Chcel by som prestat pit kavu,jednak mi uz prestava chutit,jednak nepocitujem nejake jej povzbudzujuce ucinky.Chcel by som prejst na nejaky kvalitny cierny caj.Vie mi niekto poradit,aky by bol vhodny z tych,co predavaju,alebo sa daju objednat cez internet?Mam psychicky namahave zamestnanie a preto povzbudzujuce napoje patria k mojmu dennemu ritualu,zial,ale inak tu unavu a vycerpanie neviem potlacit.
Aky cierny caj?
V Tescu dali 50% zlavu na prave spominanu SirWinston seriu cajov. Cize uplne lacne, jedna skatulka 20 sackov = 1 euro (povodna cena 2 eura). Pripominam, ze z asi 30 druhov cajov, ktore som testoval a ochutnal v beznych obchodoch, ide o najlepsi sackovy caj (lepsi nez dokonca Lipton). Narobte si zasoby, poochutnavajte, dajte vediet, ci chutil. Za tak lacno podla mna dlho nebude.
Diky moc za odpovede.
Moje experimentovanie s cajmi za tie dni pokrocilo. Objavil som dalsi skvely sackovy caj, VeltaTea (je to dokonca BIO caj), co maju ako tesco organic, alebo Nasebio (v bille). Uplne ma prekvapil, skuste ho vyskusat, velmi prijemna chut a dokonca bio (nemal by mat pesticidy).
Na sypane nieje vzdy chut piplat sa s tym, ja viem, mozno casom prejdem.
PG Tips som medzi tym skupil a veru, prekonal vsetky. Inak skupil som ho nezavisle od tej odpovede, co mi tu niekto radil. Az teraz to pozeram, ze niekto ho aj tu poradil. Je to fakt No.1 caj, co sa tyka sackovych. Ale jedno vrecko vazi az skoro 3 gramy, mozno aj preto je taky silny. Ale je aj kvalitny, citit to. Este jeden tip, neviem ci maju v tescu chybne vymenene ceny, ale to vacsie balenie stoji menej nez to mensie. Cize ten co ma 80 sackov, a vazi 240 gramov, stoji iba 3 eura. Absolutne lacny je kvoli tomu !!! (nejak 12 euro/kg to vychadza). Narobte si zasoby, kym maju tu cenu obratene. :)
Co sa tyka blokacie zeleza tak to ano. Nemal by sa preto pit po jedle. Ale je jeden trik. Ked si tam date citronovu stavu, tak to ciastocne ten efekt eliminuje.
healthyeating.sfgate.com
co sa tyka zeleneho caju, aj mne je po nom spatne. A ani mi nechuti. JE to mozno zdravsie, to ano, ale ja ostanem pri ciernom, po ktorom mi zle nebyva.
Co sa tyka luhovani pri 60 stupnov, to som este nepocul. uvadza sa 85-93 a iba 2-3 minuty.
Čo sa týka zeleného čaju, ten sa zalieva 60°C vodou a lúhuje sa 10 minút, len vtedy sa v ňom vylúčia látky prospešné pre náš organizmus.
Čierny čaj sa má po správnosti lúhovať max. do 5 min., vtedy má upokojujúce účinky, ak sa lúhuje 3 min. má povzbudzujúce účinky. Netreba však zabúdať, že zapeká, preto sa odporúča pri hnačkách.
Súhlasím s Matyo. Odkedy som prešla na sypané čaje, vrecúškové mi chutia ako voda. Za výhodu považujem aj to, že keď si idem dať odvážiť čaj v predajni, presne vidím, čo idem piť, či sú to len lístky, alebo aj niečo iné k tomu.. to pri vrecúškach nie je možné.
Mne napríklad ten toľko vychvaľovaný Lipton nechutí. A nechutil mi aj predtým, ešte keď som kupovala sáčkové. Naopak zelený, čo tu písali, že je ťažký na žalúdok, môžem piť nalačno aj o polnoci kludne aj dve šálky a cítim sa výborne. Myslím, že toto je tak invidivuálna záležitosť, že každý si musí nájsť tú "svoju" značku, čo mu chutí najviac.
Odporúčam sypané indické čaje Darjeeling, Assam alebo Nilgiri. Lacným vrecúškovým čiernym čajom by som sa vyhol, pretože obsahujú pesticídy. Ak chceš ochutený čierny čaj, tak Earl grey, ale opäť by som volil radšej kvalitný sypaný pred vrecúškovým...
english breakfast je klasika :)
PG Tips, alebo ako kobra english breakfast
dobre mali aj v marks and spencer alebo aj v tureckych obchodoch su dobre ceylonske special
edit: English Breakfast.
Ahoj. Ja som prestala kávu piť pred niekoľkými rokmi. Pila som ju zo zvyku, tradície a preto, že mám nízky tlak a kávu mi odporúčal aj lekár. Ale začali mi bývať po káve zle, a tak som prešla na čaj. Nejako extra mi to nevadilo, pretože káva mi nikdy nejako extra nechutila, zatiaľ čo čaj som si občas dopriala vyslovene pre chuť.
Z čiernych čajov ti tu už odporúčali značku Lipton. Ja by som ešte špecifikovala typ čaju. Experimentujem s čajmi v Metre a tiež mi vozia ľudia čaje priamo z Indie alebo Číny, ale z toho, čo tu bežne dostať, sa mi najlepšie osvedčil English Breakfas. Je jemný, osviežujúci, ak ho necháš 3 minúty, tak dostatočne silný a pritom nemá výraznú trieslovitú príchuť. Môže byť aj od Liptonu, ale chuťovo aj povzbudivými účinkami je príjemný Lord Nelson z Lidla. Určite nie Teekanne ani Pickwick, ktoré majú predimenzované chute. Mistral som si dala len raz a v tom aj lyžička stála, to som nemohla ani dopiť. Čaj pijem s plnotučným mliekom, tak za dve lyžičky, čo zjemní chuť, občas si pridám med. Raz začas prestriedam s Earl Grey, ktorý je zaujímavý svojou bergamotovou príchuťou a rozhodne má povzbudzujúci účinok. Vyrába ho hocikto, ale z bežne dostupných by som odporúčala len ten Lipton, kde je chuť čaju a bergamotu vyvážená. Od iných značiek niekedy bergamot skoro ani necítiť alebo je zasa taký výrazný, že ani nevieš, či piješ čaj či silicu.
Zelený čaj teraz každý propaguje ako univerzálny zdravý nápoj. Môžem ti však povedať, že mne je od zeleného čaju akejkoľvek značky zle. Je ťažký na žalúdok. Na raňajky - nalačno by som ho rozhodne nepila. Jediný zelený čaj, ktorý mi dobre padne je od Tarltonu a dávam si ho raz začas poobede, keď mám fakt ťažký a dlhý deň.
Experimentuj, sám uvidíš, čo ti najlepšie padne. Držím palce.
Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.