Mám 29 rokov, krásneho syna a donedávna aj perfektného muža. Všetko sa to začalo, keď som stratila prácu a nedokázala som sa zamestnať. Odišla som teda do Čiech, kde tri týždne pracujem, dva som doma. Manžel sa zatial stará o nášho synčeka. Viem, nie veľmi správne riešenie, ale hypotéka za nový byt a leasing za auto nás k tomu donútili. Môj drahý, opustený manželík si zatiaľ našiel milenku. Poznám ju, je krásna, mladá, inteligentná, ambiciózna študentka proti ktorej moje konfekčná veľkosť XXL nemá šancu. Môj manžel bol aj je veľlmi príťažlivý muž a vždy mi tlačil do hlavy, že jemu na kráse nezáleží, vraj som pre neho tá najkrajšia a teraz si nájde výstavný kus. Inak, všetko popiera, zatĺka..Naozaj neviem čo mám robiť, nechcem ho stratiť, sme spolu už 10 rokov, máme všetko spoločné, krásneho syna. Lenže keď sa tá mladá rozhodne, že ho chce iba pre seba, tak som skončila. Mám bojovať??Nestratím tým svoju hrdosť??? Alebo ho poslať za jeho \" kočkou\" a zariadiť si život po svojom??
Je krásna, mladá a je milenka môjho manžela
vypadla mi jedna potreba :)
na 9. mieste je oddanosť rodine a na 10. mieste obdiv manželky
manzelka29,
možno najčastejšia otázka, ktorú si sama kladieš je: čo sa to vlastne v našom manželstve pokazilo? Začalo sa to po odchode do Čiech alebo už dávnejšie predtým? A ako to, že som si to vôbec nevšimla?
Odpoveď určite nájdeš v knihe Willarda Harleyho: Moje túžby, tvoje túžby. Keď som na ňu natrafila, povedala som si: prečo sa o takýchto veciach dozvedám až teraz? Toto by sa malo učiť na školách! Knihu napísal psychológ a manželský poradca a je založená na poznatkoch získaných z jeho dlhoročnej praxe pri riešení manželstiev prechádzajúcich krízou. Je napísaná pútavo a pri jej čítaní som mnohému medzi mužmi a ženami porozumela. A nielen ja som bola z tej knihy nadšená.
Autor vychádza z toho, že každý človek má emocionálne potreby a túžby, ktoré potrebuje napĺňať. Manželstvo funguje dobre len vtedy, keď si manželia uvedomujú potreby svojho partnera a naučia sa ich napĺňať. Autor identifikoval 10 najdôležitejších potrieb mužov a žien:
náklonnosť,
sexuálne uspokojenie,
rozhovor,
spoločnosť vo voľnom čase,
čestnosť a otvorenosť,
atraktívna manželka,
finančné zabezpečenie,
domáce zázemie,
obdiv
a vysvetľuje, ako tieto potreby naplniť.
Rozdielnosť priorít v hodnotení týchto emocionálnych potrieb je dôvodom, prečo je pre mužov a ženy také ťažké navzájom sa pochopiť a porozumieť. Podľa jeho zistení je totiž pre ženu prioritných 5 potrieb a pre muža zvyšných 5 (vo väčšine prípadov ženy považujú za najdôležitejšie nepárne potreby v zozname, muži párne). Ak ktorákoľvek z piatich základných emocionálnych potrieb partnera nie je uspokojená, stáva sa náchylnejším podľahnúť mimomanželskému pomeru.
Autor na modeli citovej banky veľmi dobre vysvetľuje, čo sa deje, keď do manželstva vstupuje tretia osoba. Každý človek, ktorého poznáme, má u nás - v našej citovej banke - založený účet, na ktorý vkladá, ale aj vyberá prostriedky (body). O to viac to platí pre manželov. Ak dochádza k nevere, znamená to, že účet manžela/manželky zaznamenal v citovej banke jeho partnera poslednú dobu značné výbery prostriedkov a môže byť hlboko v mínuse, pričom tomu tretiemu sa podarilo naopak nazbierať veľké množstvo bodov. K pripisovaniu bodov na účet dochádza vtedy, ak človek zanecháva v manželovi príjemný pocit - úsmev, pekné slovo, pochopenie, povzbudenie, vyznanie lásky, stretnutie, atď... a k odpisovaniu bodov dochádza pri vyvolaní nepríjemných pocitov.
Autor kladie dôraz na neustálu prácu na svojom manželstve, podrobne rozoberá každú z 10 potrieb a radí, ako predchádzať riziku mimomanželského vzťahu, ako aj ako zachrániť manželstvo, ktoré už poznačila nevera. Hovorí, že aj zlé manželstvo sa môže stať úžasným manželstvom, keď to budú obaja chcieť a robiť všetko pre to.
Pre tých, čo rozumejú anglicky, pripájam
link na jeho stránku venovanú manželstvu, odporúčam pozrieť záložku Basic concepts.
www.marriagebuilders.com
Poviem vam na celu vec moj nazor. Moji rodicia sa rozviedli po 15 rokoch. Moj otec podviedol moju mamu s jej sestrou. A nie len podviedol, ale zalubil sa do nej: najhorsie bolo to, ze to bola mamina sestra! Otec chcel opustit moju mamu a mna, bolo to pred rokmi, mala som asi 13 rokov. Bolo to hrozna, tazka a pre deti, teda pre mna velmi neprijatelna situacia. No po rokoch, ked som dospela som pochopila, ze to, ze sa rozviedli bola ta najlepsia situacia.
Manzelka, nechcem tym hned povedat, ze sa mas rozviest, ale musis s chladnou hlavou a s pravdou voci sebe samej zhodnotit cely ten vztah, povahu svojho manzela a hlavne to, ci sa k sebe hodite, ci sa po tych rokoch nevytratila laska ci sa to da zachranit. Ci stojis o to ty sama a aj tvoj manzel. Viem, ze obcas, sa stanu take nezhody v zivote, tolko zleho...ze si dvaja ludia uz k sebe cestu nenajdu, ale zas moze to skoncit tak, ze budu spolu a na vsetko zle sa zabudne. Skus este vydrzat nejaku dobu, no ked budes citit, ze to dalej neide, tak proste to skonci. No sprav pre to maximum, aby si nemusela lutovat, ze vase cele manzelstvo rozbila nejaka aferka s nejakou mladou milenkou. Moja mama zas lutovala, ze sa nerozviedla uz skor, ale ze to muselo skoncit az tak, kvoli vlastnej sestre, s ktorou sa uz 10 rokov nebavi. No moj otec mal tych zien viac. Zacalo to zhruba tak 6 rokov po ich svadbe. Vtedy prisla jedna zena, potom 5 rokov bol klud a potom prisla dalsia... No vo vasom pripade je mozne, ze zakladom pre neveru, bolo to, ze si odisla a moze to este byt dobre. Maj otvorene oci a sleduj hlavne to ako sa bude manzel spravat v nasledujucej dobe, ak to bude dlhodobo zle, tak si myslim, ze je lepsie z takeho manzelstva odist, ako to po rokoch lutovat. Syncek to pochopia raz, ako som to pochopila aj ja. Hlavne ked sa mu bude otec venovat a bude stat aspon o neho, ked taku skvelu manzelku ako sa mi zdas, ze si...nechal odist... A ver mi ak sa rozvediete, raz kvoli tomu trpko zaplace. Ale ty uz budes vtedy stastna s niekym inym... Vela stastia prajem, nech to dopadne co najlepsie
soffa len aby to chvilkove peklo neskoncilo moc rychlo. ale pre nu.
je poblazneni, podla mna to prejde, treba len zabojovat a ten vztah dat dokopy.
vybral si? povedal jej snad o tom? nie. keby si vybral tak jej to povie. to co ho teraz ovlada, su jeho pocity, je zalubeny.
nezda sa mi to zbrkle,ved on si uz vybral...tak preco mu neurobit chvilkove peklo,ako tu niekto pisal,ta milenka je len dosledok toho ,ze vztah neklapal uz dlhsiu dobu.budme uprimni,ktory muz posle svoju zenu pracovat do Ciech?Len ten,ktomu to pride vhod.Manzelka pre svojho muza a mmilenku nemohla urobit nic "lepsie",uvolnila svoje miesto nevedome a nechtiac.,preto by teraz mala konat!
ak mozes prispiet svojou troškou, tak to treba brat ako to je: lubi teba, lubi syna, je zalubeny do nej. v kazdom vztahu sa to stane. nie je rozumne hned zahodit vztah, hlavne ak su tam deti. vy dvaja ste uz navzdy spojeni dietatom. on je vo faze ked ju strasne lubi a nevie co so sebou. ona ak je taka uzasna tak urcite vie, ze aj ked ju on pritahuje, nema to zmysel pre buducnost. sama si to videla v tej sms. ona ho necha tak. podla mna ak budes chvilu hrat pstrosa, vsetko sa to utrasie same. teba to ale bude boliet. aj jeho to bude boliet. myslite na syna. najdite zas k sebe cestu. sleduj situaciu a ked bude naozaj vhodna doba, tak ziadna hysteria, povedz mu, ze o tom vies. a ako ti tu radia, zacni sa viac o seba starat. neopustaj sa, neupadaj do depresii. ver tomu, ze sa to vsetko vyriesi.
laska je vojna, treba vediet taktizovať :) drzim palce
mdmoon suhlasim s tebou, ale ja mam uz 11 rocny vztah, z toho tri roky sme manzelia. fungujeme fajn. tu ide proste o to, zo strany zeny - neopustat sa. zo strany muza - viac zodpovednosti.
Vidim, ze je to tu samy zensky nazor tak si aj ja dovolim prispiet svojou troskou ako zastanca opacneho pohlavia.
Manzelka29
Ako to lienocka naznacila ( a myslim si ze prave ona ma triezvejsi a racionalnejsi pohlad na svet nez vecsia tu pritomnych zien) tvojim problemom nieje manzelova milenka ale prave je to vztah s tvojim manzelom.
Neverim tomu aby si tvoj manzel po 10 rokoch nasiel milenku len preto, ze si odisla do ciech.
Milenka uz je len vysledok toho co vam uz zrejme neklape dlhsiu dobu.
A volat jej ?! ale no tak zapnite rozum a co tym ziska ? odozenie jednu a muz si najde dalsiu a potom dalsiu a dalsiu. To akoze ma odhanat od neho milenky cely zivot ?! prosim vas.
Naozaj asi nikdy nepochopim tych ludi co si myslia, ze ked sa ozenia/vydaju tak uz maju vymalovane a budu s partnerom stastny az do smrti.
Preco ked sa niekto vyda/ozeni tak po par rokoch uz pre vztah s partnerom nerobi dohromady nic a cuduje sa ked nastanu taketo problemy ?
Ja myslim, ze tvoj muz si velmi dobre uvedomuje co v tebe ma a preto ti to nechce povedat aby ta nestratil.
Ale tak isto si myslim, ze vas vztah po 10 rokoch tak zovsednel a je to uz taky stereotyp, ze ho jednoducho berieho viac menej ako povinnost . A ked sa mu naskytla takato prilezitost znovu si pripomenut krasy zivota, tak jednoducho neodolal. Pretoze z vazho vztahu uz neciti radost tak ako kedysi a tak si to vynahradza inak v podobe milenky.
Naozaj si myslim ze vela ludi by sa tu malo zobudit a uvedomit si ze na vztahu s druhym clovekom musite pracovat cely zivot bez ohladu ci na to mate papier alebo nie. Pretoze to co je pekne napisane na papiery vobec neznamena ze to tak bude fungovat aj v realite.
A naozaj ak si niekto mysli, ze ked si vezme partnera za manzela/manzelku tak ho ten bude milovat ako kona cely zivot. Bez toho aby on musel nieco pre vztah robit tak je neskutocny hlupak.