Komisia - invalidný dôchodok

nirv

Nika, to ti narataju tak,že vezmi si to rozhodnutie o priznaní a nájdi si v tom výpočte tieto udaje : priemerný osobný mzdový bod po úprave , to dáš krát obdobie dôchodkového poistenia ( asi 43 rokov) krát aktuálna dochodkova hodnota, ale platná v tom roku kedy sa ti zmenili percenta, takže túto hodnotu nevies. Alebo si ju môžeš vyhľadať v zákonoch :) ale dôchodok sa ti zvýši. V ktorom roku ti priznali dôchodok?

nirv

Žiadne preddavky sa nedávajú, kým sa normálne neposudi nárok, teda až ked dorazí ziadost aj s posudkom na ústredie, a to ti už potom buď rovno priznajú, ak ťa uznajú invalidnou a budeš mať odpracované roky, alebo ti dajú preddavok ak sa ešte bude niečo zisťovať. Ale len ak budeš mať určite nárok na dôchodok, to ti potom dajú len časť tej sumy a od toho dátumu ako to budú posudzovať. Jednoducho ak je isté, že máš nárok, len tá suma nie je istá, lebo tam niečo chýba.

ni-ka

ozaj a nevie niekto ako je to so zvysovanim invalidneho???ako sa potom prerata???
ak poberam dochodok od roku 2007 a mala som 60% a teraz mi dali 75% tak to prerataju ako?Kto mi poradi??????

ni-ka

riana,myslim ze mozes poziadat o nejake preddavkove dochodky...co je nejaka priblizna suma co by ti zatial davali a potom by ti to doplatili...treba sa spytat,najistejsie osobne alebo telefonicky,na svojej pobocke...a ak dlho cakas,tak urob ako ja-pisala som mail na ustredie ako je mozne ze cakam polroka na posudenie,hned v ten den mi volali z BA,ze to pourguju a zrazu mi dali termin na dalsi tyzden...smelo do nich:)

r-i-a-n-a

to je tak že pred marodku som bola rok nezamestnana tak som nemala narok na nič ale aspon mužovi sa ako tak darilo na živnost ale cez zimu robota už nebola tak to zrušil a teraz pracuje ale za 300. a preto mi vyratali davku 50 eur.no a 2 deti hypoteka nakldy na liečbu .....nestoji to za nič.

jajajajaja

No to naozaj nikoho nezaujima z coho budes zit,my sme cakali na komisiu 2 tyzdne,no na vyplatenie invalidneho 5 mesiacov.Je pravda,ze nam ho vyplatili spätne,ale tych 5 mesiacov sme boli vo financnom tlaku...

nirv

Na stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk sa nachádza online poradňa, kde môžete napísať svoju otázku a oni vám tam odpíšu.