Ahojte:)prosím o rada v suvislosti o stravu pri akné..mám 17 rokov a už asi od 14 trpím týmto kožným ochorením..kedže nemám skusenosti,chcem vedieť kto by mi mohol poradiť,čo mám a čo nemám jesť,čomu sa mám vyvarovať a podobne...budem vám velmi vďačná:)už vopred ďakujem:):)
Strava pri AKNÉ...čo mám a čo nemám jesť?
sweetlolita..hlieny nie su reakcia na mlieko..hlienu su PRIRODZENA reakcia na cuzdie ciastocky v dychacom trakte..teda prach,mikroorganizmy, chemikalie typu smogu a podobne..telo hlienom SPLACHUJE necistotu smerom von(to uz maju na starost riasinky epitelu v plucach), aby sa ich zbavilo..rovnakym principom funguju slzy..dostane sa ti tam prach a slzy ich vyplachnu..alebo hnacka..premnozia sa ti mikroorganizmy alebo zjes nieco, co ti nesadne..a telo sa toho zbavi tym, ze nariedi stolicu..obdobne funguje aj vytok u zien..patri to medzi zakladne obranne mechanimy NESPECIFICEJ obrany tela..
ja sa snazim menit aj tie stravovacie navyky,nejem skoro nic slane,ani cokolady, mastne iba vynimocne ked mamka nieco vyprazi,snazim sa jest ovsene vlocky niekedy nasilu,aj ked ma z nich napina,pijem acidko,zacala som pit zihlavovy caj, pocula som ze vela ovocia a zeleniny je dobre,minuly tyzden som jedla strasne vela bananov a nektariniek a o 3 dni na to vstanem a rano dve cervene vyrazky ktorych sa zbavujem uz 4 dni takze ja uz fakt neviem :-/...ja ale beriem HAK uz polroka , co by som mala uz mat uplne v poriadku aapon pocas brania ale stale nieco sa objavi a dlho slho sa toho zbavujem
mne sa trable s akne tahali dlheee 3 roky, sice aj teraz sem-tam neco prerazi na svetlo sveta, ale to je minimum oproti minulosti:) zmena nastala prave po zmene stravovacich navykov.... neviem, ci zaberie u vas, ale u mna je hlavne a jedine pravidlo: drzat na uzde hladinu cukru..... cize ziadna cokolada, sladene napoje, kakao (zabijak), babkine kolace-hlavne na tie kremove som bola extra citliva, bacha tiez na presladene jogurty atd.... ale zas na druhej strane kludne papam keksy, kde nie je coki, zmrzlinku a ovocie tiez, ale s mierou
este taka plus rada: vyhybat sa vyprazanym jedlam- robit masko skor na prirodno, bryndza je u mna tiez rizikova aaa nebabrat si tvar!!!!!!!!!!!!! to bol velmi dolezity krok
a neprehanejte to s chemiou, je to jed pre plet
drzim palce;)
napriklad ja maso nejem cez tyžden vobec..len cez víkend keď mamka navarí,lebo nechcem povedať,že nechcem..ale nejem ho v takom množstve ako kedysi..salamy už vobec...
Mne to pripada ako typicka vyhovorka, ked niekto rozmysla nad tym, ze by vylucil maso, alebo mlieko... ze, co preboha budem jest? Ale, je to neodovodneny strach, v podstate je to lenivost skusat nove veci.
Indiani ale neprezili, takze robili nieco zle. :-)
Mirka, mylis sa, ze by si sa nenajedla? To sa velmi mylis, ja sama nejem a nepijem nic z mlieka, ale za to jem kopec veci, co kedysi sedliaci, obycajni ludia vedeli pripravit sami doma (vid. tema Amasake, co som tu zalozila) :)
Kup si knihu "Pravda o mlece" od Pruchovej. Je to zozbierany material aj od lekarov, ktory za totality nemohli o tom hovorit, lebo by prisli o miesto.
A ked mas dietatko, tak ti odporucam "Radost ze zdravych deti"- skus si ju v knihkupectve aspon prelistovat, verim, ze ta ako maminku nemoze nazaujat :)
Vevericka> To, ze v meste vykasliavame alebo smrkame hlieny si spravne odhadla, ze je aj kvoli prachu, presnejsie povedane SPUSTACOM je hoci aj male zrniecko pelu, ci prachu a inej spiny (z toho vznikajuce alergie). Cize hlieny sa ti dostavaju von zvycajne na nejaky podnet, ci chripka, ci spina a prach. To znamena, ze vzduch v meste ti len potvrdzuje tvoje zahlienenie.
K tym fajciarom je to zaujimava debata, no rozmyslajme trochu inak, nez nam to prezentuju. Jasne, cigarety obsahuju nikotin a primesy chemikalii (tie naozaj skodia bezpodmienecne). Ale existuju ludia, kmene, napr indianov, ktori fajcia takmer od detsva a rokoviny pluc nemaju. Vysvetlenie je nasledovne:
1. fajcia cisty tabak 100%
2. nemaju hlieny v plucach
Ten druhy bod je vynimocny, lebo ten vam potvrdi aj nas bezny lekar. Totizto dym z cigariet sa usadza prave na tychto hlienoch v plucach. To znamena, ze ak fajcite, NESMIETE PIT MLIEKO A KONZUMOVAT MLIECNE VYROBKY, extremne tym zvysujete moznost vzniku rakoviny. (nie len na cigaretovych krabickach by mali byt varovania o zdravi...)
Tymto ale v ziadnom pripade nepodporujem fajcenie cigariet, ja som nefajciarka, no treba objasnit situaciu.