Mozno sa Vám bude zdat moj problém smiešny ,banáalny a neviem aký ešte .. Mne osobne však dosť prekáža. Ako už v názve témy je uvedené ... Priateľ nejako extra neovláda gramatiku . Raz sme sa o tomto niečo bavili a on mi povedal že v škole mu išlo všetko len nie diktáty... Ale nemožem si pomocť ked mi napíše do sms pýsal som ti , chvýla, cvyčit,pítal som sa.... Proste ma to hrozne irituje..Aj ked mi niečo okomentuje na fb alebo tak .. A takéto chyby. Mám mu to povedať,naznačiť, alebo ako ? ?! Je zlatý rozumieme si ,lúbim ho ... Ale ..Toto mi proste vadí . Neviem si pomocť... :((
Vadí mi priatelova gramatika....
iQ test nepozostava len z matematickych uloh, mas tam niekolko oblasti.....a viem, ze sa jedna aj o skladbu vety, ale to som brala ako samozrejmost.....keby nebola spravna skladba asi tazko by bolo spravne to ostatne a ciarky tam kde maju byt.......a napr. nesuhlasim ani s tvrdenim, ze opakovanim a citanim sa gramatika cloveka zlepsuje....moj brat pisal diktaty, prepisoval texty, cital kazdy den, dokonca este aj na strednej a gramatiku neovlada a ani nikdy nebude a nema diagnostikovanu ziadnu poruchu a v inych oblastiach je sikovny....mne je len vzdy luto, ked cloveka niekto zaradi na zaklade urovne gramatiky, co robia bohuzial aj mnohi ucitelia, a to dieta si to nesie so sebou cely zivot, pricom keby ho viedli mozno trocha inym smerom, dosiahlo by ovela viac....
Ani to ze vies naratat do sto ta neuzivi ;) O pripadoch disfunkcie mozgu sme sa bavili nizsie, takisto si myslim ze pod gramatiku nespadaju iba y,i, ci velke-male pismena, ale celkova skladba vety, zmysel toho co pisem. A opravila som sa, ze IQ a intelekt nie je jedno a to iste, IQ ako take je schopnost riesit matematicke ulohy, zjednodusene napisane..
Lucia-ani Ty neovladas perfektne gramatiku-chybaju Ti tam ciarky.
ele videla si uz IQ test? je rozdeleny na mnoho oblasti, neorientuje sa len na gramatiku, takze intelekt s gramatikou nema takmer nic spolocne, pisala som uz, ze poznam cloveka s nadpriemernym intelektom a bol mi schopny napisat lubym ta, a cloveka s intelektom na urovni mentalneho postihnutia, ktory ked mi napisal list na stranu, tak v nom boli asi 3 chyby, pricom boli spravne aj ciarky, aj velke pismena, aj i/Y.....neviem preco sa orintujete tak prehnane na gramatiku....a ako som pisala, neviete ci ten clovek nema nejaku poruchu a nemusi to byt len nejaka diagnostikovana "dys-ka"....poznam aj pripady s EPI, funguju normalne, chodia na VS, ale iste poskodenie mozgu nezapru, ci uz v gramatike, alebo v inej oblasti, ale zase netvrdim, ze u vsetkych je to tak.....a zase ja gramatiku celkom dobre zvladam, ale pohorim na veciach co sa tyka priestorovej orientacie a s tym spojenou predstavivostou....nie som dokonala, tak ako ani jeden z nas...a gramatika je len zlomok toho, co by mal clovek vediet....mozno je to zaklad, ale neuzivi nas....
Rolf, gramatika je ucivo zakladnej skoly, mal by si ju ovladat, ci ta to bavi, alebo nie, tak ako vies co je to gravitacia, alebo ze kolko ma planeta kontinentov. Podla mna clovek, co nedisponuje zakladnymi poznatkami, je "negramotny". Takyto clovek si dalej nema ako rozsirovat profil, preto, ze mu veci do seba nezapadaju, nedavaju zmysel, tak isto, ako ked sa chces ucit cudzi jazyk bez jeho zakladov.
Tiez si nemyslim, ze venovat sa veciam co ta nebavia je uplne zbytocne, nikdy nevies kedy to mozes zuzitkovat v praktickom zivote, aj na vyske nas ucili plno "zbytocnych" veci a nelutujem. Ked mas siroky obzor, je to skvele, prida ti to aj na sebavedomi.
zazula25: ja som nepisal, ze by sa mal clovek venovat len tomu co ho bavi. ale ked sa nad tym zamyslis, tak aj tak sa kazdy venuje v prvom rade tomu co ho bavi a myslim, ze je to uplne v poriadku. pochybujem, ze ty sa venujes niecomu, k comu nemas vztah.
pisal som o tom, ze ked uz by som sa rozhodol niecomu venovat, tak by som si urcite vybral nieco, co by malo zmysel. ked mi raz nieco nejde, tak to necham tak a nebudem sa snazit o nemozne. tym nechcem povedat, ze gramatika je uplne zbytocna, len napriklad pre mna zrejme nema az taky vyznam ako pre niekoho ineho. aj tak nemozes vediet vsetko, ci uz do hlbky alebo do sirky. a ja osobne uznavam viac ludi, ktori su odbornici v jednej svojej oblasti, resp. vedia sa ako tak orientovat v dalsich 2 ci 3 ako ludi, ktori "vedia vsetko, ale vlastne nic".
americky model vzdelavania byva mozno casto kritizovany, nic vsak nemeni na veci, ze sa o nom casto hovori ako o jednom z najlepsich.
o tom pisani a citani by nam mozno mohol nieco viac povedat niekto kto sa venuje psychologii. ale to je vlastne vsetko uz mimo temu. :)))
súkromné doučko treba dať =) on napíše cvyčiť a ty že cvyčiť? =) snad mu docvakne že tam ma chybu ja to tak robím a dotyčný vždy pochopil o co go =)
Máš 2 možnosti .. bud ťa to bude pomaly zožierať až tak že takáto banálna vec bude viesť k rozchodu, alebo ak sa s ním nechceš rozísť a strašne ti to vadí, tak mu to vysvetli, gramatiku sa už určite nenaučí, ale môžeš to zachrániť iným spôsobom.
Miesto smsiek nech ti čo najčastejšie volá. Fejsbuk funguje tak, že ak je slovo zle gramaticky napísané, tak ti ho podtrhne - nech si to všíma a vždy opraví aby to bolo správne, alebo si ho proste odstráň z fejsbuku ;) stále lepšie ako sa rozísť.
Na ľudí, ktorí neovládajú ani základnú gramatiku mám trochu vyhranený názor, ale nechám si ho pre seba.
no,mňa to napríklad tiež ročuľuje,ale niekedy mi to príde zlaté,že je taký sprostučky :D:D:D
Gramatiku neovladas ani ty, aj ked ypsilonky mozno vies pisat. Nic si z priatela nerob.