domácnosť, varenie - matka, chlap, deti ...

Príspevok v téme: domácnosť, varenie - matka, chlap, deti ...
malina25588

pekný deň, dlhšie ma isté veci doma zarazili, no nevenovala som im zvýšenú pozornosť, teraz už to došlo do takého štádia, že len uvažujem, či som vadná ja a stav aký v rodine panuje je v podstate bežný, normálny. Alebo je to trochu na hlavu. Hlavný problém, okrem množstva iného (čo tu už rozoberať nebudem) sa týka varenia. Chcem sa vás opýtať, ženy, matky ... ako sa u vás doma varí? Je to podobne ako u nás? ... že mama varí vždy len o 4-pol 5 poobede (celý deň je doma), len preto, aby jej chlap keď príde z práce aby mal čerstvé? pritom ja so sestrou "hladujeme", teda vieme si vziať niečo pod zub, i navariť, lenže už keď mame prispievame z nášho sirotského na stravu, tak nám dosť málo zvýši, aby sme si varili aj niečo zvlásť (vzhľadom na to, že si platíme internát, školu, lieky, oblečenie, hygienu - prosto všetko ostatné). A okrem iného aspoň u mňa riešim problém s výrazne chudou postavou, chcela by som pribrať a viem, že treba jesť v pravidelných intervaloch 5-6x denne - no proste v našich podmienkach to nevychádza. Keby sme si so sestrou varili zvlásť, tak neviem či by nám peniaze ostali aj na to ostatné. Je to ako začarovaný kruh, nijako z neho vyjsť von sa nedá. ... a napríklad dnes na mňa mama kričala že som zjedla posledný rezeň čo bol v chladničke zo včerajška. ja už mám zo všetkého taký pocit, akoby som nemala právo doma jesť. je mi blbo.. a hlavne teraz keď mám skúškové, ze potrebujem trochu kľudu-ako napriek.

malina25588

jemu nič nie je blbé, ani sa priživovať (nechcem teraz súdiť niekoho podľa mojich subjektívnych pocitov, aby som nepriniesla do konverzácie žiadne dezinformácie, ktoré by nemuseli byť objektívne, ale aspoň mne, sestre tak pripadá - podľa vecí, čo si doma všímame).

A to, že je v jedle vyberavý, to je fakt. To nie je len môj subjektívny pocit. I keď mama navarí, na večeru o 7 si musí urobiť nejaké mäso na panvici s kečupom, alebo horčicou a obložením, vrátane (väčšinou hranoliek). Na druhý deň už musí mať iné jedlo, prípadne výnimočne ešte na druhý deň zje to isté. Nehovorím, že v strave vôbec neprispieva, prispieva len príležitostne - sem-tam, napr. kúpi mäso, alebo kúpi hranolky. Ale to je všetko...

vevericka

do 25. je povinna sa o vas starat..okrem sirotskeho, nedostava ona na vas este aj rodinne pridavky?? a starat znamena vas zivit a satit, a nie este od vas pytat peniaze..ak stestudentky obe mate na to narok, keby ste boli zamestanane tak nie, ale este studentky tak hej..

malina25588

soffa:

áno, nižšie som písala. Mama má príjem. Asi je to všetko individuálne, závisí aj od samotného človeka, aké ma priority...v prípade našej mamy je priorita len jej chlap.

malina25588

jajka:

áno, vieme si vážiť peniaze, samozrejme. Ja som odmalička vedela a poznala hodnotu peňazí, ja nepotrebujem veľa, ani šiat, drogérie, kozmetiky, viem si šetriť. Už sme sa naučili, tak, že aj z toho mála vieme prežiť celý mesiac tak, aby sme neboli v mínuse. pri najhoršom nám babka pomáha.

a navariť pre všetkých z našich (moje a sestrine) peňazí je nemysliteľné - obmedzenosť. okrem toho, keď už sa aj stalo, že sestra navarila, mamin chlap to nejedol, lebo on je hrozne vyberavý, vždy musí byť nejaké drahé mäso a hranolky, obloženie...

soffa

malina toto nie je normalne,sice neviem v akej rodine vyrastas,ci ma mama niejaky prijem,ale neda mi...zila som z rodicmi cirka 25 rokov a neprispievala som na nic.moji rodicia by mi dali aj z poslednehoo,aj keby oni nemali.ale ja som z principu kupovala jedlo,za stravne listy,.ak zil priatel u mna,jedol z nasho,a mama nikdy nepovedala,ze nas vyjeda,este vravela,nech mu viacej nalozim,alebo sama mu nabrala jest.mam bohovskych rodicov,snazim sa im vratit to co mi oni niekedy dali,a urobim preto vsetko.ale na druhej strane to poznam..priatelova mama,je taka,len krici na neho ze "uz " si dava druhy rezen.daco hrozne.pochopila by som keby na to nemali ,ale podnikatelia su navacsi drzgrosi.otvoris u nich ladnicku a ta je prazdna.preto hovorim ze mozu mat penazi dobludy,ale u mna su aj tak chudobny,hlavne dusevne!

malina25588

talentmania:

no tak to si šťastný človek, že máš okolo seba takých ľudí. nás to takto vôbec nie je, mamu ani veľmi nezaujímame, keby sme jej my nezavolali napr. keď sme mimo domova, tak ona sa nám ani neozve ... to čo som písala, bohužiaľ, je pravda ... nemám dôvod vymýšľať si, hľadám objektívnu pomoc, radu, názor... a to si vyžaduje objektívne objasnenie a posúdenie veci.

jajka001_

mama je povinna na vas prispievat ale asi jej moc penazi neostane ked zaplati najom. aj tak sa mi zda zvlastny jej pristup ze od vas pyta peniaze na vsetko, aspon si to viac vazite, a viete co kolko stoji, ok, ale aby si sa nemohla najest - kde ostal jej materinsky cit? ved v prvom rade matka mysli na deti. akoze ked vsetky peniaze co dostavate, miniete na skolu a neostane vam na jedlo tak vam neda najest? a zivi si chlapa.
ak to bude kriticke, poziadajte sud, aby jej stanovil vyzivne na vas. ale rataj s tym ze sa budes musiet potom asi ostahovat.
navarit sa da aj z mala. aj ked mate malo penazi, skusali ste to? predsa len mate uz dost vela rokov a stale vari len mama. mozno by ste sa mohli ponuknut ze navarite vy, pre vsetkych. bude mat o starost menej.

talentmania

Tak ak je to vsetko pravda co si napisala tak mas pravdu nieje to normalne.ja som uz dospela mam svoju rodinu a ked potrebujem pomoc tak moja mamina je ako prva kt.mi poda pomocnu ruku tak isto aj svokra kt.tiez hnet pomaha.Samozrejme aj s tym varenim ja varim tak aby vzdy bolo aj na dalsi den ked viem ze som v praci tak aby nehladovali vzdy si to viem prepocitat ked robim napr.tie rezne tolko aby mal kazdy aspon jeden na obed,veceru a na druhy den tiez ale tak zalezi ci nato jedlo mam financie.U vas teda neviem v com je problem ked financie vasa mama ma tak potom xi xi zeby trosku preplesk by potrebovala?Ale to ako for nešpoznam tak nejdem sudit

malina25588

talentmania:

mama ma 45r. jej priateľ o 2-3 viac, tak približne. Otec nám zomrel už strašne dávno, je to skoro 15 rokov, a hneď po smrti otca si našla chlapa, s ním bola poriadne dlho, potom sa s ním rozišla a potom si našla asi do 2 rokov tohto chlapa. Sama bola len asi 2 roky - za celý svoj život.

čo sa peňazí týka, na nás nedáva ani cent, všetko si musíme platiť sami zo sirotského, teda aj školu, aj internát, aj všetky knihy, zošity, stravu, hygienu, oblečenie proste všetko. Ona na nás nedá ani cent, ešte od nás pýta za toaletný, za hubky na riad, za stravu, ak chceme jesť zo spoločného vareného, za prášok na pranie od nás pýta a pod. Jednoducho ona na nás -prisahám-nedá ani halier. Nieto ešte od nej pýtať peniaze - veď by nás poslala... Ja nemám problém navariť niečo, sestra tiež, ale peniaze nás obmedzujú, sirotské nie je veľmi veľké a pritom napr. môj internát stojí 1300 SK, knihy, zošity, skriptá, fotenie vecí - to mesačne ma stojí do 500 sk. 1200 SK mi teda ostane na stravu. plus ešte ak rátam cestu, mhd, lieky, drogériu, príležitostne oblečenie... jednoducho sa to nedá. A sociálne štipendium nám nepriznali každý rok nič. pretože mama má pomerne dosť - podľa výpočtu.

Z maminej výplaty 600 eur, ide len na byt (t.j. 200eur) a ostatné mobilné paušály má za 60eur, poistné, strava...