dobrý deň , chcela by som sa spýtať aké sú vaše skúsenosti zo stratou krvácania pri menštruácia , čítala som , že menštruácia može fungovať aj bez krvácania... a vy ste vitarianiánka, bolo písané , že pri surovej alebo rastlinnej strave sa stráca , je to pravda? pretože ja mám dosť silnú menštruáciu a dosť ma to obťažuje ďakujem za odpoveď
téma pre Warermelon
ďakujem... ste vážne skvelá.. :)
alchamilka, ano pre deti je to trochu ine, podla toho, co mam precitane od mamiciek, ktore vychovavaju surove deti, tak vraj deti maju dovolene viac tukov (aj 30 - 40%), cize avokado, orechy, semienka... Ale inac sa ta strava neodlisuje v nicom inom od stravy dospelych. Pre dostatok vapnika samozrejme treba vela pomarancov, sezam, mak, mrkvovu stavu, mandariniek, listovej zeleniny (salatov). Mamicky, co vychovavaju surove deti pisu o tom, ze deti maju uzasnu intuiciu a ked im das uz od zaciatku na vyber a nebudes ich pchat masom a skratka varenym jedlom nasilu, ale das im vybrat medzi ovocim a varenym jedlom, vyberu si tu zdravu alternativu. Ale s tym treba zacat od malicka, lebo postupne sa intuicia deti otupuje "beznym, normalnym" jedlom.
Co mozem poradit tvojej znamej je, nech postupne zvysuje u dcerky mnozstvo suroveho ovocia a zeleniny a salatov a nech hlavne vynecha sladkosti, a mliecne vyrobky, vajce. Uz tymto dcerke velmi pomoze. Juj, tu sa do mna snad teraz niekto obuje, ze odkial bude brat dievca vapnik? 750g pomarancov ma 300mg vapnika napr. a hlavne je, ze tento vapnik telo aj vstrebe.
Skratka nech je dcerka to, na co ma chut, pokial to spada do surovej rastlinnej stravy.
dreamgirl: uf, zasa nie som az taky odbornik (mam vela nacitaneho, ale v praxi som este kratko vitariankou a teraz cez tehotenstvo som trochu nutene polavila :(, ale rada ti podam informacie, ktore mam. AK chces, napis mi sukromne, ak nechces rozoberat svoje problemy na fore, alebo napis priamo, ake zdravotne problemy mas - je rozdiel medzi cukrovkou a co ja viem zapchou-?
strava nelieci, stravou das len telu to spravne "palivo", aby sa liecilo same. V kazdom pripade, ak je niekto chory (ale tu treba naozaj zvazit ako chory clovek je), mal by kombinovat stravu aj s inymi vecami, ako crevnou sprchou a raz za cas si dat post o vode, ci so stavami.
Aku pomoc s jedalnickom presne potrebujes, chces recepty alebo ako prechadzat postupne?
Najlepsie su tzv. monomeals, cize jedno jedlo = jeden druh ovocia. V jednoduchosti je ten zazrak, telo sa takmer vobec nemusi zaoberat travenim roznych typov ovocia, ma len jedno a to ide lahko. Ak uz kombinovat, tak max. 4 - 5 ovoci, a potom jasne nie kysle so sladkym, nie mastne so sladkym.... Ak vies po anglicky, rada ti sem prilepim stranky s receptami. Receptov su miliony, niekto si mysli, ze vitarianstvo je ochudobnene, ale to je len predstavivost ludi chudobna, i ked hovorim, ak sa niekto chce liecit, zacat by mal rozhodne s monojedlami, az potom zacat kombinovat, ked sa trochu telo precisti.
Pre zdravie su velmi dolezite aj ine faktory: dostatok spanku, to je vtedy, ked sa rano zabudis cerstva, slnko (vela slnka) a pohyb (ups to hlasam nieco, co sama nerobim...ale pre niekoho to moze byt velmi uzitocne v ceste za zdravim).
moj mail: harmonialuv@gmail.com
a ešte niečo watermelon... Mám známu ktorá má 13.ročnú dcérku... a aj často býva chorá... tak som povedala tej známej o vitariánstve celkom ju to zaujalo.. len nevie čo presne by mala jesť.. predsa iný jedálniček je pre dieťa a iné pre dospelého :) ďakujem
Ahoj watermelon ak by si bola taká zlatá mohla by si mi pomôcť s jedálničkom?? Snažím sa prejsť na vitariánstvo zo zdravotných dôvodov a potrebovala by som radu niekoho skúsenejšieho
watermelon ani pre mna ale to len jeden den 2 pre mna uz bude uspech mesiac
alchamilka, pre mna to vazne nie je tazke, pokial mam dostatok a velky vyber ovocia a zeleniny. Vlastne jedinu vec, co som vcera aj dnes zjedla varene su 2 krajce razneho chleba. Aj to len preto, lebo ho zboznujem.
watermelon že bola na 90% surová :)
to ti zavidím :)