Je tu niekto vôbec, čo ešte nespí, či to tu zasa len ja tak dlho buntoším? A prečo ešte teda nespíte ak nespíte? ((-:
Prečo ešte nespíte?
velmi podobne belgicku. juh od bruselu rozprava francuzsky, sever flamsky, cela krajina ma vsak byt dvojjazycna, to znamena, ze maju povinne oba jazyky. ale skus len desat km na sever od hlavneho mesta dohovorit sa francuzsky :-) ani na poste, ani v obchode. musis mat stastie na niekoho, kto rozprava oboma jazykmi. ale uz sa to lepsi, mladi maju viac moznosti, vidia potrebu byt multilingualnymi.
ja som počula zasa takú skúsenosť, že jedna známa bola niekde na juhu slovenska na prazdninach a chcela poslať pohladnicu znamym odtial, šla na poštu a s tou milou tetou sa vobec nevedela dohovoriť /-: aspon do takých uradov by mohli dať aspon kapanek po slovensky hovoriacich ludí....
och, to ja tiez nie, ojka.
len som sa stretla s ludmi, ktori zili na slovensku a vobec nevedeli jednu suvislu vetu po slovensky :-(( smutne. aby som bola konkretnejsia, boli to deti nejakeho stranika z nemenovanej madarskej mensinovej strany. tie deti chodili do madarskej skolky, zakladnej skoly aj na strednu... a po slovensky ani ň.
ja nemam nic proti mensinam, ak by som ja mala moznost naucit sa madarsky, privitala by som to. ziaden cudzi jazyk nie je na zahodenie. ale toto mi pripadalo extremne.
nooo, po maďarsky sa ja teda vobec nechystám
niektori vedia dokonca aj po madarsky :-)
moje dite umi :-)))
no to byva tak, starší ludia, aj po slovensky aj česky rozumeju, ale napr. malé deti z čiech niektoré už len po česky rozumeju, oni maju aj všetky filmy, serialy, rozpravky predabované a vyrastali na tom, a naše deti pozeraju teraz väčšinou už len s tym českym dabingom, tak su naučený aj na tie české slova.. aspon čo som ja odpozorovala...
volali sme do ciech znamym a niektore slova nepoznaju a napr ten jeden chalan mlady vobec nie ..na toho len cesky alebo nemecky .. ked som u nich na neho prehovorila slovensky tka nechapal..a ked som dala cestinu, tak v phode ...lebo ja zase nerozumiem jeho nemcine, kedze byva odmalicka v mnichove ... ten jej dava :-D
leeerka a prečo musela? nechapem (;
hele nejak jste se tu počeštili .. já taky musela mluvit na vánoce česky, to bylo takový divný vám řeknu :-D