Schizofrenia

Príspevok v téme: Schizofrenia
pupalka

Moja 20-ročná dcéra ochorela na schizofréniu, momentálne leží na psychiatrii. Som z toho zúfalá, neviem ako dlho sa bude liečiť a či sa z toho vôbec dostane. Už asi nikdy nebude ako predtým. Kto máte podobné problémy, podeľte sa so mou o svoje skúsenosti a poraďte mi, ako ďaalej žiť.
----------------
"Schizofrénia (Schizofrénne psychózy)" www.zdravie.sk
"Schizofrénia" www.zdravie.sk

levicaaaaa

Sara1: dosť ma zarazila tvoja poznámka, že :totálne odhodenie náboženstva-choroba sama o sebe...

nenapadlo ťa, že človeku náboženstvo a viera môže aj pomáhať a mať terapeutický účinok?

ako môžeš niečo také vôbec napísať? ty, ako tá, ktorú zaujíma ľudská psychika, by si to mala vedieť...

btw, meditácia, joga apod. nie je nič iné iba istá forma "náboženstva"... viery v niečo duchovné...

Sara1

Nie som odborníčka, ale veľmi ma zaujíma psychológia a vôbec stav ľudskej duše v dnešnom svete. Neverím, že schizofrénia je podmienená geneticky. Na nete sa mnoho vedcov vyjadrilo, že EMÓCIE ovládajú prácu a fungovanie génov. Osobne si myslím /môžem sa ale aj mýliť, vzhľadom na to, že študovať je stále čo/, že schizofrénia pramení z nespracovanej traumy z detstva, či dokonca viacerých tráum. Každý si nejakú nesieme, vzhľadom na to, že "rodina" je tvorcom duševných porúch a že svet, v ktorom žijeme je patologický. Stačí vám pozerať každý večer TV...
Ak by som mohla chorým poradiť, veľa čítajte, hľadajte info, nájdite si skutočne kvalitnú psychoterapeutku / -ta a zmeňte životný štýl - vegetariánstvo, šport, najmä joga, cvičenia prekysličujú mozog, relaxácie, meditácie, totálne odhodenie náboženstva - to je duševná choroba sama o sebe!, čo najviac kontaktu s prírodou a so zvieratami, úplne vylúčte TV a rádio, pestujte si harmonické vzťahy k sebe a k svetu, pozitívne afirmácie-tvrdenia dennodenne, najmä večer a ráno, vizualizácie na to, že ste zdraví....
Knihy, ktoré vrelo odporúčam:
LOUIS HAY - Miluj svoj život, Láska sa rodí v tebe
PETER LEVINE - Prebúdzanie tigra
ARTHUR JANOV - Prvotný výkrik

a pozrite si stránku procesorientovanej psychológie, všetkých autorov, články, knihy

Ak chcete nový pohľad na život a viete dobre anglicky, mrknite sa sem:
www.untamedlife.com,
prezrite si všetky linky a resources

Všetci sme jedno, i keď si to neuvedomujeme, spolu s prírodnym svetom jeden žijúci pulzujúci organizmus - uzdravenie každého človeka je veľmi dôležité pre nás všetkých!
Prajem vám všetkým veľa síl a aby ste mali šťastie na dobrých ľudí, ktorí vám pomôžu a podporia vás!!!
Nezabudnite, že každý z nás je unikátna a výnimočná ľudská bytosť, ktorá si zaslúži zdravie, radosť, spokojnosť a prosperitu!!!

fijalecka

ahoj. precitala som si uz par zakladnych info o schizofrenii, ale chcem sa popytat tu na vas nazor. len pred chvilou som prisla z nemocnice, kde som navstivila kamosku, je na psychiatrii. v ramci nasho rozhovoru tak nejak povedala, ze vsetci jej tam vravia ze ma schizofreniu, ale potom to uz len popierala, ze lekari jej to nehovoria, len jej spolubyvajuce. jedna z nich mi aj povedala, ze to kamoske dnes stanovili ako diagnozu, ale ona sama to popiera.ta jej spolubyvajuca tvrdi, ze uz bola raz so schizofrenickou hospitalizovana, a ze sa spravala rovnako ako moja kamoska. samozrejme ze mne doktori nic nepoviedia, aj ked som mozno jediny clovek ktory sa o nu naozaj zaujima. je mozne aby ma s kamoskynim suhlasom informovali?
niektore priznaky na nu sedia, ine nie. ale take typicke pre nu je, ze chvilku je na kazdeho dobra, a o chvilu sa uz vyhraza a odhana ludi-to robi hlavne teraz ked je v dost vaznom stave. myslienky ma kade tade, stale zacne kecat o niecom a preskoci na nieco dalsie, horzne veci si namysla, a ked som sa jej snazila niektore veci vysvetlit, na izbe boli aj jej spolubyvajuce, a jedna z nich vravela jej tiez ze mam pravdu, a ze ked by aj desat dalsich ludi tam bolo tak jej povedia to iste..ma totalne skreslenu realitu, niekedy mam pocit ze sice ma pocuje, ale nepocuva, nechce si uvedomit co jej vravim, nepripusti inu moznost, a ma agresivne stavy casto, napriklad lame veci, trieska, kope do vsetkeho naokolo,vyvadza, a citit z nej strasnu zlost. je toto schizofrenia?teda viem ze mozno tu na fore nie je ziadny psychiater, ale co by ste povedali vy, co mate so schizou skusenosti?

Daniela 789

Ja mám veľmi zlú skúsenosť s psychiatrami. Pred rokom som mala problémy so zubami. Tieto problémy zapríčinili, že som 3 a pol týždňa vôbec nič nejedla a nepila. Potom som sa cítila veľmi slabá, unavená, točila sa mi hlava a cítila som sa na odpadnutie. Vtedy som si v dôsledku dehydratácie organizmu začala namýšľať, že som diablom posadnutá, že diabol mi odčerpáva silu a energiu a že potrebujem exorcistu. Tak som zašla za jednou známou, ktorá pozná veľa ľudí a pýtala som sa jej, či nepozná nejakého exorcistu. A ona ma dala na psychiatriu, ale ona vôbec nevedela o tom, že ja som 3 a pol týždňa vôbec nič nejedla a nepila, takže ani psychiatri o tom nevedeli. Iba na základe mojich rečí nesprávne skonštatovali, že mám halucinácie a že počujem hlasy. V skutočnosti som nikdy žiadne halucinácie nemala a nikdy som nepočula žiadne hlasy. Naordinovali mi také silné lieky, že som celé dni len spala a cítila som sa na odpadnutie. Najhoršie na celej veci bolo, že mi diagnostikovali schizofréniu. Keď som potom začala normálne jesť a piť, tak som si uvedomila, aké hlúposti som rozprávala a pochopila som, kde bola príčina mojich problémov. Po prepustení z psychiatrie som dostala nariadenie, že musím chodiť každý mesiac na kontrolu a brať lieky, ktoré berú ľudia so schizofréniou. Psychiater sa ma na každej kontrole pýta, či už nemám tie halucinácie a či už nepočujem tie hlasy, ale ja som nikdy nič také nemala. Psychiater mi ešte aj zdôraznil, že on už mal veľa pacientov, ktorí tie lieky svojvoľne vysadili a všetci sa po vysadení liekov vrátili naspäť na psychiatriu, lebo sa im znovu vrátili tie halucinácie. Ja som sa po tých silných liekoch cítila ako omráčená, tak som ich prestala užívať. Odvtedy uplynul už rok, na kontroly ešte stále chodím, ale lieky neberiem, lebo ja ich vôbec nepotrebujem a všetko je u mňa v poriadku. Psychiatri jednoducho nevedia určiť správnu diagnózu, tak hneď každého hodia do kategórie schizofrénia. Ale v mojom prípade to bola len obyčajná jednorazová dehydratácia organizmu a nič viac.

CyberNote

osud?

chcela by som si vypočut aspon jeden taky príbeh,

a keby si sa sňou o tých "príbehoch" porozprávala a povedala by si jej že ty maš na to iný názor, ale takym tonom a rečou že by citila z toho že ju niekto počuje a chape.. no a nakoniec by si jej povedala ako to beraš ty (z tvojho pohľadu) ale takou primeranou rečou :)

osud?

Schiza je otrasna vec :( zial niekto si nevyberie ci ju dostane a ci nie...Moja rodina je slusne povedane dost zasiahnuta tymto problemom :( mam 27 a cakam kedy sa to stane mne... Nemala som jednoduchy zivot ale kto ho ma? Mama je ani neviem nazvat co,lebo sa sama so sebou rozprava smeje sa hlasito gestikuluje a stale dookola opakuje rozne pribehy ako ju chce niekto okradnut a neviem co vsetko..neviem co mam s nou robit lebo ju nemozem dostat ku doktorovi a to je komplikovane.... ach jaj jedine co mozem je citat zdravie a podobne osudy ludi...a nazory som zufala.... :((((

Laura777

Ináč,ono je už dokázané,že schizofrénia je sposobená zlou chémiou v mozgu,nesprávne spracované zážitky sú z nej a zlé zážitky,drogy snáď aj alkohol a hormonálne zmeny ju možu vyvolať,alebo urýchliť jej prepuknutie.Napísala som to tu síce jednoducho,ale myslím si že je to aj dosť dedičné ochorenie a komu má prepuknúť,tak skor či neskor mu prepukne.Keď niekto začne s náboženským fanatizmom može to len urýchliť prípadne zhoršiť.Ja si však o nikom z vás nemyslím,že je fanatik a nemám nič ani proti náboženstvu,ktoré sa chápe bez fanatizmu.