Bulímia,anorexia

lenocka

stano: no, vraj sa neodporuca AKOKOLVEK komentovat jej telo!!!! ja som mala tento problem s priatelom, on sa ma snazi potesit a chvali ako vyzeram, ale moj chory mozog si v tom vzdy najde nejaku skulinku, kade do mna prudia mindraky.... nikto okrem mna samej ma totiz nemoze presvedcit, ze moje telo je ok! takze jej hovor ze ju mas rad a davaj jej to najavo... ak bude na tom zle, pomozu jej odbornici. ty nie si terapeut a aj keby si bol, jej pomoct ako partner velmi nemozes. je to choroba, nie zlozvyk:-) nemyslim to v zlom, len aby si si nenalozil zodpovednost za nieco, co nemozes uniest. ja som dlho trapila mojho fjarea tym, ze som chcela by mi "pomahal" - presviedcal ma, ze om stihla, utesoval ma.... potom som mu vycitala, ze mi to "zhorsuje". to nebolo odomna fer. len aby si vedel, ze je to zavislost a mame prirodzenu tendenciu na niekoho to zavesit. a ten kto nas ma rad je vzdy vhodny kandidat:-)

Zuzka

Standa931
Ahoj! No hlavne jej dávaj stále najavo, že ju máš rád a že ti na nej záleži a páči sa ti taká aká je, aj keď bude mať to kilo navyše. Vieš, nechcem byť zlá, ale nikdy nepochopíš jej myslenie a ako to bolí, keď niečo zje. Musel by si to zažiť. Je to neznesitelná duševná bolesť a strach z priberania. Môžeš jej pomôcť naozaj jedine tým, že k nej budeš pozorný a prajavovať jej svoje city. Mne osobne to vždy pomôže a mám lepšiu náladu, keď vidím, že niekomu na mne velmi záleži. Sama mám tento problém, takže viem o čom hovorím. Naše myslenie je v momente, keď niečo zjeme úplne iné, myslíme len na to, ako to jedlo zo seba čo najrýchlejšie vypudiť. A niekedy sa správame voči luďom, ktorých máme radi nepríjmne, pritom to tak nemyslíme a záleži nám na nich. To z nás hovorí choroba, nie naša osoba. Takže ak sa bude voči tebe správať nepríjemne, nevšímaj si to, neargumentuj proti nej, len ju chyť do objatia. Jedlo neberieme ako niečo prirodzené ako normálni ludia, berieme ho ako votrelca. Skús ju motivovať, napr. zober ju na obed a ty sa nacpávaj, uvidíš že to zabere a ona len nech dzobká, aj to už bude pokrok. Ja vždy radšej jem, keď je niekto so mnou a ten niekto toho zje viac, lebo potom nemám pocit, že som toho vela zjedla a že z toho priberiem. Výčitky sú menšie. No tak ti budem držať palce a dúfam, že váš vzťah to zvládne, papa...

standa931

sama nejsi nikdy. máš kamarátov, ktorí ťa vždy budú podporovat. len treba vedet ktorí sú tí správni. to že si sama si myslíš len ty... máš aj rodičov, ktorí stoja stále pri tebe

anonymka

asi pred rokom a pol som trpela anorexiou.neskor sa moj odpor k jedlu zvrtol uplne naop a dnes sa prejedam....je tompre mna este horsie ako nejest,stale ma trapia vycitky svedomia,lebo som velmi pribrala a neznasam pohlad na seba...niekedy uz nozaj nevladzem a chcem zo vetkym skoncit...uz si ani nepamatam kedy som sa naposledy uprimne zasmiala.vsetko je to len jeden hrozny kolotoc a zda sa ze nema konca.prisla som o vsetky kamaratky a som sama ako prst.napriek vsetkemu verim ze raz sa to skonci a ja sa budem moct normalne najest a usmievat sa....

Jana_12

Dobrý den.Volám sa Stano a potrebujem pomoc lebo som už v koncoch. pišem ešte raz či si to nekdo všimol Moja priatelka trpí chorobou - anorexiou. Má 20 rokov. Teraz je na liečení v Bratislave a píšeme si každý deň. Hovorí že jej t nepomohlo. S anorexiou začala asi tak pred dvoma rokmi. Ona má tlstú mamu, a zaumienila si, že nechce byt taka jako ona.My sme spolu už asi 4 mesiace a nepáči sa mi to jej správanie. Je asi tak, že na raňajky má polku rohlíka, na obed nic, alebo ked ju nekd donuti napr. mama tak nejaky zeleninový šalát, alebo jablko a na večeru asi tak že pol rohlíka. to je málo.... podla mňa je to psychické lebo si stále namýšla že je tlstá aj ked má okolo 45kg alebo tak nejak a asi 160 - 165 cm. začina byt až moc chuda. ale povedat si neda lebo si mysli že budu ludia na nu ukazovat prstom. má z toho jedla strach, a ked neco zje tak aj výčitky a plače že bude tlstá. neviem už co mám robit a jak ju mám prehovorit aby začala jest... prosim poradte miii

Anicka

Nerozumiem ľuďom krorí nepapaju veď jedlo je to čo potrebujeme k životu. mam rada všetko a potom to aj tak vyzera. majte sa a papajte pomali kym sa vas zaludok pomali nerostiahne.

Andrej

Lenocka,
ja som admin tejto stranky. Tato tema je u nas najdiskutovanejsia. Ak na tych stretnutiach su odbornici a mali by zaujem cez nas poskytovat viacej informacii, radi pomozeme. Ak nieco zistis budem rad, ked mi posles info cez Kontakt -
www.svetzdravia.sk
Dakujem

lenocka

dlhsie som tu nebola sorry... stretnutia su kazdy piatok o 17:00 na Frantiskanskom namesti 2, v Rade pre poradenstvo v socialnej praci. vitani su vsteci s bulimiou, anorexiou, kompulzivnym prejedanim - akymkolvek problemom s jedlom ci dietami. uz sme jedno stretnutie mali a bolo uplne super!! tak dobre som sa dlho necitila...

zuska

ahojte:-)))ako tak citam tieto riadky nechce sa mi verit ze som tiez kedysi bola taka...trpela som anorexiou...zacalo to pred 7 rokmi vsetko slo strasne rychlo a len tak som sa vsetkym stracala...vazila som 43 kil...nevsimala som si nic len svoju vahu...rodicia plakali prosili vyhrazali sa...nic nepomahalo...raz ma vzali k doktorke...pomohli mi jej slova...NEBUDES MOCT MAT DETI...vtedy sa vo mne cosi zlomilo a spolu s rodinou som sa pustila do boja...dnes som uz zdrava...aspon myslim a papkat mi chuti...uvedomila som si aky vzacny je zivot a ze su na svete omnoho dolezitejsie veci ako vaha...mam priatela a som konecne raz stastna a vobec mi nevadi ze mam nejake to kilecko navyse...lubi ma taku aka som a to je podstatne...myslim ze je dolezite mat po svojom boku niekoho komu na nas zalezi...dajte to pocitit svojim kamoskam priatelkam a vsetkym ktori maju podobny problem...urcite to pomoze!!!

nika

nemyslim si ze som trocha pri sebe abo nieco take ale rada cvicim no ale mam jeden prblem vsetky cviky ma uz omrzeli a neviem si nejake vymysliet. nepoznate nahodou niekto nejaku stranku kde su popisane aj nakreslene cviky? diki