je priateľ lakomý alebo je to normálne?

Príspevok v téme: je priateľ lakomý alebo je to normálne?
Michala11111

ahojte neviem možno čo tu budem rozoberať je úplne bežné, Totiž s priateľom sme spolu 5 rokov a z toho 3roky žijeme spolu. Ja mám mesačne 300 eur on 1200 eur, takže je tam podstatný rozdiel. Ale ked ideme niekam na výlet, napr. lyžovať sa vždy si musím presne polovicu zaplatiť. Na nájom mu presne polku dávam. Teraz som chcela ísť na dva plesy a kedže ja som tam chcela ísť musela som kúpiť aj jemu aj sebe lístok jeden stojí 20eur a pre mna to je veru dosť a oba plesy som tak platila ja. Ked ideme na večeru raz pozýva on, ja raz. Možno je to bežné neviem. No najviac mi vadí že on príde z obchodu s plnými taškami oblečenia a mne napr. nekúpi nič ani jednu čokoládu a ja ked som šla po obchodoch vždy som mu aspon slipy doniesla. Neviem posúdiť či to je tak aj v iných vzťahoch, nakoľko iné vzťahy som nemala.
ďakujem za názor

alebo?

adam, ale ak si si nevsimol, tak povinna vojen. sluzba pre muzov uz skoncila, ale porody, menstruacie zenam nie:) plus zeny rovnako studuju, pracuju, viac sa staraju o domacnost,, varia, staraju sa o deti. Muzi vacsinou pridu domov a staraju sa o seba alebo o hry s detmi. Tak ruku na srdce, chcel by si sa narodit ako zena? A to ze ziju dlhsie nie je ziadna vyhra, ked este 15rokov zije zena sama v starobe.

Inner

adam,
a na zeny nie su kladene naroky, ked pocas menzesu musi robit vsetko, ako by sa nic nedialo? Nezazil si si nikdy take migreny, krce, vracanie a odpadavanie, ktore zena zaziva mesiac co mesiac, niektore aj pocas ovulacie, nehovoriac o pms ;-). Zena ide z pracovnej sluzby do domacej, kazdy den. Vo vacsine rodin to tak funguje. A je logicke, ze zeny su fyzicky slabsie, tak asi nebudu nakladat 10 kilove naklady (hoci ja som musela aj to a to nemam ani 50 kg). Kazdy z nas je inak usposobeny. Biologicky, kulturne i socialne. A to s tymi inzeratmi, to ma pobavilo :-). To zena teraz moze za to, ze jej chlapi odpisuju viac nez zeny muzom? :-)))) Citala som davnejsie clanok o tom, preco zeny ziju dlhsie. Bolo tam x faktorov, ale hlavny bol ten, ze muzi nevedia ventilovat stres a jedia vela nezdravych pokrmov. Tam je hlavna pricina. Nejde ani tak o pohlavie, ako o navyky.

divné

mesačne pri 300€ by som rozmýšľal ako prežiť vôbec z toho a nie nad dvomi plesmi, manžel asi ťahá všetko ostatné...

AdamKrt

Ad emancipacia zien, ktore radi len vyhody bez nevyhod:

- neni to tak davno, co muzi museli ist na povinnu vojensku slubu, zena nie,
- normy pre fyzicku pracu su na muzov tvrdsie, ako na zeny. Som zvedavy, kolko zenam by sa to pacilo, keby sa tak spravali k nim v praci, ako k svalnatemu chlapovi...
- na muza sa casto kladu velke naroky vzhlakom k jeho pozicii, ako zivitela rodiny. Mnoho zien sa totiz este stale stavia k tomu tak, ze jej staci otrcit, lapit si sikovne muzicka a ten sa o vsetko postara. Velmi jednoduchy zivot. Otazne je potom, kto to ma lahsie.
- pri rozvode sa prihlada vacsinou na prisudenie deti matke, tak isto viac prisudia aj byt castejsie zene ako muzovi.
- skuste si podat inzerat na zoznamenie ako zena a ako muz. Uvidite ten nepomer, kolko sa ozve muzov zene a kolo zien muzovi.
- muzi sa dozivaju statisticky nizsieho veku. Vacsina ludi vo vysokom veku su zeny.
- ked muz uvidi zenu, ktora vie narabat s financiami, domacim rozpoctom, vie setrit, hovori o takej zene, aka je sikovna. Ke je taky muz, od zien sa docka jedneho - je skrt a lakomec a nevie, co sa patri k zene, i keby zachranil cely sirotinec :)

Inner

prezyvka, to, co popisujes u svojho brata, nie je zlatokopka alebo pohodlna zenska. Ked jej dovolite toto vsetko, tak sa necudujte, ze nic nerobi, ked ju na to nikto neupozorni. Ale toto sa netyka zakladatelky temy. Keby bola taka, ako popisujes, tak by nezarabala, nestudovala, nevarila, neupratovala, nekupovala priatelovi pozornosti...

prezyyvka

Citala som to skoro cele a neda mi nereagovat. Nikde sa nepise co vsetko musi jej priatel z tej vyplaty platit. coked si kupil auto na splatky alebo nieco ine? a stotoznujem sa s nazorom Beskyda a dalsich takychto. Moj brat chodi so zlakopkou. nikdy v zivote nevytiahla penazenku nikde. pritom u nas uz skoro byva, potraviny plati on, varim vacsinou ja, na domacnost neprispieva, neuprace, nenavari len si necha vsetko platit a vyziera nas a mojmu bratovi to evidentne nevadi. :-( co s takou zenou? takze uplne chapem chlapov, ktori maju rozum a neplatia vsetko lebo "tak sa to od chlapa ocakava" lebo tie zenske si zvyknu a preco by im nebolo dobre ked vsetko zaplati a ona nemusi ani prsom pohnut?

AdamKrt

Michala11111:

co sa tolko stazujes ?
Ked si odmyslime, ze zaraba Tvoj priatel viac, tak KDE SA TI DEJE KRIVDA ???? Na co sa vlastne stazujes ? Ze sa chova k Tebe, ako k emancipovanej zene ?

- je jeho vina, ci problem, ze zaraba viac ?
- myslis si snad, ze je to iny clovek, ked zaraba viac ? To, ze zaraba viac, nemusi znamenat, ze automaticky aj viac bude minat. Niekto je proste racionalny typ. Ide nieco kupovat a nepozera na hluposti. Kupi co potrebuje. Je to jeho povaha. A co ???
- z toho co popisuje, tak sa k Tebe sprava normalne, ferovo. Ze nezaplatil nejake listky na ples ? A myslis si, ze on tam chcel ist ??? Mohlo to byt tak, ze nechcel a len Ti urobil dobre, ze tam s Tebou isiel. Keby zaplatil, tak by si ho vlastne Ty donutila ist tam, kde nechce a este zaplatit za to co nechce a nechcel.
- ak mas k nemu nejake vyhrady, tak mu to povedz.
- ak Ti nevyhovuje, preco si si nasla takeho, co zaraba 1200E a nehladala si si niekoho, kto zaraba 300-400E ? Preco si s nim ? Zeby vypocitavost ?

Zeny neustale melu o emancipacii, ale z nej sa im pacia len a len vyhody. Ked ma dojst na nevyhody, povinnosti, zavazky, to uz nechcu riesit...

Mnohe tu operuju napr. materstvom atd. Proste je to tak, ze zena moze rodit. To je ako, ze clovek ma dve nohy a nie 8 ako pavuk. Proste to tak je. Ze zaraba niekto viac ci menej ? Kazdy sa moze snazit a zarabat. Ze niekto doma pracuje, upratuje ? Co je spravdolivejsie, ze jeden prispieva menej, druhy viac, tak ten druhy sa to snazi kompenzovat nejak ? Alebo je to o partnerstve, vsak muz moze doma tiez pomahat...

Mna by vazne zaujimal nazor toho chlapa, ako to vidi on. Jedna vec je, ci je pozorny, alebo nepozorny, ale podla toho, co tu bolo o nom pisane, neurobil nic neferove. Mozno neokrochane, mozno je trochu balvan, ale co sa da divit, ked bol vychovany takymi rodicmi ?

Co vieme, co on robi s peniazmi ? Mozno neni ziadny skupan, ale naopak dobroprajny clovek. Moze byt sporovlivy a dobroprajny. Su ludia, co nasporia a daruju to na nejaku charitu. Alebo setria pre deti, vnucata, na dostoju starobu...

Mne sa vidi, ze jediny problem je tu tazatelka, ktora nevie komunikovat s partnerom a chcela by mat vsetko. Partnera, co dobre zaraba, rozhadzuje a hlavne si kupuje jej pozornost.

Co si ma mysliet chlap, ktory dobre zaraba o zenach, ktore sa nevedia postarat o seba a chcu, aby im platil to, hento, tamto ? Moze si pomysliet, ze taka zena je zlatokopka, ktora sa necha vydrziavat. Kazdy nechce hlupucku pipinu, ktora otrci dierku, ked jej kupi darcek, ale schopnu zenu, postarat sa o seba i pripadne deti, potiahnut partnerstvo i keby sa nieco stalo partnerovi. Naco mu je ufnukana neschopna zena, ked sa jemu nieco stane a nebude moct tolko zarabat, co potom ? Dostane kopacky ? A ked neni zena schopna jedna ferovo voci nemu teraz, lepsie v buducnosti to uz nebude.

Ktovie co on robi, preco to robi, ake ma dovody. Ak je sporovlivy, partnerka moze byt napr. rozhadzovacna. Ktovie, co vsetko on uz urobil pre vztah, co do neho investoval - ci osobne, citovo, financne, casovo. Ktovie ake mal zle skusenosti z minulosti, ci ho nejaka partnerka neoklamala, neobrala atd.

A este na zaver: poznamka, co tu padla, ze sa miluje partner s partnerkou - to snad zena sa s muzom miluje pre darceky a peniaze ? To robi iba isty typ zien, najstarsieho remesla... Ak muz miluje a zalezi mu na zene, nemoze sa zena stavat do pozicie, ze on si zasulozi, ze je to nejaka odmena. Pri tej sulozi je totiz ako muz, tak zena a pokial vie muz dobre uspokojit partnerku, potom je na mieste, kto sa viac nadrie a kto ma z toho vacsie potesenie...Z tohoto pohladu je argument o sexe smiesny.