téma pre Warermelon

Príspevok v téme: téma pre Warermelon
alchamilka

dobrý deň , chcela by som sa spýtať aké sú vaše skúsenosti zo stratou krvácania pri menštruácia , čítala som , že menštruácia može fungovať aj bez krvácania... a vy ste vitarianiánka, bolo písané , že pri surovej alebo rastlinnej strave sa stráca , je to pravda? pretože ja mám dosť silnú menštruáciu a dosť ma to obťažuje ďakujem za odpoveď

watermelon

alchamilka, neviem ci je to toxicke nanasat na plet vajce ci mlieko hm, ale vitariani velmi kozmetiku nepouzivaju, netreba ju. Pokozka je krasna aj bez nej, je vyzivovana zvnutra, takisto vlasy, ci nechty. Zbytocne nanesiete nieco na povrch pokozky, ked zvnutra nedostava ziviny. Treba ich davat v prvom rade zvnutra.

watermelon

vevericka, ja som s touto teoriou oboznamena a vo vitarianskych kruchoch je max. neprijatelna. Ked si citas jeden nazor za mala by si si precitat aj nazor proti. S touto teoriou vysiel jeden vedec a chytili sa jej media, je omielana vsade a to len vdaka mediam o nej ludia vedia. To ze je ta teoria aj vyvratena, to uz ti media nepovedia. Ver comu chces, kazdy verime tomu, co nam je jednoduchsie uverit a cim mozeme odovodnit nase konania. Tymto sa nechcem zaoberat. Ja praveze na sebe jasne vidim a o tom hovoria aj ini vitariani, ze odkedy sa stravuju surovo, sa im zlepsila pamat, koncentracia a celkovo mozgova cinnost je lepsia, kvalitnejsia.
Vsetko co by som ti mohla k ohnu a masu napisat je krasne ozrejmene v tomto clanku, nechce sa mi to prepisovat michaelbluejay.com
Este nieco k nasej genetickej vybave: Clovek sa do dnesnej podoby vyvijal niekolko milionov rokov, ohen sa zacal pouzivat len po obdobi 800 000 rokov pnl, cize v porovnani s nasim historickym vyvojom je to velke nic. Pred 7 mil. rokov pnl clovek nemal zuby vobec usposobene na nejake jedenie masa, takze nastava tu otazka preco by ho jedol, ak mu to neslo... Pred 4 mil. rokov australophitecus afarensis jedol stale len rastlinnu stravu. O tom hovoria fosilie. Prve nastroje sa objavili vraj pred 2 mil rokov. A potom pred 800 000 rokmi zacal ohen a zrejme maso.
Inac mimochodom masajska kultura - jedina jediacia z vacsiny len maso sa doziva najmensieho veku, mne toto staci.
Ale este ku genom: 99% genetickej vybavy cloveka pochadza z obdobia pred 40 000 rokmi pred nl, dalsich 0,99% sa vyvinulo do 10 000 rokmi pnl - mimochodom to je obdobie ked sa zacalo domestikovanie zvierat, pitie ich mlieka, a pestovanie obilnin. Cize z genetickeho hladiska jest vlastne radsej uz to maso, na ktore sme sa predsa len adaptovali trochu dlhsie, ako mliecne vyrobky a obilniny. Cize 99,99% nasho genomu pochadza spred 10 000 rokmi pred nl - z toho jasne vyplyva jedna vec: nie sme ani nahodou usposobeni na to aby sme jedli obilie a mlicne vyrobky. A to nehovorim o dopade na cloveka industrializovanej stravy, ktora prisla v 20. storoci - uf to sa nas genom moze dost cudovat.
Ked sa na to pozrieme z hladiska generacii:
100 000 generacii jedlo rastlinnu stravu, neskor maso, 500 generacii obilie, mliecne vyrobky, a len 10 generacii industrializovanu potravu. TO mam od vedcov, to som sama nepocitala.

alchamilka

dakujem :) no to ja na velku 3krat denne ja tak raz za 4-5dní (viem že to nie je dobré) aspoň vidíš aká bola moja predošlá strava samé mäso , mäso a ešte raz mäso :( a teraz je to ťažké si odvyknúť... a ešte taká otázka ohľadom kozmetiky: myslíte si že je toxinové aj nejaká maska na vlasy z vajec , mlieka (domáca) alebo piling z cukry , sos z kávy (to je len taká detailná otýzka) ja používam kozmetiku z oriflamu na tú teda minem habadej :)

vevericka

watermelon..ako dlho uz clovek pouziva ohen??tisicky rokov..myslis, ze za ten cas sa geneticky neprisposobil varenemu jedlu aj co sa GIT tyka aj zubov a podobne??
niektori antropologovia sa domnievaju, ze prave varenie jedla dovolilo cloveku stat sa clovekom..modernym..pretoze cim menej casu stravili prezuvanim surovej stravy..varena sla zjest rychlejsie, tym viac casu mohli venovat inym cinostmia napr tvorbe nastrojov, okrem toho varenim sa upravuju aj inak nestravitelne zvysky, podla niektorych viedlo varenie k rozvoju mozgu a zmenseniu zubov..uz netrteba trhat surove maso..
lebka homo habilis www.somso.de
lebka homo erectus (mladsi, pouzivajuci ohen) www.somso.de

watermelon

a ktomu, co ste citali na internete, na internete najdete tolko informacii za a proti vsetkemu, na internete napr. najdete aj to, ze cholesterol z vajec a masa je zdravy, skratka vselico, ide o to, urobit si vlastny nazor na vec vdaka zdravemu rozumu, intuicii, a podla toho, co na cloveka zabera. A je to aj o tom, comu clovek chce verit, mnoho ludi chce verit tomu, ze varena strava neskodi, lebo je jednoduchsie jest ju ako surovu z hladiska zvyku. Clovek nerad meni svoje zvyky a hlavne sa nechce vzdat tych skvelych pochutok, ktore mu varena strava ponuka.
Celkovo si myslim, ze stravovanie sa podla nejakych rocnych obdobi, ci energii, ci krvnych skupin, ci metabolickych skupin, ci ja neviem podla coho este, co este vsetko su schopni ludia vymysliet, je hlupost, je to vymysel cloveka, ktory nie je zalozeny na prirode, skratka geneticky sme vybaveni na urcity typ stravy a navyse kde v prirode vidime jest zvieratka podla nasich vymyslov, jedia to, co skratka maju jest, na co su geneticky vybavene a nespochybnuju to...
K tomu, ze surove ovocie ci zelenina sa nemaju jest sa hadam ani netreba vyjadrit. Neexistuje na to ziaden normalny dovod. Dovody ako zahrievanie ci ochladzovanie organizmu pre mna (ci odbornikov na surovu stravu) zasa raz nie su dovodmi. Clovek moze mat problem s prijmom suroveho tropickeho ovocia len ak konzumuje aj nesurovu stravu a teda jeho telo nie je vycistene a nie je teda schopne spravne narabat s tymto typom ovocia.

watermelon

alchamilka, vitarian psylium vobec nepotrebuje, ako vitarianka chodim na velku 3 krat denne, aj teraz v tehotenstve aspon 2 razy (ale bezne aj 3) a to sa vravi, ze zeny maju v tehotenstve zapchy. Vitarianky nemaju.

alchamilka

watermelon čo si myslíte o tomtom ? čo som našla na internete v jednom článku o jeseni čo sa má konzumovať : Dobré je zvýšiť príjem bielkovín a vyhovieť prípadným špeciálnym chutiam. Môžu sa jesť aj vyprážané jedlá, teplé mlieko a bylinkové čaje s medom.

Odporúča sa, osobitne na jeseň, potravu dôkladne rozžuť a konzumovať jedlá v pravidelných intervaloch. Za nevhodné potraviny sa považujú: biely cukor, silné korenie, surová zelenina a ovocie, studené nápoje a jedlá.