ach jaj!potrebujem radu ohladom setrenia!ja sama totiz neusetrim ani cent!nechapem,kam nam odchadzaju peniaze,nie som typ co by sialene utracal za saty,nefajcime..mame male mimi,to ano,ale aj tak mam pocit,ze utracam vela za kvalitnu stravu a tak..mame mesacny pijem do rodiny okolo 1000euro,4mesacne babatko a najom 400euro.ma nejaka skusena mamina radu na com a ako usetrit v tak pomerne zufalej situacii?je to vobec mozne?dakujem!
ako setrite?
l.ia
to s tym jednoizbakom bolo ozaj stastie. Pozeral som teraz byty na prenajom, taky 2 izbovy sa dal zohnat po 400E. To riadne naburava rozpocet.
Ale klobuk dole pred setrenim. Som rovnaka krvna skupina ako Ty s priatelom. Svoju priatelku by som k Vam mal poslat asi na skolenie, pretoze ked jej hovorim o plytvani, ta uz vidi asi Sodomu a Gomoru a nevie pochopit, ze clovek moze aj mat, aj usetrit, ale nie vtedy, ak si postavi hlavu, ze teraz musi mat toto a toto a takto a takto a nie inak.
Co sa tyka setrenia, este sa da usetrit cast toho aj na chlebe. Zamrazit chleba je skvela vec, ale kvalitnejsi /alebo potom podstatne lacnejsi/, si mozete urobit, ak investujete do domacej pekarnicky. Velmi rychlo sa to vrati spat a mat neporovnatelne lepsi chlebik.
Skoda, ze viac zien, nevie takto racionalne a hospodarne rozmyslat. Zivot je sice kratky, zeby si clovek mohol dopriat, ale v zivote mozu cloveka cakat este horsie chvile a neni zle mat nieco pre strycka prihodu.
klobuk dole, za to varenie, za to rozvrhnutie potravin, za to ze nie ste priebercivi a teda viete usetrit
my minieme vela najma na syry, tych zjeme vela, tiez sladkosti
a moj muz je hrozne priebercivy, dieťa detto takze nakupujem len to co im chuti
je fakt ze na varenej strave sa da vela usetrit a je aj zdravsia
a 100€ mesacne, wau. kde byvate?
Ano, ja viem, ze sa to zda strasne malo suma, ale fakt to vychadza tolko ked sa to rozpocita. Kolko minas ty? Len tak pre zaujimavost sa pytam :)
Je pravda, je urcite nejeme mäso kazdy den, mozno tak 3x do tyzdna a rovnako musim za seba povedat, ze ja toho nejako extra vela nezjem, priatel podla mna tak priemerne.
Fakt, ze niekto mina viac neznamena, ze aj viac je, mozno len kupuje drahsie potraviny.
My nakupujeme skoro vsetko v Lidli hlavne preto, lebo ho mame nablizsie a tam maju naozaj lacne veci a niektore aj z ich znaciek su velmi dobre.
klamarkou by som si ta nedovolil nazvat, ale mna jednoducho nepusti ta suma 1,60 na osobu a den...a hlavne u dospeleho muza je to podla mna malo...najprv som si myslel, ze nejete maso, syry, ale ty pises, ze si kupujete v podstate vsetko naco mate chut...si si fakt ista, ze ked do mesiaca spocitas v exceli vsetko jedlo a pitie tak je to do 100eur?...ak je to tak, ak si dvaja dospely ludia dokazu na mesiac zabezpecit plnohodnotnu, pestru a vyvazenu stravu za 100 eur tak klobuk dole
no poviem to takto..zila som niekolko rokov v Anglicku kde som si nasetrila celkom dost penazi.vtedy bola libra 60sk ,,tak to bolo dobre.kupili sme si s priatelom byt,trochu ho prerobili a chystame svatbu.to vsetko bez poziciek.takze to co mame mame aj vdaka setreniu.ale aspom mozeme dychat a spat pokojne;-)
soffa
ved kazdy ma iny standard, dolezite je, ze ste spokojni s tym ako to mate zariadene :)
ja sa tu teraz nevychvalujem, ze vieme vyzit zo 100 eur ani neodsudzujem tych, co minu viac, len som chcela zdielat ako to funguje u nas :)
nie tak som to myslela,ze zazvoni navsetva a sme tu!ok ja ti to neberiem.potom si velmi sikovna;-).ja mam asi ine zmyslanie,ale zas to nie je o bezhlavom rozhadzovani.ale zo 100 eur by som nevyzila,mozno len ak by som musela.
soffa
...podla mna mas aj pravdu-ked na to mas-preco by si setrila-ved to je normalne...ale vies vela ludi musi setrit...
ja som zazila situacie -ze som na vyplatu necakala a mohla som si dovolit co chcela ale zivot ma zavial aj do takych situacii kde nemozes len tak rozhadzovat a toto potom cloveka NAUCIT SETRIT...
a mam pocit -ze cim viac ludia ukazuju ze vedia setrit tym im vlada viac a viac utahuje opasky a pomaly naucia ludi zit zo vzduchu...
soffa
Ja som to myslela inak.
To nie o tom, ze sa tak stravujeme preto, lebo si nemozeme na stravu dovolit minut viac penazi.
Sme sice studenti, ale na to, na co potrebujeme si vieme zarobit.
Ja len nevidim dovod minat viac penazi, ked mame vsetko co potrebujeme a staci nam to. My mame tiez plnu chladnicku, ale len tak aby sme to co kupime aj stihali zjest.
Ked mame chut na cokoladu, tak si ju jasne, ze kupime :D
Ale ja rada peciem a nam domace veci chutia viac.
Rovnako ako nevidim dovod platit ovela viac za znacku.
Ved aj neznackove veci (a aj potraviny) mozu byt rovnako dobre.
Mozno je to tym, ze sme nauceni zit skromne, stravovat sa doma, varit a hlavne nekupovat to, co nam naozaj netreba.
Rovnako nie sme zvyknuti minat vela penazi na "zabavu" t.j. kino, koncerty, disko, posilka a podobne.
Nas bavia ine veci, ktore nestoja nic :)
Asi je to fakt o tom ako je clovek nauceny z domu.
A necakane navstevy...mame to zariadene tak, ze mame rezervu pre navstevy (dzus, rozne nealko, sladke aj slane), ked mame na nieco z toho chut, tak to zjeme a potom to dokupime.
Alebo si myslela ked pride navsteva na veceru ci ako?
I.ia -sory ze sa miesam do debaty,.je to sice pekne,ale zaujimalo by ma ako riesis necakane navstevy?ci nieco mas co polozit na stol a tak.ale nic v zlom....