je priateľ lakomý alebo je to normálne?

Príspevok v téme: je priateľ lakomý alebo je to normálne?
Michala11111

ahojte neviem možno čo tu budem rozoberať je úplne bežné, Totiž s priateľom sme spolu 5 rokov a z toho 3roky žijeme spolu. Ja mám mesačne 300 eur on 1200 eur, takže je tam podstatný rozdiel. Ale ked ideme niekam na výlet, napr. lyžovať sa vždy si musím presne polovicu zaplatiť. Na nájom mu presne polku dávam. Teraz som chcela ísť na dva plesy a kedže ja som tam chcela ísť musela som kúpiť aj jemu aj sebe lístok jeden stojí 20eur a pre mna to je veru dosť a oba plesy som tak platila ja. Ked ideme na večeru raz pozýva on, ja raz. Možno je to bežné neviem. No najviac mi vadí že on príde z obchodu s plnými taškami oblečenia a mne napr. nekúpi nič ani jednu čokoládu a ja ked som šla po obchodoch vždy som mu aspon slipy doniesla. Neviem posúdiť či to je tak aj v iných vzťahoch, nakoľko iné vzťahy som nemala.
ďakujem za názor

sansara

Vyrastala som v rodine, kde peniaze oboch boli peniazmi spoločnými, čiže rodinnými a to všetkých členov príslušníkov rodiny. Rodičia si ešte aj teraz po vyše 40r manželstva kupujú navzájom drobné alebo aj väčšie pozornosti alebo aj "blbosti" len tak pre radosť či k rôznym príležitostiam, nikdy ani na nás, svoje deti nezabudli a všetci členovia rodiny sme si boli rovnocenní a nikto sa necítil byť ukracovaný či už na úkor jedného alebo druhého. Vždy tam bola snaha o tzv. rovnováhu u všetkých, ktorí rodinu tvorili a ťahalo sa za jeden povraz. A ako ich dcéra im to vraciam taktiež späť tak často ako sa len dá...proste ako v tej rozprávke o troch grošoch
Ak chce byť človek šťastným, tak by mal okrem toho, že vie prijímať - aj vedieť dávať, darovať. Len je dôležité, aby sa tí praví vedeli aj nájsť aby existovala medzi nimi rovnováha po všetkých stránkach, aby boli spolu takí jedinci, ktorí vyznávajú rovnaké hodnoty idey atď a to je dosť ťažké, lebo nie každý pochádza z ideálneho prostredia, každý je niečím viac či menej poznačený a zväčša obraz, aký kto videl vo vlastnej pôvodnej biologickej rodine, si prenáša aj do ďalších svojich vzťahov, alebo je prípadne poznačený poučený atď neskoršími svojimi skúsenosťami, ktorými si cez život ako taký a vzťahy prešiel

Michala, porozmýšľaj nad tým, čo je príčinou správania sa Tvojho priateľa. Predsa len, ste spolu už 5r, z toho 3r žijete v spoločnej domácnosti, takže ste si za ten čas prešli všetkým možným, lepšími aj horšími obdobiami, máte za sebou už rôzne skúsenosti, ktoré Vás za tie roky postretli a tak môžeš porovnávať - bol takýmto ako píšeš Tvoj priateľ vždy alebo sa počas vzťahu zmenil?? Ako sú na tom jeho rodičia - myslím, aký model financovania a chod ich domácnosti u nich funguje?? Čo robí priateľ a ako narába so svojimi zvyšnými peniazmi (sporí odkladá si ich pre nejaký účel alebo ich míňa výlučne na svoje potreby a záujmy?). Aké mal predchádzajúce vzťahy skúsenosti so ženami, kvôli čomu napr. jeho vzťahy stroskotali, akými ľuďmi sa obklopuje, čo vyznáva, aké má názory na rôzne stránky života vzťahov rodiny atd, ako sa správa v otázkach financií (cez rôzne pozornosti dary alebo priamo hotovosti) k svojej rodine priateľom kolegom Tebe atd atd. Vieš, ono ťa táto Vaša situácia už teraz zaráža, ale čo bude napríklad, keď sa niečo nepredvídané stane??...keď prídeš o prácu (podržal by ťa za ten čas kým si nájdeš napríklad inú prácu? potiahol by výdavkami domácnosť nájom za ten čas vo väčšej miere on sám? ap), ako by sa napríklad zachoval ak by si dlhodobo ochorela? keby si otehotnela a ostala by si potom na materskej? atd atd..
Vo svojom okolí sa stále častejšie stretávam s tým, že financie rozbíjajú a narúšajú dosť vzťahov, rodinnej partnerskej pohody, každý akoby len so všetkým kalkuloval
Proste ak ťa táto situácia Michala trápi (ak by netrápila, tak tu není ani tento Tvoj príspevok), tak sa skús o tomto porozprávať so svojím priateľom. Nevyčítaj neobviňuj neútoč nesťažuj sa "nefňukaj" na neho pri tejto téme...len sa v pokoji/pohodičke konštruktívne s ním na túto tému pri vhodnej príležitosti (isto nie, keď bude naštvaný, v strese, rozčúlený atd) porozprávaj. Vypočuj si ho, aký má názor na všetko toto on, Ty mu potom povedz, ako vnímaš tieto náležitosti aj jeho správanie Ty, ako si predstavuješ, že by mal vzťah fungovať vyzerať...a potom uvidíš, ako bude reagovať, čo Ti na to všetko povie, ako to celé vníma on, či si to čo si navzájom poviete zoberie k srdcu a bude zmena v jeho správaní alebo to ostane tak ako to je aj teraz...proste riaď sa nielen srdcom rozumom, ale aj intuíciou, čo Ti Tvoje vnútro našepkáva a poradí a hlavne pozeraj dopredu do budúcnosti, či je on tým človekom, ktorý by ťa v ťažkostiach vedel podržať pomôcť a či väčšmi neberie než je ochotný dávať a vraciať späť

beskyd

ja som sa tiez nehadal, len som sa snazil chalanovi vysvetlit ze s takouto zivotnou filozofiou sa moze lahko stat ze bude po rozvode odchadzat zo spolocnej domacnosti maximalne so zubnou kefkou a kukuckovymi hodinami po prastarej mame:)

rebellin

Kešovať na povel, nepreháňaj lebo si začnem o tebe myslieť že si radšej necháš koleno prevŕtať než by si pustil sem tam nejakú korunu.

rebellin

Aha, takže najlepšie urobím ak začnem všetko merať peniazmi. No tak to sa zobuďte chlapci vy a obaja. Inak váš život bude stáť za hrubé drevko.

beskyd

rebellin, nie som sklamany a samota mi za danych podmienok a za daneho stavu tunajsej spolocnosti vyhovuje. proste niekto vie byt aj sam, niekto potrebuje nevyhnutne pri sebe niekoho aj za tu cenu ze bude kesovat na povel, kazdemu co jeho jest kolego:)