Za ako dlho sa vam podarilo otehotniet?

Príspevok v téme: Za ako dlho sa vam podarilo otehotniet?
usiko

AHOJTE. MAM TAKU OTAZKU.....NA KTORY POKUS, RESPEKTIVE PO KOLKYCH MESIACOCH OD ZACIATKU 'SNAZENIA' STE SA DOPRACOVALI K TEHOTENSTVU? A PODARILO SA VAM TO SPONTANNE ALEBO ZA POMOCI NEJAKYCH LIEKOV /LUTENYL.../ ALEBO INYCH HORMONOV? KOLKOROCNE STE OTEHOTNELI?

NEROBIM SI ANKETU, ALE S MANZELOM SME ZACALI A MAME UZ VIACEJ PO 30, TAKZE BY SOM CHCELA VEDIET, CO OCAKAVAT.....CI CAKAT HNED ALEBO JEDNODUCHO ANI NEOCAKAVAT SKORE TEHOTENSTVO A TAK...VED VIETE....

DAKUJEM
---------------------
Poradňa - Neplodnosť / sterilita www.zdravie.sk
Tehotenstvo - www.zdravie.sk

Súvisiaci obsah

biba2

Tých 26 týždňov, ktoré spomína Morzsi je dôležitých pri VÝPOČTE materskej. T.z., že keby si sa rozhodla platiť si to DPO tak pr.:
2 - 3 mesiace môžeš platiť z minima. Dajme tomu, že po tých 3 mesiacoch otehotnieš tak vtedy by si urobila to, že sa zo SP ODHLÁSIŠ, opakujem odhlásiš (lebo zmena vymeriavacieho základu sa dá až po pol roku), o dva dni PRIHLÁSIŠ znovu, ale z maximálneho vymeriavacieho základu, aby ti vyšlo tých 26 týždňov do materskej a z toho max. by sa ti potom vypočítala tá materská. Lebo kým zistíš, že si tehotná, tiež to nejaký čas trvá.

biba2

Ahoj isabella,
ak si študentka tak materskú nedostaneš, dostaneš rodičovský príspevok ca.164 euro.
Materskú by si dostala iba keby si si popri štúdiu platila poistné - konkrétne ako DPO - dobrovoľný platitel a to 270 dní pred pôrodom. Ak nie si ešte tehotná a neplánuješ sa najbližšie zamestnať tak sa zahlás na Sociálnej poisťovni ako DPO, plať aspoň 2 mesiace pred otehotnením, aby ti vyšlo tých 270 dní. Ono tehotenstvo trvá ca. 280 dní, ale na materskú ideš 6 až 8 týždňov pred pôrodom. Keby si dostávala materskú (tá sa dostáva pol roka), tak po pol roku by si dostala aj zvýšený rodičovský príspevok, neviem presne, ten je ca 250 euro. To koľko by si si platila do tej sociálnej poisťovni si môžeš vybrať - od minimálneho základu 319,58 eruro 4,4% (t.j. 14 euro mesačne) - to ti potom ale tá materská vyjde iba ako ten nižší rodičovský alebo z ca. 1089 4,4% (t.j. ca.48 euro mesačne). A vtedy ti tá materská vyjde ca.550 euro. Alebo si vyberieš medzitým. Tie, ktoré sú zamestnané a chcú čo najvyššiu materskú tak to robia ako rozdiel medzi tým najvyšším vymeriavacim základom a svojím platom. Napr. ja, keď chcem najvyššiu, tak 1089 - 450 a toho rozdielu platím DPO. Ospravedlňujem sa za tie približné sumy, neviem ich presne na cent.

Morzsi

ahojte ženy,

Nevyhnutné podmienky :

Nárok na materské ako jednu z dávok nemocenského poistenia vzniká až po splnení 2 zákl. podmienok. Nárok si môže uplatniť teh. žena alebo žena starajúca sa o dieťa, kt . počas posledných 2 r. pred pôrodom bola najmenej 270 dní nem.poistená. Mat dávku. môže žena poberať už 6 týž. pred očakávaným dňom pôrodu, kt. stanovil lekár.Najskôr však žena môže poberať mat. dávku 8 týž. pred pôrodom ak však žena porodila skôr, nárok na dávku vzniká odo dňa pôrodu. Celé obdobie MD nesmie však trvať viac ako 28 týž. Max dĺžka je 37 týž. - platí pre slob mamičky, osamelé ženy a matky kt. porodili 2 - alebo viac detí.

zákon myslel na prípady ak dieťa zomrie vtedy má matka nárok na 14 týž. MD.

Ak si žena z osobitných dôvodov nevyčerpala pred pôrodom 6 týždňov s výnimkou predčastného pôrodu po nar. dieťaťa má nárok už len na 22 týž MD.

študentka na MD

študenti nepatria do skupiny osôb za kt štát platí poistné. a na druhej strna im nevzniká povinnosť platiť odvody do soc. poisťovne. pravidlo kt hovorí že bez platenia odvodov 270 dní za posledné 2 roky ŽENA NEMÁ NÁROK NA MATERSKÚ vyznieva v prípade študentiek - matiek nd mieru prísne žena kt otehotnie počas štúdia, alebo dieťa porodí krátko po jeho ukončení ostáva BEZ FINANČNÝCH PROSTRIEDKOV.

Predísť nepríjemnej situácii da sá dobrovoľným platením poistného na nemocennské poistenie ak sa rozhodne študentka sama platiť odvody aspoň z min mdzy hneď po zistení tehotenstva , vznikne jej nárok na MATERSKÚ. podmienkou zostáva dĺžka poistenia. podla zákona musí byť poistená aspoň 26 týž. pred vznikom dôvodu na pokytnutie materského. klú§čovým dátum je aj v tomto prípade deň PORODU. a nie deň nástupu na MD.

podľa L. výbornej zo soc poistovne je v rovnakom postavení ako študenka aj dlhodobo nezamestnaná žena pretože ani za ňu štát neplatí štát poistné a nemocenské poistenie . Nárok na metrskú v oboch prípadoch nevznikne, no od prvého dńa narodenia dieťaťa má študentka i nezamenstnaná žena NÁROK NA SOCIÁLNU DÁVKU , KTOROU JE RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK

kočky moje držte sa a dávajte na seba i bábence pozor

isabella

ahojte dievcence, ako sa vam dari? ja momentalne travim pekny vikend so svojou polovickou, snazim sa na to, ze chceme babo nemysliet, lebo sa to aj tak tento mesiac nepodari, kedze je tak vela prec, snad ten mesiac po tom...
a neviete ako to je s materskou u studentiek? ja mam totiz pracu len brigadne popri skole, aby som si na seba zarobila...

Morzsi

Jancecka
našla som na internete ako si vypočítať výšku materskej

príklad:
minimálna mzda za rok 2009 - 295,50 eur
295,50 X 12 = 3546 eur

28 týždňov je materská dovolenka t,j 196 dní
3546 : 196 = 5,5 eur / deň

5,5 eura x počet dní v mesiaci

5,5 x 30 = 165 eur na mesiac , ale teraz neviem či vydatým ženám , ktoré majú zárobkovo činného manžela bude úrad soc. vecí a rodiny doplácať do životného minima.
to si už musíte zistiť na príslušnom úrade. ja tam mám cestu po 16 marci , ak nezabudnem môžem sa opýtať.

Držte sa kočky a dávajte na seba aj malých chrústikov pozor,

fatima665

ahojte všetci
Morzsi viem že to bola tzv.čokoládová cysta,ale mne lekár povedal, že to sa rovná endometrióza...ale už to nerieším...zrejme to bol dôvod, že som neotehotnela...
neboj sa tichá domácnosť rýchlo pominie a bude zas všetko o.k. :)

biba2

janecka, na tej porade.sk sa dozvieš všetko a odpovedia ti odborníci, keď si tam zadáš otázku a dostaneš fundovanú odpoveď.
Fatima, nezúfam, nepovedal to dr. isto, preto mám počkať a prísť hneď po menzese, či to tam bude alebo nie, lebo predtým to tam jasne nebolo, keď mi robil sono. Len akurát mi to vychádza, keď bude mať dovolenku, tak zase budem musiesť ešte jeden mesiac počkať :-(

jancecka

prosím vás, môžem sa vás spýtať že ako je to s materskou?Vôbec sa tejto téme nerozumiem. Pracujem od svojich 18-tich rokov, mám teraz 26, ale mám minimálnu mzdu od začiatku do konca, viete mi vyrátať aj materskú?

Najčítanejšie články