Ale tak to som si aj ja myslela. Toto by si celkom určite ucítila, to mi ver:)
Káva
Pri mojich znalostiach o kave by som pravdepodobne ani nevedela rozoznat, ci sa jedna o cerstvu alebo starsiu kavu :D
je to e-shop s praziarnou:) takze si kavu prazia sami. za mna najlepsie takto kupovat kavu. je tam proste istota, ze ta kava bude vzdy cerstva.
Prosim ta a toto je cisto len e-shop? Len predavaju kavu ci si ju prazia sami?
presne, rozdiel medzi svetlym a tmavym prazenim je fakt obrovsky. svetle kavy su casto ovocne, kyselkave, niekedy az cajove.. idealne, ked mas chut na nieco svieze. tmavsie su zas horkejsie, cokoladove, “klasickejsie”. no najlepsie je fakt skusat a ochutnavat..casom zistis, co ti najviac sedi.:) a napríklad dost casto beriem z Coffeein, lebo tam maju jasne napisane, na aku pripravu je ktora kava, aj stupen prazenia. tak si viem celkom lahko vybrat podla toho, co mam doma – ci filter, alebo espresso. a vzdy trafim chutovo velmi dobre.:)
- samozrejme, medzi nimi je asi taký rozdiel ako medzi dňom a nocou :D proste to sú úplne odlišné chute. a ty musíš sama prísť na to, že čo ti chutí viac.
A tam je veľký chuťový rozdiel pri svetlej a tmavej káve?
nie je to uplne pravidlo. mozes natrafit aj na svetlu kavu, ktora nebude uplne sediet na filter, niekedy moze byt prilis kysla alebo malo vyvazena. ale vo vseobecnosti ano, ak vyberies svetlejsiu kavu, urcite to bude na filter fajn. a hej, ak niekto ma rad tmavsie prazenie na filter, moze to fungovat tiez, len bude mat tu kavu viac "horku" a menej komplexnu. ide o osobne preferencie, ako vzdy:) takze v podstate, ak chces experimentovat, nemusis sa bat skusat rozne kavy, ale svetla bude vzdy lepsia vo vacsine pripadov:)
takze uplne staci vybrat si svetlejsie prazenie a tym padom je vhodna na takyto typ pripravy? je to take jednoduche? :D
- nie všetky kávy sú ideálne na filtrovanú prípravu. všeobecne platí, že svetlejšie pražené kávy sú lepšie na filter, pretože si zachovávajú kvetinové či ovocné tóny, ktoré sa pri tejto metóde prípravy pekne rozvinú:) no a tmavšie pražené kávy sú zase vhodnejšie na espresso, pretože pri filtri môžu pôsobiť horko a strácajú komplexnosť chutí. ale, samozrejme, vždy záleží na osobných preferenciách...niektorí ľudia si dajú na filter aj tmavšie praženú kávu a vyhovuje im to:)
Antioxidanty z rastlinných zdrojov nekonzumujeme len vo forme plodov, či už čerstvých alebo sušených, tinktúr a macerátov, ale aj v nápojoch, ktoré sú bežne dennou súčasťou nášho nápojového lístka. Patria k nim aj káva.