater, resp. urológ alebo čo to bolo. Koľko publikácií má váš urológ ? www.sciencedirect.com a skúste pohľadať jeho články a akú má citovanosť. Stavím sa že nenájdete ani jeden jeho článok. Na tom serveri môžete hľadať v keywords kľúčové slová, napr. "phimosis steroids" a vypadnú vám články týkajúce sa liečby sekundárnej fimózy, alebo "foreskin retraction" by sa mohlo týkať výskumu vývoja predkožky behom dospievania atd. Článok ktorý vám poslal nemo je vlastne taká sumarizácia nových poznatkov z danej oblasti a pravdepodobne ide o preklad z nejakého anglického originálu a autor toho originálu zrejme čerpal práve z čiastkových výskumov. Tak napríklad vydavateľstvo odbornej literatúry ELSEVIER (wwww.sciencedirect.com),/ máte predstavu aké je náročné tam poslať článok ? Vydavateľstvo zahrňuje kopec časopisov, keď chcete poslať článok, kým ho uverejnia, pošlú ho recenzentom na druhý koniec sveta (vám zase pošlú články iných na recenziu), potom vám väčšinou článok vrátia s odbornými pripomienkami čo by bolo vhodné dorobiť a po dlhej dobe sú ho ochotní publikovať. Takže pre mňa je taký sciencedirect plne dôveryhodným zdrojom informácií a samozrejme články ktoré z neho a jemu podobných vyhľadávačov čerpajú sú podobne dôveryhodné napriek tomu že sú preložené.

Ako som povedal, mne to lekárka za mlada robila násilím a mal som z toho získanú fimózu.Ľudstvo by predsa vymrelo, keby to príroda za toľko generácií dobre nevyriešila.

Prajem veľa šťastia, nebojte sa lekára, je to rovnaký človek ako vy, keď sama nieste lekárka, môžete sa odvolávať na odborné články s vysokou citovanosťou, na to nemôže váš lekár nič povedať, sám by z nich mal čerpať. Vždy sa ho môžete spýtať koľko má publikácií, koľko má na ne citácií atd. :-)

fyzik

Re: nemo
Som príjemne prekvapený že sa už aj v našich krajinách rozširuje moderné vedecké poznanie. Ten článok z odkazu je super a polne s ním súhlasím :-)

Re: tinka228
V podstate by som ti povedal to isté čo je v článku od nema (odkaz) s tým článkom som veľmi spokojný. Snáď len dodám z mojej skúsenosti, že práve mne sa stalo to, že mi lekárka ešte za socializmu násilne sťahovala predkožku, nasledovali trhlinky a niekoľko zápalov a vznikol mi fimotický kruh z väzového tkaniva, teda sekundárna fimóza. Na to lekári odporučili iba chirurgické ošetrenie (amputáciu predkožky-obriezku). S tým zastaranám riešením som samozrejme nesúhlasil. Nakoniec mi pomohla kortikosteroidová masť.

Individuálnosť odlepovania konglutinovanej predkožky potvrdzuje graf : www.doctorsopposingcircumcision.org

Prečo sú niektorí lekári takí zaostalí ?

Na túto otázku som sa snažil nájsť odpoveď, nuž a keĎ sa chceme vyhnúť konšpiračným teóriám o sprisahaní s istým národom používajúcim obriezku ako zmluvu s bohom, tak nám ostáva asi najpravdepodobnejšie a najracionálônejšie vysvetlenie - proste neznalosť cudzieho jazyka. Odborná literatúra a v súčasnosti aj v medicíne je písaná po anglicky, no väčšina lekárov študovala a vyrastala ešte za socializmu, naučili sa ruštinu, možno latinčinu, ale na súčasnú odbornú literatúru to nestačí. Možno sa im len nechce učiť cudzí jazyk. Možno nemajú v sebe zakorenené večné vzdelávanie - sú vedení tvrdo do praxe a nie na vedu. Vedec si musí dokázať vyhľadať najnovšie informácie z oblasti ktorú robí, články ktoré publikovali kolegovia z opačnej strany sveta, pretože na danú tému povedzme knižná literatúra neexistuje. Ale lekár ktorý celý život sedí v ordinácii o nejakých odborných konferenciách (ktoré si mimochodom treba zaplatiť) ani neuvažuje. Príde domov, stará sa o rodinu, na nejaký odborný rast nemá ani dostatočnú motiváciu a ani vedecké zmýšľanie. Samozrejme na škodu pacienta.

Prečo sa lekári radi hrajú na prísnych voči rodičom ? Tu by som videl problém v samotnej lekárskej fakulte, vládne tam prísne hierarchický režim, profesor je pomaly pán boh a nikto mu nesmie odporovať, študenti sú v podstate do ukončenia štúdia ničím. Takýto študent keď sa dostane do praxe, tak sa tvári že je majster sveta a vychutnáva si pocit, že ho nebuzeruje nadriadený za každý nezmysel. Samozrejme na pacientoch, resp, ich rodičoch. V iných oblastiach takáto hierarchia už našťastie prakticky neexistuje.

Len si spomeňme ako v 19. storočí L.Pasteur objavil mikroorganizmy. Poznáte to ? Proste v tých časoch bohaté ženy rodili u lekára a chudobné s pôrodnou babou. Štatisticky sa dalu dokázať, že vyššia úmrtnosť bola paradoxne u lekárov. Bolo to tým, že lekári mali právo na rozdiel od pôrodných báb používať nástroje ktoré vkladali do ženy a usmerňovali dieťa v pôrodných cestách. Lenže v tých časoch nejaká hygiena neexistovala, lekár išiel od pitvy k pôrodu v tom istom plášti !!! Samozrejme že takto infikoval ženy mikroorganizmami. Potom L. Pasteur - podotýkam že to nebol lekár ale chemik, objavil nejaké okom neviditeľné organizmy v mikroskope a zistil že spôsobujú choroby u rastlín. Predpokladal že by mohli spôsobovať choroby aj u ľudí. Objavil spôsob ako ich zabiť (70 stupňová teplota denaturuje proteíny) a na túto tém mal prednášku na lekárskej fakulte. Lekári ho vysmiali, že chemik nebude učiť lekárov čo spôsobuje choroby (to boli časy kedy lekári liečili púšťaním žilou). Väčšina z nich Pasteurove rady o hygiene ignorovali okrem jednoho mladého pokrokového lekára ktorý to vyskúšal a hneď mu klesla úmrtnosť.
Tu je rovnako vidieť lekárska ješitnosť ktorá pretrváva niekoško storočí.

tinka228

Ahoj Nemo. Ďakujem ti za link. Poviem Ti, ale že po prečítaní toho článku som ostala zarazená, že všetko robím zle. Ten článok vyzerá fakt rozumne. Len nechápem prečo je to v praxi úplne inak. Presne naopak. Prečo pediatri tak radi posielajú malých chlapcov na urologickú ambulanciu a tam im robia také drastické veci. A bojím sa toho, že ak striktne odmietnem a náhodou sa niečo stane tak sa na mňa budú "krivo" pozerať. Vieš ako to myslím. Mne už je normálne blbé sa furt kadekoho vypytovať na túto tému, ale ja naozaj neviem čo mám robiť. Ako sa mám rozhodnúť. Chcem pre syna len to najlepšie. Ale doktori kážu sťahovať, odborná literatúra nie. Ja som sa naozaj nestretla s mamičkou, ktorej by lekár povedal niečo v zmysle toho článku. Poraďte mi prosím čo je správne z vašich skúseností. Malému sa presne robia také mikrotrhlinky ako píšu v článku, čo ako píšu je viac na škodu ako na osoh. Len sa zasa bojím, že keď mu to robiť nebudem tak sa mu to neuvoľní a nerada by som mu robila stresy po lekároch, keď si to bude už uvedomovať. Článok je síce jedna vec, ale prax druhá. Tak mi, prosím, povedzte vaše reálne skúsenosti. A taktiež to musím obhájiť u doktorky ak sa rozhodnem mu to nerobiť. Ospravedlňujem sa, ak niekoho môj problém obťažuje a ďakujem tým, ktorí mi poradia.

tinka228

Fyzik, vidím, že sa do problematiky vyznáš (raz som čítala Tvoj príspevok aj na www.babetko.sk)/ a preto by som Ťa chcela poprosiť o radu. Mám 10 mesačného syna. Pred mesiacom sa doktorke podarilo stiahnuť mu celú predkožku a od vtedy to robím každý deň. Skúšala som aj každý druhý, ale zdalo sa mi že sa mu to začalo "zliepať". Ale aj keď mu to teraz robím každý deň (pri kúpaní) tak cca raz za 3-4 dni mu to krváca. Nie veľmi len tak slabučko ani na plienočke ráno nenájdem krv. Ani neplače pri cikaní. Len mu to proste trošičku krváca. Čo robím zle? Jeden večer to ide úplne super a iný večer to vyzerá zase akoby sa mu to zrastalo. Čo by si mi poradil? Čítala som veľa názorov na túto tému, jedni sú za a druhí proti sťahovaniu. ČO je správne? Mne sa tiež zdá, že je na to ešte malý, ale keď počúvam (čítam) horové príbehy z urologickej ambulancie tak radšej poctivo sťahujem každý deň. Len neviem, či robím dobre. Či mu nebodaj neubližujem. Ešte by som dodala, že pri tom neplače. Ďakujem Ti za názor/radu.

fyzik

Môže sa to spraviť, volá sa to čiastočná obriezka. Skúsil si však moderné nechirigické riešenie topickými kortikosteroidmi ?

Inak prispevok stači poslat raz.

surprise

Nechapem preco sa nemoze vyrezat fimoticky pruh, a normalna flexibilna koza k sebe prisit. Preco musia vzdy "odrezat pol ftaka".

surprise

Nechapem preco sa nemoze vyrezat fimoticky pruh, a normalna flexibilna koza k sebe prisit. Preco musia vzdy "odrezat pol ftaka".

surprise

surprise