Darovanie vajicok - vas nazor

macka26

vaznym etickym problemom pre teba. tak to nepodstupuj, nikto ta nenuti. takisto ale ty moralnymi recami nemozes obrat nikoho o moznost.
mas skreslene informacie, neviem odkial ich tak doveryhodne beries a prezentujes. pravdepodobne si zaryta veriaca a umele oplodnenie pre teba ako take je nepredstavitelne...

v pripade nadbytocnosti zivotaschopnych embrii sa bud daruju, alebo mrazia do buducnosti pre par... nevyhadzuju sa ... to mas mylne info, kto normalny by si dal vyhodit embrya a o dva tri roky podstupoval opat hormonalnu stimulaciu. ked je ovela jednoduchsie ich zmrazit?

eugenicky sa nevyberaju len 1-2 najlepsie, vyberaju sa tie, ktore su schopne sa dalej delit. ostatne by neprezili ani v tele matky, ked ze by ich delenie bolo zastavene a tym padom by embryo nerastlo

bella12

Darovať vajíčka nie je rovnaké ako darovať krv či iné tkanivo svojho tela, pretože sa jedná o také bunky ľudského tela, ktoré sa po oplodnení stávajú novou bytosťou - novým človekom. A vajíčka sa odoberajú práve za tým účelom - aby boli oplodnené spermiou a vznikli embryá. Ako darkyňa vajíčok by som sa mala pýtať: čo sa stane s týmito embryami? Dostanú sa všetky do tela inej ženy a budú vynosené? Alebo v prípade nadbytočnosti budú vyhodené, či použité na výskum alebo pre kozmetický priemysel? Je odo mňa zodpovedné, aby som darovala vajíčka, a tým dovolila, aby sa so získanými embryami nakladalo iba ako s materiálom a nie s plnohodnotnou ľudskou bytosťou?

Túžba mať deti je pre každý manželský pár dobrou túžbou, avšak neoprávňuje takýto pár k získaniu dieťaťa za akúkoľvek cenu. Cenou dieťaťa počatého umelým oplodnením je smrť x jeho súrodencov, ktorí vznikli umelým oplodnením rovnako ako ono a stali sa nadbytočnými. Ako vieme, pri asistovanej reprodukcii sa neoplodňuje iba jedno vajíčko, ale viac, aby sa zvýšila pravdepodobnosť úspechu a zároveň bola možnosť výberu toho najlepšieho "materiálu!. Nepoužité embryá sú buď zničené potratom (používa sa názov selektívna redukcia), zmrazené pre ďalšie použitie, pestované pre lekárske experimenty alebo v najhoršom prípade použité ako "surovina" pre výrobu kozmetiky (keďže obsahujú embryonálne kmeňové bunky). Darcovi vajíčok a spermií nemôže byť jedno, čo sa s jeho pohlavnými bunkami bude robiť, keďže sú primárne určené na oplodnenie a keďže je viac než isté, že väčšina vzniknutých embryí ostane "navyše". Zatvárať oči pred týmto faktom a nestarať sa je detinské a nezodpovedné.

Pri asistovanej reprodukcii sa nezachádza s oplodnenými vajíčkami - embryami s rovnakou starostlivosťou a dôstojnosťou, pretože sa eugenicky vyberajú len 1-2 najlepšie, ktoré dostanú právo byť vynosené a porodené. V kontexte platby sa darované vajíčka sa s dieťaťom podvedome zachádza ako s produktom, ktoré je možno získať a nie ako s milovanou osobou, ktorú prijímame takú aká je (keď už platíme za cyklus umelého oplodnenia, chceme, aby bolo dieťa "bezchybné"). Z uvedených dôvodov je darovanie vajíčok, ako aj samotné umelé oplodnenie vážnym etickým problémom.

macka26

rysula. vajicka som nedarovala... keby som mala moznost , darujem. nikdy nemas na vec tak vyhradeny nazor, pokial sa ta tema bytostne netyka... nevidim nic zle na tom, ze autorka chce vajicka darovat, z akehokolvek dovodu...

nahoda je blbec to ano... ale pravdepodobnost tu takisto hra rolu a pre buduci zivot deti z darovanych vajicok je tak malo nepravdepodobne ze by sa dali dokopy potencionalna sestra s bratom je veeeeeeeeeeeelmi nizka....

jajka001_

pohoda, ved su aj zeny, co si nechaju spravit dieta,vynosia ho a potom ho predaju...kazdemu co sam znesie a moralka bokom

ryšula

macka 26 ja som len reagovala na tvoje príspevky kde si písala, že brat a sestra musia mať oboch rovnakých rodičov a že je absurdné aby sa dali dokopy prípadný súrodenci
a ja si myslím, že náhoda je blbec a niečo také sa stať môže
a neber to v zlom, ty si riešila podobné problémy? pretože mám pocit, že práve ty to dosť prežívaš a to darovanie dosť prežívaš, v takom prípade ťa inak chápem

macka26

ale prosim ta, neprezivaj to tak. ake vyrezavanie vajicok? toxicky koktejl.. mi to pride ako keby ste cerpali informacie zo scifi filmov...

sweet_lolitta

pichat do seba hormony a vyrezavat si vajicka z tela za 700 eur?? to by som musela byt na tom dost zle, aby som si toto nechala robit... a to nehovorim o toxickom koktejli pri narkoze a inych moznych rizikach, ktore pri operaciach mozu byt.

macka26

prosim vas ake su to zasahy do organizmu, mam pocit, ze polovica z vas co sa k teme vyjadrujete o nej viete velke makove.
postup pri darovani vajicok za peniaze je taky isty ako hormonalna priprava na IVF. je to hormonalna zataz, umele nastimulovanie vajecnikov na vytvorenie viac zrelych vajicok , ktore prasknu uvolnia sa a odoberu. riziko hyperstimulacneho syndromu podstupuje kazda zena....

neviem co je na tom take divne... ze niekto chce darovat vajicka... keby som bola v inej situacii , mladsia a vedela v tom case o tom trochu viac ako len odsudzujuce bludy, darovala by som vajicka.

pre niektorych ludi je zial adopcia rovnako nepredstavitelna ako pre niekoho umele oplodnenie. preco by som nepomohla niekomu tym ze darujem vajicko? dam zivot , teda polovicu zivota dietatu ktore je vytuzene v rodine , kde by inak dieta nebolo. co je na tom neludske?

macka26

rysula... aky nevlastni surodenci?
ja darujem svoje vajicko a zene sa narodi dieta , ktore je vlastne bratom alebo sestrou mojho dietata? ano... a? darcovstvo je anonymne... tak ako zena si nemoze vybrat od koho vajicka chce, darkyna nemoze povedat komu vajicka da, cize vypatrat kto je nevlastni surodenec mojich deti je absurdne.

jajka001_

bibba,neblazni. ty veris slovenskemu zdravotnictvu? vies ake su to zasahy do organizmu? vies, na co budu tie vajicka pouzite?
ked potrebujes peniaze, zozen si ich inak