Kolko penazí potrebuje na mesiac za jedlo?

lenka30

Adam, je to všetko pekné ,čo píšeš, suhlasím. Len ozaj ten čas na to všetko aby som doma robila a pestovala v zahradke,Zamestaní na to času nemajú a tiez aj ked doma robím, nestiham variť lekár alebo vzdy piecť chlieb...proste to sa nedá stale byť v kuchyni....a v zahradke,to uz vobec nie, ked vacsina byva v bytovkách.

AdamKrt

Jedlo zdrave, nemusi byt drahe. Da sa tiez lacno. A ani sucha strava, nemusi byt vzdy draha.

Daju sa robit aj rozne zavaraniny - ako pomazanky. Napr zavarene ako domaci kecup, domaca paprikova pomazanka.

Nalozit si do mensieho sudka kapustu na kyslo, alebo calamadky a nechat to prejst zdravym mliecnym kvasenim.

Salamky, ci klobasky nakrajat na velmi tenucko. Pouzivat bohatu zeleninovu oblohu, tiez tenucko nakrajanu. Ked je to na tenko, zda sa toho vela a je to aj chutnejsie casto.

Masko sa da pripravit naraz s niecim, alebo urobit z niektorych jedal, ktore su uz pripravene - polotovar pre ine jedlo. Napr. urobit si zeleninove rizoto a neskor si do toho pridat nakrajane masko, tepelne upravene.

Cele kurca nemusi byt vzdy vyhodnejsie nez porcovane kusky. Hlavne ak tam ide o odpad a prepocita sa to na gramaz masa. Na polievky sa daju kupit aj trupy, ci kuracie chrbty. Kto by uz nevychadzal extremne, moze si aj to pripravit. Babka si vypraza kuracie chrbty a neda na ne dopustit. Jej to maso staci, co je na nich. Ale to uz je extrem...

Ak ma niekto moznost dopestovat si nieco /inak sadit sa da aj na balkone, napr. pazitka, chilli papricky atd/, tak vdacne su napr. tekvice alebo cukety. Velky objem jedla z ktoreho sa da vselico pripravit. Napr. polievky, placky, kolace, nakyp, pecene, vyprazane atd. Dopopuku :)

velmi vela

este by som rada podotkla, ze u nas doma sa nikdy nic nevyhodi-co sa tyka jedla. nenakupujem potraviny na cely tyzden, len max. na 2 dni, radsej chodim castejsie do obchodu

velmi vela

ja som sama s 9r. dietatom, ale u nas sa mina dost vela na stravu. kedze sa stravujeme relativne zdravo, tak je to drahe. kazdy den cerstve ovocie, zeleninu, z ktorej kazdy den robim salat, sardinky jeme kazdy den pred spanim, 2x do tyzdna avokado, kuracie mäso, milujeme olivy, pouzivam len olivovy olej atd.
kebyze som chcela usetrit, tak by mi stacil 1 chlieb na 3 dni, nejaku salam a na obed halusky..., no u nas take nefrci, kedze dieťa potrebuje pestru stravu.
u mna je to cca 250-300€ mesacne na stravu

Aduliena

Keď sa človek dostane do takej situácie, že nemá na výber, tak sa naučí šetriť, že si ani neuvedomí ako. Jednoducho ak človek nemá k dispozícii viac peňazí, tak nemôže nič, len si dvakrát rozmyslieť, čo vloží do nákupného košíka.

Aduliena

Na strave sa dá ušetriť, treba si premyslieť, čo kúpiť. Samozrejme, lacnejšie vyjde, ak sa povedzme navarí na 2-3 dni. Varená strava je vždy lacnejšia ako suchá strava, ako salámy, syry, klobásky atĎ. Taktiež nepochopím, prečo každý tak veľmi kupuje tie slávne kuracie prsia..... je to nenormálne drahé. Ja na tom jednom balíku pŕs kúpim dve kuratá pre celú rodinu. Z jedného kuraťa sa dá povedzme z chrbta uvariť chutná polievka, zo zvyšku mäsko na šťave, k tomu nejaká ryža a je to. Tak ako písal Adam, je rozdiel, či človek všetko kupuje, alebo si dopestuje. Ak si v záhrade dopestujete zeleninu, ovocie, tak to je ľahšie. Domáce zaváraniny vyjdu podstatne lacnejšie a taktiež povedzme rôzne džemy a lekváre. Mnohým mladým gazdinkám sa však dnes do zavárania nechce a radšej kúpia drahú zaváraninu. Taktiež nie som zástanca značkových potravín. Mnohé potraviny majú svoj lacnejší variant a sú rovnako chutné, niekedy aj chutnejšie ako tie drahšie.

AdamKrt

Ak niekto cestuje, tak ma vyhodu, ze moze niekde kupovavat lacnejsie. Napr. na severe som na Slovensku kupovaval teraz v prepocte kuracie prsia po 100-109 SKK, kuracie stehna po 41-43 SKK za kg a davaju aj 3-5-8 percentne zlavy na to podla mnozstva. O nejakych 100km dalej uz nozky stoja po cca 60 SKK v obchode, co berie z polska. Ine obchody podstatne este drahsie.

Pripadne ak ma niekto velke mraziaky a zmesti sa mu tam, tak kupovavaju casto aj ludia v Metre.

AdamKrt

Takze syr i rajcina sa da krajat na 1-2mm tenke kusky. Dzem mozes robit domaci a chlebik pomocou pekarnicky upiect tiez lacnejsie.

Jogurty nekupuj hotove, ale najlepsie najlacnejsie. Mozes cisty biely jogurtik rozrobit s ovocim, alebo domacim lekvarom. Alebo miesto jogurtikov kupovavat kysle mliecko /zakysanka a rozrabat ho s ovocim, ci lekvarom/. Ak mas moznost tak kupovat v polskych obchodoch /slovenske, ale vozia z polska/ byva taketo kysle mliecko 1L, tusim sa to vola nejak Maslanka - po cca 16-24 Sk. Alebo si zohnat jogurtovu kulturu a robit si vlastny jogurtik. Je to perfektne.