VITAMIN C - A DAVKOVANIE

Príspevok v téme: VITAMIN C - A DAVKOVANIE
bingham

Vitaminy a stopove prvky su velmi dolezite pre zdravy chod ludskeho organizmu v primeranych davkach (rad by som upozornil na slovo v primeranych), ktore si clovek zabezpeci ak ma dostatocny privod RACIONALNEJ VYZIVY

Vitamin C (kyselina askorbova) patri do skupiny vo vode rozpustnych, posilnuje imunitny system, pomaha pri vyvoji zubov, kosti, podporuje vstrebavanie zeleza, pomaha udrzat zdravu kozu

DENNA ODPORUCANA DAVKA JE pre dospelych 100mg a pre deti starsie ako 3 roky 45mg

Samozrejme ze davka sa moze aj zvysit podla potreby - horna hranica je 1000mg

HYPERVITAMINOZA sa prejavuje narusenym vstrebavanim medi a selenu, sposobuje zaludocne problemy ako hnacka, nafukovanie a u vnimavych jedincov aj oblickove kamene( najma u ludi ktori maju sklony k tvorbe oxalatovych kamenov), poruchy spanku, bolesti hlavy, velmi vysoke davky by sa nemali podavat tarchavym zenam

Na zaver by som rad povedal ze som sa umyselne zameral najma na vedlajsie ucinky, vzhladom na niekorych prispievatelov ktory uvadzaju davky az 80g - co je zatial cista hypoteza ktora sa zaklada na experimentovani a jej vysledky o uspesnosti(ak vobec budu) sa ukazu az v buducnosti
------------------
www.zdravie.sk Vitamín C a megaskorbická liečba - zabudnutý poklad

Peto T

bingham: OK, to je v poriadku, len poukazujem na to, že tie dávky nie sú zďaleka také "vedecké", ako sa tvária.

A nezabúdaj, že ODD boli stanovené IBA za účelom prevencie klinického skorbutu. Na toto boli určené a toto viac-menej plnia (aspoň u štatistickej väčšiny zdravej populácie).

Aké dávky sú optimálne pre zdravie, to je už iná otázka, a bezpochyby zaujímavejšia.

kosa

kacjatko,
odbornici vedja o co sa jedna.

spekulanti a hlupaci budu neustale dubat a dubat az nakonjec ten sopel vydubaju..

kosa

Peto T:

ano nejaka studija preukazala ze trpjaci na kamene, zvysenym mnostvom vit C, sa ich stav upravil ci dokonca vratil do normalu.

kedze vetsina populacije neuziva vit C v davkach, a vsetcja trpjaci na kamene su z tejto vit C nekonzumujucej populacije, da sa usudit ze vitamin C skutocne rozpusta oblickove kamene.

studije su ale vsetko je zatjal neudostupnene

kaciatko7

pre vsetkych
opravujem svoj prispevok zo 17.9.2009 11.11
spravne malo byt...uzivam do 15g vit c
...nie smiesnych 100mg vit c denne...
...scorbut (tam som si nie ista, ci sa pise s C alebo K)
chybicka sa vloudila, stane sa...za ostatnym, co som napisala, si stojim.
dufam, ze som veci uviedla na spravnu mieru a tym padom zamedzila, aby ma v buducnosti za to niekto zas napadol.

kosa

Peto T:

takzvane davky nje su preskumane, ved hovorja ze neni su penjaze na skumanje vitaminov takze ohladom davok alebo klamu, alebo klamu. tretja moznost neeksistuje.

kosa

Peto T:

akakolvek kritika vit C je propaganda za ucelom ohlupovat aj nadalej hlupakov.

kto sa len trosku vyzna v tom ako vit C posobi tak okamzite zisti ze vit C je zivotodolezity a zivotodarny.

laici, ktori nevedja suvislosti naletja na hluposti prezentovane anticeckovym klerom.

bingham

Peto T:

ano priznavam u tych detoch som uviedol najnizsiu davku denneho odporucania a najvyzsiu si uviedol ty

Kaciatko:

Ano pomylila si sa, ale keby len v g a mg...

Peto T

bingham: Keď už sme pri tých dávkach, ktoré sú podľa Teba jediné opodstatnené (do 100mg denne)...

Ešte si nám nevysvetlil, odkiaľ sa vzal ten rozpor v odporúčaniach. Veď podľa Teba sú tie dávky precízne vedecky preskúmané. Potom prečo Ty udávaš pre deti >3r 45mg/deň, ODD v SR 60mg a v ČR 70mg. To je dosť veľký rozdiel, nemyslíš?

A čo ak sa mýlia všetky 3. Čo ak je skutočná potreba pre 6-ročné dieťa väčšia, než vyprodukuje potkan za dopoludnie?

kaciatko7

nie, bingham, nesekla som sa, jednoducho som sa pomylila, myslim, ze to je uplne normalna vec, ked clovek rychlo pise. aj dokonca pravopisnu chybu kde tu urobim a podla mna, nic sa nedeje, kedze pisem v rychlosti.
okrem toho, je to nepodstatne, kazdy pochopil, ze som chcela uviest 15g, nie 15mg (vsak tym padom by som uz asi trpela na scorbut :))
proste uz nevies, co by si na mna vymyslel, tak ma chytas za slovicka, ved v poriadku, mylit sa v pismenkach je ludske. inac, ty sam si si to vsimol az teraz, kedze si ma celu dobu napadal, ze tu odporucam 15g (nie 15mg!!!)
ty si sa vcera pomylil vo svojom nicku, napisal si len zaciatocne pismeno, ostatne si zabudol, lenze ja na rozdiel od teba, ta za to nenapadam a nenadavam ti, kedze tieto veci a chyby su nepostatne.

Peto T

roman8: Niečo podobné publikoval Pauling & Rath. Rozoberajú viacero patomechanizmov, ktoré pri nedostatku vitamínu C vytvárajú povlaky a hrubnutie cievnej steny. Tieto núdzové mechanizmy spôsobujú to, čo poznáme ako "srdcovocievne ochorenia", ale pôvodnou príčinou je nedostatok vitamínu C, bez ktorého telo nedokáže optimálne udržovať vysokopevný kolagén v tlakovo namáhaných tepnách. Ako primárnu záchranu pred narušením integrity cievnej steny a vykrvácaním, telo využíva niektoré záchranné núdzové mechanizmy, ktoré samozrejme fungujú len krátkodobo (usadzovanie lipidov, formovanie penových buniek atď), a ak nedostatok pretrváva, nakoniec dovedú kardiovaskulárny systém k zrúteniu.

Dobrou správou je, že primerane vysoké dávky vitamínu C dokážu tieto procesy vyregulovať a zvrátiť dôsledky, napríklad sa resorbujú arterosklerotické povlaky, napraví sa LDL/HDL, apo(a) atď.

A Unified Theory of Human Cardiovascular
Disease Leading the Way to the Abolition of
This Disease as a Cause for Human Mortality. Journal of Orthomolecular Medicine Vol. 7, No. 1, 1992
www.orthomolecular.org