Mozno sa Vám bude zdat moj problém smiešny ,banáalny a neviem aký ešte .. Mne osobne však dosť prekáža. Ako už v názve témy je uvedené ... Priateľ nejako extra neovláda gramatiku . Raz sme sa o tomto niečo bavili a on mi povedal že v škole mu išlo všetko len nie diktáty... Ale nemožem si pomocť ked mi napíše do sms pýsal som ti , chvýla, cvyčit,pítal som sa.... Proste ma to hrozne irituje..Aj ked mi niečo okomentuje na fb alebo tak .. A takéto chyby. Mám mu to povedať,naznačiť, alebo ako ? ?! Je zlatý rozumieme si ,lúbim ho ... Ale ..Toto mi proste vadí . Neviem si pomocť... :((
Vadí mi priatelova gramatika....
Isabela, poznam vela takych, co to nedokazu akceptovat len tak, ja by som tiez nechcela muza co neovlada gramatiku, resp. jej zakladne principy aspon, mozete ma aj ukrizovat, ale je to tak a to mam dost bohaty duchovny zivot ;)
ele ok. ja to beriem. ja si zas stojim za tym co som napisal. pre mna je otravne neustale kontrolovat, ci som to dobre napisal alebo nie, ano je to pre mna namaha a navyse ju povazujem za zbytocnu, neproduktivnu. ale tento problem ako som uz spomenul za mna/nas riesi softver. takze sa vlaste skoro vobec nenamaham :)
tak su tu dva odlisne nazory, ale tak je to kazdeho osobna vec a kazdy si zivot zariaduje sam... ja suhlasim s ele a aj suhlasit budem nadalej, ale do zivota inym ludom s tym vrtat nebudem, aku gramatiku maju moji priatelia a znami, to neriesim, to je ich vec, manzel je na rovnakej urovni ako ja a tym padom dalej neriesim nikoho a nic
pri citani pracuje aj podvedomie,tam sa ti to uklada, nemusis vedome vnimat kazde jedno slovo ;)
rolf, prepac, ale stojim si za tym, ze je to nevyhnutnost, ked si niekto nie je isty so spravnostou slovicka, da sa to rychlo overit, ci skontrolovat, co je to taka namaha? Po skole predsa stale komunikujes aj na "pisomnej urovni", nie iba verbalnej.. Dovolim si tvrdit ze to vela vypoveda o cloveku a to ze kazdy robime chyby tak to je jasna vec, ale take chyby ako som nizsie uviedla, by som povazovala uz za spolocenske "fopa"..
rofl, to je predstav si aj moj pripad, ale to znamena, ze sa objavi chyba raz za cas aj ked to nejak zrovna nesledujes, takze podla mna to je uplne v pohode, mne osobne vadia do oci bijuce chyby...
ked vynechame dyskarov, tak ako moze rozhladeny clovek necitat?...a ako moze clovek, co vela cita mat zlu gramatiku (nehovorim o beznych obcasnych chybach ako nominativ plural pridavnych mien, ciarky alebo preklepy...)? Ono aj mne to vadi, uprimne, castokrat po otcovi opravujem emaily :)) a ak mi napise niekto, kto ma v sprave vela chyb - tiez pri tom skripem zubami. Ak Ti to na priatelovi vadi, tak s nim zacni pracovat, pohovorte si o tom a zacnite spolu citat...mozno vas to dokonca stmeli (moja sestra ma priatela robotnika, skvely chalan s prisernou gramatikou, tak mu zacala davat knihy a on ich zacal citat - zlepsilo sa to a chalan sa este teraz rozvija). Drzim palce, ale je to hodne o komunikacii a o tom ako to priatelovi "naservirujes"...kritika totiz boli...
ele nemas pravdu. intelekt si zvysit mozes, ale ked niekto robi chyby, tak ich robit bude. mozno menej ale bude. a nebudes cely zivot studovat, pisat diplomovky atd. takze ked dostudujes, tak sa za nejaky cas vratis na uroven kde si bola predtym ako si studovala. myslim co sa tyka gramatiky. a s intelektom to ma malo spolocneho, takze ti zvysenie intelektu nepomoze. a za nevyhnutnost to dnes vonkoncom nepovazujem, kedze clovek dnes vacsinou pise na pc, kde mu gramatiku skontroluje softver.
a ako spomenula bonn netraba zabudat na ludi s dys.