ahojte neviem možno čo tu budem rozoberať je úplne bežné, Totiž s priateľom sme spolu 5 rokov a z toho 3roky žijeme spolu. Ja mám mesačne 300 eur on 1200 eur, takže je tam podstatný rozdiel. Ale ked ideme niekam na výlet, napr. lyžovať sa vždy si musím presne polovicu zaplatiť. Na nájom mu presne polku dávam. Teraz som chcela ísť na dva plesy a kedže ja som tam chcela ísť musela som kúpiť aj jemu aj sebe lístok jeden stojí 20eur a pre mna to je veru dosť a oba plesy som tak platila ja. Ked ideme na večeru raz pozýva on, ja raz. Možno je to bežné neviem. No najviac mi vadí že on príde z obchodu s plnými taškami oblečenia a mne napr. nekúpi nič ani jednu čokoládu a ja ked som šla po obchodoch vždy som mu aspon slipy doniesla. Neviem posúdiť či to je tak aj v iných vzťahoch, nakoľko iné vzťahy som nemala.
ďakujem za názor
je priateľ lakomý alebo je to normálne?
makovnik, ja sa takisto divam na veci realne. a kebyze mi chlap povie, ze ak nemam presnu polku na lyzovacku, tak sa nejde, poslem ho rovno do prdele a to najkratsou cestou. myslim ze Inner to vystihla uplne presne.
makovnik,
suhlasim so satami na ples atd.. i ked aj to sa da lacno poziciat, alebo kuit u cinanov, netreba mat 1000eurovy outfit :)
ale:
"Nic nie je iste, vsetko je relativne,zajtra to mat nemusis a co potom, zmieris sa s tym? Asi iba velmi tazko."
- to je velmi dobre napisana veta, a MYSLIM SI, ze clovek co bol sprv relativne chudobny, nema problem vzniest sa do nebies a znova padnut na zem, bez nejakeho urazu.. I ked je to urcite tazke a chce to neskutocnu "silu" znovu si "utiahnut opasok" v otazke financii.
xy, ale zlatokopkou sa zena moze aj stat,nemusi sa tak iba narodit. Ked si zenu tak naucite tak sa potom necudujte. Aj muz moze byt taky,to sa netyka iba zien.Ludia su ako deti, ktore skusaju kolko mozu a ked mozu tak budu. Skuste odopriet zene nieco, na co si uz zvykla a je schopna pomaly aj vrazdit. Ja uz priatelku mam, ale aj tak sa dokazem na veci pozerat triezvo a pripustam, ze nemusi byt moja posledna. Uz som sa poucil z minulych vztahov a ruzove okuliare mavam nasadene uz maximalne na jednom oku :-)A nezniesol by som, keby som si z nej vychoval zlatokopku,alebo keby som v buducnosti nejaku taku pri sebe mal mat, v tom mas pravdu.
"že chccem sa ísť lyžovať ale ked ja nemám presne polku penazí, tak jednoducho nepôjdeme."
makovnik, toto nie je drzgros ? tak co potom ? to raz zar ok je problem spravit svojej priatelke radsot a ist na lyzovacku aspon 3-4 dni ? ved to stoji tolko co ten chalan zarobi za TYZDEN. tak toto je podla mna uz hraniciace s extremom, rozpocitavat tad.. ja len vzdy vravim, ze nech sa taky clovek nevyskytne vo financnom probleme.
PS: poznam jedneho kamosa, pre ktore som kupoval jeho hracky (hobby) a 95% veci som platil ja. a to bol vlastne len obycajny kamos..
toto nepovazujem za racionalne minanie penazi :D to je skor extremne racionalne, hraniciace s materializmom (alebo ako to napisat, proste koleno prevrtat za 5 korun, alebo dve kolena za 6 korun).
pointa je ze zaraba 4x viac. cize on nema problem robit hocico a poviem to na rovinu - drzat v sachu jeho priatelku z financnej stranky..
makonivk, tebe by sa pacilo ak by si mal plat 300 eur a priatelka plat 1200, a ty by si usetril mozno tak 30 eur mesacne a chcel by si ist niekam von a chyba ti euro, co psravis? nepojdes von ?
ja chapem ze je kriza a ze nemaju sa peniaze rozhadzovat, avsak.. pride mi to smiesne, ked znacna nadpriemerne zarabajuci clovek ma tendenciu vzdy uplatnit 50:50 rovnicu...
co ak by ta jeho priatelka vyhrala loteriu? a chcela by viac ako ma on? proste pointa je, ze ak ma niekto minimum na mesiac, tak je NEMOZNE sa postavit financne silnejsiemu oponentovi.. (nemozes usetrit, naklady zozeru cely kapital atd atd).
ps: neber to osobne :P len ma zaujima ako to myslis, ako to beries ty.. (lebo ako vidim, sme uplne opacny extrem :D )
michala, prepac, ale ak mate take odlisne nazory so svojim priatelom, tak neverim, ze budete spolu stastni, ked povedzme pride manzelstvo a deti.
Niekto nizsie ti polozil dobre otazky - co ak ochories, otehotnies alebo stratis pracu? Podrzi ta priatel? Bude ti oporou? Alebo ti to vsetko bude pripisovat na dlh, ktory mu potom budes musiet splacat? Podla mna je jeho uvazovanie dost poznacene vzormi v rodine.
U nas bol vzdy spolocny ucet a minalo sa na vsetko, co bolo potrebne, plus nejaky nadstandard (vylet, cukraren, kultura). Urcite si rodicia nikdy nedelili vsetko na polovicu (ani ked boli slobodni - vzdy mali spolocny ucet). A to je jasny dokaz lasky, ked ti ten druhy dava najavo, ze nie si len financne ohranicena "vec", na ktoru neminie viac, aby sa radsej zvysilo jemu.
Je fajn, ze ho lubis, ale toto je vec, ktora ta bude vzdy trapit. Nejde o to, ze delite veci na polovicu. Ale o prirodzeny "um". Raz pozvem ja, druhy raz ty. Raz ta ja prekvapim niecim, nabuduce ty mna. Proste ked je to z lasky, mas chut sa druhemu rozdat. Nie je nad pocit, ked druhemu nieco darujem a jeho to potesi. Ale ten tvoj priatel - zial - niecim takym nedisponuje a ver mi, lepsie je mat pri sebe niekoho, na koho sa v tomto budes moct spolahnut. Niekto, kto nebude lutovat obcas ta niecim potesit. Dvaja ludia sa proste musia najst. A nezhody vo financovani vedu ku koncu...
makovnik, zenies to do extremov. sa musis hrozne obavat, ze stretnes zlatokopku.
Michala tak vidis,predsa nie je ten tvoj az taky "drzgros",ako si ho tu na zaciatku vykreslila. Keby to vedel, ze tu o nom pises take hluposti tak by ta vazne pochvalil.Raz budes este rada (ak spolu ostanete),ze mas muza, ktory vie racionalne minat peniaze ;-)
lolita321 ale oni este nie su manzelia tak absolutne nechapem,preco by jej mal podla teba kupovat saty a boty na ples. To uz je vazne moc.Nemal by jej nahodou odovzdavat celu vyplatu? To je tym,ze si zvyknuta, ze tvoj priatel/manzel to robieva,ale to je iba jeho dobra vola a prilis si si na to zvykla a to je velmi zle. Akonahle si na nieco clovek zvykne tak to je cesta do pekiel. Nic nie je iste, vsetko je relativne,zajtra to mat nemusis a co potom, zmieris sa s tym? Asi iba velmi tazko.
ja sa vyjadrim ak mozem ale necitala som diskusiu...Ak uz mate spolocnu domacnost podla mna, ak zaraba 4 krat tolko mal by podstatnejsiu cast podla mna davat on, samozrejme aj ty..ale skratka nejako si to prepocitat kto si co moze doovolit, aby mu co to ostalo aj pre seba... a ten ples ako pises (urcite je takych veci viac) to uz je podla mna nepochopitelne...lebo to sa uz nejedna o stavu alebo naklady na byt ale potesenie, ktore by ti ako milujuci muz z 1200 euroveho platu mal poskytnut jednoznacne, a nie len to ale spytat sa ta ci chces nove saty, nove boty, nie pre to ze si ta chce vydrziavat alebo co (niektorym hned asi napadlo ze som zlatokopka :) xi nie) ale toto uz povazujem od priatela za samozrejmost ... hmm ... tazky to bude zivot s takymto muzom...vies dobuducna ked budete mat aj deticky a tak, vycitanie kam davas peniazky bude na dennom poriadku urcite...