Endokrinológovia-prosím o názor.

Ama

Svetla, ako to, ze mne vyrazne poškodil? znamena to, ze nie je pre kazdeho. inač ti fandim,ale to znamena, ze musiš byt teraz stale na oleji a to je drahy pripravok -kazdy si ho nemoze dovolita ,áno je to homeatikum a ja v to neverim.

arman

Inak, k jodu je parovy prvok selen, bez jeho dostatku je jod toxicky a poskodzuje stitnu zlazu.
Len aby ste vedeli holy fakt, podla statistiky tisicov vlasovych analyz zo strednej europy, cela nasa oblast trpi nedostatkom selenu. V tomto pripade nieje nic horsie, ako blbnut s jodom, je to riskantne.
VZDY TREBA DOPLNAT JOD SPOLU SO SELENOM!

svetla

Ahojte, uz som tu o mojich skusenostiach pisala. Od augusta 2011 uzivam Fortuna Vitae, teraz uz len pol polievkovej lyzice. Je to to prave.

Zacinala som s olejom pri davke Euthyroxu 75 deleno 2. V tej dobe som mala dobre vysledky F4 a TSH, aj velkost SZ na sonografii bola v norme, avsak tesne na hornej hranici normy, cize sa mi trochu zvacsila, potom co som 3 mesiace uzivala polovicnu davku tabletiek a nebrala ziadnu inu podporu. Bola to chyba to znizit tak unahlene. Citila som sa horsie ako predtym: sustredenie(plus pamat), zapchy, matne vlasy.Trvalo to pol roka, kedy som sa takto citila,kym som sa rozhodla pred olej (predtym som skusala ine lacnejsie veci.)

Zacala som uzivat olej, a bola to vyrazna zmena. Napriklad som nebola schopna vnimat niekoho pocas toho, ako som jedla. Bud som jedla, alebo sa rozpravala. Obidve naraz robit poriadne neslo. Poruchy sustredenia boli to najhorsie pre mna. S olejom sa mi zlepsili vsetky priznaky. Postupne podla navodu na FV som vyadila Euthyrox. Priznaky sa nevratili. Ja byvam unavena, ale to mam z inych pricin.

Planujem ho este nejaky cas uzivat,potom uvidim. Uznavam psychosomatiku, len nie je to pre take lahke zmenit svoje postoje. Podla mna ten olej je nieco ako homeopatikum, ale oni to nezverejnuju, lebo by im to nekupovali. Je tam okrem mineralov informacia, aby clovek zmenil svoje postoje. Tak ako to vysvetluje Mudr.Hnizdil - citala som jeho nazor na homeopatika.Takze vidim to tak, ze kazde rano, ked si dam olej, prijmem informaciu,konkretne:aby som nemala na seba prilis vysoke naroky, pretoze to stitna zlaza nema rada.

Este dodam,ze moje vysledky po 5 a pol mesiaca bez ziadneho euthyroxu su v norme. Doktorka vie, ze uzivam olej, a bola mierne zacudovana, ked sme sa bavili o mojich vysledkoch, ktore mam ako zdravy clovek. Na zaciatku som jej mierne zaklamala,endokrinologovia vlastne SZ nechapu. Ale teraz uz Dr. vie, ze taketo vysledky mam bez Euthyroxu (sama mi navrhla vysadit Euthyrox v dobe, kedy som ho uz neuzivala, ale ona si myslela, ze som uzivala tu polovicu 75). Dodavam, ze citim sa stale bez priznakov. A nie som predajkyna Fotuny Vity. Mimochodom, uz aj na stranke planeta zdravia (Lubica Stoklasova),som nasla asi ten isty olej, len ho maju pod cislom(80)a nie pod menom. Takze taketo nieco vyrabaju minimalne traja vyrobcovia.

staraskola1

evellina...skus si to odmerat. nalej si vodu do malej lyzicky a prelej do polievkovej. zopakuj tolkokrat, aby si zaplnila polievkovu lyzicu. uvidis kolko tych malych ti treba.

mozno mame rozdielne lyzicky :)

inac,ja som to urobil s olejom fortuna vitae takto:
v den ked som posledny krat zobral predpisanu davku L-thyroxinu 75 som si dal vecer polievkovu lyzicu oleja FV.
na druhy den som si dal rano 3/4 z tabletky (z tej 75ky) , za pol hodinu som sa najedol a chvilu po jedle som si dal polievkovu lyzicu FV.

takto som to bral 7 dni (rano 3/4 tabletky a po ranajkach lyzicu oleja FV)

druhy, treti a piaty den som bol unaveny.
unaveny som bol aj ked som zacal pred 5 rokmi brat ten l-thyroxin 75. zacal som to uzivat tak ako povedal lekar, postupne. najprv l-thyroxin 25, myslim ze 2 tyzdne, potom po tych dvoch tyzdnoch l-thyroxin 50 a po dalsich dvoch tyzdnoch uz natrvalo l-thyroxin 75. vzdy ked som zvysil davku som bol asi 3 dni unaveny. no a ked som zacal uzivat olej FV, citil som asi rovnaky typ unavy ako vtedy, preto som si povedal ze ok, pokracujem, telo si zvyka na nove,mozno vyssie hladiny(mi to prislo tak ze 3/4 z tej 75 + lyzica oleja je viac [neviem coho] ako cela ta 75ka).

po tyzdni uzivania 3/4 liekov + polievkova lyzica FV som zacal brat uz len 1/2 z tabletky plus lyzicu FV po ranajkach.
takto som to bral dva tyzdne. (bez unavy,citil som sa uplne normalne)

potom dalsie dva tyzdne som bral uz len 1/4 z tabletky + polievkova lyzica FV. zase bez unavy a citil som sa normalne.

potom (tento piatok) som vysadil lieky uplne a dal som si polievkovu lyzicu FV. citil som sa normalne bez unavy. v sobotu rano som lieky tiez vynechal a dal som si len polievkovu lyzicu FV, ale uz od rana som bol unaveny. tak som si dal na obed 1/4 tabletky zase, aj ked sa to ma uzivat rano. o 4 hodiny som uz fungoval normalne. dnes som si dal zase 1/4 tabletky + polievkovu lyzicu FV a som vpohode. Tak teraz mam problem. potreboval by som delit este tu 1/4 na mensie a postupne este vysadzovat, ale to ide strasne blbo, uz na stvrtiny to delit islo blbo, ale toto je este blbsie.

tak zatial budem brat tu 1/4 s olejom a uvidim este co dalej.

hmm, nejak som sa rozpisal. tak tolko z mojej story :)

ica

evllina,aj ja som rada,ze to tu konecne zije dobre cerpat aj so skusenosti inych.Teraz k tomu oleju-uz som pisala,ze pre mna bol tekvicovy drahy,tak som brala:Rybí olej s organicky viazanym jodom,takze Fortunu Vitae som nebrala.Teraz uzivam samotny tekvicovy olej 1čl rano a 1 čl vecer.Ten rybi som brala tak ako sa ma brat aj Fortuna vitae.
Ano potvrdene lekarom s prsnikovej poradne moze za to š.ž. jej nedostačujuca funkcia.Takze mala som viac cyst niektore zmizli a to sa ich nahladal na ultrazvuku,ze uz tam ni su.Potraviny su tiez organicky bohate na jod:hlavne ovsena kasa na ranajky,citrony, lanove semiacka a niektore bylinky.Evellin neboj na to sa neumiera, treba len sfunkcnit lenivu zlazu a prave sme oproti zvysenej cinnosti š.ž. vo vyhode lebo si mozme pomahat aj stravou a pozor vyhni sa potravinam ,ktore brzdia vstrebavaniu jodu tak aj tebe pekny vikend.A neboj ide leto slniecko nam s hypo. urobi dobre "D" potrebujeme.

evellina

ica...ahooj,ani si nevies predstavit aka som rada,ze sa tu rozputala takato debata,je to super,pretoze kazdy prispevok mi nieco da....:)
teraz nechapem ty si mi pisala ze beries rybaci olej alebo ze si brala rybaci olej,ked si mala cysty v prsnikoch???...a ja som aj v tvojich prispevkoch citala ze beries aj Fortuna Vitae,alebo sa mylim???...nepochopila som to nejako.
Ale teraz co ma zaujima je to,ze ty si mala cysty v prsnikoch a vies urcite ze boli zo spomalenej funkcie SZ?....a tebe sa to uz dalo do poriadku???...nie zeby som bola skodoradostna,ze mas alebo za si mala cysty,ale normalne ma to potesilo a to len z toho dovodu,ze aspon nie som sama.Vies mne ked to lekar oznamil,tak sa mi zruitil svet.Uz som sa pripravovala a samozrejme aj celu rodinu na to,ze uz tu dlho nebudem...:(
Tak som zacala snorit na nete,na forach a tu som nasla aj debatu o oleji FV.Tak som si povedala ze to vyslkusam,potom hned na to mi volala ta pani od prof.Turianicu a ona sa ma sama spytala ci nemam nahodou niekde cysty,ale to som uz tu pisala.A teraz pises aj ty,ze si mala alebo este mas cysty.Takze dufam,ze sa aj mne stratia.Prosim ta napis este o tom rybom oleji,lebo ja som ta nepochopila,ze co ti vlastne pomohlo...a pisala si aj o potravinach obsahujucich jod,napis mi prosim ta,ze na ake potraviny sa mam zamerat....d-a-k-u-j-e-m p-e-k-n-e....aj tebe pekny dnik a taktiez pekny vykendik.....:)pa

evellina

...staraskola1....dakujem za tvoj postreh,ako je to mozne,ze moja polievkova lyzicka ked ju rozdelim tak mi presne vyjde na dve male cajove lyzicky.....???
teraz neviem ako mam pit,dve cajove lyzicky alebo tri???....asi mam ine polievkove lyzicky-male???...teraz neviem,tak co mam skusit pit tri male cajove lyzicky????...dakujem pekne za postreh...:)

staraskola1

evellina... ja len reku ze si pisala: Citala som,ze treba uzivat jednu polievkovu lyzicu denne.Ja som si tu polievkovu lyzicu rozdelila na dve male cajove lyzicky,koli lepsiemu prehltnutiu oleja,lebo mna trocha napina na zvracanie.

tak ci tie dve male cajove lyzicky davaju dokopy jednu polievkovu. Lebo moja polievkova lyzica = 3 cajove lyzicky

ica

2bodka,mne ked zistil endokrimolog ochorenie Tsh 8,1 nasadil mi 25 stym, ze ju trocha potpori ato by malo stacit ,lenze na rady niektorych znalosti neznalych som si tiez kupila Kelp ,lenze az potom nastali problemy Tsh sa zvysilo na 24 a lekar sa zhrozil, samo, ze som mu nepovedala o kelpe-odoslal ma do Lubochne nalez na stitke zhorseny, tam som sa ku kelpu priznala, lekarka mi povedala, ze moja stitka napadana vlastnou imunitou nie je schopna spracovat tento jod z morskych rias-sladkovodnych áno. Ked som ho vynechala stav sa upravoval,takze u slabo pracujucej áno pri autoimunitnom NIE.