Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

ako setrite?

Príspevok v téme: ako setrite?
trisa

ach jaj!potrebujem radu ohladom setrenia!ja sama totiz neusetrim ani cent!nechapem,kam nam odchadzaju peniaze,nie som typ co by sialene utracal za saty,nefajcime..mame male mimi,to ano,ale aj tak mam pocit,ze utracam vela za kvalitnu stravu a tak..mame mesacny pijem do rodiny okolo 1000euro,4mesacne babatko a najom 400euro.ma nejaka skusena mamina radu na com a ako usetrit v tak pomerne zufalej situacii?je to vobec mozne?dakujem!

soffa

no niektori sa nehnevajte,ale ak makam tak si aj dovolim.nie som ziadna barbina,ale...nech mi nikto nehovori ak makam v praci 8-10 hodin denne,aby som si aj nieco nedopriala.mam chut na sladke tak si to doprajem.ved zijem len raz,.je ina vec ak na to nemam ,tak sa uskromnim,ale aby som setrila na sebe,a na partnerovi,no nehnevajte sa podaktori,je to smutne.my s priatelom davame na stravu asi tak 250 eur,ale ladnicka je vzdy plna!nebudem predsa o jednom jedle,do restavracie chodime na vyrocia,sviatky a tak.a varime si doma,to je samozrejme.neviem ako sa da vyzit so 100 eur mesacne a ani nechcem,.

l.ia

rony26, ved ok, nemusis mi verit, ale ja nemam najmensi dovod klamat :)

ok, tak nas jedalnicek:

ranajky: co sa tyka peciva, takmer vzdy kupujeme chlieb (ten klasicky, cely, obycajny), rozky len malokedy. Chlieb nam vydrzi dlho cerstvy, lebo ked ho kupim, prekrojim ho na polovicu, polovicu jeme a polovica ide do mraznicky, ked sa vytiahne, je ako cerstvy.
Takze na ranajky je väcsinou chlieb + nieco, podla toho co mame. Robim vela natierok, tie vychdzaju uplne lacno, alebo zelenina (napr. redkovky, uhorka, paradajky, podla toho co je v akcii), salamu nekupujeme krajanu, ale celu, taku co dlho vydrzi, to si z nej len nakrajane ked mame chut, pripadne syr.
Jasne, ze nie vsetko naraz, kazdy den nieco ine.
Obcas si to dame zapiect do rury a to su podla mna fajn ranajky.

obed:
robim polievky, ved to tiez vychadza lacno a ked jej urobim viac, tak mame aj na veceru a na dalsi den, zeleninova, paradajkova, brokolicova, no asi milion ich je..
druhe jedlo mame ako kedy, take co som pisala...
napriklad take pirohy, ved ked urobis cesto z kila muky, tak zasytis kopu ludi a k tomu uz nic nepotrebujes, oprazis cibulku a je to :)
alebo zemiakove placky, palacinky, ved to su jednoduche a lacne jedla..
jasne, ze pritom treba aj stat a varit, polotovary vychadzaju ovela drahsie..
zakladne potraviny ako muka, ryza, cestoviny, cukor nestoja vela a ked sme len dvaja, tak nam aj dlho vydrzia..
mäsa kupim viac ked je v akcii a hodim do mraznicky, potom uz len rozmrazujem..

ked mame naobed skolu, tak jasne, ze nevarim, vezmeme si na obed nieco suche a potom mame teplu vecer namiesto obeda..

a na veceru dojeme bud to co zvysilo z obeda (väcsinou zvysi) alebo nieco suche, teda chlieb + nieco

to je cele :)
medzi jedlami mame bud jogurt (kupujeme tie, co su v akcii väcsinou aj do zasoby) alebo ovocie alebo len tak nakrajany kalerab, urobim puding alebo nieco upeciem ked mame chut na sladke/slane..

my sme takto nauceni z domu, normalne varit a nestravovat sa v restikach alebo fast foodoch, ved u nas v skole v bufete stoji len bageta 2 eura a za 2 eura sa toho da kopu navarit..

l.ia

AdamKrt

Ano, je v tom aj najomne, v tych 45O eurach je uz zahrnute uplne vsetko na mesiac pre dve osoby.

Na najomne (alebo celkovo na byvanie, uz aj energie, internet) ide mesacne okolo 230 eur. Je to jednoizbovy byt. Jasne, viem, ze ceny bytov v BA su ovela vyssie, my sme mali obrovske stastie, ze sme nasli taku ponuku.
Tu este musim povedat, ze sme studenti a teda nemame este ziadnu hypo ani nic co by sme museli splacat.

100 eur je strava a zvysok su ostatne veci (drogeria a pod.)

Suhlasim so vsetkym co si napisal, ja vzdy vo vsetkom hladam aj lacnejsie varianty, resp. nie uplne tie najlacnejsie, ale take kde je pomer cena/vykon co najlepsi.

Telefonujeme minimalne, dnes sa da kopu veci vybavit aj cez internet (mail, skype)

Potraviny kupujeme väcsinou v akcii a HLAVNE snazim sa nic co kupime nevyhadzovat, ale spotrebovat, pokombinovat to co zvysi...normalne jedla ako palacinky, placky, polievky, rizoto, pirohy, halusky, cestoviny alebo zemiaky na milion sposobov nie su vobec drahe..

Ovocie a zelenina sa da pekne striedat, raz je v akcii to, raz ono, tak kupime na co mame chut..

Setrime aj vodou a elektrinou, to ani nie tak kvoli peniazom, ale zda sa mi nehorazne plytvat napriklad pitnou vodou..

Na kozmetiku neminam vela a pritom mam vsetko co potrebujem, postacuju mi aj lacnejsie znacky (napr. Balea z DM alebo Cien z Lidlu - nie vsetko, ale nieco maju super)

to len na doplnenie tvojho prispevku :)

Nemam pocit, ze by nam nieco chybalo, dokonca by sme mohli vyzit aj z menej, ale takto je to podla mna akurat.

rony26

adam, ale urcite je v tom uz aj najomne...ked sa dokazu tak lacno prestravovat tak dokazu najst aj lacne byvanie
l.ia: to vychadza 1,60 na osobu na den...prepac ale toto ti neuverim...vsak aj varit treba z niecoho a to treba nakupit...uz len zelenina a jogurty by ti z tej sumy co som napisal ukrojili dost vela a predsa nie si kazdy den na dvoch mrkvach a jahodovom jogurte...chlieb, maslo, mlieko, muka, cukor a dalsie zakladne potraviny nekupujete?...proste mne to nevychadza nech nato pozeram ako chcem...ale popis mi v skratke tvoje celodenne stravovanie za 1,60, uprimne ma to zaujima

AdamKrt

l.ia Dnes 15:06 - konecne tu vidno rozumneho, racionaleho cloveka. Najst taku zenu dnes, je rarita, co takto uvazuje. Presne ako pises, da sa tak usetrit a netreba ani hladovat.
--------------
Par vseobecnych rad na setrenie. Treba si rozdelit naklady, do roznych skupin a sledovat, na co clovek kolko minie.

- napr. velke peniaze z rodinnych rozpoctov uchadzaju pri telefonovani. Pritom, ke sa optimalizuje vyber vhodneho volacieho programu, alebo dojde k urcitym upravam zvykov, moze ist az o 10 nasobnu upsoru.
- usetrit sa da na strave. Ak clovek vie, kde su ake akcie a kupuje, ked je to najvyhodnejsie, pripadne ma moznost kupit NIECO vo velkoobchodoch. Nie vsetko sa zase tam oplati.
- usetrit sa da HODNE na domacej strave vs chodenie po restauraciach,
- slusna ciastka sa da usetrit aj na TV programe. Ak niekto pouziva internet, tak zrusit povedzme pevnu linku, alebo vyuzivat triple play sluzby, kde pri viac sluzbach je zlava. Alebo si poriesit TV cez satelit, volne vysielaneie cez set-top box a internet uz inak...
- setrit sa da aj na potravinach. Niekto ma rad povedzme zuvacky a existuju ine, ktore su podobne a velke balenie ineho vyrobcu stoji smiesnu sumu. Ci nekupim taky vyrobok, ale onaky. Nehovorim, ze idem kvalitou dole, pretoze sa daju najst aj lacne a kvalitne vyrobky.
- kozmetika u zien stoji neumrne vela a pritom sa NIEKTORE lacne vyrobky predavaju take, co dosahuju v nezavislych testoch rovnake, ci lepsie vysledky ako rozne dobre znacky.
- na energiach sa da usetrit, ak skor zateplite
- na vode sa da usetrit. Niektore osoby su schopne plytvat vodou. Hovori sa, ze umyvacka riadu znizi spotrebu vody. Otazne je, kolko vydrzi a co treba na jej prevadzku. Niekto sa napr. DENNE KUPE, ked staci kratka sprcha, naviac niekde pisu, ze caste umyvanie moze dokonca viest k dermatologickym problemom, ak to clovek prehana.
- dalsia velka polozka su dovolenky. Tie sa daju optimalizovat inde, alebo ich zrusit. Ono je to celkom luxus dnes.

Da sa setrit a pritom kupovat co clovek potrebuje a kvalitne i lacno. Casto sa cloveku potom otvoria oci, za ake smejdy vyhadzoval zbytocne peniaze.

l.ia

rony26, co je na tom nemozne? a tych 100 eur je uz maximum, väcsinou minieme aj menej..ja fakt neviem co je na tom nemozne, jeme normalne, nehladujeme :)

rony26

li.a: dvaja miniete na stravu za mesiac 100 eur??? dlhodobo a vlastne aj kratkodobo NEMOZNE!

trisa: pozri sa aj na vydavky spojene s telefonovanim, s uctami v banke, daju sa na tom usetrit pekne peniaze ked to zoptimalizujes...a treba rozumne pristupovat k vyuzivaniu elektriny, tepla, vody, aj tam sa da nieco nahnat

l.ia

My sme zatial len dvaja, ale celkom sa nam dari setrit.
Mesacne minieme okolo 450eur (BA) a pritom sa nijako extra neobmedzujeme.

V prvom rade si uplne vsetky vydavky zapisujem do excelu a na konci mesiaca mam presny prehlad co sme kde minuli.

Hlavne nekupujeme hluposti a veci, ktore nepotrebujeme.

Mesacne minieme na stravu dvaja spolu okolo 100 eur, takze aj tam sa da usetrit. Da sa stravovat aj lacnejsie a kvalitne.
Namiesto blbosti ako zuvacky, chipsy, sladkosti radsej kupujeme ovocie, zeleninu a jogurty. Tiez nekupujeme sladke vody, ale pijeme radsej caje. Nechodime do restauracii, ale stravujeme sa doma.
A este vela je toho ako sa da usetrit :)
Najprv si urob prehlad kde a kolko minate a potom aj sama uvidis, kde sa dalo menej a co boli zbytocnosti.