Začala som študovať v Bratislave na VŠ a bývam na internáte. Spolubývajúce ma začali osočovať, vraj sa nesprchujem každý deň a preto naša izba smrdí. Vraj dnes sa každý normálny človek sprchuje minimálne raz za deň. Nemyslím si, že majú pravdu. Sprchujem sa dvakrát do týždňa a myslím si, že to úplne stačí. Ony sú síce v sprche každú chvíľu, zato ale na stole a posteliach majú bordel, všade zvyšky jedla, dokonca aj v skrini. Ak v izbe teda niečo smrdí, nie som to ja, ale tieto rozkladajúce sa zvyšky jedál. Kôš vynášam iba ja, lebo ony na to kašlú. Aký máte názor na to sprchovanie? Myslím, že 1 - 2 x do týždňa je prirodzená norma. Doma sme sa kúpavali (sprchu nemáme) raz za týždeň a zato sme vyrástli a boli zdraví. Ani moji rodičia sa nikdy nekúpali častejšie. Keď som to teraz spomenula mame, tak iba mávla rukou a povedala, že sa mám na to vykašľať,že sú to nejaké fajnové pipky a robia sa dôležité. Lenže ja s nimi musím byť každý deň a tie ich posmešky mi už začínajú liezť na nervy. Keby sa radšej učili, ale stále sedia pred zrkadlom, maľujú sa a zabávajú. Takto som si vysokoškolský život nepredstavovala.
Sprchujete sa každý deň?
muc,
no dobre, dma dalsi priklad:
doma ma ucili sprchovat sa vecer, jeden krat denne, avsak odkial mozme vediet, ze toto je to NAJ spravnejsie riesenie hygieny? najefektivnejsie a najlepsie pre telo cloveka..
niekto moze oponovat ze vecer je nezmysel, rano sa musi sprchovat, a co teraz?
ak JA dobrovolne CHCEM vediet pravdu, kedy je lepsie, nic ine mi nezostava ale skumat a pytat sa ludi a expertova a az potom zhodnotit triezvym rozumom ze co je lepsie. lebo ja ako "mlady clovek" nemam sancu poznat a mat tolko poznatkov a skusenosti, aby som vedel co je to spravne.
ja viem ze je spravne sa sprchovat, ale presnejsie detaily nemam k dispozicii a nemam sancu spravne uhadnut.
alebo:
stratim sa v lese, co budem jest?
hriby vyzeraju pekne, ale mozu byt jedovate.
rastliny mozu chutit zdravo, ale su zdrave?
respektive.. to nie je podla mna take lahke povedat ze "dnes nikto nic nevie", to je , dovolim si povedat nezmysel. skor by som to povedal, i ked mozem hovorit len zaseba, ze "viem, alesnazim sa zdokonalovat". Zas ak by mi niekto povedal ze pytat sa je blbost, tak neviem na co mam usta :)
Mna zaujimave taketo zakladne veci (ktore sa pytam na internete neznamych ludi), aby som zistit tu najlepsiu cestu k dosiahnutiu ciela..
nech sa kazdy sprchuje, ako jemu vyhovuje urcite vies, co je respekt a tolerancia alebo extrem a fanatizmus
nerob tu komplexy ludom :/
no neviem ake babatka spominas v spojeni so mnou.
...je mi naozaj uprimne luto ludi, ktori potrebuju statistiky a odporucania podlozene vedeckymi vyskumami, ci co ja viem ci este v takej zakladnej veci akou je osobna hygiena. niekedy si myslim, ze v sucasnosti nevie bezny mlady clovek sa pohnut bez toho, ze by sa nespytal na nete o beznych kazdodennych cinnostiach. jezia sa mi vlasy, ked citam na rozlicnych forach otazky typu kolko x sa sprchovat, ako casto periete, kolko x za den/tyzden sexujete, ako casto menite postelne, zehlite,... no proste na bezne cinnosti ze by clovek nemal priklad z domu?! ako sme prosim zili cca pred 10.-20. rokmi ked sme nemali k dispozicii net a nemohli sa spytat na tie hovadiny?
mozem to robit podla seba, ak uz nie podla "expertov" a "poradcov", lenze nemam sancu vediet co je REALNE skodlive a co nie, tak nemozem predsa vediet ze to robim dobre alebo zle. To je znacne komplikovana situacia.
Priklad:
mne je prijemne sa sprchovat hodinu.
ale je to prijemne pre moju pokozku?
to nezistim skor nez pride nejaky problem.. a potom je uz neskoro..
citlivýnosík, ano telerancia.
teda pokial mi nedokazes ze prave ten tvoj nazor je jedinecne dokonale idealny.
to na margo tych babatiek.
ako je mozne ze v raz sa ma umyvat 1x denne a raz 0.5x denne ?!
cize to ze sprcha ranoa vecer je dokonale, to je pocit jednotlivca, nemusi to znamenat ze je to dokonaly ideal.
len nechapem jednemu, ako je mozne ze sa takto extremne dolezity udaj meni podla doby a nalady. potom nikto nema pravo (ani moralne) tvrdit ze on ma pravdu, lebo pravda neexistuje.
to je ako ked niekto tvrdi ze "jest musis 5x denne a nie viac ako 700gramov denne". to je bullshit. kazdy vyzaduje inu starostlivost..
nehovorim extrem ako 1x mesacne..
ale pokial je niekto kludnom ptostredi, tak 2x tydenne moze byt viac ako ked ma niekto banu/rybnik a sprchuje sa 2x denne.. + dalsie faktory ako je genetika, stravovanie, stress, pohyb a ine..
Uff, na jednej strane je nezdravé sprchovať sa 3x za deň (najmä pre ženy z gyn. dôvodov), ale raz, dvakrát za týždeň? PREBOHA! Prepáč, ale neverím,že nesmrdíš. Človek sa počas dňa aj noci potí a to že si dáš nejaký parfém ten smrad určite neprekryje. mám spolužiaka, kt. zastáva názor, že pot je zdravý a sprchuje sa raz za týždeň (aj jeho rodina). Je to úžasný, rozumný chalan, dobrý kamarát, ale nechcela by si pri ňom sedieť, ten smrad je strašný.
Podľa mňa sa treba sprchovať min. každý druhý deň, nie len pre ten smrad, ale pre vlastný pocit čistoty!
...aha... tak my mame byt tolerantni????! a co tak ti, ktori sa neumyvaju kazdy den a teda su obklopeni oblacikom smradu- nemaju byt ohladuplni voci nam- tym, ktori su odkazani byt v tom smrade???
Kazda minca ma 2 strany!
nech je ako chce, ale vsetkym nam akosi chyba tolerancia.
uz mi je jasne, preco napr. v MHD sa niekedy treba zadusit a pogrcat od smradlavych ludi. a to v 21. storoci pre niektorych kazdodenna sprcha nie je stndardom! grc