ako setrite?

Príspevok v téme: ako setrite?
trisa

ach jaj!potrebujem radu ohladom setrenia!ja sama totiz neusetrim ani cent!nechapem,kam nam odchadzaju peniaze,nie som typ co by sialene utracal za saty,nefajcime..mame male mimi,to ano,ale aj tak mam pocit,ze utracam vela za kvalitnu stravu a tak..mame mesacny pijem do rodiny okolo 1000euro,4mesacne babatko a najom 400euro.ma nejaka skusena mamina radu na com a ako usetrit v tak pomerne zufalej situacii?je to vobec mozne?dakujem!

l.ia

rony26, ja som tym, ze mäso 3x do tyzdna myslela aj take, ze napriklad rizoto s kuracim mäsom, gulas, bolonske cestoviny a pod., nie stale len cisto porcia mäsa + priloha, ale aj ine mäsite jedla :)

lost, ja jedlo nevyhadzujem (takmer) nikdy, kupime len tolko, kolko stihneme zjest, zvysok, napr. mäso skladujem v mraznicke, ked navarim viac a nestihame to zjest, tak tiez do mraznicky...
pripadne pokombinujem to co zvysilo a urobim nieco nove..
velmi malo krat sa stane, ze nieco vyhodim, fakt takmer nikdy..

dita...

Máš 1000 eur a je to málo?Ja keby sme toľko mali na mesiac tak by som tu skákala od radosti.Som rada ked máme do 600 a žijeme.Šaty stravu máme,deťom zaplatím všetko do školy,pravda je len,že máme rodinný dom výdavky na plyn elektrinu ...ešte k tomu aj mobil aj internet nám vychádzaju do 400 eur najviac.Tak medzi 340 aj 380 eur.Ostatné no len strava,šaty,no však to netreba kupovať každý mesiac.Sporiť to v žiadnom prípade nevychádza nám,pripomínam,že nerobím len manžeľ,nie som už mladá baba a ťažké je nájsť robotu v našom okolí.Dúfam,že raz sa nám to zlepší,deti rastú a bude treba viac.

lost

1,6eura, to je 10gramov ryzovych chlebickov :)
alebo 3 60gramove rohliky
alebo 200gramov chleba (kde je cca 70gramov vody)
alebo ... mat dnes alergiu je velmi luxusna zalezitost :)

asi si spravim test, kolko stoji jedlo na mesiac..
ale co som zosimuloval, tak priblizne:
skromne: 114,9 eur
priemerne: 177 eur
nadpriemerne: 237,3 eur
prezrato: 364,5 eur

a to je bez sladkosti, len ranajky, obed, olovrant, vecera..

super co? a co preplati poistovna? velky prt.

100gramov sladkosti sa pohybuje od 1-3eur, cize pocitam od 10 cez 30, 40 az po 100 eur mesacne.. (realnejsie 25 napr)

kazdopadne to je na 1 cloveka. polievka je najlacnejsia, tam ked je viac jedakov, tak sa cena takmer deli zadarmo (vacsina je voda aj tak), drahe su veci ako je syr, salama, prilohy ako paradajky, a mozno aj ine..

otazka do plena:
inac ako casto jedla vyhadzujete?

rony26

l.ia: ked sa uz uz dostavam k tomu, ze je to hadam aj mozne, tak zase napises nieco co ma vrati spat :)...napr. maso 3x do tyzdna...to ja mam tak v nedelu, prip. este v pondelok ked zostane...ale ok, u mna by sa to komplikovane pocitalo, no rozhodne je to viac ako 50 za mesiac...vsak len jogurty ked som to teraz narychlo spocital vychadzaju mesacne na cca 10eur a to jem len tak mimo cez 1denne...nejdem sa ale hadat,ty kupujes, ty vies :)
adam: nezabudam nato, sam som sa pracne zlozitymi vypoctami k tomu cislu dopracoval a tak viem, ze ide o priemernu sumu :)...a viem aj to, ze ked sa navari viac, tak je to lacnejsie...ale nato som sa aj pytal ci je strava pestra, lebo je lahke nieco navarit vo velkom mnozstve, no nebudes to jest rano, na obed aj vecer 3 dni po sebe...takze ok, da sa navarit nieco na dva max. 3 dni a do tej sumy sa to zmesti, ale este su tu ranajky, vecere, mozno desiaty, pripadne ked clovek dostane chut len tak si nieco zobnut...kazdopadne mi to pride (aspon pre mna) prilis obmedzujuce keby som sa mal do tej sumy zmestit a to som tiez mizerny jedak

AdamKrt

Napr. Eta Harmony 2149 dokaze piect 1,5kg chleby. Takze nemusite piect tak casto a nestoji az tak vela. Upiect sa tam da vacsi chlebik, ma to 2 haky, dobre miesa. Dokonca, ked to trosku prezenies, upecie aj 1,8kg chleba :)

AdamKrt

rony26 Dnes 17:49 - zabudas na to, ze 1.60E je PRIEMERNA suma na den a na jedneho cloveka. Ked sa vari vo vacsom, pre viac ludi a na viac dni, vychadza to vsetko lacnejsie. Este je otazne, aka je to porcia, pretoze niekto zje toho malo, niekto nasobne viac.

Napr. pri peceni obycajneho chleba sa da dostat na cca 0.45 centov za chleba/1kg. Otazka je potom, kolko trva zjest 1kg chleba :) Tak isto, ako tu bolo pisane, jedla z muky - ako halusky, domace cestoviny, rizota, zemiakove jedla sa daju urobit pomerne velmi lacno. K tomu sa prirataju len ostatne zlozky, ktore sa daju zase kupit velkoobchodne, v akcii atd. Nieco sa da aj dopestovat, kludne i doma v kvetinacoch bez vacsich nakladov - pazitka, chilli, atd.

Suma sumarum, celkova suma 1.60E sa da celkom dodrzat, ked sa chce a vie clovek ako a ma na to volu.