je priateľ lakomý alebo je to normálne?

Príspevok v téme: je priateľ lakomý alebo je to normálne?
Michala11111

ahojte neviem možno čo tu budem rozoberať je úplne bežné, Totiž s priateľom sme spolu 5 rokov a z toho 3roky žijeme spolu. Ja mám mesačne 300 eur on 1200 eur, takže je tam podstatný rozdiel. Ale ked ideme niekam na výlet, napr. lyžovať sa vždy si musím presne polovicu zaplatiť. Na nájom mu presne polku dávam. Teraz som chcela ísť na dva plesy a kedže ja som tam chcela ísť musela som kúpiť aj jemu aj sebe lístok jeden stojí 20eur a pre mna to je veru dosť a oba plesy som tak platila ja. Ked ideme na večeru raz pozýva on, ja raz. Možno je to bežné neviem. No najviac mi vadí že on príde z obchodu s plnými taškami oblečenia a mne napr. nekúpi nič ani jednu čokoládu a ja ked som šla po obchodoch vždy som mu aspon slipy doniesla. Neviem posúdiť či to je tak aj v iných vzťahoch, nakoľko iné vzťahy som nemala.
ďakujem za názor

Inner

mdmoon, ano suhlasim, tak by to malo byt. Dary nie su potrebne, ja ani o daroch nepisem. Ale zase z cistej lasky sa zit neda, o tom mozno len snivat. Dnes to materialne potrebujes na vsetko, co chces robit. Ked si chcem s priatelom urobit pekny vecer pri cajiku (co je nematerialna zalezitost), musim ten cajik kupit predsa, nie?

Ked sa niekto diva na vztah zo zaciatku cez peniaze, ako to spravil michalin "50%" priatel, tak ano... asi si viac chranil svoje peniaze nez priatelku...

mdmoon

Nie lost vztah mojich rodicov nebol ani zdaleka idealny ale kazdy z nich si dokazal uvedomit co je pre neho v skutocnosti dvolezite.
Ked som mal asi 1-2 roky tak som mal pruh a nasledne nato som dostal zapal mozgovych blan a mama bola cele toto obdobie so mnou v nemocnici, popripade so mnou doma a nepracovala. Vtedy sa otec staral o rodinu. Za cely svoj zivot som ani raz nepocul aby jej otec niekedy vyhodil na oci ze on sa o nas staral ked ona nemohla, pretoze si velmi dobre uvedomoval ako sa stara jeho zena o neho a o deti, jednoducho to povazoval za samozrejmost. Pretoze ja si myslim, ze vela ludi tu si vobec neuvedomuje co je pre nich v skutocnosti najdvolezitejsie a preto vznikaju taketo rozpory. Pretoze ak je pre teba partner a vztah s nim najdvolezitejsi tak ho beries aj s jeho chybami lebo vies ze dokonaly clovek neexistuje. Takze ak svojho partnera skutocne milujes budes s nim bez ohladu na to ci ma peniaze alebo nie. Lebo ho jednoducho milujes taky aky je.

Ak zacinas rozmyslat nad peniazmi viac ako nad vztahom tak je tu podla mna asi nejaky problem a rozhodne sa nejedna o vztah zalozeny na laske a naklonosti ale na cisto cistej vypocitavosti.

Este na zaver, ak niekoho milujes vobec mu to nemusis davat najavo tym ze mu kupujes neviem ake darceky da sa to dat najavo aj inak a podla mna ovela cennejsie nez su vsetky dary na svete.

veronicka2

ja by som to spravila asi tak ze by som sa na isty cas uskromnila a keby sa niekde malo ist tak by som nenapadne zahlasila ze rada by som sla ale bohuzial mi to nevychazda. to iste s vecerou....nemozete ist lebo ti to nevychadza a ked ti povie ze budes platit nabuduce ty tak povec ze radsej nie lebo nechces byt dlzna....
ak to nepochopi tak ja uz neviem....takto sa to neda donekonecna cize moja rada je len docasna aby sa chlapec uvedomil

Inner

alebo

michala neocakavala, ze jej priatel vrati polovicu za listky, ale ide o fakt, ze on by od nej pytal tu polovicu. Ked nechcel ist, mal to odmietnut a ked chcel, vzhladom na svoj plat a snad aj kusok gentlemanstva, mal si svoju polovicu zaplatit alebo to zaplatit za oboch. Mne to pride jednoducho normale, ze jeden podporuje druheho, ked druhy zaraba 4x menej a este popri tom studuje. Skor mi to pride tak, ze ten jej chlapec to vyuzil, ze sa pojde niekam najest, ako to bolo spominane v suvislosti so svadbou - dal som dar, tak sa najem, aj ked uz nebudem vladat. Je to o postoji a ano, laska je princip. Naklonnost a ucta sa prejavuje nielen slovami ci pohladenim, ale aj tym, ze obcas si na druheho spomeniem a necakane mu nieco podarujem, niekam ho zavolam, prekvapim listkami do kina. Ale chciet mat vsetko na 50% v spolocnej domacnosti mi pride na hlavu, hlavne, ked ona plati rovnaku polovicu, no vari a upratuje viac nez on. je to proste nepomer.

alebo?

inner, v laske nejde ani o peniaze ani o princip. Myslim, ze tym ze jej v spolocnosti plati preukazuje, ze sa o nu stara. Ja ked chcem ist do divadla, tak nam jednoducho obom kupim listky, lebo to bol moj napad, neviem si predstavit, ze teraz za nim pridem:"daj mi polku penazi na to" ako to ona ocakavala od plesu. Neviem, asi nie som taka narocna, alebo som skor sebestacna a za preukazovanie lasky neberiem len materialne dary, ale hlavne uctu, mile slova a fyzicku pozornost.

jajka001_

presne ako pises lost, zije s nou, ci si ju vezme? to je vo hviezdach, v dnesnej dobe zena ktora sa chce vydat, je staromodna stihacka, takze s nou nerata do buducna, inak by jej tie lyze kupil

alebo? - ja ked nakupujem, vzdy mu daco kupim, co lubi, cokoladku, syr oblubeny a podobne. nieco co potesi, ona zrejme nakupuje tak isto, jej frajer na nu pri nakupuvani nemyslí, o to jej ide. nie konkretne o tu cokoladu, bez ktorej sa v podstate zaobide
a ze si vypyta peniaze za nakupy za spolocne jedlo, co je na tom, ked to maju zariadene pol na pol? to ho ma este aj zivit? on si urcite polku tiez vypyta ked nakupuje.

Inner

alebo, citala som celu diskusiu. Nie je pravda, ze len ona si pyta peniaze. Zacalo to u neho, ked si on zacal vymahat svojich 50%. Pritom celu stravu platila a varila ona, tak si zacala uplatnovat rovnake pravidlo polovice. Keby raz nakupil jeden a potom druhy, nevidela by som v tom problem. Mna by taky pristup "polovicateho" partnera jednoznacne zarazil. Tym vyslovene zakazuje vstupovat tomu druhemo do jeho zivota a sukromia. "Maj si svoje, ale ja budem mat tiez svoje". Spolocne nic.

Je mi jasne, ze nemozu si z kazdeho nakupu nosit nejake malickosti, ale z casu na cas je to predsa pochopitelne. Ja priatelovi nosim vzdy nieco, vzdy mi nieco on pripravi u seba. Keby sme si mali vsetko kalkulovat, bol by z toho neskutocne nudny a otravny stereotyp.

Skor ide o to, ze ked sa chce, vsetko sa da. Jej priatel nechce. Nechce ju potesit a tak si michala moze pozornost vydobyt jedine tym, ze priatela na to upozorni. Neexistuje, ze jeden dava, druhy berie a opacne nie. Ved to je v ludoch, aby si uvedomovali, co ten druhy pre nich robi. Ked mi priatel nieco kupi alebo daruje, tak mu to inokedy oplatim. A v tom nie je ziadna vypocitavost ani kalkulacia. Ide o to, ze si venujeme pozornost. A do haja s peniazmi, o tie nejde, ide o princip.

xy:)

podla mna, ked niekto zaraba 4krat viac ako jeho druhy partner a nie je schopny mu doplatit debilnych par eur na to, aby sli niekde spolu, tak to hovori predovsetkym o charaktere cloveka, vobec tam nejde o lasku a nema to buducnost. je jedno ci ide o zenu, alebo chlapa.