ludia chcel by som polozit do plena otazku, ako by to podla vas malo fungovat vo vztahu, co sa tyka sukromia a delenia casu medzi partnera a seba. Ci je sebectvom mat vo vztahu isty osobny priestor. Na uvod spomeniem ze aj z tohto fora aj z mojej skusenosti pocujem mnoho o paroch, ci uz manzelskych alebo partnerskych, kde dvaja travia vsetok volny cas spolu, ale aj o paroch kde travia co najviac casu spolu ale samozrejme nechavaju si priestor aj pre individualne zaujmy. pytam sa aj preto, lebo tento problem sa tyka aj mna osobne. Najme v poslednom case az prilis a doslova ma tato vec trapi. Ide o to ze moja priatelka (neviem ci je to laska alebo naviazanost) chape vztah akoze musime VSADE, doslova VSADE ist spolu, byt spolu kazdy den co najviac hodin (aj ked spolu este nebyvame) a ak aj spolu nie sme tak chce co najviac telefonovat alebo aspon komunikovat cez socialnu siet. Ja sa s nou citim prijemne, a som s nou skutocne rad, ale (neviem ci je to hriech) ja mam naopak taky nazor, ze pre zdravie vztahu je dobre ak dvaja maju aj ine zaujmy, ci konicky a niekedy si dopraju nejaku aktivitu aj sami. Jasne ze nic nesmie byt pre partnera uzavrete, to znamena, ze ak napr. rad hram basketbal, tak si niekedy zahram s kamosmi, niekedy s priatelkou. Mna uz potom premahaju vycitky svedomia, pretoze ona tvrdi, ze ak s nou nechcem byt co najviac a co najdlhsie a nechcem s nou robit vzdy vsetko, tak ju nemilujem:-( mozno to o mne poviete aj vy, ale nie je to celkom tak, ja sa s nou citim dobre, veru mi riadne chyba ked nie som pri nej a citim ze mi na nej zalezi. Ja s nou chcem byt co najcastejsie, nie som proti venovaniu vsetkeho mozneho partnerovi, ak treba aj obetovat sa aj ked sa mi nechce niekam ist. Neviem. Posudte sami, budem vdacny za kazdy Vas nazor, ako to ma byt vo vztahu. Lebo si teraz pripadam kusok ako sebec, ale co robit, ked Vam proste ten druhy nedopraje ani dychat, a niekedy chce dokonca za vas aj rozhodovat...
Osobny priestor vo vztahu
Malan, ak ti priatelka hovori, ze "ak s nou nechces byt co najdlhsie, najcastejsie, vsade a nechces s nou robit vsetko vsade, tak ju nemilujes", je na teba jednoznacne naviazana a nie ty, ale prave ona je sebec.
Ty to vnimas uplne v poriadku. Z jej strany ide o obycajne citove vydieranie. Neviem, kolko rokov ma tvoja priatelka, ale zrejme je velmi nezrela.
doslova to tu zaplnam prispevkami, ale neda mi nepodakovat za Vase nazory. Len smelo prispievajte, kazdy nazor je cenny
zhrniem to tak z mojho pohladu. Ja by som tuzil byt s nou castejsie, ak by mi dala moznost rozhodnut sa preto sam. Ak mi to vsak casto doslova nanucuje, trochu sa mi to potom protivi. Jasne, vo vztahu sa treba vediet obetovat, ja sa o to snazim, a najme treba vediet sa rozhodovat nie len pre seba. Ale ked si ten druhy vas doslova osobuje, tym viac myslite viac JA nez MY....
karkulkaaa: kebyze spolu byvame, alebo sme manzelia, nepoviem ani slovo. Ale praveze preto, ze raz budeme manzelia a budeme travit spolu kazdy den, si uvedomujem, ze teraz je dolezity aj ten osobny priestor.A to co si napisala ma trapi na nej. Ze ona nechodi ani s kamaratkami von ani nic podobne. Vdaka bohu ze teraz zacala kusok chodit na korcule a hybat sa, proste ze si nejaku aktivitu nasla. Mne hovori, ze mozem tiez, ale len raz som skusil a uz chcela ist so mnou. Ja som inak uz stratil de facto vsetkych priatelov, okrem par najlepsich a spoluziakov. Kedysi som bol dost spolocensky, a na zaciatku vztahu som este chodil aj von, ale jej sa to nepacilo, vraj ak dvaja spolu chodia, nemaju co chodit po vonku s inymi. Vtedy som sa citil previnilo ze ona, tak som suhlasil....Nuz co....
jajka001_: prave toto som jej dnes vysvetloval. Totiz ak by ona bola super stastna, ked sme spolu, tak nepoviem, obetujem sa pre jej stastie. Ale ono je to presne tak, ako u kazdeho ked ste spolu pricasto: nervozita, podrazdenost, caka ze ja sa vzdy postaram o program a o temy rozhovorov. To znamena, ze aj ona citi podobne ako ja, len si mysli, ze ak by sme uznali, ze treba si dopriat aj oddych a "volne dychanie" tak by to znamenalo ze sa menej milujeme. Co je podla mna hlupost:-( aspon ja to tak necitim. Lebo akonahle je taky den, ze nie je ina moznost ako dat si kusok pokoj (napr. ked mala ona skusky) tak uz zrazu je medzi nami lepsie, viac po sebe tuzime a pod. Ale to jej tazko vysvetlit:( a ked sa potom rozpravame ja som potom sebec a ten co ju menej miluje....Ach jaj:( horsie je, ze mam uz pred koncom skoly, budem musiet zarabat, tuzim trochu vidiet svet (najradsej s nou, ale nie vsade a vzdy to pojde), zazit nieco, ale mam obavy ze to nepojde:( necudo ze niekedy mam take stavy, ze ju vnimam doslova ako svojho zalarnika a myslim len ako ujst:( ale laska to vzdy zachrani, vzdy potom pomyslim, na jej dobre vlastnosti a na to dobre, co pri nej mam....
môj priateľ zmýšľa rovnako ako ty a ja zmýšľam v rovnako ako tvoja priateľka len s tým rozdielom, že my spolu aj bývame :)....on v pohode ide aj do fitka, za kamarátom alebo len tak s kamošmi na pivo.Ale ja chcem byť stále s ním...takže nechodím ani s kamoškami na nákupy, ani na kávu, idem jedine vtedy, keď viem,že ani on nebude v tom čase doma.Ja viem, že je to nesprávne a mala by som to zmeniť, veď cca 4 hodiny bez seba dokážeme vydržať, ale príde mi akosi ľúto, že ho nechám samého sa doma nudiť, tak sa nudíme dvaja.Ja viem,že to nie je správne a už sa to hodlám zmeniť lebo začínam strácať ľudí okolo seba.Tak možno tvoja priateľka to vníma možno podobne ako ja...ale už keď sme veľmi dlho spolu doma,tak si niekedy začíname liezť na nervy alebo si nemáme čo povedať.
myslim ze travite spolu privela casu, mala by si uvedomit rizika ponorkovej choroby, tiez skutocnost, ze ta nemoze vlastnit, ze sa musis venovat aj inym veciam ako jej. bohuzial baby si casto predstavuju vztah tak, ze budu spolu s frajerom stale, ze on ju bude bavit, ale tak to v realnom zivote nejde.
my sme napriklad travili vsetok cas spolu, dobrovolne, ale bolo to tak trochu na moj ukor pretoze sme sa venovali vyhradne veciam ktore bavili jeho - sice aj mna, ale to co bavilo mna, ak nebavilo jeho, tak sme to nerobili. co mi je spatne trochu luto.
aj podľa mňa..ja úplne zdielam tvoj názor...
a nie si žiaden sebec... skôr ona je sebecká
ono to vyzera fakt sebecky, kedze ak clovek miluje, fakt by mal chciet co najviac casu travit s tym druhym. U nas je to tak ze ked povedzme sme s priatelkou spolu od rana do povedzme 17tej a uz okolo 19tej potom rozpravame na socialnej sieti az do noci. Mne nie je takto zle, citim sa prijemne v jej pritomnosti. Len sa niekedy dusim, ze nemam akoby svoj zivot pod kontrolou. priatelka chce rozhodovat doslova o vsetkom a onoo je dobre pokym nie je nieco, co je proti jej srsti. Napriklad ak sa jej nepaci, ze pojdem brigadovat, doslova sa urazi, a caka ze ja to necham, pretoze podla nej ak milujem, tak jej neurobim napriek. Mam zopar konickov, ktorym sa ale nemozem venovat, pretoze na to nemam priesor. A horsie je, ze ja by som ju aj mohol bravat so sebou, ak sa venujem tymto konickom, ale tu ide o to, ze by som sa jej v tom case moghol venovat nie na 100 ale len na povdzme 95%. a hned by sa urazila, ze sa jej nevenujem. To preto potom inak nejde nez delit cas pre seba a pre priatelku. Pritom ak by si tak nenarokovala o moju pozornost, slo by spojit cas na nu aj na konicky. Toto vsetko co hovorim tu, o tom, ze potrebujem cas aj pre seba, som jej povedal, ale samozrejme skoncil som ako egoista a ten co nemiluje. Mozno je to tym, ze su ludia, ktori potrebuju vlastnit tych druhych a su aj opacne typy ludi. Tazko povedat. Teraz uz necham vyjadrovat sa nahodnych prispievatelov. Poradte prosim, ako to mat vy vo vztahu, a aky je vseobecne Vas nazor na tuto temu...
podla mna to vnimas uplne v poriadku, ona je na teba velmi naviazana, kazdy by mal mat svoj priestor. toto je asi najbeznejsi problem:) najma na zaciatku vztahu chcu byt obaja co najviac spolu, potom je to vzdy jeden ktory tuzi po spolocne travenom case viac ako ten druhy a z toho vznikaju konflikty. ale neuvedomuje si ze zivot plynie stale dalej a mala by mat svoje zaujmy a konicky, vo vlastnom zaujme. ona ti asi povie ze ju to bez teba nebavi:) a ocakava to iste od teba. kazdy sme ale iny, ak ti neda priestor, konflikty budu pokracovat a budete sa uplne zbytocne hadat.