Osobny priestor vo vztahu

Príspevok v téme: Osobny priestor vo vztahu
malan

ludia chcel by som polozit do plena otazku, ako by to podla vas malo fungovat vo vztahu, co sa tyka sukromia a delenia casu medzi partnera a seba. Ci je sebectvom mat vo vztahu isty osobny priestor. Na uvod spomeniem ze aj z tohto fora aj z mojej skusenosti pocujem mnoho o paroch, ci uz manzelskych alebo partnerskych, kde dvaja travia vsetok volny cas spolu, ale aj o paroch kde travia co najviac casu spolu ale samozrejme nechavaju si priestor aj pre individualne zaujmy. pytam sa aj preto, lebo tento problem sa tyka aj mna osobne. Najme v poslednom case az prilis a doslova ma tato vec trapi. Ide o to ze moja priatelka (neviem ci je to laska alebo naviazanost) chape vztah akoze musime VSADE, doslova VSADE ist spolu, byt spolu kazdy den co najviac hodin (aj ked spolu este nebyvame) a ak aj spolu nie sme tak chce co najviac telefonovat alebo aspon komunikovat cez socialnu siet. Ja sa s nou citim prijemne, a som s nou skutocne rad, ale (neviem ci je to hriech) ja mam naopak taky nazor, ze pre zdravie vztahu je dobre ak dvaja maju aj ine zaujmy, ci konicky a niekedy si dopraju nejaku aktivitu aj sami. Jasne ze nic nesmie byt pre partnera uzavrete, to znamena, ze ak napr. rad hram basketbal, tak si niekedy zahram s kamosmi, niekedy s priatelkou. Mna uz potom premahaju vycitky svedomia, pretoze ona tvrdi, ze ak s nou nechcem byt co najviac a co najdlhsie a nechcem s nou robit vzdy vsetko, tak ju nemilujem:-( mozno to o mne poviete aj vy, ale nie je to celkom tak, ja sa s nou citim dobre, veru mi riadne chyba ked nie som pri nej a citim ze mi na nej zalezi. Ja s nou chcem byt co najcastejsie, nie som proti venovaniu vsetkeho mozneho partnerovi, ak treba aj obetovat sa aj ked sa mi nechce niekam ist. Neviem. Posudte sami, budem vdacny za kazdy Vas nazor, ako to ma byt vo vztahu. Lebo si teraz pripadam kusok ako sebec, ale co robit, ked Vam proste ten druhy nedopraje ani dychat, a niekedy chce dokonca za vas aj rozhodovat...

poprava

prejav lásky od môjho chlapa je ten, keď zistil, že nedodržiavam pitný režim, tak sa mi povyrážal, že mi bude chodiť nalievať "do gágora" každé ráno pohár vody:)

Excita

"Podla nej sa laska prejavuje tak, ze ak ona mi nadava a krici tak ja na nu nevyskocim (to je podla nej prejav toho ze si ju vazim), ze jej nebudem vycitat jej chyby, ze ak sa pohadame tak sa za nou aj o polnoci priplazim. A ze ak aj ona mi vynada, nakrici a nastve sa a chce povedzme v hadke odist, tak ja jej to nedovolim a budem sa doprosovat."
No toto je vrchol. Suhlasim so Sue, tvoja priatelka je "male,ufnucane,egocentricke decko ktore si mysli,ze je pupkom sveta". Nic viac, nic menej. To, co ona hovori, nema s laskou vobec nic spolocne. Ona len potrebuje "vyhravat" vo vasich hadkach a krmit si svoje ego tym, zety sa budes ponizovat a strapnovat... co to je za zensku, ze ona ti moze nadavat a ty sa jej este mas doprosovat?? Snad doprosovat sa muz zene doprosuje vtedy, ked nieco vystroji a chce si to u dotycnej damy vyzehlit.. ale doprosovat sa za to, ze ti nadava?? Alebo zadrziavat ju ked naschval odchadza?? Ved ona tym padom neodchadza preto, ze sa na teba za nieco hneva a ze by ta nechcela ani vidiet(vtedy je normalne odist), ale ona odchadza len preto, lebo ta testuje, ci ju zadrzis. A ak nahodou nie, jej preobrovske ego to uz nezvladne. Manipulatorka prvej klasy ozaj. Normalne ma to vytocilo, ked som si to precitala...

iwus93

Ach no, ako keby som čítala o sebe, ALE..ja som si uvedomila to, že partneri by nemali byť nonstop spolu , lebo si asi fakt začnú liezť na nervy aj ked sa milujú navzájom, to platí aj v manželstve, a vy dvaja nie ste ešte zobratí...mám priateľa, chcela by som byť stále s ním, ale nechcem mu začať liezť na nervy, aj on mi to vysvetlil že nemusíme byť ako cecok na cecku, že každý by mal mať nejakú tu chvilu, ten den pre seba..áno, bojím sa o neho že čo ak..ale to je už o dôvere..som trošku žiarlivá, myslím nato čo robí kde je s kým je ale verím mu..konečne som si to uvedomila...milujem veľmi partnera, aj by som s ním bola stále, ale nechcem aby som mu začala liezť na nervy aj ked ma lubi
takže milý Malan, musíš jej dohovoriť rázne, lebo to nedopadne dobre ked to bude takto pokračovať...musíš je povedať že vzťah je o dôvere a treba tam trošku aj volnosti (ale nie zase prílišnej)

Sue..

pises:"teraz mala moznost zacat tancovat znovu, ale ked som jej povedal ze je to super, ze ju podporujem, nastvala sa, ze vraj mi je jedno ze tam bude tancovat s inymi chlapcami a ze ci sa nebojim ze ma podvedie. nechapem tomu."napr.aj toto je prejav lasky tvoja dôvera prave v to,ze ta nepodvedie,tvoja podpora v tom co by mohla/chcela robit...toto pre nu nic neznamnena a dokonca sa koli tomu nastve? nehnevaj sa jej spravanie je detinske a primitivne...ak ona za prejav lasky povazuje,ze sa budes pred nou ponizovat a prosit sa jej to s laskou nema nic spolocne...je to sice tvoja priatelka ale sorry pripada mi ako male,ufnucane,egocentricke decko ktore si mysli,ze je pupkom sveta a tym,ze sa k tebe sprava tak ako sa sprava si nieco dokazuje a skusa kolko si este moze dovolit...
malan,k tej sebarelizacii,je super,ze si si uvedomil ze MOZES...je to tvoj zivot,nikto ho za teba nezije a preto si pln svoje sny a rob to co ta spravi stastnym a spokojnym,nikdo nema pravo urcovat co smies a co nie ani priatelka...drzim ti palce

Weva

np malan - neviem - asi ma ta Tvoja dievcina i dobre stranky, ale moc to tu tak nevyzera :) Prepac, ale javi sa ako sebecka a detinska. A asi taka kym to budes znasat i bude, pretoze jej to akosi potvrdzuje ze ma pravdu kedze vsetko znasas. Na Tvojom mieste by som si dupla, citlivo ale razne a povedala, ze staci. Ja viem, ze tym riskujes, ze ju mozes stratit, ale ak nieco nepodniknes hned, bude sa to narokovanie si zhorsovat. Urobila by som presne to, co tu uz niekto radil - navhnut iste mantinely, v pondelok a strvtok vecer ma kazdy svoj program a podobne... A ak to ONA chape ako dokaz ze ju nemilujes a TY ako prejav tolarantnosti, preco by mal byt jej nazor nadradeny Tvojmu?

oui.

bola som v polohe citovo zavisleho,aj obetou citovej zavislosti.
dnes mozem povedat, ze najdolezitejsie je pre mna mat vztah hodeny tak, aby si kazdy zachovaval vlastnu tvar, kus vlastneho sveta, aby ludia neboli mimo a nestastni, ked nie su spolu, ale aby si vychutnavali kazdu chvilu svojho dna, ci uz su pospolu, alebo nie. uzivam si svoj priestor a v nom sa tesim na cas s partnerom, ale neplacem,ked spolu nie sme. je to hlavne zalozene na dovere, ked viem, ze je mojim naj priatelom a vieme o sebe vsetko, nemam dovod ziarlit na jeho volny cas. praveze som rada, ze si zachovava svoju tvar, svoje zaujmy a postoje, zaujal ma predsa pre to, akym bol,ked sme sa stretli, nechcem, aby bol mojim odrazom.
samozrejme, ze sa ovplyvnujeme, ,velmi rada travim spolocny cas, no beha mi husia koza po chrbte,ked si predstavim, ze by sme mali byt spolu stale a byt vzajomne posadnuti a zavisli...

poprava

môj drahý hrá na bicie, dúfam, že to nie je o mne:)) ale ja ho plne podporujem v každej činnosti:) nedaj sa vmanévrovať do pocitov viny, urážlivosť je blbá vec, treba je nejak položartom naznačiť, že to sa dnes nehodí. Držím palce a realizuj sa.

malan

inak este otazka na zeny: v com VY vidite prejav lasky vasho muza alebo priatela? pytam sa preto, lebo ja sa lasku snazim prejavovat tak, ze sem tam priatelku prekvapim niecim necakanym, nejakym netradicnym vyznanim lasku, raz za dlhsi cas aspon ruzou, peknym slovom, tym ze jej pomozem s niecim alebo sa ponuknem aspon s pomocou, tym ze sa snazim byt jej k dispozicii ak ma potrebuje, tym ze sa snazim zdoraznovat jej dobre stranky a pod. neviem ci je to spravne, ale priatelka to povazuje za citujem: samozrejmost. Podla nej vraj lasku neprejavujem. Podla nej sa laska prejavuje tak, ze ak ona mi nadava a krici tak ja na nu nevyskocim (to je podla nej prejav toho ze si ju vazim), ze jej nebudem vycitat jej chyby, ze ak sa pohadame tak sa za nou aj o polnoci priplazim. A ze ak aj ona mi vynada, nakrici a nastve sa a chce povedzme v hadke odist, tak ja jej to nedovolim a budem sa doprosovat. Nic v zlom, ale mne to pripada trochu chore, neviem no. A potom, ked je hadka a ona trikrat odide a ja ju zadrzim, a na stvrtykrat uz mam toho dost a chcem odist sam (nemyslite si ze som detinsky, nase hadky su totiz niekedy dost prudke) a ona vtedy odide a ja ju nezadrzim, tak je schopna za mnou hned pribehnut, a vykricat ze ju nemilujem ak som ju aj po stvrtykrat nezadrzal. To len pre ilustraciu. Viac uz na nu nebudem hovorit v zlom, lebo ma naozaj aj dobre stranky. Inak Vam dakujem za vase nazory, v podstate je mi jasne, co robit dalej v mojom vztahu: komunikovat a stat si za svojim. Drzte prosim palce

malan

dakujem kazdemu z vas za vase postrehy. Vsetky okolnosti by som tu vysvetloval dlho, ale ako som uz spomenul niekedy je to fakt tazke. Ja ju v srdci milujem a velmi mi na nej zalezi, ale niekedy sa mi doslova vnucuju myslienky typu: ze viac davam do vztahu ako dostavam, resp. ze to vsetko zachadza az do takych krajnosti, ze potom pridu az myslienky nie na rozchod, ale na utek. Ale viem ze chlapske riesenie nie je utek, a tak sa snazim byt uz na nu taky, ako ste napisali. Jej vydieranie ignorovat a ak nieco potrebujem alebo chcem, poviem jej to priamo a nevsimam si jj rozne taktiky, ktore potom pouziva.
K vasim prispevkom. Najlepsie je o tom sa rozpravat, ale s nou je to niekedy tazke, pretoze dokaze tak rozpravat a manevrovat pri rozhovore (napr. roznym vyvolavanim viny a pod.) ze niekedy niesme schopni konstruktivneho rozhovoru. Uznavam ze aj mojou vinou, nakolko (pardon ze na nu stale len kydam, aj ked nie je len zla) ona je znacne urazliva, a najma v minulosti som musel fakt opatrne volit co jej poviem. Nastasie uz to nie je take zle, ja uz jej teraz dokazem vpohode povedat priamo, aj s davkou citlivosti, ale casto to potom skonci tak, ze sa pohadame, a stojim nazorovo proti sebe. Ale to nastastie nie je vzdy, takze davam tomu nadej, ze sa s nou bude dat aj o tomto porozpravat.
K tym konickom, jaaaa neviem o tom ze by nejake mala take vyrazne. Hovorim ze teraz trochu sportuje na korculiach, ale inak je to tak, ze ak nie sme spolu, tak mi hned vola, a ja mam potom nechtiac taky pocit, ze nema co robit a tak chce aby som jej vyplnil cas. Len preco ja si viem vyplnit cas aj sam, ked nie sme spolu:( ale to nic. Inak v minulosti aj tancovala a sportovala, ale predtym nez sme zacali chodit spolu to nechala, ja v tom nemam prsty. teraz mala moznost zacat tancovat znovu, ale ked som jej povedal ze je to super, ze ju podporujem, nastvala sa, ze vraj mi je jedno ze tam bude tancovat s inymi chlapcami a ze ci sa nebojim ze ma podvedie. nechapem tomu.
A na zaver mojho prispevku len zareagujem na to, co napisala Sue.. Strasne mi chyba sebarealizacia, je to najhorsi pocit, aky som za posledne roky zazil. Jednoducho viem co by som chcel robit (cyklistika, fotografovanie prirody ci hra na bicie), viem ako a kde by som chcel ist, ale jednoducho mi to nie je umoznene. Ale uz som zmenil nazor na to, ze vraj nemozem. Mozem, som svojpravny clovek a nikto mi nemoze zakazat ak niekde chcem ist a to som uz priatelke aj povedal a podla toho sa budem aj spravat. Len samozrejme potom budu len problemy a ja budem ten hnusak, co si robi po svojom a na nu neberie ohlady. No ja sa budem snazit aj jej prejavovat lasku a aj si stat za svojim, a uvidime co to spravi. Snad si ma, ako to povedala Deee zacne vazit, ze mnou nemoze manipulovat...

Sue..

malan,presne tak ako pisu ostatny tvoj pohlad na vec je uplne v poriadku skor pristup priatelky je na zamyslenie..ono take kecy,ze nebyt spolu nonstop je prejav nedostatocnej lasky osobne povazujem za hnusne vydieranie...naopak,myslim si,ze milujuci clovek chce pre svojho partnera to naj a kazdy clovek aj ked je vo vztahu potrebuje sebrealiziu ci v praci,ci vo svojich konickoch a v neposlednej rade mat vztah neznamena vzdat sa vsetkych priatelov a existovat len pre toho jedineho/jedinu....ak ma niekto problem toto pochopit a akceptovat tak si nemyslim,ze je to z velikanskej lasky ale z cisteho egoizmu...