téma pre Warermelon

Príspevok v téme: téma pre Warermelon
alchamilka

dobrý deň , chcela by som sa spýtať aké sú vaše skúsenosti zo stratou krvácania pri menštruácia , čítala som , že menštruácia može fungovať aj bez krvácania... a vy ste vitarianiánka, bolo písané , že pri surovej alebo rastlinnej strave sa stráca , je to pravda? pretože ja mám dosť silnú menštruáciu a dosť ma to obťažuje ďakujem za odpoveď

alchamilka

človek už nevie ako sa má stravovať aby si neublížil :) každému čo vyhovuje niekomu nevyhovuje byť vitariánom a niekomu áno

watermelon

dakujem xyzz, je to presne ako pises, ja sice nikoho nepresviedcam, radsej ani nikomu nepoviem, ze som vitarianka, kopec znamych ani netusi, ale mna bude kazdy dotknuty masozravec presviedcat, ze mam jest maso.
Ti ludia nechapu, ze ja mam volbu a zvolila som si. Aj oni maju volbu. ALe problem je, ze sa citia ohrozeni. ALe nie ja ich ohrozujem.
TIez by som bola rada, keby sem nepisali ludia, co chcu presviedcat o tom ako velmi ludske telo potrebuje vitaminy z maska a inych varenych veci.

Pokial si pamatam z fora, kde som, ludom sa zmenila farba na modru. ALe nepamatam si to uz presne. Vraj zelena aj tak nie je vobec prirodzena a znamena chore telo.
Juj to chapem s rodicmi, ja s nimi ani nezijem, ale raz za cas pridem na dlhsie za nimi, a mamka to sice este vzala, tvari sa, ze snad viem co robim (i ked teraz v tehotenstve som mala velke prednasky), ale babka sa tvari akokeby som zomierala, je z toho uplne znicena, a potom som ja znicena, ked ju vidim. Tak doma vyvaraju a nanucuju mi jedlo a ja si potom kvoli babke trochu dam, ale jej nestaci, ze si dam trochu, a potom mi je zle, lebo moje telo to odmieta. Asi tak. Odvtedy aj nerada chodim k nasim. Nehovorim, keby som vazne vyzerala ako ze mi to ublizuje....

xyzz

watermelon
a na akú farbu sa väčšinou zvyknú zmeniť? (modrú by som brala, hnedú by som teda nerada, mám zelenú :D ) teda chcela by som už konečne niečo so svojim stravovaním urobiť, vždy, keď hocičo zjem, je mi po tom dosť ťažko od žalúdka a vitariánstvo mi je najsympatickejšie z dôvodu, že sa je surová a ľahko stráviteľná strava, ktorá dlho neleží v žalúdku, že nemusím vyvárať, čo v mojej obľube teda nie je, keďže chodím do školy nemám na to čas a naši takéto nepodporujú, tí by boli najradšej keby som zjedla všetko, čo postavia predo mňa =( A dosť ma motivovalo aj to zoslabenie až stratenie menštruácie takže od zajtra nakupujem ovocie a zeleninu vo veľkom :D

A poprosím tých, ktorí sú proti, aby už do tejto témy neprispievali, téma bola založená o niečom inom ako o presviedčaní ľudí o tom, že máme jesť aj mäso... vám vitariánstvo, ani nič podobné nikto nevnucuje, nevnucujte vy nám mäso, koniec koncov, je to naše telo a čisto naša vec, čo s ním robíme ;) ďakujem =))

vevericka

a k tym zubom..clovek nema ani zuby cisto bylinozravca, ukaz bylinozravca, ktory ma ocne zuby;)
dalsie vec je samotny traviaci trakt..nemame ani zlozity zaludok ani specialne symbioticke bakterie na celulozu, nemame ani slabu kyslost v zaludku ako bylinozravce, ale praveze velmi silne kysle prostredie, ktore maju masozravce a dlzka je ovela kratsia ako bylinozravca a zasa dlhsia ako u masozravcov(bylinozravce maju cca 20 az 25 nasobok dlzku tela, my mame len cca 9 metrov, nie 45m, ako by to bolo pri 25nasobku)..teda sme nieco medzi, maso je v nasom jedalnicku prirodzene a urcitu ulohu zohrava aj varenie (potlacenie funkcie apendixu napr.)
ale vsak ty sa do biologie "urcite " vyznas..ako ked si minule v teme o vajickach zaperlila, ze vajce vysledkom menstruacie sliepky, vsak:)
clanky su na pubmede, antropolog nie, aj ked skusku mam, geneika je mi blizsia

watermelon

vevericka: tuto tematiku by som rada raz studovala, ale literatura, co stoji za to je vydana len v angline (na SVK o nej aninechyrovat), a uz aj tak si toho dost objednavam zo zahranicia, stoji to strasne prachy, jedna kniha aj s donaskou je 40 eur, takze postupne. Ale ak ty mozes, tak si skus precitat Man the hunted od Robert Sussman. LEn aby si mala aj iny pohlad na vec, nielen od jedneho antropologa.

watermelon

vevericka, na tuto temu sa ja ale naozaj nechcem bavit, jasne ze nie som odbornik a to vies aj ty, mna nepresvedcis mutovanim genov 0,01%, takisto ako ja teba nepresvedcim, na co sa bavit? Pre mna toto nie je dolezite, reagovala som len na to co si napisala. Jasne ze som si to nacitala, nie som antropolog, ty si? aj keby si bola, nic to neznamena, pokial si nestudovala fosilie, tak o com? vzdy najdes na vsetko pre a proti.

alchamilka: ano meni sa farba oci (nie u kazdeho, ale vacsinou prave ta zelena sa zmeni)

vevericka

watermelon..aj tomu rozumies, co si napisala alebo len si niekde citala a prekopirovala??
z hladiska evolucie je sice pekne vediet co robil predok pre 4 milionmi rokov, ale dolezitejsie su tie blizsie roky k nam..co sa tyka veku genov to je tiez relativne..lebo jeden gen ak je dolezity..nezmeni sa ani od cias bakterii, ale ak je nieco nedolezite mutuje castejsie(opravne mechanimy sa nan jednuducho vykaslu) no v prebehu tisicroci moze byt vyhodnejsie to zmutovane ako zachovane a postupne straca vyznam ten povodny opravovany..
ak bol ten autralopitekus taky uzasny preco, teda jeho dalsie generacie uz neexistuju a je to teraz uz len slepa vetva mrveho "bratranca" cloveka, preco homa sapiens geny mladsie oproti australopitekovy boli uspesnejsie v preziti???preco prezil v lini hominidov ten, ktory si stravu zacal upravovat a pestvoat a domestikovat? a dokonca bol az natolko uspesny, ze teraz dokaze prezit v akomkolvek kute sveta?

alchamilka

inak watermelon je pravda ze vitarianom sa meni farba očí? (ja mám zelené) na modré či hnedé... vlasy dúfam nie :)

alchamilka

dakujem... no ja mám kozmetiku veľmi rada taká prijemná voňavá..pleť a vlasy, nechty mám pekné.. aj na moju stravu... myslím že po určitých rokoch by sa to zhoršilo... :) no ale to nehrozí kedže snažím sa jesť surovo