ludia chcel by som polozit do plena otazku, ako by to podla vas malo fungovat vo vztahu, co sa tyka sukromia a delenia casu medzi partnera a seba. Ci je sebectvom mat vo vztahu isty osobny priestor. Na uvod spomeniem ze aj z tohto fora aj z mojej skusenosti pocujem mnoho o paroch, ci uz manzelskych alebo partnerskych, kde dvaja travia vsetok volny cas spolu, ale aj o paroch kde travia co najviac casu spolu ale samozrejme nechavaju si priestor aj pre individualne zaujmy. pytam sa aj preto, lebo tento problem sa tyka aj mna osobne. Najme v poslednom case az prilis a doslova ma tato vec trapi. Ide o to ze moja priatelka (neviem ci je to laska alebo naviazanost) chape vztah akoze musime VSADE, doslova VSADE ist spolu, byt spolu kazdy den co najviac hodin (aj ked spolu este nebyvame) a ak aj spolu nie sme tak chce co najviac telefonovat alebo aspon komunikovat cez socialnu siet. Ja sa s nou citim prijemne, a som s nou skutocne rad, ale (neviem ci je to hriech) ja mam naopak taky nazor, ze pre zdravie vztahu je dobre ak dvaja maju aj ine zaujmy, ci konicky a niekedy si dopraju nejaku aktivitu aj sami. Jasne ze nic nesmie byt pre partnera uzavrete, to znamena, ze ak napr. rad hram basketbal, tak si niekedy zahram s kamosmi, niekedy s priatelkou. Mna uz potom premahaju vycitky svedomia, pretoze ona tvrdi, ze ak s nou nechcem byt co najviac a co najdlhsie a nechcem s nou robit vzdy vsetko, tak ju nemilujem:-( mozno to o mne poviete aj vy, ale nie je to celkom tak, ja sa s nou citim dobre, veru mi riadne chyba ked nie som pri nej a citim ze mi na nej zalezi. Ja s nou chcem byt co najcastejsie, nie som proti venovaniu vsetkeho mozneho partnerovi, ak treba aj obetovat sa aj ked sa mi nechce niekam ist. Neviem. Posudte sami, budem vdacny za kazdy Vas nazor, ako to ma byt vo vztahu. Lebo si teraz pripadam kusok ako sebec, ale co robit, ked Vam proste ten druhy nedopraje ani dychat, a niekedy chce dokonca za vas aj rozhodovat...
Osobny priestor vo vztahu
presne ako píšu ostatní, nie je na tom vôbec nič zlé, ak sa jej nevenuješ celý deň. Mne osobne by to asi aj prekážalo, byť spolu skoro celý deň a potom si ešte chatovat do noci.. potom, keď ste spolu, máte si aj čo povedať? ja osobne, i môj nový priateľ, preferujeme osobný kontakt pred smskami a chatovaním. Síce som s novým priateľom len veeľmi krátko, ale tiež nám je jasné, že nemusíme byť spolu celý deň (aj tak obaja pracujeme) a sme radi, ak si nájdeme 2-3hodinky na seba. Každý musí mať svoj priestor a čas na svoje koníčky a toho som si ja vedomá, lebo on je naozaj moc aktívny. Sám mi ale hovorí, že bohvie dokedy mi to nebude prekážať, že na mňa nemá toľko času, ale zatial je to fajn :)
Tak držím palce, nech sa tvoja priateľka umúrdi a pochopí, že ju naozaj miluješ, či už si s ňou 24hodín denne abo len 5 :)
Na tieto záležitosti veľký pozor, aby si si v budúcnosti nebúchal hlávku o stenu.
Nie je dobré sa neustále vláčiť s partnerom, naozaj je veľmi potrebné mať čas aj na seba a svoje záujmy, svojich priateľov. Viem, že na začiatku vzťahu sme akoby slepý, žijeme jeden pre druhého, obetujeme mu všetko. Len aby sa nám to raz nevypomstilo.
Ja píšem z vlastnej skúsenosti, som s priateľom už naozaj veľmi dlhú dobu, roky, na začiatku vzťahu sme trávili každú voľnú chvíľu spolu, s rozdielom, že on sa svojich kamarátov nevzdal a ja svojich áno. On si s mojimi kamarátkami jednoducho nerozumel, tak som ho nevláčila medzi ne...ale ani ja som nechodila nikam s nimi.
Aby si jedného dňa neľutoval, ak priateľka nebude mať čas na Teba...zistíš, že máš voľný deň pre seba a svojich kamarátov, ale napokon nebudeš mať s kým stráviť tú voľnú chvíľu bez nej.
Určite nie je na tom nič zlé, ak má jeden z partnerov, resp. obaja svoje vlastné záujmy a chvíľky, ktoré chce tráviť sám. Nenechaj to zájsť až do krajností, budeš sa zbytočne trápiť. "Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko...."
Takže jednoznačne nerobíš nič zlé, ak netúžiš venovať 24 hodín denne svojej drahej.
Držím Ti palce, nenechaj si sebou mávať.
Malan prepáč, ale máš neskutočne sebeckú priateľku. Tomu čo ona pri Tebe dokazuje, sa hovorí opičia láska a bodaj by som sa mýlila, ale to potom so skutočnou láskou nemá zďaleka nič spoločné. Nechcem byť zlý prorok, ale ak sa dievča nespamätá buď Ťa stratí, alebo sa tak udusíš, že budeš po celý čas s ňou len nešťastný. Neporadím Ti ako to riešiť, lebo ona to má v povahe, až paranoidne sa bojí, že Ťa stratí.
Prajem Vám, aby si ona toto všetko uvedomila a poriešila to sama so sebou, lebo cítiť, že Ty ju skutočne ľúbiš a bolo by škoda, keby ste ostali sklamaní z lásky.
my sme s priateľom spolu takmer denne, cez víkendy spolu bývame, ale poviem pravdu, že som rada, že hrá v kapele a má skúšky, vtedy mám čas ja na svoje záľuby a podobne. Treba sa porozprávať, z nadmerného spoločného trávenia voľného času časom príde ponorková choroba. Mladej treba zabezpečiť nejaký koníček:)držím palce
Malan, tvoja priateľka je genialny manipulator, skutočne Vám len prospeje ak ju trosku uzemnis...
Ja som jedinacik a tiež dokážem veľa veci otočiť v môj prospech, avšak na manželovi si vážim práve to, že so sebou nenechá manipulovat...
V práci sme spolu a doma sa takmer nevidime, najeme sa a ja sadam do auta, idem k mamine, alebo si niečo sprtkam v domácnosti, on sada do auta a ide za svojimi konickami...
Cez víkendy obehneme svokrovcov a ked je pekne dohodneme si spoločný program...
Skús vysvetlit priateľke, že ta tou jej láskou nemôže udusit... Inak jej ujdes...ved o com sa uz máte rozprávať ked ste stále spolu a nemáte tým pádom žiadne novinky...
ahoj malan.
ja som si to so svojou partnerkou poriešil tak že sme sa normálne porozprávali. je pravda na tom že by som s ňou chcel byť častejšie ako len cez víkend, a aj o tom sme sa porozprávali.
tie koníčky, mám aj ja má ich aj ona a obaja si ich rešpektujeme a nemáme problém keď si tie koníčky chceme dopriať.
je pravda, že keď nie sme spolu, tak mi je tak "nijako", ale nie je to žiadna hrôza.
nie sme ani dlho spolu a nevidím problém v tom, že nejaký čas sme od seba.
ja by som asi na tvojom mieste si s holkou pokecal, a kecel a riešil prečo, takto keď na teba bude naliehať to nie je najšťastnejšie riešenie. možeš stratiť kamošov a aj ona.
to s tým jej tvrdením že ked sa jej nevenuješ tak ju nelúbiš, to je hlúposť a mal by si jej to povedať nech sa sa trocha uvedomí. sry za takýto ofenzívny prístup, ale chodiť okolo horúcej kaše ... ;-).
Malan neboj sa, ak jej na tebe skutocne zalezi, prestane s tymi vydierackami... tie oslavy - no comment, ziadny clovek nema pravo na take spravanie voci druhemu, a ked ta miluje - o to viac by mala respektovat tvoje priania, tuzby a potreby..nepoviem, keby si jej oznamil, ze ides na pansku jazdu na jachtu pri mori, to uz by mala pravo sa ti vyhrazat aj rozchodom trebars.. ale rodinna oslava?? Hm...
Skus ju trosku odignorovat, ked dojde k takej situacii.. . na take zeny plati asi len to.. Kym jej to budes len vysvetlovat, vzdy ti bude protiargumentovat hlupostami a vydierackami kym sa bude dat a pochopit to nepochopi...
A necudujem sa, ze tym vydieranim s rozchodom ta uz nezastrasi... ved vyhrazat sa vecami a skutkami, ktore realne clovek nemysli vazne alebo ich realne nechce alebo nevie uskutocnit, je blud.. nieco ako ked sa uz aj "topiaci slamky chyta"...
dakujem za dalsie vase nazory. Najme za to, ze si mozem urobit obraz o tomto probleme. Toto forum nikdy nesklame....
Excita: ak mam byt uprimny, priatelka veru niekedy pouziva citove vydieranie, dokonca niekedy aj v pripadoch ako napr.: mali sme v mojej rodine dve oslavy tesne za sebou, a ja som prirodzene chcel na ne ist. Jej sa vsak cosi nepacilo, a tak mi povedala ze nech na tu prvu nejdem, ze chce byt so mnou, a ze ak chcem mozem ist, ale nech ratam s tym, ze sa na mna vykasle. Ale ze na tu druhu, uz mozem ist. Tak som ted na tu prvu nesiel, vsetko akoze super, ale ked prisla druha, zacala zase, ze nechce aby som isiel ani na tuto a ze so mnou skonci ak pojdem atd. Kedysi ma takto vedela vzdy dostat, teraz uz chvalabohu nie: povedal som jej na rovinu ze toto je citovne vydieranie, a ze tam proste pojdem. a tak ja bolo. Ja sa uz nenecham len tak vydierat, v poslednych tyzdnoch som jej uz aj dal jasne najavo, ze uz to nebude tak, ze ty povies a ja urobim. Ja som svojpravny clovek a preto niekedy ustupim ja a povedzme niekam nepojdem a niekedy budes musiet ty, a pustis ma. S tym ze vydieranie rozchodom a podobne uz na mna nezaberie. Jej reakcia bola taka, ze to trochu prijala, lebo videla ze som razny, ale zaroven sa v nej stupnuju posledni dni tie kontrolovacne a osobovacie snahy, pretoze bola zvyknuta na to, ze ma mala pod kontrolou, ale teraz som uz pochopil ako to je a snazim sa to zmenit, a ona je z toho zhrozena, ze zrazu uz nebude ma mat uplne pod kontrolou. Takze tak.
karkulkaaa: sme spolu tri a pol roka. a ta dohoda bude zlozita, a na niecom takom systemovom sa dohodnut (ze jeden den v tyzdni kazdy z nas venuje sebe), to bude tazke. Z dovodov, ktore som uviedol. Ona to bude povazovat za sebectvo. Ale daco s tymto budem musiet poriesit. Inak ona pre seba si aj vie dopriat priestoru ak potrebuje. Raz za dlhy cas si vyjde s kamaratkami ak chce, aj teraz si vybehne na korcule. Ale to je len malicko, mne nedopraje ani to. Hovori casto o tom, ze ved mozes mozes, ja ta nechcem drzat vo vezeni, ale ked uz niekam naozaj chcem ist sam, uz je problem, chce ist so mnou alebo sa nastve. Ja som len asi tyzden ju skusal obmedzovat este davno davnuco a razne mi to zatrhla. Inak sa na mna strasne hneva, ze ja jej nebranim chodit kam chce, lebo vraj mi je jedno ci ma podvedie. akokeby ona mala byt verna, len ak jej to poviem ja, alebo ked ja ju k tomu nutim. Ale uz dost, nebudem dalej na nu zle hovorit:( ma aj koooooopec dobrych vlastnosti. Len hovorim, toto je problem, ktory nas posledne tyzdne a mesiace stale viac rozdeluje a asi to bude zasadny konflikt, na ktorom sa rozhodne nasa buducnost. Lebo toto su dve nezlucitelne predstavy sveta....
to mi hovorí aj môj, že prečo nezavolám nejakú kamošku na kávu alebo tak..aj ja som si kúpila korčule a začala sa korčuľovať, ale už sú odložené pretože sa mi nechcelo samej a keď som si pomyslela, že môj je doma a sám, tak prečo by som sa mala sama niekde vonku korčuľovať, keď môžem byť s ním...ale niekedy už sama cítim, že mu vkuse dýcham na krk, že všade kde sa otočí som aj ja :)Tak sa s ňou skús dohodnúť, že jeden deň v týždni sa ty budeš venovať svojim koníčkom a ona nech sa venuje svojim alebo nech ide s kamoškami na kávu a potom buďte spolu. Ako dlho ste už spolu?